coś szybkiego w przygotowaniu a do tego zdrowego, smacznego, sycącego i oczywiście LCHF Jest to zielony koktajl/smoothie na bazie zdrowych tłuszczów, czyli mleka kokosowego oraz oleju MCT z dodatkiem szpinaku, awokado, kiwi i soku z cytryny lub limonki. Jeśli dodacie do niego źródła białka np. jajko, nasiona chia lub izolat (ale to już proszek ;)), otrzymacie posiłek z pełnym makro dopasowanym(...)posłużyć i „leżeć na żołądku”. Składniki: 50 g miąższu kokosowego oraz 150 ml letniej wody lub 200 g gotowego mleka kokosowego 25 g oleju MCT 50 g szpinaku 50 g dojrzałego awokado 100 g kiwi 10 g soku z cytryny lub soku z limonki Miąższ kokosowy rozpuścić w letniej wodzie aż powstanie mleko kokosowe. Szpinak umyć
Ola la LCHFkażdym razem, gdy je jem, zastanawiam się, dlaczego wcześniej tego nie robiłam :) 2 porcje: 2 piersi kurczaka pokrojone w medaliony 2-3 garści oczyszczonych kurek 2-3 kostki mrożonego szpinaku lub ok. 100 g świeżego 2 łyżki mascarpone 2 łyżki jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zarumieni się z obu stron(...)dodajemy kurki i smażymy krótko. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, mieszamy dokładnie potrawę, dodajemy przyprawy i odparowujemy. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy mascarpone i jogurt. Mieszamy dokładnie. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem… lub zjadamy z przyjemnością, bez dodatków ;) Smacznego
Kucharzycaright .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl spalający kalorie wg Ewy Chodakowskiej – Składniki: 125 ml wody 125 ml mleka migdałowego 1 łyżeczka miodu garść świeżego szpinaku (ok. 40g) 1 duży banan (ok. 200g) mała szczypta chili w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl spalający kalorie wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie: Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Banana(...)obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części. Wszystkie płynne składniki wlać do blendera, dodać szpinak, banana i szczyptę chilli (Ewka zaleca dać 1/3 łyżeczki chilli, ale dla mnie to zdecydowanie było za dużo i dałam tylko szczyptę). Zmiksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przed spożyciem należy lekko podgrzać, nie gotować! Smacznego! Koktajl ten można spożyć przed wieczornym treningiem
Kulinarne Przebojepodgrzybki, borowiki, nimki (w innych regionach zwane niemkami, a ich właściwa nazwa to płachetki zwyczajne), zajączki) kopiasta łyżeczka ostropestu odrobina (ok. 5 g) sera z niebieską pleśnią 10 liści szpinaku 2 gałązki tymianku sól 2 łyżki oleju do smażenia wrzątek ewentualnie: chili Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Fasolkę oczyścić i opłukać. Wrzucić na osolony wrzątek(...)odparuje, wlać ok. 150 ml wrzątku i gotować całość ok. 5 minut. Do grzybów dodać rozdrobniony ser pleśniowy, tymianek, odrobinę soli i ostropest. Podgrzewać, aż ser się roztopi. Liście szpinaku pokroić na paski. Do grzybowego sosu dodać odcedzoną fasolkę, szpinak i ewentualnie odrobinę wody z gotowania fasolki. Dokładnie wymieszać i podawać. Danie można posypać pokrojonym chili
Weekendy w domu i ogrodzieIdealne poniedziałkowe - poweekendowe danie! Lekkie i szybkie w przyrządzeniu:) u mnie dziś z makaronem ryżowym, bo go uwielbiam i mogę jeść ze wszystkim:D Skladniki : 500g szpinaku (u mnie mrożony brykiet) Kilkanaście pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki serka śmietankowego 2 łyżki jogurtu greckiego(...)Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i pieczarki. Trzymamy wszystko na patelni tak długo - aż woda z pieczarek odparuje. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy zamrożony szpinak. Gdy szpinak połączy się z resztą składników dokładamy pomidory. Obficie przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy serek i jogurt, chwile wszystko gotujemy
Mamuśka wraca do formyzjeść ;) Z tym daniem jest tak samo ;) Potrzebna jest tylko wielka chęć skonsumowania czegoś przepysznego :) Składniki dla 4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 60 dag pół opakowania szpinaku mrożonego brykietu 2 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka masła jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Szpinak należy rozmrozić na sicie. Pierś myjemy i formujemy 4 kawałki(...)patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy rozmrożony szpinak i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. W piersi ostrym , spiczastym nożem z grubszej strony, robimy kieszonki (nacinamy wzdłuż ). Do takiej kieszonki napychamy łyżką ostudzony farsz szpinakowy. Na talerzu roztrzepujemy jajko moczymy w nim roladki i obtaczamy w bułce tartej
Różne smaki w kuchnitegoroczna jesień ma jeszcze pokazać swoje złote, polskie lico! :) Tymczasem trzeba ogrzać swoje wychłodzone wnętrza, na przykład tymi fantastycznymi tostami Popeye'a. Pamiętacie tego kreskówkowego marynarza, któremu puszka szpinaku doprawiała takie bicepsy, jak seria treningów z najlepszym trenerem? Nazwa tostów pochodzi właśnie od tych liści mocy, które są głównym składnikiem :D Do tego słodkie, pieczone pomidory, kremowy serek wiejski(...)śniadanie w postaci tostów Popeye'a pomoże Wam dobrze zacząć chmurny poranek i doda mocy (szczególnie potrzebnej w poniedziałki!) :D Tosty Popeye'a na 4-5 tostów Potrzebujesz: 80g szpinaku baby 1 jajko 3 suszone pomidory 2 łyżki mleka szczypta soli i pieprzu 4-5 łyżeczek serka wiejskiego (1 na tost) 4-5 kromek pieczywa razowego 2 średnie pomidory oliwa
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego rurki, opakowanie mrożonego szpinaku - całe liście, 100 g sera feta, sok z 1 pomarańczy, łyżka masła, łyżka sezamu, sól Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szpinak podsmażamy na maśle do miękkości. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę,zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem(...)kilka minut. Na talerz wykładamy makaron, na niego szpinak, Całość posypujemy sezamem
Lena Gotujełatwą w przygotowaniu zupą. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania. Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym. Składniki: 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby) 1 duży ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki oleju lub masła 3 łyżki śmietany(...)gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Następnie dodać umyty szpinak i cukier. Gotować jeszcze 2 minuty. Po wyłączeniu grzania pod garnkiem, dodać do zupy zgnieciony czosnek, śmietanę, sok z cytryny, pieprz zioowy. Zmiksować zupę za pomocą blendera. Przyprawić solą jeśli
Codziennik KuchennySkładniki: garść świeżego szpinaku 2 pomidory 1 opakowanie serka wiejskiego szczypiorek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: 1. Szpinak umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach. 2. Pomidory dowolnie pokroić, wymieszać z serkiem wiejskim, doprawić solą i pierzem. Porcje sałatki z pomidorami rozłożyć na szpinaku, dodać trochę szczypiorku. Smacznego
Kuchnia domowa AniRewelacyjne, choć bardzo proste danie obiadowe. Ilość czosnku można dostosować do osobistych preferencji. Ja, choć jestem wyznawczynią, że czosnek i szpinak zawsze powinny iść w parze, osobiście w tym daniu wolę gdy czosnek nie jest zbyt mocno dominujący. W daniu równie dobrze sprawdzą się pokrojone na paseczki suszone pomidory. Przepis dodaję również do kategorii „Bez mięsa(...)zrezygnujemy z szynki/boczku otrzymamy pyszne danie jarskie:) 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę
Smaki Na Talerzuplacki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii Sos szpinakowy: -1 szklanka świeżego szpinaku -1 opakowanie serka twarogowego na kanapki, śmietankowego (150 g) -1 ząbek czosnku -sól, pieprz -kilka listków bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie --> Pierś z kurczaka kroimy na cienkie kawałki. W misce mieszamy maślankę(...)czasie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na niej pierś z kurczaka (odsączoną z maślanki) z każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy. --> Sos szpinakowy: --> Do kielicha blendera przekładamy szpinak, serek, czosnek, listki bazylii (opcjonalnie) oraz sól i pieprz. Miksujemy na jednolitą masę. --> Wykonanie: --> Paprykę i ogórki kroimy w cienkie paseczki. Tortillę przekładamy na deskę, smarujemy serkiem, na całej powierzchni układamy listki
Marta Gotujeduszenie zajęło około 2-2,5 godziny (plaster grubości około 4 cm) mięso stało się bardzo kruche i niezwykle smaczne. Pręgę wołową z kością tym razem podałem na szpinaku z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam także odrobinę tartego chrzanu, który idealnie pasuje do tak przygotowanego mięsa. Oczywiście możecie je podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem czy kaszą. Na pewno(...)rodzaju mięsa. Składniki Pręga wołowa z kością (1 plaster około 500 g) 1 łyżka masła klarownego 1 cebula Sól, pieprz, zioła prowansalskie Przykładowe składniki do podania 2 garści świeżego szpinaku baby 2 pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej cebuli Sól, pieprz Przygotowanie Pręgę wołową z kością umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z dwóch stron posyp świeżo zmieloną solą
Programista w kuchniBrokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem. Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł(...)Cukinia 1 szt. Gruszka twarda 1 szt. Szpinak 250g Bulion warzywny 1l Duża garść świeżej bazylii Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekanym w cieniutkie plasterki czosnkiem. Warzywa myjemy. Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki. Cukinie i gruszkę kroimy w dużą kostkę
Pyry na GazOmlet ze szpinakiem smakuje wybornie, letnio, aromatycznie i dostarcza organizmowi dużo żelaza. Polecam omlet ze szpinakiem na śniadanie albo na obiad, wybór zostawiam zjadającym. Omlet ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie