szpinak - 15265 przepisów (strona:303/1018)

Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem 151

szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła (Wybierzcie 2 opcję, jeśli chcecie, żeby gofry były bardziej chrupiące.) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g szpinaku (świeży lub mrożony) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Farsz 200 g mięsa mielonego wieprzowego pół papryki średnia cukinia średnia cebula ok. 200 g czerwonego pesto pomidor malinowy ząbek(...)czosnku olej/oliwa do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, solą i pieprzem. Wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajka olej/masło i mleko oraz przestygnięty szpinak. Całość miksujemy/mieszamy na gładką masę, do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany

Pyszny Duet
Risotto ze szpinakiem i mascarpone 191

Ryż z kurczakiem i szpinakiem w aksamitnym sosie mascarpone. Bardzo smaczne danie, w całości przygotowane na patelni. Jest to jedna z tych potraw, co lepiej smakują niż wyglądają, ale cóż… smak wygrywa ;) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 szklanka ryżu do Risotto (Arborio) ok 3 szklanek bulionu drobiowego 200 g szpinaku mrożonego 125 g serka(...)wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Proces ten trwa ok 20 minut. Ryż należy dość często mieszać, aby się nie przypalił. Kiedy ryż będzie miękki dołożyć szpinak, a po chwili mascarpone i masło. Wymieszać i jeszcze trochę potrzymać na ogniu, doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać startym parmezanem. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Burgery z cukinii 127

każdego rodzaju pieczywa, jak i na imprezowy stół Polecam! Składniki: 2-3 cukinie (500 g) 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 garść świeżego szpinaku (około 100 g) 1 garść świeżych ziół: u mnie koperek, szczypiorek, kolendra, pietruszka – można zamienić na inne ulubione 1 szklanka (240 ml) mąki jaglanej 1 szklanka (240 ml) mąki(...)ryżowej (można użyć też pszennej) sól i pieprz według uznania Wykonanie: Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyte i osuszone szpinak i świeże zioła drobno kroimy. Cukinie myjemy i trzemy na dużych oczkach tarki i odstawiamy na około 10 minut aż puszczą sok. Po upływie tego czasu odciskamy cukinię i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy posiekane szpinak i zioła, mielone

Lamarida.pl
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym 158

Danie na szybko czyli pulpety w sosie. A jakich jeszcze nie robiłam? Padło na szpinak i mamy mięsne kuleczki w sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki(...)zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów. Całość gotować ok 10-15 minut. Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do pulpetów, zagotować. Doprawić do smaku i zabielić

Monia miesza i gotuje
MAKARON Z WARZYWAMI PO AZJATYCKU ( danie inspirowane koreańskim Jabchae ) 239

papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 200 g * jajko – 2 szt * biały sezam – 1 garść * cukier trzcinowy – 1 łyżka * olej sezamowy – 150 ml * sos sojowy – 100 ml * czarny pieprz – do smaku * miód ( użyłam kruszynowego(...)może być wielokwiatowy ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zacznijmy od przygotowania składników. Papryki kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy w zapałki, a cebulę w piórka, przesmażamy. Szpinak blanszujemy. Czosnek siekamy. Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę. Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy, niech się marynuje. Z 2 roztrzepanych jajek ( beż żadnych dodatków

Ostra na Słodko
Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami) 142

Makaron pełnoziarnisty z warzywami to danie, które mogę ciągle zajadać i tylko na zmianę różne warzywa dodawać.  Czosnek w plasterki kroimy i na oleju jak frytki smażymy. Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy.   Składniki: garść zielonych szparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda(...)samym oleju smażymy cukinię, następnie dodajemy szparagi bez miękkich końcówek. Smażymy delikatnie mieszając, kilka min, zależy od grubości szparagów, mają być al dente. Pod koniec dodajemy główki szparagów, szpinak, makaron i całość podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z płatkami papryki, smażonym czosnkiem, i startym lub w formie płatków serem

Moniki Smakołyki
LEKKA SAŁATKA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM 106

takie gorące dni, jak dziś zupełnie nie chce się gotować. W związku z powyższym, żeby cokolwiek mieć coś na ząb przyrządziłam lekką, tanią i szybką sałatkę ze świeżym szpinakiem w roli głównej. Można do niej dorzucić, co się chcę i co się ma pod ręką. Ja nie zrobiłam zakupów. Przyzwyczajona do warszawskiego życia, w którym nie odróżnia się świątku(...)handlu w niedzielę. Jasne, że mogę pójść do jakiegoś sklepiku osiedlowego i zapłacić za oliwki jak "Żyd za mokre zboże" , więc wykorzystam to co mam.  Składniki:  opakowanie szpinaku 4 jajka gotowane  10 pomidorków koktajlowych lub 2 malinowe jak najmniejsze  sól, świeżo mielony pieprz czarny  składniki na sos:  300 ml octu balsamicznego

pieprzny smaczek
Śniadaniowy tost 108

jakie w niej odnajdziecie oraz dlatego, że będzie Wam po prostu niesamowicie smakowała. Potrzebujemy: 2 kromki pieczywa 2 jajka 2 kabanoski Maestro Henryk Kania 1/4 czerwonej papryki garść świeżego szpinaku 1/4 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i paprykę. Następnie dodajemy kabanoski pokrojone w drobne(...)talarki i całość podsmażamy aż cebulka zacznie się rumienić. Na patelnię kolejno wędruje szpinak. Smażymy wszystko do momentu aż odparuje cała woda ze szpinaku. Zdejmujemy wszystko z patelni odsączając od tłuszczu - ten pozostawiamy do dalszej obróbki. Nasz "farsz" mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. W kromkach wycinamy środek, na rozgrzanej patelni układamy nasze pieczywo i wlewamy delikatnie jajka

MamaOskarka
Sposób na koktajl - Zwariowany Szpinak z Truskawką | Pomarańczowa rozkosz 144

cykl... SPOSÓB NA KOKTAJL. W taką pogodę nie wchodzi mi nic do brzucha oprócz owoców, warzyw, wody, lemoniad i koktajlów. To też idealna opcja na przemycenie nielubianego przez niektórych szpinaku czy jarmużu. Dziś wrzucam Wam dwa moje ulubione koktajlowe zestawy, które goszczą u mnie najczęściej.  Idealne orzeźwienie i bomba witamin :) Składniki na SZPINAK Z TRUSKAWKĄ 1-2 porcje: Garść(...)umytych truskawek Garść umytego szpinaku 1 banan 1 szkl. mleka bez laktozy MIKSUJEMY :) Składniki na POMARAŃCZOWĄ ROZKOSZ 1-2 porcje: 1 obrana pomarańcza 1/2 banana 1 szkl. mleka bez laktozy MIKSUJEMY

Czarnawisienka
Sałatka ze szpinakiem, zielonymi szparagami, suszoną szynką i orzeszkami piniowymi 173

minut. Delikatnie je wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy. Odetnij kilka główek (do udekorowania talerzy), a resztę pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów. Na talerzach rozsyp umyty szpinak (większość dostępnych w sprzedaży jest już umyta przed paczkowaniem). Rozłóż kawałki szynki na szpinaku – plastry możesz porozrywać na mniejsze kawałki lub możesz przeciąć je wzdłuż plastra i zwinąć ruloniki(...)Wyłóż szparagi. Posyp orzeszkami piniowymi. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce. Składniki Sałatka pęczek zielonych szparagów 100 g szynki suszonej np. jamon serrano 150 g szpinaku baby 50 g orzeszków piniowych Wykonanie Sos Wyciśnij sok z cytryny. Do małego rondelka wlej mleko, podgrzewaj je na bardzo małym ogniu. Dodaj pokrojoną na kawałki gorgonzolę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Podgrzewaj

Eat me! Fit me!
Truskawkowy zawrót głowy – smoothie i puddingi 179

spożywane podczas diety odchudzającej. Mangan zawarty w truskawkach kontroluje wydzielanie i produkcję insuliny, więc pomaga utrzymać prawidłowy poziomu glukozy. Puddingi chia z truskawkami – przepisy Pudding chia z truskawkami i szpinakiem Składniki na dwie porcje: garść szpinaku, 2 szklanki truskawek, 2 łyżeczki nasion chia, 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe, migdałowe) 1łyżka miodu Wykonanie: Nasiona chia wymieszać z mlekiem roślinnym, miodem(...)odstawić do lodówki na min, 4 godz. Szpinak zblendować i wylać na pudding. Potem zmiksować truskawki i delikatnie wylać na warstwę szpinakową. Na wierzchu posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Pudding chia z truskawkami, ananasem i borówkami Składniki na dwie porcje: ½ szklanki mleka kokosowego, 2 łyżeczki nasion chia , 1 łyżka miodu, 2 plastry ananasa, 2 szklanki truskawek, borówki amerykańskie Sposób

Strefa Zdrowego Żywienia
Makaron z krewetkami i szpinakiem 143

Bardzo szybkie danie obiadowe z śródziemnomorskim rodowodem, które przygotujemy w nie więcej niż 20 minut. Sycący makaron w połączeniu z pikantnymi, czosnkowymi krewetkami, szpinakiem i aromatycznymi suszonymi pomidorami.   Składniki: 400 g makaronu rigatoni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku dwie duże garście szpinaku 250g krewetek królewskich skórka z ½ cytryny 10-12 kawałków suszonych pomidorów Sposób przygotowania(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć pokrojon y w plasterki czosnek . Dodać umyty i osuszony szpinak i przesmażać kilka minut aż zmięknie. Dołożyć obrane z pancerzy krewetki i przesmażyć krótko (2-3 minuty) na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Na patelnie dodać

Pyry na Gaz
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 115

parmezanu (P asta agli spinaci e gorgonzola) Z cyklu kuchnia włoska. Bardzo kremowa i szpinakowa pasta z odrobiną  dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli  2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta(...)ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (Foglie di Ulivo agli spinaci) 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki

Wino Francja Kuchnia

Proponowane wyszukiwania