szpinak - 15265 przepisów (strona:306/1018)

Zielony koktajl z dominującą nutą banana 170

zielony koktajl z bananami, szpinakiem, natką pietruszki, pomarańczą i limonką nie tylko świetnie smakuje, ale również wzmocni naszą odporność i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Dodatkowo koktajl jest sycący, więc może nam z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1 pęczek natki pietruszki 150 g mrożonego szpinaku 3 banany 1 pomarańcza 1 limonka 600 ml wody WYKONANIE(...)Szpinak odmrozić, natkę pietruszki umyć, banany obrać ze skórki, po czym umieścić wszystko w misie blendera. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, wlać wodę i włączyć urządzenie. Koktajl przelać do szklanek i podawać od razu. Uwagi: Osobiście posiadam blender wysokoobrotowy, więc pomarańczę i limonkę obieram jedynie ze skóry (i ewentualnych pestek), po czym wrzucam w całości. Blender o takiej

Passions hobbies life
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta. 161

zimno. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 15 dag sera feta półtłustego olej rzepakowy do smażenia pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czubrycy zielonej 2 łyżeczki(...)sera żółtego Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. 2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie

Izabelawkuchni
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem. 143

pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:) Przepis bierze udział:   LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 2 jajka pół szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli półtorej łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki krupczatki Dodatkowo: 25 dag sera białego(...)półtłustego ) 2 łyżki śmietany 12 % kawałek dojrzałego awokado pół pęczka szczypiorku pół pęczka rzodkiewek 3 jajka sok z cytryny sól do smaku Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach

Izabelawkuchni
Sałatka z figami i grillowanym serem halloumi 166

Kocham sałatki i kocham figi, więc czym byłby ten blog bez sałatki z figami… a kiedy do zielonej bazy ze szpinaku i rozkosznie słodkich fig dodamy śródziemnomorski rarytas, grillowany ser halloumi, ziarna granatu i świeżą miętę otrzymamy cudowną kompozycję smaków, struktur i kolorów, która pokrzepi ciało i duszę każdego smakosza. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści szpinaku(...)halloumi pokroić w niezbyt grube plastry (ok. 1 cm) i grillować po ok. 2-3 min. z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą. 2) Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Figi umyć, pokroić w ósemki i ułożyć na umytej rukoli. 4) Dodać grillowany ser halloumi, posypać ziarnami granatu i listkami mięty. 5) Przygotować

Fitsweet.me
Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami 217

ląduje makaron w prostym sosie. Danie niezbyt skomplikowane czy wyrafinowane ale dobrze się ze sobą komponujące. Dla M porcja z żółtym serem, dla mnie bez :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku 300 g pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych 200 g makaronu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, cukier opcjonalnie: starty żółty ser Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy(...)podsmażamy na patelni. Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do pieczarek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż pomidorki puszczą swój sok i lekko go odparowujemy. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak się skurczy całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy (opcjonalnie) startym żółtym serem

My simple kitchen
Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini 186

pomidorowa z kiełbasą i tortellini wystarczy za cały obiad. Pełna smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli skorzystacie z tych własnoręcznie „zasłoikowanych”), słodkawej fasolki, konkretnych tortellini i kiełbasy, z dodatkiem szpinaku i parmezanu, przepysznie doprawiona ziołami i – jeśli lubicie – lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe w mniej niż pół godziny. Co więcej(...)wynagrodzi Was dodatkowo niezastąpionym smakiem świeżych pomidorów. Składniki: 2l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda) ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini 100g szpinaku baby 1 puszka białej fasoli ok. 200 g (3 sztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda sól, pieprz parmezan tarty 1 łyżka świeżego

Pociąg Do Kuchni
Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem 140

Banalnie prosty chłodnik ze świeżym szpinakiem, rukolą i awokado, podany z jajkiem ugotowanym na twardo i uprażonymi pestkami słonecznika. Robi się go błyskawicznie, wystarczy wszystko posiekać i wymieszać. Jest lekki, zdrowy i pyszny. To witaminowa bomba! Spróbujcie też innych chłodników np. ogórkowego z komosą ryżowa i rzodkiewką lub klasyki, czyli z botwinki. Składniki: około 90 g świeżego szpinaku (2 garście(...)awokado 400 g kefiru 200 g jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1-2 szczypty cukru sól pieprz Dodatkowo: ugotowane jajka pestki słonecznika Przygotowanie: Szpinak i rukolę drobno posiekać, przełożyć do miski. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do miski. Następnie dodać kefir, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę

Oryginalny smak
Jesienne naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem 219

Będą wyborne z każdym dodatkiem ale i bez żadnego z nich z pewnością Wam zasmakują, rozgrzeją i nasycą :) I co tam...niech sobie pada! Naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem Potrzebujesz: Naleśniki: 20g masła 220g mąki 2 jajka 220ml mleka 220ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru olej do smażenia Farsz: 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy ciepła woda(...)300g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść szpinaku baby 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Naleśniki 1. Masło rozpuść. 2. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. 3. Dodaj masło i pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 4. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Farsz: 1. Szklankę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron z kurkami i krewetkami 166

Kurki, krewetki, szpinak trochę makaronu i mamy przepyszne danie w kilka chwil. Składniki : 100 g makaronu świderki 180 g kurek 125 g szpinaku 200 g krewetek 1 łyżka masła 1 łyżka olieju rzepakowego 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 70 ml śmietany 30% pieprz  sól Przygotowanie : Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu na al'dente Kurki oczyszczamy, większe przecinamy(...)jeszcze chwilę podsmażamy Teraz kolej na wcześniej oczyszcone kurki które smażymy max 2 minuty Dodajemy krewetki, z moich wystarczyło wykręcić tylko ogonki Smażymy max 1 minutę  Dodajemy świeży szpinak i chwilkę dusimy Przyprawiamy i wlewamy śmietankę Po zagotowaniu i lekkim zredukowaniu śmietany dodajemy makaron Całość chwilkę mieszamy i podajemy na ciepło

Mechanik w kuchni
ZIELONY KETO KOKTAJL (keto, LCHF, paleo, bez cukru, glutenu i laktozy) 240

coś szybkiego w przygotowaniu a do tego zdrowego, smacznego, sycącego i oczywiście LCHF Jest to zielony koktajl/smoothie na bazie zdrowych tłuszczów, czyli mleka kokosowego oraz oleju MCT z dodatkiem szpinaku, awokado, kiwi i soku z cytryny lub limonki. Jeśli dodacie do niego źródła białka np. jajko, nasiona chia lub izolat (ale to już proszek ;)), otrzymacie posiłek z pełnym makro dopasowanym(...)posłużyć i „leżeć na żołądku”. Składniki: 50 g miąższu kokosowego oraz 150 ml letniej wody lub 200 g gotowego mleka kokosowego 25 g oleju MCT 50 g szpinaku 50 g dojrzałego awokado 100 g kiwi 10 g soku z cytryny lub soku z limonki   Miąższ kokosowy rozpuścić w letniej wodzie aż powstanie mleko kokosowe. Szpinak umyć

Ola la LCHF
Kurczak w sosie kurkowo-szpinakowym 128

każdym razem, gdy je jem, zastanawiam się, dlaczego wcześniej tego nie robiłam :) 2 porcje: 2 piersi kurczaka pokrojone w medaliony 2-3 garści oczyszczonych kurek 2-3 kostki mrożonego szpinaku lub ok. 100 g świeżego 2 łyżki mascarpone 2 łyżki jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zarumieni się z obu stron(...)dodajemy kurki i smażymy krótko. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, mieszamy dokładnie potrawę, dodajemy przyprawy i odparowujemy. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy mascarpone i jogurt. Mieszamy dokładnie. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem… lub zjadamy z przyjemnością, bez dodatków ;) Smacznego

Kucharzyca
Koktajl spalający kalorie wg Ewy Chodakowskiej 25452

right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl spalający kalorie wg Ewy Chodakowskiej – Składniki: 125 ml wody 125 ml mleka migdałowego 1 łyżeczka miodu garść świeżego szpinaku (ok. 40g) 1 duży banan (ok. 200g) mała szczypta chili w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl spalający kalorie wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie: Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Banana(...)obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części. Wszystkie płynne składniki wlać do blendera, dodać szpinak, banana i szczyptę chilli (Ewka zaleca dać 1/3 łyżeczki chilli, ale dla mnie to zdecydowanie było za dużo i dałam tylko szczyptę). Zmiksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przed spożyciem należy lekko podgrzać, nie gotować! Smacznego! Koktajl ten można spożyć przed wieczornym treningiem

Kulinarne Przeboje
Fasolka szparagowa z grzybami leśnymi 181

podgrzybki, borowiki, nimki (w innych regionach zwane niemkami, a ich właściwa nazwa to płachetki zwyczajne), zajączki) kopiasta łyżeczka ostropestu odrobina (ok. 5 g) sera z niebieską pleśnią 10 liści szpinaku 2 gałązki tymianku sól 2 łyżki oleju do smażenia wrzątek ewentualnie: chili Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Fasolkę oczyścić i opłukać. Wrzucić na osolony wrzątek(...)odparuje, wlać ok. 150 ml wrzątku i gotować całość ok. 5 minut. Do grzybów dodać rozdrobniony ser pleśniowy, tymianek, odrobinę soli i ostropest. Podgrzewać, aż ser się roztopi. Liście szpinaku pokroić na paski. Do grzybowego sosu dodać odcedzoną fasolkę, szpinak i ewentualnie odrobinę wody z gotowania fasolki. Dokładnie wymieszać i podawać. Danie można posypać pokrojonym chili

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorami 201

Idealne poniedziałkowe - poweekendowe danie! Lekkie i szybkie w przyrządzeniu:) u mnie dziś z makaronem ryżowym, bo go uwielbiam i mogę jeść ze wszystkim:D Skladniki : 500g szpinaku (u mnie mrożony brykiet)  Kilkanaście pieczarek 1 cebula  1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka oliwy z oliwek  2 ząbki czosnku  2 łyżki serka śmietankowego 2 łyżki jogurtu greckiego(...)Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnek i pieczarki. Trzymamy wszystko na patelni tak długo - aż woda z pieczarek odparuje. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy zamrożony szpinak. Gdy szpinak połączy się z resztą składników dokładamy pomidory. Obficie przyprawiamy gałką, solą i pieprzem.  Na koniec dodajemy serek i jogurt, chwile wszystko gotujemy

Mamuśka wraca do formy
Pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym 198

zjeść ;) Z tym daniem jest tak samo ;) Potrzebna jest tylko wielka chęć skonsumowania czegoś przepysznego :) Składniki dla 4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 60 dag pół opakowania szpinaku mrożonego brykietu 2 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka masła jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Szpinak należy rozmrozić na sicie. Pierś myjemy i formujemy 4 kawałki(...)patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy rozmrożony szpinak i podsmażamy ok. 10 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. W piersi ostrym , spiczastym nożem z grubszej strony, robimy kieszonki (nacinamy wzdłuż ). Do takiej kieszonki napychamy łyżką ostudzony farsz szpinakowy. Na talerzu roztrzepujemy jajko  moczymy w nim roladki i obtaczamy w bułce tartej

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania