krem główki można wykorzystać do sałatki a resztę zmiksować na krem). Główki są najsmaczniejsze i ładniej prezentują się na talerzu. składniki: 6-7 zielonych szparagów 1 garść listków szpinaku 1 garść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane składniki wystarcza(...)przygotowanie dwóch porcji sałatki. Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce i ugotować al'dente, wystudzić. Szpinak wymieszać z rukolą. Na każdym talerzu ułożyć po garści listków. Szparagi pokroić na kawałki a pomidorki przekroić na pół i ułożyć na listkach szpinaku i rukoli. Całość posypać pokruszoną fetą. Skropić olejem oraz sosem balsamicznym i od razu można podawać
Monia miesza i gotujeDziś mam dla Was propozycję dania obiadowego. W dodatku szybkiego dania, jeśli zostały kawałki pieczonego kurczaka z niedzielnego obiadu. Makaron z kurczakiem w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem to bardzo smakowite połączenie. Polecam! Składniki (na 2 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 suszonych pomidorów spora garść świeżego szpinaku ok 200g pieczonego kurczaka 100ml śmietanki 30% pół(...)patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso kurczaka, suszone pomidory, zalać gorącym bulionem i dusić razem ok 5 minut. Dodać śmietankę, zagotować, doprawić do smaku. Wrzucić szpinak, a gdy zwiędnie, wszystko wymieszać. W międzyczasie ugotować al dente makaron w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem i wyłożyć na talerze. Smacznego
Obiad gotowyZielona wariacja – SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I... Artykuł SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkremu po bokach, ani skomplikowanych dekoracji – jest minimalistyczny i prosty. W smaku jest przepyszny – mam nadzieję, że się spodoba! Tort leśny mech: 200 g świeżego szpinaku „baby” 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 4 ekologiczne jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)świeże owoce leśne, pestki granata listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Czynności przygotowawcze: Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, kratka w dolnym poziomie piekarnika). Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę wraz z sokiem z cytryny. Jajka płuczemy przez ok. 30 sekund w gorącej wodzie, wycieramy, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy wraz
Poezja smakukopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne :) Przepadam za takimi daniami. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 200 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Mąkę, szpinak
zadanie-gotowanieMałe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów(...)wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz. Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki
Monia miesza i gotujeprzed posiłkiem wstawić do piekarnika. Ziemniaki lub kasza i obiad gotowy. Polecam! składniki 500 g schabu bez kości (ok 5 kotletów) 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 250 g szpinaku 3 ząbki czosnku ok 60 g ricotty płatki chili sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia 3 łyżki tartego parmezanu do posypania przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do głębokiej patelni, przykryć(...)rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać, a na patelnię wlać wino. Zagotować, zeskrobać wszystkie smaki, polać mięso. Na mięsie ułożyć szpinak, posypać wszystko parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 40 minut, aż schab będzie idealnie miękki. Podawać z ulubionymi dodatkami - kaszą, ziemniakami. Smacznego
Stare GaryFeeria barw na talerzu tak można określić moc witamin, którą przyjmiemy po spożyciu tej sałatki. W roli głównej oczywiście szaragi, którym towarzyszy makaron z bazyliowym pesto, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i pyszny ser feta! Sałatka może być serwowana jako obiad bądź kolacja! Gwarantuje niezapomniany smak! 3 porcje 40 minut pesto z bazylii jak w tym przepisie: TUTAJ 150 g makaronu(...)mnie wstążki, ale mogą być np. świderki) 10 szparagów 50 g sera feta dwie garści świeżych liści szpinaku 10 pomidorków koktajlowych Makaron ugotować al dente. Przestudzić i pomieszać z pesto Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, przekroić na 4 części i grillować około 6 minut ( ja użyłam patelni do grilla) Makaron wsypać do miski, dodać umyty szpinak, szparagi, pokrojone na pół
Ania i Marcin gotująskładniki: 200 g szpinaku (mrożonego) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 ml mleka 2 łyżki oleju sól, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem, mąką oraz olejem. Dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i wszystko razem blendujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti); 250 g liści świeżego szpinaku baby; 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Szpinak umyć, drobno posiekać. Pomidory wraz z zalewą zmiksować blenderem na gładką masę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany szpinak, wymieszać i całość podsmażyć. Dodać zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą
Gospodyni Miejskaszklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek 1 papryka 1 op. mieszanki warzyw na patelnie (włoskich) ok. 200 g szpinaku mrożonego 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: ok. 150 g sera żółtego majeranek Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy(...)nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu aż puszczą wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi. Na końcu dodajemy warzywa na patelnię i smażymy aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą, obiema
Kuchnia MagdaLenytakże wersje zawierające w składzie jajko, jednak jest to zależne tylko od rodzinnych tradycji. Moja wersja, oparta całkowicie o pomysł Jamie'go Olivera, składa się tylko ze świeżych liści szpinaku i mąki. Do tego kilka prostych dodatków, jak młoda cukinia, bazylia, pomidorki, czosnek i nasiona słonecznika...zielone niebo! :D Z talerzem pełnym tych pyszności rodem z włoskiego podwórka, żadna szaruga(...)niestraszna! Zielony makaron pici z cukinią i pomidorkami Potrzebujesz: Makaron: 200g liści młodego szpinaku 300g mąki pszennej Sos: 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 200g młodej cukinii (ok. 1 szt.) 300g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 garść nasion słonecznika 50g startego parmezanu sól i cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Makaron: 1. Szpinak
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZdecydowanie jestem zakochana w szpinaku, mogłabym go jeść co drugi dzień, niestety nie mój Mąż nie podziela uwielbienia do tej zieleniny, więc eksperymenty szpinakowe przeprowadzam wtedy gdy go nie ma w domu. Ostatnio w moim menu śniadaniowym zagościł omlet szpinakowy, a kilka dni temu na kolację popełniłam taką oto tartę, zdecydowanie pyszną i zdecydowanie fit, pod warunkiem, że nie zjecie(...)chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C Farsz: 450 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 cebula olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego kilka suszonych pomidorów Cebulę kroimy w kostkę, czosnek
Cynamonowe szczęściewcale nie jest nu dna. Złapmy trochę słońca na talerzu :) Skła dniki (4 porcje): 4 płaty śle dzia w oleju wiejskim 12 sztuk pomi dorków koktajlowych 4 garści świeżego szpinaku pęczek szczypiorku duża garść nasion ze słonecznika olek wiejski z zalewy pieprz + sól łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Pomi dory, szpinak i szczypiorek myjemy i suszymy. Płaty śle(...)dzia kroimy w plastry. Pomi dorki kroimy na pół, szczypiorek siekamy i delikatnie solimy. Szpinak, pomi dorki, szczypiorek i śle dzia umieszczamy w salaterce. Ziarna słonecznika prażymy około minuty na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dosypujemy do miseczki. W o d dzielnej miseczce wlewamy sok z limonki i 2-3 łyżki oleju wiejskiego z zalewy śle dziowej. Mieszamy z pieprzem
ChilliJemysztuka mąka pszenna – ilość zależy od ziemniaków suszona lub świeża natka pietruszki czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz mięso wieprzowe – 30 dkg przyprawa do wieprzowiny – 2 łyżeczki olej słonecznikowy szpinak mrożony – 40 dkg PRZYGOTOWANIE : Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie. Odcedzić i ubić. Kiedy ostygną, wbić jajko, dodać 2 – 3 łyżki mąki, suszoną natkę pietruszki, pieprz I granulowany czosnek. Wymieszać(...)smażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, do momentu, aż się zarumienią. Mięso pokroić na kawałki, doprawić przyprawą do wieprzowiny i przesmażyć na oleju 15 – 20 minut. Szpinak dać do garnka, nalać trochę wody, żeby zakryć spód i gotować. Dodać granulowyany czosnek, sól i pieprz. Na koniec dodać łyżeczkę mąki rozmieszanej z kilkoma kroplami wody. Gotować chwilę
kuchniabellissima.wordpress.com