soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki 4 łyżki sosu rybnego albo sojowego 5 grzybów shitake 2-3 piersi z kurczaka 250 ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby kolendra świeża opcjonalnie – łyżka posiekanej trawy cytrynowej Wykonanie: Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu odejmując 2 minuty od czasu gotowania, odstawić. Grzyby shitake zalać wrzątkiem, gdy nasiąkną pokroić(...)wywaru dodać grzyby shitake, w razie potrzeby doprawić sosem rybnym, gotować 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i kurczaka – gotować kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodać opłukany szpinak, wymieszać, gotować 1-2 minuty aż szpinak delikatnie zmięknie. Do miseczek rozłożyć makaron, nalać zupę. Tajską zupę kokosową z kurczaka – Tom Kha Gai podawać posypaną posiekanym chili i kolendrą. Post
Pociąg Do KuchniPeperoni (ostra z kiełbasą) 4 szt II. Hawajska (słodka z ananasem) 4 szt III. Margarita (podstawowa z szynką) 4 szt IV. Wegetariańska (serowa ze szpinakiem i oliwkami) 4 szt Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli(...)plastry ananasa 2 łyżki kukurydzy III. Margarita: 60 g szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić
KuchniaWeDwoje.plprzepyszne danie ,przekąska,ciepła kolacja, jak również każdy inny posiłek! Dość proste do wykonania.Cieniutkie ciasto i masa ...pycha składniki Ciasto tutaj 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 mała cebula sól ,pieprz czarny do smaku 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie 100-150g koziego sera ,lub ricotty-może byc więcej 1 szklanka śmietany light 1 / 2 filiżanki sera parmezan Druga była(...)Ciasto wyjąć z lodówki i połowę wyłożyć do formy żaroodpornej piec w gorącym piekarniku przez 8-10 minut, do lekkiego zarumienienia Włączyć piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia . Rozmrozić szpinak ,odcedzić nadmiar płynu na sicie Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do szpinaku,dodać parmezan , doprawić do smaku solą ,pieprzem, gałka muszkatołową . Wszystko wymieszać .Na ciasto gotowe wyłożyć masę szpinakową
w mojej kuchnijakiś czas uda mi się :-). Zawsze robię jakieś inne, bo na bieżąco ruskie robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej sól dość ciepła woda 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek Mąkę przesiewamy(...)wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz oliwę i wyrabiamy do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 15 minut. Farsz: opakowanie szpinaku baby około 300 g fileta z łososia 6 suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka oleju kokosowego Szpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno
kruche babeczki20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy
Ostra na Słodkowarto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu(...)innego roślinnego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 garść młodego szpinaku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36% sól, pieprz i cukier
karmelowybędzie już takie smaczne. Łosoś pieczony w piekarniku: Składniki Ilość porcji: 1 Łosoś – 200 g Brokuły – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Papryka – 80 g Szpinak – 100 g 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Rozmaryn Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Łososia umyj, osusz i dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, skrop cytryną i odstaw(...)żaroodpornego naczynia wsyp szpinak, dodaj posiekany czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Na szpinaku ułóż skórą do dołu łososia, a obok różyczki brokuła, pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz wszystko około 15-20 minut. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 549,6 kcal Białko: 45,1 g Tłuszcze: 37,9 g Węglowodany
ale Pyszniejadam nawet latem zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie....w oczekiwaniu na wiosnę cieplejszą. ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg ziemniaków 1 puszka ciecierzycy(...)świeżego szpinaku 250 ml passaty pomidorowej 400 g pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 3-4 maleńkie suszone chilli 1 łyżka curry 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie do smaku) sól, pieprz olej rzepakowy ok 4 łyżki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente, nie mogą być
Słodki KompromisLazania wegetariańska ze szpinakiem i różnymi rodzajami serów z sosem beszamelowym. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g szpinaku mrożonego 350 g serów (mozzarella, wędzony, gouda itp.) 3 – 4 ząbki czosnku łyżka masła 12 płatów makaronu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sos beszamelowy: 1 jajko(...)Artykuł Lazania ze szpinakiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plpotocznego określającego każde śniadanie tego typu. Sama pizza pojawia się pod koniec odcinka :) Składniki: - mąka - ćwierć kostki drożdży - woda - pół łyżeczki cukru - kasza manna - płatki owsiane błyskawiczne - jakieś mleko - szpinak rozdrobniony Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody. Najlepsza temperatura to taka, w której możemy trzymać rękę. Dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i czekamy chwilę aż się cos ruszy(...)miejsce i czekamy aż urośnie. Kaszę manną i owsiankę w stosunku 2:1 gotujemy z taką ilością mleka, żeby było w miarę rzadkie. Tzn. żeby łyżka nie stała J Szpinak dusimy i doprawiamy. Najlepiej czosnkiem. Kiedy ciasto urośnie wykładamy nim blachę. Smarujemy wierzch kaszką i na to dajemy szpinak. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ja wyciągam jak brzegi
Kryzysowa Książka KucharskaOpis: Minestone to warzywna zupa, która jest popularna w wielu rejonach Włoch. Zupa ta składa się głownie z cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi oraz szpinaku. Zupa podawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)bulionu warzywnego 1 cebula 2 garście szpinaku 2 pomidory Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Tarty parmezan Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, a marchewkę w słupki. Cebulę musimy drobno posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy
Ostra na SłodkoDziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy
Ostra na SłodkoSzpinak, gruszka, topinambur szpinak 200g 2 duże gruszki gat. Konferencja 3 pędy topinamburu 1 cytryna dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Champion 1 gałązka selera łodygowego 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny i imbiru(...)skórką, usunąć tylko ogonki. Topinambur po wymoczeniu, dobrze wyczyścić z pozostałości ziemi za pomocą szczoteczki. Cytrynę obrać ze skóry. Z selera łodygowego odciąć po 0,5 cm na końcach. Szpinak wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce
Pij soki wyciskanewyciskany Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa 1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić dobrze z wody(...)pokroić na odpowiednie kawałki wraz z łodygą i głąbem. Gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kalarepę pokroić ze skórą na mniejsze kawałki. Szparagi pozostawić w całości. Szpinak wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając
Pij soki wyciskane