Ależ to było dobre! Chrupiąca tarta, mocno czosnkowy szpinak i feta, która przełamuje smak. Idealny obiad na rodzinne spotkanie czy sobotnią imprezę. Na pewno pojawi się u nas nie raz :) Składniki na dużą tartę : Ciasto : 250 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka(...)stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika
CzarnawisienkaKategoria: Sałatki Tagi: cytrusy, mietowy winegret, pomarańcze, sałatka Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 „zwykłe” pomarańcza 2 czerwone pomarańcze 1/2 różowego grejpfruta 2 mandarynki 2 garści świeżego szpinaku 1 garść prażonych pistacji Winegret miętowy: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miody 1 łyżka posiekanej mięty sól himalajska świeżo(...)mielony pieprz Przygotowanie: Sałatka: Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. Cytrusy dokładnie umyć, obrać (pozbywając się jak najwiecej białej, gorzkiej części) i pokroić na plastry (usuwając ewentualne pestki). Na szpinaku ułożyć plastry cytrusów i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami. Winegret miętowy: Olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny, miodem, świeżą miętą, solą himalajską oraz świeżo mielonym
Fitsweet.mecytryny, 1 łyżka soku z cytryny 1 puszka (400 g ) ciecierzycy 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml bulionu drobiowego 100 g makaronu ( dałam Orecchiette ) 50 g szpinaku baby ok 15 g natki pietruszki posiekanej za'atar sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie W dużym garnku zagotować wodę, osolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić. Na patelni(...)minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego
Stare Garyniż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny”;)) a o jego smakowitości może świadczyć fakt, że zniknęło w 2 dni J Składniki na ciasto: 300 g mrożonego szpinaku 3 jaja 200 g cukru opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrażamy i drobno siekamy. Jaja miksujemy z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy szpinak i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55- 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. Dolny (grubszy) pozostawiamy w całości, a górny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki na frużelinę
Domowe ciastaPieczone pulpeciki ze szpinakiem są prost ą , szybk ą w przygotowaniu i bardzo smaczn ą przegryzk ą . Chrupiąca i rumiana panierka kryje kremowe nadzienie, które d zięki dodatkowi ricotty nabiera wyjątkowo subtelnego i niezwykle delikatnego smaku . Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di spinaci sono un contorno gustoso, molto facile e veloce da realizzare. Grazie alla(...)base di spinaci. Con l'aggiunta della ricotta, le polpettine acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo cremoso. Buon appetito :) SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) 200 g szpinaku sałatkowego "baby" 200 g płatków owsianych 200 g ricotty 100 g bu ł ki tartej 30 g startego parmezanu 150 ml mleka 2 jajka 1 szalotka 1 ząbek
La grande e la piccola cuocaProsto, szybko, zdrowo tyle mogę powiedzieć właśnie o tym przepisie. Jeżeli lubicie kaszę jaglaną i szpinak to spróbujcie tego połączenia, po lecam :) Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej paczka szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku masło do smażenia gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem. W garnku zagotować wodę, posolić, ugotować w niej kaszę. Cebulę(...)pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać szpinak z posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusić aż woda odparuje. Na koniec dodać kaszę, wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz(...)formy Mąka pszenna do formy Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć. Ubić z białek sztywną pianę i połączyć delikatnie z żółtkami, mąką wymieszaną z mlekiem i solą do smaku, szpinakiem. Przelać do przygotowanej prostokątnej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem
Tradycyjna KuchniaLubię takie jedzenie – jest kolorowe, szybkie do zrobienia i bardzo wartościowe. Łatwo przyswajalne białko z jajka, ciecierzycy i ze szpinaku, potas, witaminy i beta-karoten z pomidorów i młodych zielonych listków… Nie byłabym sobą, gdyby taki warzywny gulasz nie był mocno i wyraziście doprawiony. Do wykończenia chrupiąca grzanka – nie tylko po to, żeby dodać tekstury ale i po to, żeby(...)Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy i doprowadzamy gulasz do wrzenia. Wrzucamy cały szpinak i parzymy go w zupie – nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy minuta-dwie żeby zmiękł i znacząco zmniejszył swoją objętość. Próbujemy – jeśli trzeba potrawę dosalamy i lekko pieprzymy. Gotowe! Do gulaszu
Karo in the KitchenPrzyznam się, że kilkukrotnie zabierałam się za wykonanie tego ciasta. Jest trzeba przyznać efektowne, ale takiego smaku się nie spodziewałam! Jest po prostu pyszne! Składniki: Szpinak mrożony 45 dag Cukier 1/3 szklanki Jajka 3 szt. Olej 1/3 szklanki Mąka tortowa 2 szklanki Proszek do pieczenia 3 łyżeczki Śnieżka 2 torebki Galaretka agrestowa 1 opakowanie Mleko 400 ml Tłuszcz(...)formy Bułka tarta do formy Wykonanie: Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Jajka ubić z cukrem i olejem. Następnie dodawać powoli mąkę, proszek do pieczenia dalej ubijać. Na koniec dodać szpinak, dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- stopni i piec prze około 45 minut. Po upieczeniu, placek ostudzić, ściąć górę , pokruszyć
Tradycyjna Kuchniawszystkich miłośników szpinaku to z pewnością będzie niebo w gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na tym cieście przygotowała kapuśniaczki. A ja Wam polecam nieco inny farsz niż kapusta. Mam nadzieję, że będzie smakować! Z ciastem pracuje się bardzo dobrze. Nie ma potrzeby wcześniejszego ogrzewania składników, wszystko wystarczy na bieżąco przed(...)niezawodne. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany Farsz: 450 g mrożonego szpinaku 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 250 sera białego półtłustego sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę, chwilkę dusić
Kuchnia domowa Aniduszenie zajęło około 2-2,5 godziny (plaster grubości około 4 cm) mięso stało się bardzo kruche i niezwykle smaczne. Pręgę wołową z kością tym razem podałem na szpinaku z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam także odrobinę tartego chrzanu, który idealnie pasuje do tak przygotowanego mięsa. Oczywiście możecie je podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem czy kaszą. Na pewno(...)rodzaju mięsa. Składniki Pręga wołowa z kością (1 plaster około 500 g) 1 łyżka masła klarownego 1 cebula Sól, pieprz, zioła prowansalskie Przykładowe składniki do podania 2 garści świeżego szpinaku baby 2 pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej cebuli Sól, pieprz Przygotowanie Pręgę wołową z kością umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z dwóch stron posyp świeżo zmieloną solą
Programista w kuchniSałatka ta może być również doskonałą przekąska po ciężkich i sytych potrawach... Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej... 👌😋 SKŁADNIKI: 2 - 3 garści liści szpinaku 2 pomarańcze 1 owoc granatu 70 g orzechów włoskich SKŁADNIKI NA DRESSING: 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki oleju sol i pieprz do smaku WYKONANIE: Na talerz(...)wyłóż połykane i osuszone liście szpinaku. Pomarańcze obkrój ze skórki i pokrój w grubsze plasterki, ułóż je na szpinaku. Granat przekrój na pół i pukając drewnianą łyżką od góry w każdą połówkę, wysyp do miseczki ziarenka i posyp nimi pomarańcze. Orzechy włoskie zrumień na patelni i posyp nimi wierzch sałatki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj dokładnie w szklance
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki /1 porcja: – garść świeżego szpinaku – 7 orzechów nerkowca – 4 pomidorki koktajlowe – 50g sera pleśniowego np. Lazur – kilka piórek czerwonej cebuli sos – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka octu balsamicznego – sól, pieprz oraz ulubione zioła do smaku Przygotowanie: Szpinak i pomidorki myjemy. Pomidorki kroimy na pół. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Wszystko układamy na talerzu(...)Następnie dodajemy orzechy. Skrapiamy sosem (oliwą wymieszaną z octem balsamicznym). Doprawiamy opcjonalnie do smaku solą pieprzem i mieszanką ulubionych ziół. Artykuł Sałatka ze szpinakiem i orzechami nerkowca pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpuszka ciecierzycy w zalewie 390 g puszka soczewicy w zalewie 2 szklanki wywaru drobiowego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli 1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kminu 100 g szpinaku baby przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i kiełbasę i smażyć(...)cukinię, gorący wywar drobiowy, przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 6 - 8 godzin lub high przez 3 - 4 godziny. Przed końcem gotowania wrzucić opłukany szpinak, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze ok 10 minut - aż szpinak " zwiędnie". Gotową zupę doprawić solą, pieprzem ewentualnie ostrą przyprawą typu harissa. Podawać gorące. Smacznego
Stare Gary