szpinak - 15265 przepisów (strona:300/1018)

Zielone smoothie 152

rzeczywistości", choć w lodówce jest jeszcze tyle jedzenie, że obiad z głowy na kilka dni ;)  Po tych wszystkich dobrociach i słodkościach proponuję energetyczne i orzeźwiające smoothie na bazie szpinaku. Pyszne, mocno kremowe i bardzo gęste - najlepiej wyjadać je za pomocą łyżeczki. Smoothie jest szybkie i proste w wykonaniu, doskonale sprawdzi się na śniadanie lub jako zdrowy lekki deser(...)Składniki: 2 garście świeżego szpinaku 1 banan  2 kiwi 1/4 dojrzałego awokado Wykonanie: Szpinak obrać, przepłukać i osuszyć. Następnie wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować przez 2-3 minuty do gładkiej i kremowej konsystencji. Przelać do szklanki lub miseczki. Można udekorować plasterkami kiwi, banana lub innymi owocami. Smacznego

Healthy food explorer
Sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem w oprawie chrupiących migdałów i kremowego sosu balsamico 131

którym pisałam w poprzednim wpisie (zobacz) . *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zacznij od umycia truskawek (borówek lub malin) i szpinaku. Odłóż na ręcznik papierowy niech wyschną. Truskawki pokrój w ćwiartki. Jeśli używasz borówek lub malin – możesz użyć ich w całości. Jarmuż też umyj (chyba, że zrobił to wcześniej ktoś(...)pierś z kurczaka. Grilluj z jednej strony przez około 4 minuty, potem przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 4 minuty. Przestudź i pokrój w kostkę. Na talerzach rozłóż szpinak, jarmuż. Wyłóż kurczaka i ćwiartki truskawek lub inne owoce. Fetę pokrusz lub pokrój w kostkę i posyp nią talerze. Posyp płatkami migdałów i nasionami chia. Całość polej sosem tuż przed

Eat me! Fit me!
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami 193

naturalnym. [embed]https://youtu.be/48zPLovFunw[/embed] Składniki na zapiekaną pierś z kurczaka z serem i pomidorami: około 2-3 filety z piersi kurczaka 1-2 pomidory jakieś 2 garście świeżego szpinaku 150 g serka kanapkowego naturalnego (szukamy takiego o dobrym składzie, bez zbędnych dodatków typu olej palmowy czy substancje zagęszczające) 3 łyżki majonezu 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra(...)przekrawamy je wzdłuż na pół. Serek kanapkowy mieszamy z majonezem i przyprawami. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich rozsmarowujemy mieszankę serka z majonezem, następnie układamy po garści liści szpinaku i po dwa plasterki pomidora. Całość posypujemy serem żółtym. Zakryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę

e-PrzepisyKulinarne
Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym 212

soli 2 łyżki oleju do ciasta + ewentualnie olej rzepakowy do smażenia Składniki na farsz: 1 łyżka masła 1 średnia cebula (ok. 80g) 1 duży ząbek czosnku 2 duże garście szpinaku (ok. 40g) 4 plasterki sera (u mnie Królewski) 4 duże plasterki szynki (u mnie Gotowana extra) 4 jajka sadzone (zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone? ) szczypiorek sól i pieprz(...)odrobinę oleju, z podanego ciasta usmażyć na złoty kolor 4 naleśniki. Na innej patelni roztopić masło, zarumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę), szpinak, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć naleśniki, a na nich najpierw

Kulinarne Przeboje
SZPINAKOWE GOFRY Z Z KOZIM SEREM, KREWETKAMI, AWOKADO I KOPERKIEM 172

były inne! Inaczej przygotowane, z innymi dodatkami i inaczej ( ale zawsze apetycznie ) wyglądające! Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, chrupiące gofry szpinakowe. #mpm #właczgoscinnosc Szpinak doskonale łączy się z czosnkiem, kozim serem i łososiem. Łososia dziś zamieniłam jednak na pyszne smażone na maśle krewetki i dodałam świeże awokado. Połączenie okazało się strzałem w 10! Gofry(...)smakowały wszystkim i każdy z przyjemnością sięgnął po dokładkę. Spróbujcie i Wy! A za mnie mocno mocno trzymajcie teraz kciuki! SKŁADNIKI: * szpinak świeży – 2 garści * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mąka owsiana – 130 g * mleko – 100 ml * sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi * olej kokosowy – do natłuszczania DODATKI: * krewetki koktajlowe

Ostra na Słodko
Letnie śniadanie 208

opakowanie makaronu ryżowego Vermicelli 1 duży ogórek świeży 1 duża cukinia 1 serek śniadaniowy (Tartare, Almette) 3 jajka ugotowane na miękko 3 łyżki stołowe zmielonych orzechów 2 łyżeczki suszonego szpinaku kilka gałązek świeżego koperku i tymianku kilka listków szczawiu lub młodej sałaty 4-5 rzodkiewek oliwa z oliwek olej z pestek dyni świeżo zmielony pieprz kolorowy i sól himalajska Wykonanie(...)grube plastry, następnie zblenduj go wraz z koperkiem na gładki mus. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Zmielone orzechy wymieszaj w miseczce ze szpinakiem. Cukinię obierz, następnie pokrój na bardzo drobną kostkę. Podsmaż na oliwie z oliwek, dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotuj jajka na miękko. Podanie

Garniec Magalie
Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 161

Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad, nie tylko od święta! Ja do swojego użyłam ostatnich szparagów, które jakimś cudem kupiłam jeszcze niedawno na targu. Do tego kurczak i szpinak… Mmm, już nie mogę się doczekać następnej porcji 😉 Przepisy na risotto w różnych wariantach znajdziecie pod TYM linkiem.     Składniki: 200 g ryżu(...)risotto /ew. białego ryżu/ 1 pojedyncza pierś z kurczaka Czytaj dalej... Artykuł Zielone risotto z kurczakiem, szparagami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Tarta francuska ze szpinakiem i cukinią 135

się tak męczyć z rozkrajaniem tarty czy z myciem naczyń. Jeśli jesteście chętni na degustację to przygotujcie sobie lampkę dobrego wina i... do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach) kilka małych pomidorków (koktajlowych, cherry lub daktylowych) 1/2 serka typu włoskiego  ok. 30 g sera żółtego ząbek czosnku 2 jajka sól, pieprz, oregano odrobina płatków jaglanych(...)łyżka masła Na maśle podsmażamy ząbek czosnku, następnie wrzucamy szpinak i pokrojoną cukinię, podlewamy niewielką ilością wody i trzymamy na średnim ogniu do rozmrożenia.  Doprawiamy solą i pieprzem, a nadmiar wody odlewamy. Do szpinaku dodajemy dwa jajka, rozkruszony serek włoski, ser żółty oraz kilka łyżek płatków jaglanych w celu zagęszczenia.  Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy na nie warzywa

Kuchnia Ellie
Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą 130

cytrusowa lemoniada i obiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany(...)sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie

Raj dla Podniebienia
Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem 160

szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła (Wybierzcie 2 opcję, jeśli chcecie, żeby gofry były bardziej chrupiące.) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g szpinaku (świeży lub mrożony) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Farsz 200 g mięsa mielonego wieprzowego pół papryki średnia cukinia średnia cebula ok. 200 g czerwonego pesto pomidor malinowy ząbek(...)czosnku olej/oliwa do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, solą i pieprzem. Wsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajka olej/masło i mleko oraz przestygnięty szpinak. Całość miksujemy/mieszamy na gładką masę, do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany

Pyszny Duet
Risotto ze szpinakiem i mascarpone 224

Ryż z kurczakiem i szpinakiem w aksamitnym sosie mascarpone. Bardzo smaczne danie, w całości przygotowane na patelni. Jest to jedna z tych potraw, co lepiej smakują niż wyglądają, ale cóż… smak wygrywa ;) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 szklanka ryżu do Risotto (Arborio) ok 3 szklanek bulionu drobiowego 200 g szpinaku mrożonego 125 g serka(...)wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Proces ten trwa ok 20 minut. Ryż należy dość często mieszać, aby się nie przypalił. Kiedy ryż będzie miękki dołożyć szpinak, a po chwili mascarpone i masło. Wymieszać i jeszcze trochę potrzymać na ogniu, doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać startym parmezanem. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Burgery z cukinii 139

każdego rodzaju pieczywa, jak i na imprezowy stół Polecam! Składniki: 2-3 cukinie (500 g) 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 garść świeżego szpinaku (około 100 g) 1 garść świeżych ziół: u mnie koperek, szczypiorek, kolendra, pietruszka – można zamienić na inne ulubione 1 szklanka (240 ml) mąki jaglanej 1 szklanka (240 ml) mąki(...)ryżowej (można użyć też pszennej) sól i pieprz według uznania Wykonanie: Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyte i osuszone szpinak i świeże zioła drobno kroimy. Cukinie myjemy i trzemy na dużych oczkach tarki i odstawiamy na około 10 minut aż puszczą sok. Po upływie tego czasu odciskamy cukinię i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy posiekane szpinak i zioła, mielone

Lamarida.pl
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym 169

Danie na szybko czyli pulpety w sosie. A jakich jeszcze nie robiłam? Padło na szpinak i mamy mięsne kuleczki w sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki(...)zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów. Całość gotować ok 10-15 minut. Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do pulpetów, zagotować. Doprawić do smaku i zabielić

Monia miesza i gotuje
MAKARON Z WARZYWAMI PO AZJATYCKU ( danie inspirowane koreańskim Jabchae ) 263

papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 200 g * jajko – 2 szt * biały sezam – 1 garść * cukier trzcinowy – 1 łyżka * olej sezamowy – 150 ml * sos sojowy – 100 ml * czarny pieprz – do smaku * miód ( użyłam kruszynowego(...)może być wielokwiatowy ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zacznijmy od przygotowania składników. Papryki kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy w zapałki, a cebulę w piórka, przesmażamy. Szpinak blanszujemy. Czosnek siekamy. Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę. Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy, niech się marynuje. Z 2 roztrzepanych jajek ( beż żadnych dodatków

Ostra na Słodko
Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami) 152

Makaron pełnoziarnisty z warzywami to danie, które mogę ciągle zajadać i tylko na zmianę różne warzywa dodawać.  Czosnek w plasterki kroimy i na oleju jak frytki smażymy. Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy.   Składniki: garść zielonych szparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda(...)samym oleju smażymy cukinię, następnie dodajemy szparagi bez miękkich końcówek. Smażymy delikatnie mieszając, kilka min, zależy od grubości szparagów, mają być al dente. Pod koniec dodajemy główki szparagów, szpinak, makaron i całość podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z płatkami papryki, smażonym czosnkiem, i startym lub w formie płatków serem

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania