Prosta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem(...)świeżego szpinaku 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy
Kuchnia MagdaLenyProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem(...)świeżego szpinaku 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy
Kuchnia MagdaLenyRozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba wcześniej(...)autorstwa. Składniki: ok. 300-350 g świeżego łososia ok. 300 - 350 g świeżego dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenyRozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba wcześniej(...)autorstwa. Składniki: ok. 300-350 g świeżego łososia ok. 300 - 350 g świeżego dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenyMiękkie i soczyste piersi z kurczaka duszone w całości w sosie z dynią oraz szpinakiem. Dodatek curry oraz śmietanki kokosowej nadaje lekko orientalnej nuty, ale jeżeli wolicie bardziej tradycyjne smaki, to można wykorzystać zwykłą śmietanę 18%, a curry po prostu pominąć- tak też będzie pysznie ☺️ Z kaszą tworzy kapitalny duet👌 2 porcje: 2 piersi z kurczaka 250 ml wody(...)dyni piżmowej 100 g szpinaku 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry, słodka papryka, 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie Pierś natrzeć przyprawami, odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć pierś z dwóch stron, dodać drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek i chwilę całość podsmażyć. Kolejno wlać wodę
Kraina Miodem Płynącaryżu 150 g czekolady mlecznej 150 g śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Krem szpinakowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 100 g rozdrobnionego szpinaku 75 g śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy z galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin(...)podgrzewam i wrzucam do niej białą czekoladę. Chwilkę czekam, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny
Słodki sentymentcennych właściwościach szpinaku i dobrym wpływie na nasze zdrowie chyba nie trzeba nikomu przypominać. 🙂 W chwili obecnej szpinak świeży możemy kupić przez cały rok, jednak najlepiej korzystać z jego dobrodziejstw w sezonie. Continue reading Surówka ze szpinaku at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plKluseczki ziemniaczane z dodatkiem szpinaku. Najlepsze wychodzą z ziemniaków ugotowanych w mundurach, które po ostygnięciu przeciskamy przez praskę. Zachowują wówczas smak i odpowiednią strukturę. Można też zrobić z ugotowanych ziemniaków, które pozostaną nam z obiadu. Pamiętajcie, że dokładna ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Im bardziej mączystych i sypkich ziemniaków użyjecie, tym mniej mąki(...)kolejnych dniach. Można je też przełożyć do żaroodpornej formy, wysmarowanej masłem, polać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. SKŁADNIKI / 6 PORCJI 1 kg mączystych ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 roztrzepane jajko 1 łyżka soli, do gotowania ziemniaków SOS 150 ml śmietany 30% 6 kawałków suszonych pomidorów
cool and mintyprzygotowane w ten sposób z pewnością uszczęśliwią niejedno podniebienie. Przedstawiam więc pyszną zupę z cukinią, fasolką, porami i ziemniakami, zagęszczoną śmietanką z żółtkiem (moje ostatnie kulinarne odkrycie) z dodatkiem szpinaku i ziół. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest to bardzo zdrowy posiłek. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa z cukinią i fasolką (4 porcje) Składniki(...)pokrojone w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie kostkę/półksiężyce 2 pory,pokrojone w plasterki 3 łyżki masła 1 żółtko 200 ml śmietanki 36% duża garść młodego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej masło, dodaj ziemniaki, cukinię, pora i fasolkę i podsmaż
karmelowyPrawdziwy detox oczyszczający I nie czuć smaku pietruszki jeśli, ktoś z Was, tak jak ja nie lubi Składniki /2 porcje: – 2 duże garście liści świeżego szpinaku – 1/2 pęczka pietruszki – 1/2 mango – 1/2 awokado – 1/2 ananasa – 300 ml wody Przygotowanie: Wszystko myjemy. Mango,ananasa i awokado obieramy i wrzucamy do blendera. Wrzucamy szpinak, natkę(...)wlewamy wodę. Wszystko miksujemy na gładki koktajl. Wlewamy do szklanki i pijemy od razu lub chłodzimy kilka minut w lodówce. Smacznego Artykuł Koktajl z mango i szpinaku pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEsamo! Trzeba się trochę bardziej naszukać, żeby znaleźć łososia dzikiego, ale w większości supermarketów da się to zrobić. Wyposażeni już w dzikiego łososia wędzonego, a także jajka, szpinak i kalafiora możemy przystąpić do działania! Rolada szpinakowa z łososiem (bez nabiału) Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym w nowym, beznabiałowym wydaniu. Dobra opcja imprezowa dla wszystkich na diecie Paleo oraz Keto(...)Śniadanie Kuchnia Europejska Keyword finger food , rolada szpinakowa Porcje 16 krążków Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki 3 jajka duże 150 gram szpinaku mrożonego uprzednio rozmrożonego i dobrze odciśniętego z wody 1 ząbek czosnku 200 gram wędzonego łososia dzikiego lub ekologicznego pół kalafiora 160 gram jogurtu kokosowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie
Modern Cave GirlScroll down for recipe in English. Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm.) 250 g. świeżego szpinaku 2/3 szkl. oleju rzepakowego 4 jajka 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny Krem: 400 g. schłodzonej śmietanki 36% 250 g. schłodzonego mascarpone(...)szkl. cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Oraz: około 1 szkl. malin garść jeżyn garść borówek Szpinak umyj i dobrze osusz. Włóż do wąskiego i wysokiego naczynia, wlej olej i zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki zielony sos. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia wypuszczając jego brzegi poza obręcz. Nie natłuszczaj papieru i brzegów tortownicy. Piekarnik rozgrzej
Delicious PlaceNiektórym szpinak kojarzy ci się z dzieciństwa z brunatną breją o mdłym smaku . Jeszcze innym, w tym mi – ze słynną postacią z bajki : Popeye ;-) Nie każdy uwielbia szpinak , ale ze względu na jego wartości odżywcze , warto się do niego prze The post Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta. Składniki Szpinak świeży, ok. 50g Ser feta 125g Pomidorki koktajlowe 10 sztuk Cebula czerwona 1 sztuka Zioła do sałatek w młynku Oliwa z oliwek odrobina Ocet winny biały, odrobina The post Sałatka ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeFrancuskie ślimaczki ze szpinakiem to świetna przekąska na imprezę andrzejkową, urodzinową, czy też Sylwestra ;) Polecam również ten przepis: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Francuskie ślimaczki ze szpinakiem – S The post Francuskie ślimaczki ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje