Efekt smakowy jak i wizualny z pewnością wielu z Was przypadnie do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekane jajka w cieście francuskim. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego garść świeżego szpinaku lub 2 łyżki mrożonego 200 g wędzonego łososia lub szynki 1 cebula szalotka 2 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku świeżo mielony Instrukcje Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną(...)cebulę, lekko ją rumieniąc. Następnie dodajemy liście szpinaku lub jeśli używacie mrożonego (wcześniej rozmrożony i osączony z nadmiaru wody) szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kokilki smarujemy odrobina masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty lub prostokąty, układamy w kokilkach żaroodpornych (średnica około 10 cm). Na spód kładziemy kawałki łososia (lub szynki) pokrojonego
To co lubię - gotuję i polecamwszyscy bardzo je lubimy. Dzisiaj przepis na żółte risotto z dodatkiem kurkumy, która daje potrawie piękny żółty kolor, a do tego jest bardzo zdrowa. Do przygotowania risotto użyłam również szpinaku i pysznej, młodej cukinii. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Risotto z cukinią i kurczakiem. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 3/4 szklanki ryżu do risotto(...)piersi z kurczaka pokrojona w kostkę 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu może być więcej garść posiekanego szpinaku opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki kurkumy 100 ml białego wina (półwytrawne) można pominąć 3-4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki zimnego masła sól do smaku pieprz do smaku Instrukcje Na dużej patelni podgrzewamy
To co lubię - gotuję i polecamdobra, prawie, bo jeszcze bym go podawała z ulubionymi warzywami i może w sosie pomidorowym. Dziś mam dla Was szybki przepis na makaron uwaga – z ciecierzycą i świeżym szpinakiem. Jakie to jest dobre! Ogólnie niezbyt przepadam za ciecierzycą z puszki, ale taka podsmażona ... Czytaj dalej Makaron z ciecierzycą i świeżym szpinakiem Artykuł Makaron z ciecierzycą i świeżym szpinakiem pochodzi
Pink Envelopelepszych ciast, jakie przygotowałyśmy inspirując się blogami kolegów czy koleżanek po fachu. Polecam! A Kasi dziękujemy za przepis i czekamy na nowe wypieki! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) CIASTO SZPINAKOWE: * szpinak – 450 g * jajko L – 2 szt * cukier – 80 g * olej – 125 ml * maka pszenna – 180 g * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki PONCZ: * woda(...)wrzątek – 500 ml PIANKA JAGODOWA: * śmietana 36% – 300 ml * borówki – 100 g * cukier puder – 4 łyżki * żelatyna – 2 pełne łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Szpinak blendujemy z olejem na gładki mus. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Do masy jajecznej dodajemy szpinak i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko. Pieczemy w formie wyłożonej papierem
Ostra na Słodkododatkiem mąki ale czy jedliście kiedyś omleta tak puszystego, jak nadmorskie obłoczki? Omlet na ubitych na sztywną pianę białkach, z dodatkiem mnóstwa zieloności w postaci świeżych ziół i szpinaku. Już teraz jest pysznie, ale gdyby tak dodać do tego mleczną mozzrellę, która przyjemnie rozpuszcza się w jajecznej masie, a potem tworzy ciągnące serowe nitki przy każdym kęsie? Zapowiada się(...)już puchate omlety pełne smaku i zapachu z łososiową falbanką. To będzie naprawdę dobry dzień! M ega puchaty omlet ziołowy z łososiem Potrzebujesz: 2 jajka 3 łyżki mleka garść szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 kulki mozzarelli wędzony na zimno łosoś w plastrach MOWI posiekany szczypiorek do podania sól i pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Rozdziel białko
Kuchnia w Słońcu Skąpananajmniej takim kuchennym entuzjazmem, jaki prezentował zawsze szwedzki kucharz (ten z Muppetów oczywiście). Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 kula mozzarelli 3 garście świeżego młodego szpinaku lub 2 kulki mrożonych liści 2 łyżki kremowego serka 2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan lub polski jantar) kilka - kilkanaście plasterków wędzonego boczku 1 ząbek czosnku garść pomidorków koktajlowych oliwa(...)cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Mozzarellę odsączyć i pokroić na półplasterki. Boczek podsmażyć na złoto i chrupko. Młode liście szpinaku zblanszować na patelni z rozgrzaną oliwą. W wypadku mrożonego szpinaku podgrzewać kulki tak długo, aż liście się rozwiną. Wymieszać z serkiem kremowym, tartym serem i przeciśniętym przez praskę lub roztartym
zadanie-gotowanierozpuścić. Cebulę pokroić drobno, ząbki czosnku wydusić przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek smażyć kilka sekund. Dodać umyty odsączony szpinak, pomidorki przekrojone na pół. Obsypać solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmięknie. Wlać śmietanę i mleko, wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Zostawić
Kuchnia PokoleńKurczak zapiekany z makaronem w sosie szpinakowo-serowym Pyszny obiad z piekarnika. Soczysty filet zapiekany z makaronem w kremowym i aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem. Palce lizać! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3-4 plasterki suszonych pomidorów z zalewy 150g szpinaku (można użyć mrożony) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki sera(...)pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez 30 minut *** *** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy starty lub przeciśnięty czosnek oraz szpinak i całość smażymy przez chwilę. Całość doprawiamy solą i pieprzem *** *** Następnie dodajemy śmietankę oraz ser, mieszamy i gotujemy, aż ser się rozpuści. Posypujemy mąką, doprawiamy delikatnie papryką i gałką muszkatołową, mieszamy
Blog z Apetytemsezonie wiosennym, ale czy w takiej formie? Tagliatelle w łatwy sposób przygotujecie przy pomocy obieraczki do warzyw. Do dania będzie potrzebne kilka krewetek, świeże pesto bazyliowo-dyniowe i odrobina szpinaku. Tagliatelle to propozycja na lekki obiad lub kolację podane z sałatką z pomidorów koktajlowych to naprawdę pożywne danie. Print Tagliatelle z zielonych szparagów .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)Cuisine International Keyword kerwetki, szparagi Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 25 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek papryczka chilli - czerwona 20 sztuk krewetek sok z cytryny Składniki na pesto 100 ml oliwy z oliwek
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 170 g) 100 g świeżego szpinaku baby 15 kawałków pomidorów suszonych z oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) 500 g makaronu penne 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy(...)oliwę i szklimy na niej poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w paseczki pomidory oraz szpinak. Całość skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy cały czas mieszając do momentu aż liście szpinaku zwiędną. Całość przekładamy do makaronu, mieszamy. Nasiona słonecznika oraz pestki dyni prażymy na osobnej, suchej patelni
Qchnia po prostucieńszych blatach tak jak ja. Jak wolicie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 4 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 180 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANOWY: * śmietana kremówka 36% – 250 ml * serek mascarpone – 250 g * cukier puder – 3 łyżki * wanilia(...)ziarna ) – do smaku DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 op * borówki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 35-40 minut/160C, kroimy
Ostra na SłodkoUwielbiam szpinak pod każdą postacią i pomyśleć że kiedyś nie mogłam na niego patrzeć. Widać gusta się zmieniają. Szpinak zawiera dużo szczawianów i żeby je zneutralizować wystarczy do dania dodać jakiegokolwiek sera, będzie przepysznie. Dziś danie które znalazłam u Moni , jest przepyszne i polecam gorąco. Szpinak i kuskus. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieScroll down for recipe in English. Wegetariański obiad w 15 minut. Czy może istnieć coś milszego dla uszu? ;) Przedstawiam spaghetti ze szpinakiem i aromatycznym lubczykiem. Smacznego! :) Składniki: (1 porcja) 100 g. makaronu spaghetti 2 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku dużą garść szpinaku 2 gałązki lubczyku 2 łyżki startego sera typu parmezan 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Makaron(...)ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na łyżeczce masła smaż przez minutę plasterki czosnku. Dodaj posiekany szpinak oraz porwane listki lubczyku. Duś przez 2-3 minuty, po czym dołóż na patelnię ugotowany makaron. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Dodaj resztę zimnego masła i ponownie wymieszaj. Przed podaniem posyp wiórkami sera. Vegetarian dinner
Delicious PlaceSkładniki: warzywa: 1 duża marchew, 1 duża pietruszka korzeń, 1 cebula czerwona, 1 cukinia, garść cienkich szparagów, garść pomidorków cherry, ok. 1 kg młodych średniej wielkości ziemniaków, garść świeżego szpinaku, olej rzepakowy, przyprawy: VEGETA NATUR z curry, VEGETA NATUR z koperkiem, pieprz czarny świeżo mielony, VEGETA NATUR przyprawa warzywna do potraw, grzyby: 4 grzyby portobello, 4 plastry salami, 4 plastry(...)dodajemy pod koniec grillowania warzyw na ok. 4 min. Rada: szparagi wcześniej zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Warzywa podajemy z świeżym szpinakiem, doprawiamy pieprzem do smaku. Portobello: Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę ściągamy, kiedy łatwo odchodzi, można ją zostawić). Wycinamy nóżki
Moniki Smakołyki