Ciasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi(...)konfitury o smaku kiwi 50 g szpinaku baby Nasączenie: 100 ml wody Sok z 1 limonki Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder
VioletoweKucharzenieSałatka ze szpinakiem w roli głównej z akompaniamentem sera pleśniowego,orzechów, gruszki, kiełek rzodkiewki i dressingiem z oleju lnianego z dodatkiem musztardy. Całość ze sobą idealnie współgra tworząc pyszną lekką sałatkę.Świetna propozycja na kolację czy obiad do pracy ;) Do sałatki wykorzystałam olej lniany od firmy SemCo - za co bardzo dziękuję. Olej ten podbił moje kubki(...)przeciw zapalnie. Zachęcam do wypróbowania Oleju Lnianego Wielkopolskiego. Można go zakupić w internetowym sklepie SemCo lub osobiście w lokalnym sklepiku. Składniki na 4 porcje : opakowanie świeżego szpinaku opakowanie kiełków rzodkiewki 1 gruszka 100g orzechów włoskich 100g sera pleśniowego Dressing : 1 łyżka octu winnego 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1/2 szkl. Oleju Lnianego Wielkopolskiego szczypta
Garnkowe fanaberierozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, woda ciepła 340 ml, olej rzepakowy 2 łyżki, drożdże świeże 30 gram FARSZ: pory 1 większa, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, szpinak świeży 2 pęczki, kucharek 2 łyżeczki, sos pomidorowy 3/4 szklanki, oregano 1 łyżka, mozzarella w kulce 1 sztuka do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wlać ciepłą wodę i rozmieszać, następnie(...)stolnicy rozwałkować i na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć do wielkości blachy, posmarować ostrym sosem pomidorowym, posypać oregano na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście na szpinaku poukładać pokrojone pomidory, mozzarellę piec w 200 C około 35-40 minut na 2 poziomie, grzanie
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubimy dania ,które można zrobić w oka mgnieniu. Makaron w połączeniu ze szpinakiem i serem pleśniowym jest alternatywą na szybkie ,proste i smaczne danie. Składniki 300 g ulubionego makaronu 300 g świeżego szpinaku 100 g sera pleśniowego (niebieskiego) 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sól ,pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente (zgodnie z opisem zawartym(...)opakowaniu). Osączamy z wody (nie przelewamy zimną wodą ,50 ml zostawiamy). Przekładamy z powrotem do garnka. Szpinak płuczemy ,odsączamy. Na oliwie podsmażamy czosnek (ok. 1 min) ,dodajemy szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Po 10 min dodajemy pokrojony w kostkę ser ,dusimy dalej do jego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z makaronem dodajemy sos i chwilę
R'n'G KitchenSzpinak i łosoś to jedno z moich ulubionych połączeń. A w tej roladzie sprawdza się idealnie. Rolada ta chodziła za mną od dłuższego czasu. Aż w końcu ją zrobiłam. Powiem Wam, że w brew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zamiast łososia możemy dać inną wędzoną rybę czy szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę(...)taka rolada może być fajną i elegancką przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia, 250 g serka naturalnego ( ja użyłam Piątnicy), 500 g szpinaku ( rozdrobnionego), 2 ząbki czosnku, 4 jajka, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni , dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy
Passion of Cookingjagodzianki, ale jest za gorąco, aby odpalić piekarnik. Przygotowałam szybkie śniadanie, które miało w sobie słodycz pomidora malinowego, wyrazisty smak sera pleśniowego i moje ukochane czarne oliwki. Szpinak baby to prawdziwa bomba wiatminowa. Po takiej sałatce ochota na słodkie jagodzianki minęła, a ja już nie mogę się doczekać kolejnej sałatki! Lato, zostań dłużej! A Wy zaglądnijcie koniecznie jakie inne(...)sałatki warto przygotować sałatki & surówki Sałatka ze szpinaku z serem pleśniowym, pomidorem i oliwkami Składniki: 2 garście szpinaku baby 1 pomidor malinowy 1 łyżka czarnych oliwek cienki plaster sera pleśniowego, u mnie gorgonzola 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia aromatyzowana liśćmi laurowymi, różowym pieprzem i ostrą papryką ocet balsamiczny w spray'u, świetny do sałatek Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaPierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej(...)gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać
Bullioskładniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy np. przy pomocy blendera lub Thermomixa na kremową konsystencję. Podajemy od razu
Domowy Smak JedzeniaZapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia ½ opakowania budyniu śmietankowego 200 ml kremówki 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru truskawki do dekoracji 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę. 2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać
Jadło i czytadłoJako, że dostałam ostatnio filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol , 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet(...)łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy szpinak. Podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Podgrzewamy tak długo, aż większość wody z niego wyparuje. Łososia układamy na cieście francuskim. Boki ciasta nacinamy pod ukosem- tak jak na zdjęciu. Na rybce układamy szpinak. Następnie zawijamy ciasto
Aga w kuchniZaskakujące w smaku! Przepyszne ciasto z użyciem szpinaku. Bałam się go wykonać, ale zupełnie niepotrzebnie! Na pewno na stałe zostanie w moim repertuarze. Nie tylko za swój smak, ale także za wygląd! Dla kogo: dla lubiących ciasta z warzywami dla fanów kulinarnych eksperymentów dla szpinakożerców Składniki na ciasto: 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach) szklanka cukru 3 jajka szklanka(...)krem: 400ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany) 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego pestki z owocu granatu (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Mania WypiekaniaChyba każdy z nas czasem ma ochotę na coś prostego a zarazem niebywale pysznego. Młode ziemniaki, pachnący koper i świeża fasolka szparagowa oraz szpinak prosto z działki to smaki, które nie potrzebują już niczego więcej, one pachną latem, pachną wolnością. Oto moja propozycja na weekend. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki: 1/2 kg ziemniaków garść zielonej fasolki szparagowej(...)szpinaku 1/2 lampki białego wina szczypta soli oraz pieprzu zioła prowansalskie 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek 300 gram piersi z kurczaka 1/3 pęczka kopru Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem soli. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i marynujemy w jogurcie naturalnym 10 minut. Następnie grillujemy po 2 minuty
Mango Papajamałe) 20-30 g sera z niebieską pleśnią, np. Bavaria Blu, Turek Blue, Gorgonzola pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziół prowansalskich pieprz z młynka 250-300 g szpinaku (rozmrożonego lub świeżego) 3 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka mąki 1 płaska łyżeczka cukru szczypta vegety 3-4 łyżki soku z cytryny biały(...)sera odkrajam 5-6 cienkich plasterków, resztę rozkruszam na kurczaka, naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową, wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. W tym czasie przygotowuję szpinak - na patelni roztapiam masło, podsmażam (do zrumienienia) czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Dodaję szpinak, podsmażam, dodaję cukier, vegetę, zmniejszam ogień, przykrywam i duszę ok. 3 minuty. Posypuję równomiernie mąką, zasmażam
Kuchnia Prezydentowejdługim trudzie...:) Składniki: 350 g mąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka białego balsamicznego(...)octu winnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy czosnek, lekko podsmażamy, dodajemy szpinak, mieszając, krótko przesmażamy ok. 3 minut na średnim ogniu, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i sokiem z cytryny, Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty na ogniu. 2. Zdejmujemy z patelni (jeśli wytworzył się sok, szpinak należy lekko odsączyć na ręczniku papierowym
Kuchnia Prezydentowejktóre jakoś nie ma się ani ochoty, ani pomysłu, a przy okazji na zjedzenie czegoś ciepłego i smacznego to pizza. Bo kto zje chleb z gorgonzolą lub ze szpinakiem? Do tego pomarszczony pomidor i przywiędły niedźwiedzi czosnek? Nie brzmi apetycznie, prawda? Ale pizza... O, tej nikomu nie trzeba proponować 2 razy. I choć ja nie jestem jakąś zagorzałą fanką(...)łyżeczka cukru ok. 150 ml ciepłej wody (dolewamy stopniowo) sól, 1 łyżka oliwy z oliwek Na obłożenie: oliwa z oliwek do posmarowania ser gorgonzola w kawałkach 100 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego 2-3 pomidory pokrojone w kostkę czosnek niedźwiedzi grubo pokrojony oregano, pieprz czarny, zioła prowansalskie do przyprawienia 1. Drożdże rozkruszamy do miski, rozpuszczamy
Kuchnia Prezydentowej