szpinak - 15265 przepisów (strona:266/1018)

Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 141

posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Kulki szpinakowe 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki(...)sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem

My Chcemy Jeść
Dynia hokkaido ze szpinakiem, czarną soczewicą i białą kaszą gryczaną w aromatycznym sosie 125

rodzaju wegetariańskiego gulaszu, jednak mocno zredukowałam sos. To danie niepozorne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające dzięki dodanym przyprawom. W ostatnim czasie mam dużą słabość do soczewicy. W połączeniu z dynią, szpinakiem i kaszą, tworzy wspaniałe danie ! Składniki: (4 -6 porcji): 1 dynia hokkaido 3 – 4 duże garście świeżych liści szpinaku 1/2 szklanki suchej soczewicy 1 saszetka (100 g) białej kaszy(...)obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 cm. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Pietruszkę drobno posiekaj. Soczewicę ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Kaszę gotuj przez 15 minut

Moja pasja smaku
Zielony koktajl na zdrowie 103

bromelinie wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające. Bromelaina usprawnia proces trawienia, może zapobiegać zaparciom i wzdęciom oraz ma właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Szpinak Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Szpinak jest źródłem przeciwutleniaczy oraz bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Koktajl jest zatem bombą witaminową, wspomaga oczyszczanie(...)odtruwanie organizmu. Idealny na pierwsze lub drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 1 plaster świeżego ananasa 1/4 pomelo 1 duża garść szpinaku w liściach kawałek imbiru ok. 0,5-1cm 3/4 szkl. przegotowanej wody Wszystko umieścić w blenderze zmiksować odrazu wypić

Kubki smaku
Kasza jaglana ze szpinakiem i pieczarkami 131

smakiem:) tak jak ja) . Dziś danie, które mnie urzekło swoją prostotą, a jednocześnie wspaniałym smakiem. Bomba zdrowia i witamin. Zdecydowanie polecam każdemu. Zapraszam... Skala smaku 10/10 gdy dodamy szpinak w liściach najlepiej zmniejszyć ogień na minimum i pod przykrycie dusić do momentu zwiędnięcia liści po tym czasie pokrywkę zdjąć i pozbyć się ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu. Źródło(...)porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku w liściach, 2 łyżki oleju 1 posiekana cebula 2-3 posiekane lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku 150 g oczyszczonych i startych na grubych oczkach pieczarek sól

Kubki smaku
Filet z kurczaka w szpinaku z parmezanem 116

Święta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że wypoczęliście. Smakołyków w lodówce na ogół jeszcze pełno ale na obiad wypadałoby coś zrobić. Na dzisiaj polecam pierś z kurczaka w szpinaku z parmezanem. Podać go można na różny sposób, z ziemniaczkami, makaronem lub kopytkami. W każdym z wariantów jest smacznie. Składniki: 2 filety z kurczaka ( 1 podwójna pierś ) Opakowanie mrożonego szpinaku(...)słodkiej Sok z cytryny vegeta Olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( cienkie plastry ). Doprawiamy solą, pieprzem. Obsmażamy na oleju, w trakcie posypujemy vegetą. Dodajemy mrożony szpinak. Całość dusimy przez chwilę aż szpinak się rozmrozi. Przepuszczamy przez praskę czosnek i razem ze śmietaną umieszczamy go w potrawie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryną. Gotujemy

Smaki Ewy
100 przepisów na Sylwestra 1312

kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka(...)kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw

Moja smaczna kuchnia
SAKIEWKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 114

Składniki:     1 opakowanie ciasta francuskiego 250g mrożonego szpinaku  1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek(...)przypalił się, ponieważ będzie gorzki).  3. Gdy cebula i czosnek podsmażą się dodać szpinak i podgrzewać na małym ogniu przez 10-15 min, można podlać odrobiną wody. Dodać sól i pieprz. Mieszać aż odparuje woda. Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości

Prosto i Smacznie z Anetą
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 223

preferują konkretniejsze rozpoczęcie dnia! Jajka sadzone z fasolką, pomidorkami i tostami z ricottą, magiczne jajko w koszulce z tostem z ziarnami i pastą z awokado czy jedwabisty omlet ze szpinakiem, pomidorem, parmezanem i żytnim tostem - z pewnością każdy po takim śniadaniu będzie miał mnóstwo siły na podbój świata! Znajdziemy też propozycje dla tych, którzy mają rano mało czasu na śniadanie(...)chili, obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą, ze szpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami czy ceviche z łososia z siekaną sałatką, z kulkami z czarnego ryżu

Plate of Joy
Quiche ze szpinakiem i serem feta 103

Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 jajka  200 g śmietany 18 % 2 łyżki masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem. Formę(...)wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem nakłuć spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę.  Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta. Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa si zetnie

wyzwania kuchenne
43 przepisy na świąteczne sałatki 10864

Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką(...)kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw

Moja smaczna kuchnia
Roladki szpinakowe 355

kurczaka, wdzięczne w obróbce mięso, posiada wiele walorów, ale jeden najznakomitszy to ten, że potrawy bardzo szybko się z niego przyrządza, choćby ta właśnie nasza propozycja, z udziałem szpinaku, piękne dla oka i smaczne danie, zachwyci domowników i gości na pewno! Składniki: 1 kg fileta z kurczaka 1/2 kg świeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku(...)bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy  wzdłuż - robiąc worek kieszeniowy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Szpinak myjemy, kroimy w grubsze kawałki, mrożony przekładamy na patelnię, do odparowania wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak smażymy około 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo

kgwjanczewo
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 160

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1 h 4 składniki: ciasto francuskie 2 opakowania szpinaku 100 g sera feta 200 g serka typu Philadelphia 2 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz, czerwona papryka, suszona bazylia, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować(...)stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Z ciasta francuskiego wyciąć trójkąty. Na trójkącie ułożyć kawałek szynki parmeńskiej oraz łyżeczką nadzienie szpinakowe. Na gotowe nadzienie ułożyć kolejny trójkącik i skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka rozprowadzić je na sakiewkach. Piec około

Ania i Marcin gotują
Spaghetti z kurczakiem i świeżym szpinakiem. 186

Jeżeli zastanawiacie się nad prostym i szybkim pomysłem na obiad to mamy dla Was idealne rozwiązanie. Mianowicie spaghetti z kurczakiem i szpinakiem.   Składniki dla 2 osób : Makaron spaghetti  Szpinak (świeży) 400 g Pierś z kurczaka (pojedyncza)  3 ząbki czosnku Śmietanka 30 % Zioła prowansalskie  sól, pieprz Olej Łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) Jak sami widzicie składników jest(...)smaku.  Przygotowanie : Umyj pierś, pokrój ją w  kostkę i zamarynuj w soli, pieprzu oraz papryce w niewielkiej ilości oleju. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś lekko ją obsmażając. Szpinak umyj, osusz i wrzuć na patelnie na której smaży się kurczak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i szczyptę ziół. Gotujemy osoloną wodę

Wspólne smaki
Zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i pieczarkami 156

starych czasów, tylko ser z polsoi smakował "trochę" inaczej ;p Składniki (dla 2 osób): - 1 długa bagietka, - ok 10 pieczarek, - 2 cebule, - olej do smażenia, - 1 paczka szpinaku mrożonego (liście), - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - opcjonalnie wegański ser. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania szpinaku, bo mrożony robi się najdłużej. Wystarczy wrzucić go do garnka, przykryć pokrywką i pozwolić mu się rozmrozić(...)pieczarki i razem smażymy, do momentu aż odparuje cały płyn z pieczarek, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku, ja dodałam jeszcze 3 plastry "sera". Szpinak gotujemy do miękkości odparowując z niego wodę, przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę kroimy na 3 kawałki i każdy przekrawamy wzdłuż. Układamy je na blasze

Co na wege obiad?
Szpinak + Ciasto = Pierogi 164

wsypujemy do miski. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę ,, woda jest gorąca, uważamy więc na dłonie i mieszamy łyżką''. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Farsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak  smażymy do momentu, aż odparuje z niego  większości wody. Ser biały miksujemy razem z serem(...)fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam.   Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na krążek nakładamy farsz i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na gotującą się  wodę, (wrzątek jest posolony z odrobiną oliwy).    Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 2 min. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo

Proponowane wyszukiwania