taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach. Miłej niedzieli dla Wszystkich! Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm): 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Farsz: 0,5 kg maślaków 2 jajka 240 g sera feta ½ pęczka pietruszki Sól Pieprz Sos: 190 g jogurtu naturalnego(...)całości przykryte. Świeże maślaki gotujemy około 30 minut (od momentu zagotowania wody). Podczas gotowania zdejmujemy pianę, pod koniec solimy. Grzyby muszą być miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku. Szpinak rozmrażamy. Dusimy w garnku do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wystudzony szpinak mieszamy z żółtkami i mąką. Białka ubijamy na sztywna pianę
VioletoweKucharzeniesłodki dyniowo i słony serowo. To danie jest jednocześnie szybkie i przygotowane z dbałością Składniki: 3 półcentymetrowe krążki dyni piżmowej na osobę 2 plasterki sera halloumi na osobę opakowanie szpinaku liściastego (może być mrożony) mała cebula posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz odrobina sera żółtego do udekorowania Przygotowanie: Dynię układamy(...)każdej strony. Dynia piżmowa dobrze zachowuje kształt, więc będzie doskonałym blatem do lasagni. W międzyczasie na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę,a po chwili czosnek. Kiedy się zeszkli dodajmy szpinak i podsmażamy na niewielkim ogniu około 10 minut. Plasterek dyni pieprzymy, smarujemy łyżką podsmażonego szpinaku, przekładamy plasterkiem sera halloumi, który smarujemy łyżką sosu, jeśli go używamy. Na górę kładziemy kolejny plasterek
Ugotowane pozamiatanetheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g Makaron typu Conchiglioni Rigati – duże muszle 500g Szpinaku może być mrożony- liście 2 małe ząbki czosnku 4 kulki mozzarelli 1 kartonik pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą Pudliszki Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku Oliwa Wykonanie: Makaron ugotować(...)dente, z solą i oliwą. Szpinak wrzucić na rozgrzaną oliwę, doprawić sola, białym pieprzem i czosnkiem. Może być też szpinak mrożony -liście, który wcześniej odmrozić na sicie aby pozbyć się nadmiaru wody. Ser mozarella pokroić w kostkę i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Pomidory z kartonika zblendować, powstały sos wlać do naczynia żaroodpornego na nim ułożyć wypełnione masą szpinakową muszle
W garach u GosiZawsze podobały mi się przepisy na mięso w cieście francuskim. Postanowiłam w końcu zrobić swoją wersję - taką zdrową (bo indyk, szpinak), ale nie do końca odchudzoną (bo ciasto francuskie i ser). Cebula nadała całości doskonałego aromatu i smaku! W całym zamyśle głównie chodziło mi o ten szpinak - przemycić, bo Zuzia generalnie je mi wszystko co zrobię, ale czasem wybrzydza(...)ostrzałka, którą bardzo się zainteresował i sukcesywnie ostrzy pozostałe noże;)). Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 500 g piersi z indyka 3 plastry sera śmietankowego z papryką kilka świeżych liści szpinaku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pierś z indyka rozcinamy w taki sposób, aby powstał spory płat (nie rozbijamy). Oprószamy solą i pieprzem, układamy plastry sera
Kolorowy PrzepisownikCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne, pięknie wyglądające ciasto, które swym smakiem potrafi zaskoczyć niejedną osobę. Składniki: -> 200g świeżego szpinaku -> 2 szklanki mąki tortowej ( może być 1 ½ w zależności od szpinaku) -> ½ szklanki cukru kokosowego -> 2 jajka -> ¾ szklanki oleju -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka(...)kropel aromatu waniliowego Krem jogurtowy : -> 2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 galaretka ( preferowana agrestowa) -> 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Szpinak należy dokładnie umyć i wysuszyć. Przełożyć do blendera, zmielić na papkę, która później najlepiej postawić na gazę, aby skapał nadmiar wody. Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto rozpoczynamy od ucierania całych jajek razem z cukrem. Kolejno ciągła stróżką
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Pozostając w temacie suszonych pomidorów ,które uwielbiam ,bo nadają niesamowitego smaku każdej potrawie ,do której ich dodajemy ,polecam wam dziś bardzo szybkie kieszonki z piersi kurczaka nadziewane serem ,szpinakiem i właśnie suszonymi pomidorami. Składniki: dla 2 osób Dwie piersi z kurczaka ,umyć ,osuszyć Szpinak dwie garście plus dwa ząbki czosnku Suszone pomidory 100 g ,zalać wrzątkiem ,odstawić Ser ,ulubiony -feta(...)gorgonzola ,ewentualnie żółty Sól ,pieprz ,papryka słodka Piersi nacinamy wzdłuż ostrym nożem nie uszkadzając ich z zewnątrz – tworzymy kieszonkę w środku .Nacieramy Ulubionymi przyprawami z zewnątrz i odkładamy .Szpinak zeszklić na maśle, na patelni ,dosłownie 2 minuty ,ma pozostać zielony i tylko lekko przesmażony.Dodajemy do niego czosnek przecisnięty przez praskę. Do kieszonek wkładamy szpinak ,ser i suszone pomidory
Ladylaura.Pierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii(...)gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać
BullioZacznij swój dzień z muffinkami! Kolejny już drugi przepis z serii „ pomysł na śniadanie „. Tym razem muffinki jajeczne ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, salami, serem mozzarella z dodatkiem szczypiorku – wersja dietetyczna bez salami i sera mozzarella. Śniadanie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji zdrowe, bogate w białko i smaczne. Jeżeli nie masz zbyt dużo czasu(...)dzień wcześniej. Rano wystarczy tylko kilka minut w piekarniku i idealne śniadanie gotowe! Składniki Ilość porcji: 1-2 4 jaja 100 g pieczarek 80 g czerwonej papryki 80 g szpinaku 20 g salami 70 g sera mozzarella Oliwa z oliwek Szczypiorek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Zacznij od posiekania czerwonej papryki, pieczarek, szpinaku i szczypiorku. Pokrój na mniejsze kawałki
ale Pysznietrzy otwarte makarony , więc wpadła na pomysł że wykorzystam je w bardzo smaczny sposób , zapraszam na pyszną zapiekankę . Składniki 3 rodzaje makaronów ( według uznania ) 200 dag mrożonego szpinaku ( może być świeży ) 1 serek topiony ziołowy 5 łyżek śmietany do gotowania 100 dag parmezanu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny Wykonanie(...)rodzaje naszych makaronów , następnie kiedy makaron mamy ugotowany , odstawiam go na chwilkę . Na rozgrzaną patelnie wkładam cebulkę pokrojoną w kostkę , następnie czosnek , i przesmażam 5 minut , następnie dodaję szpinak i wszystko przesmażam 10 minut , po upływie naszego czasu dodaję śmietanę , oraz serek topiony ziołowy doprawiam do smaku , i mieszam wszystko razem . Jak mamy gotową masę ze szpinakiem
Mój SmakZielone ciasto zaskoczy niejednego gościa swoim kolorem. Smakiem nie zaskoczy bo jest po prostu pyszne. Jak zwykle, stwierdziły moje kochane Żarłoczki. Do ciasta wykorzystałam szpinak mrożony bo to wygodne. Jest dostępny cały rok, nie trzeba go płukać, łatwo odmierzyć odpowiednia ilość ponieważ jest zamrożony w niedużych kostkach a proces mrożenia zachowuje doskonale smak i kolor warzywa. Po prostu wyjmuję(...)torebki tyle szpinaku ile potrzebuję a resztę mogę dalej przechowywać bez obawy, że zwiędnie. Zielone ciasto świetnie smakowało w postaci tarty z truskawkami a teraz jego jesienna wersja, z orzechami, też nas uwiodła. Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości to podpowiem, że w wypieku nie czuć szpinaku więc nawet osoby, które go nie lubią chętnie się poczęstują. Starszy Żarłoczek szpinaku
Smaczna Pyzawitamin zwłaszcza z grupy B, a także obniża stężenie cholesterolu LDL. W każdym razie jest smaczny :) Z quinoą, kozim serem (ja miałam akurat ser łomnicki z rozmarynem) i szpinakiem wyszło całkiem apetycznie. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 8-10 grzybów nameko 1 duży pęczek szpinaku 70 gram młodego dojrzewającego sera koziego 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 3 łyżki(...)klarowanego masła pieprz sól Wykonanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy wypłukane, osuszone i obrane z łodyżek liście szpinaku. Podsmażamy nadal, mieszając od czasu do czasu aż szpinak zmięknie, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dorzucamy quinoę i posypujemy pokruszonym, lub pokrojonym w kostkę serem i od razu podajemy
Quinoa Raz!Lekkie danie z kurczaka w aksamitnym sosie,pełnego szpinaku i natki i koperku.Szpinak nadaje sosu lekko kwaskowatego smaku co tak bardzo lubię w potrawach. ugotowane mięso z kurczaka np.udka,piersi Sos: ~~~~~~~~~~~~~ 4 dag. masła 2 łyżki płaskie mąki 1.5 szkl. rosołu 0.5 szkl. śmietanki kremówki kilka liści szpinaku pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku sól sok z cytryny(...)łyżka maggi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy masło,mieszamy z mąką,rozprowadzamy rosołem z kurczaka i śmietanką kremówką,zagotować.Liście szpinaku (lub użyć mrożony szpinak)włożyć na 3 min.do wrzącej wody,osączyć z wody ,przetrzeć przez sito lub drobno posiekać,dodać do sos,posiekany koperek i natkę, jeszcze raz zagotować.Sos przyprawić do smaku solą,sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym,dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigęste, bardzo aromatyczne. Czy to będzie czerwona czy zielona soczewica, nie gra roli, lubię wszystkie! Sosy podaję do mięsa lub jako samodzielne vegańskie danie. Dzisiejsza propozycja zawiera czerwoną soczewicę, szpinak, moją ulubioną kolendrę i oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta masala w tym sosie(...)cebula 2 ząbki czosnku cała porcja pasty masala 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 400 ml kokosowego mleka 150 g czerwonej soczewicy świeży koriander do posypania 100 g świeżego szpinaku 100 ml warzywnego bulionu Zacznij od przygotowania pasty masala. Upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Obierz czosnek i imbir, pokrój w kostkę
codojedzeniawracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem wystarczy tylko zapiec…no to smacznego! Składniki: 1 kg sałatkowych ziemniaków ½ kg mięsa z kurczaka 20 dag kiełbasy szynkowej 2 duże garście świeżego szpinaku baby 1 duża cebula 25 dag sera fety 3 jajka(...)wystygnięcia. Mięso, myjemy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na patelni, gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę i szpinak, przesmażamy około 5 minut. Jajka miksujemy ze śmietanką, doprawiamy gałką muszkatołową do smaku, solą ziołową oraz rozmarynem, na sam koniec dodajemy pokrojony lub rozdrobniony ser feta, mieszamy
Wanilia i Kardamonwrzesień pogoda jest przepiękna, a upał daje o sobie znać. Dlatego postanowiłam jeszcze wykorzystać letni nastrój i przygotować zielony farsz na pierogi. Zielono mi;) i smacznie. Farsz jest delikatny, szpinak ma posmak delikatnego czosnku i masła z dodatkiem białego twarożku i suszonej pietruszki. Z przypraw wystarczy sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej, by nadać daniu piękny zapach i smak(...)wystarczy. Składniki: ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej 1 jajko 250 ml (szklanka do herbaty) gorącej wody suszona natka pietruszki - na oko, z łyżeczkę szczypta soli farsz: 250 g szpinaku mrożonego 250 g półtłustego twarogu 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Jak przyrządzić? Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać wodę
Zasmakuj Kuchni