Dzisiaj przedostatni dzień detoksu. Trochę na wytrawnie. Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonych buraków. Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonych buraków Składniki: 80 g szpinaku 70 ml soku z kiszonych buraków 1 małe jabłko Przygotowanie: Szpinak i jabłko miksujemy. Dodajemy sok z kiszonych buraków. Mieszamy. Autor: Córka
Moja Mama GotujePulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych(...)wodzie. Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie także cukrem. Moje pomidorki były przepyszne z własnych zapasów więc dodałam tylko trochę pieprzu. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety
Monia miesza i gotujeKasza ze szpinakiem i selerem naciowym Bardzo smaczne jedzonko, to danie podajemy na gorąco. Przepis zaczerpnięty z internetu z zagranicznej strony Składniki : seler naciowy - 1 łodyga szpinak liście HORTEX - 180 g kasza gryczana palona - 1 torebka ( 100 g ) pomidor - 1 mała szt cebula - 1 szt masło - 1 łyżka tłuszcz do cebuli sól i pieprz vegeta ser starty - 1 łyżka(...)Przygotowanie : Na patelni podsmażyć z masłem szpinak. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, posypać vegetą. Pomidora pokroić w kostkę dodać do cebuli, poddusić chwilę. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie. Szpinak przełożyć do blendera, zmiksować z łodygą selera. Przełożyć wszystkie składniki do miski, delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać startym
Kuchnia DanusiSkładniki: 2 dynie piżmowe 750g szpinaku duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 100g masła 8 płatów makaronu na lasagne 2 łyżki mąki szklanka mleka imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania: Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z olejem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz(...)temperaturze 180 º C. Kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na puree. Na 25g masła podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy ładnie się zeszkli dodaj posiekany czosnek a następnie szpinak. Podsmażaj aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem. W garnku podgrzej pozostałe masło. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj. Dodaj mleko i mieszaj do momentu aż beszamel zgęstnieje. Dopraw solą
wysmienityUwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem! Danie dopełnione jest aromatem parmezanu, czosnku i gałki muszkatołowej - to zdecydowanie podkreśla wyjątkowość tak podanej ryby. Propozycja szybkiego, pysznego i zdrowego obiadu na dzisiaj :) Składniki na 2 porcje: 250 g łososia (filet) 250 g szpinaku (liście) 100 g makaronu pełnoziarnistego (penne) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu(...)przesmaż łososia z obu stron - z każdej ok. 2-3 min. i przełóż do miseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka - przesmaż na tej samej patelni. Do cebuli wrzuć szpinak i czosnek (przeciśnięty przez praskę) - wymieszaj i duś ok. 5 min, co jakiś czas mieszając. Dodaj łososia a całość dopraw gałką i papryką - wymieszaj i podgrzej. W między czasie ugotuj
Alutka-Gotujeinna nazwa to leśny mech. Od razu stwierdziłam, że musz ę go wypróbować i k ilka dni później zrobiłam to . Ciasto przerosło nasz oczekiwania. Jest przepyszne z lekką nutką szpinaku, wilgotne. Wydaje mi się, że jest to świetne ciasto, które mo ż na wykorzystać jako tort dla dzieci. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 1 1/3 szklanki cukru(...)szklanki oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fix, cukier wanilinowy, granat lub jagody do ozdoby. Przygotowanie: Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy
Państwo Wojtczuk gotująCiasto szpinakowe zaskakuje wszystkich smakiem, wyglądem. Jest pyszne. Z tego samego przepisy przygotowałam babeczki. Są wyśmienite. Składniki: 3 jajka 35 dag mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gaz ę i odciskamy nadmiar(...)wody. Blenderem miksujemy szpinak. Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek
Pyszności SłodkościDziś na blogu gości samo zdrowie ! Śniadanie, przekąska, deser... jak kto woli 😃. Jogurtowy koktajl z chia, szpinakiem i ananasem oraz z dodatkiem ziaren granatu jest idealny na każdą z tych okazji. Jest przygotowany bez dodatku cukru, zawiera mnóstwo witamin i zero tłuszczu. Zawiera za to cenne nasionka. Chia, szałwia hiszpańska, to gatunek rośliny zielnej kwitnącej(...)wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Są także źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Zapraszam na odrobinę wiosny na talerzu ! Jogurtowy koktajl z chia, szpinakiem i ananasem Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 400 g naturalnego gęstego jogurtu 1 duża garść świeżego szpinaku 2 plastry świeżego ananasa 2-3 łyżeczki nasion chia ziarenka granatu
Kulinarne przygody Gatityprzetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny(...)mięso i odstawić do lodówki. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć aby czosnek "oddał smak". Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku
Kuchnia w opałachSkładniki ok 700-800 g filetów z ulubionej ryby (u nas miruna) 150 g kaszy jaglanej ok 500 g świeżego szpinaku 2 średnie cebule 250 g mascarpone ok 100 g (lub więcej) sera pecorino (lub innego dojrzewającego) masło klarowane do smażenia masło do wysmarowania formy dobra sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie Kaszę ugotujcie zgodnie(...)przepisem na opakowaniu (pamiętając o przelaniu surowej kaszy wrzątkiem, aby usunąć ewentualną goryczkę). Rybę umyjcie, jeśli trzeba usuńcie skórę, natrzyjcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie. Szpinak umyjcie i posiekajcie. Zetrzyjcie ser. Na maśle klarowanym zeszklijcie cebulę. Dorzućcie do niej posiekany szpinak, wymieszajcie i smażcie do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajcie mascarpone, wymieszajcie. Przyprawcie solą, pieprzem
OliveandThymeDziś zapraszam Was na przepis na zdrową sałatkę z kukurydzą, ogórkiem, pomidorkami i zielonym miksem (jarmuż, szpinak i marchewka). Uwielbiam serwować takie sałatki w ramach śniadania lub kolacji. Do tego ulubione chrupkie pieczywo – u mnie BIOChlebek Ekoorkiszki Siemię Lniane + Sezam I nic tylko jeść. Zdrowo i smacznie Miłego dnia moi drodzy Składniki: 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 pełne(...)łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku 4-5 małych pomidorków około 2 cm zielonego ogórka 2 garście mieszanki jarmużu, szpinaku i marchewki olej lniany do polania sałatki (u mnie Woj-len) sól himalajska i świeżo zmielony pieprz do smaku propozycja podania – BIOChlebek Ekoorkiszki Siemię Lniane + Sezam Przygotowanie: Pomidorki kroimy wzdłuż, a następnie jeszcze na pół, przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, posiekany
Słodkie okruszkikomponuje. Pyszne danie na kolację lub lekki lunch. Kolorowe i pożywne! Grillowane awokado Składniki: na 2 porcje 2 awokado 125 g halloumi 1 brokuł 100 g baby szpinaku 3 dymki garść kiełków Sos słodko kwaśny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej ostrej 1 łyżeczka chili płatków szczypta czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki świeżego tymianku 1 mała czerwona cebula 50 ml oliwy(...)awokado na pół i usuń pestkę. Zachowaj łupinę. Skrop sokiem z cytryny, posól i posyp chili i pieprzem. Grilluj awokado miąższem do dołu, około 1 minuty. Opłucz i osusz szpinak. Pokrój dymkę. Ułóż szpinak na talerzu. Posyp kiełkami. na wierzchu połóż po dwie połówki awokado. Napełnij kawałkami halloumi i brokułami. Skrop resztą sosu. Polecam grillowane awokado na ciepło z dodatkiem
codojedzeniaprzepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym smakiem zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 150 g słonych krakersów • 40 g roztopionego masła(...)boczku surowego wędzonego • 1 szklanka orzechów włoskich • 2 gruszki • 150 g sera z niebieską pleśnią • 3 garści liści szpinaku • 350 g twarogu półtłustego (wiaderko) • 250 g sera mascarpone • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka • sól himalajska • świeżo mielony pieprz • 4 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji
W mojej kuchniRumiane, chrupiące pierogi z fetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz(...)cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz
BullioWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 125 g makaronu pappardelle, 150 g szpinaku, pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, 5 kawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów, łyżeczka curry, około 80 ml śmietanki 30%. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam(...)szpinak. Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i połową posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów, obsmażam kurczaka, na koniec wrzucam posiekane suszone pomidory. Następnie dodaję resztę posiekanego czosnku, curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na patelnię
JejKuchnia