szpinak - 15265 przepisów (strona:268/1018)

pierś drobiowa na szpinaku 134

składniki: pojedyncza pierś drobiowa 300 g świeżego szpinaku masło ząbek czosnku polskiego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wegeta łyżka śmietany ( niekoniecznie ) Sposób wykonania: Pierś rozkroiłam na dwie części, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną wegety. Szpinak umyłam, osuszyłam, rozdrobniłam. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak, gdy zmniejszył swoją objętość doprawiłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, na koniec łyżkę śmietany (niepotrzebnie, bo puścił sok). Pierś drobiową podsmażyłam na maśle, nie obtaczając jej w żadnej mące. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami układając mięso na wcześniej przygotowanym szpinaku

Darcia w kuchni
Tagliatelle ze szpinakiem, piersią kurczaka i orzechami 158

Składniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam.  Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam, rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam(...)głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę.  Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam do smaku

Darcia w kuchni
Makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym 166

Cześć ! Dziś zapraszam na pyszne danie, które znika w mgnieniu oka – makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym. Kocham takie dania, to dla mnie comfort food. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 300 g fileta z indyka 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 duża cebula(...)ząbki czosnku 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 łyżeczka cukru sól himalajska, świeżo zmielony pieprz 1/2 szklanki drobno startego grana padano + dodatkowo odrobina 1 – 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z indyka opłucz i pokrój w kostkę – około 2 cm. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw

Moja pasja smaku
Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem 140

Bardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos. 6 płatów mintaja Przyprawa do ryb 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 100 g ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki świeżego(...)koperku Sól Pieprz Filety z mintaja rozmrażamy. Doprawiamy przyprawą do ryb z każdej strony. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy do miękkości ryż. W kolejnym mini marchewki.  Szpinak mieszamy z ugotowanym ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak

VioletoweKucharzenie
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 166

oliwie z oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam  pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka z młodego szpinaku z żurawiną i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 4 porcje: 300g świeżych liści szpinaku 6 pomidorków koktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy(...)oregano. Uważam, że świetnie pasowała do całości. Można ją zobaczyć na zdjęciu poniżej. Sos pozostawiamy na 30minut, aby oliwa z oliwek nabrała smaku przypraw. Następnie dokładnie myjemy liście szpinaku i przekładamy je w całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki

Kuchnia Pani Wiosny
Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit 100

Dzisiaj przepis na włoską zapiekankę, z makaronem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą, zrobioną z pysznego pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ?  Składniki :  1 opakowanie mrożonego szpianku  3/4 paczki makaronu razowego(...)ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem 2. Na patelni podsmażyć na maśle lub oleju cebulę, czosnek i dodać mrożony szpinak doprawić solą, pieprzem i przyprawami, gdy szpinak się rozmrozi wyłożyć na makaron 3. Zetrzeć na wierzch mozzarellę oraz ułożyć plasterki pomidorów 4. Piec ok 20-25 minut pod przykryciem

zdrowa vege kuchnia
Zapiekana z rzodkiewką i szpinakiem 147

łąki. A tam pełno wspaniałych, zgrabnych saren i dostojnych koziołków. Bociany zajadają okropne, obślizgłe żabska a jaskółki przyglądają się temu z wysokości ze spokojem. Jest wspaniale!!! ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I RZODKIEWKĄ średnio trudne ok 1,5 h dla 4 głodnych osób Składniki: * opakowanie mrożonego szpinaku * 8 średnich rzodkiewek * 1/2 kg mięsa mielonego * opakowanie makaronu świderki * cabula * 3 ząbki czosnku(...)śmietany 18% * 4 łyżki mleka * płaska łyżeczka mąki * jajko * majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka i ostra * sól, pieprz Do dzieła! Gotujemy makaron al dente. Odstawiamy. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Rzodkiewkę kroimy

sierotka maRysia w kuchni
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 165

łyżki masła  1 czubatą łyżkę mąki 1 małą cebulę  ok 250 ml zimnego mleka  5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego  100 g świeżego szpinaku  pęczek świeżej natki pietruszki  pęczek szczypiorku  sól do smaku  gałka muszkatołowa do smaku  sok z cytryny do smaku  liść laurowy    SPOSÓB WYKONANIA: Liście szpinaku(...)łodyg)blanszować przez minutę w gotującej się wodzie, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Pietruszkę, szczypiorek umyć, posiekać na drobno. Liście szpinaku i gęsty jogurt zmiksować blenderem na puree.  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło podgrzać, zeszklić cebulę, dodać łyżkę mąki, smażyć ciągle mieszając. Stopniowo dodawać zimne mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy liść laurowy

Basia w kuchni
Pieczony łosoś na szpinaku 162

Składniki: 680g łososia, 500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ), 1 cebula, masło, 1 i 1/2 cytryny, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, garść koperku. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zarumienienia na maśle. Dodać szpinak i dusić do momentu aż będzie miękki. W między czasie posolić i popieprzyć. Gotowy szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na chwilkę do lekkiego przestygnięcia. Łososia(...)skropić połówką cytryny, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem. Doprawionego łososia ułożyć na szpinaku. Posypać posiekanym koperkiem oraz zetrzeć masło na tarce o drobnych oczkach. Na górze poukładać plasterki cytryny. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 25minut. Od czasu do czasu podlewać łososia sosem, który się wytworzył.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Mięso mielone przekładane szpinakiem 154

wieprzowego 1 cebula 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku papryka w proszku, suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa sol, pieprz Szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz cytrynowy   Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, startą marchewką i pietruszką oraz bułką(...)tartą. Całość doprawić do smaku i podzielić na 2 części. Szpinak podsmażyć na maśle, połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem cytrynowym. Formę (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach

Di gotuje
makaron ze szpinakiem i fetą 118

Zdrowe danie, które przygotujemy w kwadrans. Składniki: 2 szklanki makaronu (skręcone rurki) 350 g szpinaku 100 g serka topionego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych 1/3 opakowania serka feta sól, pieprz łyżka masła Szpinak usmażyć na maśle. Dodać serek topiony  i mieszać, aż połączy się ze szpinakiem. Dodać przyprawy i czosnek, a na końcu(...)śmietanę, wymieszać. Pomidorki pokroić na połówki, fetę w kostkę. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze szpinakiem i dodatkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem 183

warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że  czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam ze względu na uczulenie córeczki. Podaję porcję dla czterech osób. Składniki: 5 filetów(...)mintaja (lub innej ryby) 350 g szpinaku 3/4 opakowania makaronu rurki 50g serka topionego 2 łyżki śmietany kwaśnej 2 ząbki czosnku sól pieprz 150 g sera żółtego na beszamel: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła ok. 2 szklanki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony, śmietanę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mięsne kulki ze szpinakowym oczkiem 140

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli(...)ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne do panierowania na nadzienie: 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku łyżka masła sól pieprz Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe ślimaki ze szpinakiem 162

Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę.  Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g drożdży 30 g smalcu 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru na nadzienie(...)szpinaku mrożonego 50 g serka topionego kremowego łyżka masła sól pieprz 2-3 ząbki czosnku Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lebioda na gęsto 123

mleka z 2 łyżkami mąki. Dodać i mieszając zagotować. Dodać przyprawy. Pogotować kilka minut. Podawać z jajkiem na twardo i pieczywem. cytat z forum  Zapomniana kuzynka szpinaku Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach"). To starożytne warzywo pochodzi z północnych Indii i było(...)Europie znane wcześniej niż szpinak, który wyparł je dopiero w średniowieczu. Początkowo łobodę uprawiano z powodu jej wartości leczniczych (reguluje trawienie), z czasem doceniono również jej znaczenie kulinarne. Do dziś pozostaje rośliną uprawną, bardzo popularną w zachodnioeuropejskiej kuchni "sałatkowej", która jest znacznie bogatsza w zieleninę niż polska. U nas, niestety, czerwona łoboda jest przeważnie uważana za chwast, rzadziej za roślinę

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania