Kiedy za oknem jest zimno i szaro mamy ochote zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Pikantny krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego i kaszy jaglanej jako "zagęstnika" jest idealna zupą na jesienne dni. Zupę podaję z niewielką ilością czarnego ryżu, który świetnie do niej pasuje. Być może przepis wygląda dość dziwnie ze względu na dodatek jednocześnie kaszy i ryżu(...)kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem
Simple DishWywołałam sama u siebie kolejną lawinę wspomnień. Zaczęło się od rozmowy z córką, bo bardzo chciała wiedzieć co takiego znajduje się w tornistrach dzieci, które idą
bistro mamaskład wchodzą głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej(...)przez powolne odparowywanie wody morskiej z płytkich basenów (zwanych salinami) pod wpływem słońca i wiatru. Zbierany ręcznie kwiat soli morskiej charakteryzuje się delikatnym smakiem . Sel de Guérande czyli sól szara z Guérande to ręcznie zbierana, pochodząca ze słonych bagien półwyspu Guérande (zachodnie wybrzeże Francji), nierafinowana i nieoczyszczana sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon na rozgrzewające napoje uważam za otwarty. Herbatka z plasterkiem cytryny czy pomarańczy, aromatycznymi przyprawami i miodem - to jest najlepszy sposób na szybkie rozgrzanie organizmu. Jesień nie musi być szara i smutna. I co z tego, że pada:P Ja na osłodę polecam dziś pieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany(...)zapiekamy, aż będą miękkie (około 15 - 20 minut). W międzyczasie rumienimy na patelni płatki migdałowe na złoty kolor. Ciepłe gruszki przed podaniem napełniamy bitą śmietaną, posypujemy płatkami i polewamy sosem
My simple kitchenproduktów, zgodnie z recepturami dobrej amerykańskiej kuchni" . źródło: grillway.pl Każdy znajdzie tu coś dla siebie, gdyż menu zawiera propozycje kilkunastu zestawów smakowych. Zaczynając od klasycznych Classic Burger z sosem BBQ, Cheese Burger z serem cheddar, poprzez burgery smakowe jak choćby Curry Burger z grillowaną cukinią, Italian Burger z grillowaną salami peperoni, Onion Burger z krążkami cebulowymi, aż po ekstremalne(...)żołądek do serca" to hasła główne odzwierciedlające politykę prowadzenia tego biznesu. Stawianie na jakość, a nie na ilość i bycie wiernym obranej, kulinarnej filozofii to godne pochwały zamierzenie, ale szara rzeczywistość niestety często weryfikuje plany. Bo zapodać klientowi smacznego burgera dobrej jakości w atrakcyjnej cenie wcale nie jest tak łatwo! Wierzę, że gdyński Grill Way Bar - American Burger przyszłość
Grunt to przepis!Idą, idą, ale coś takie w tym roku szare.A gdzie śnieg? Oby spadł do Wigilii.Nie wyobrażam sobie braku białego puchu,lekkich mokrych płatków, przylepiających się do
W kuchni Karmel-itkiusłyszałam: "a może byś zrobiła taką serię, posiłków do pracy?". Dlaczego nie ! W końcu ile można paść się kanapkami. Czasem każdemu z nas przydaje się miła odmiana od szarej sandwichowej rzeczywistości :) Niniejszym dzisiejszy post będzie pierwszym z serii: Lunch w pracy. Oczywiście najważniejsze jest aby przygotowanie tego, co chcemy zabrać ze sobą w lunchboxie nie zajęło(...)mieszamy w misce i tak przygotowane warzywa możemy zostawić w lodówce na noc. W pudełku (lunchboxie) wsypujemy 3 garście gotowej mieszanki sałat, posypujemy ja przygotowanymi wcześniej warzywami. Sos przygotowujemy z oliwy, octu, soli i pieprzu i polewamy nim bezpośrednio sałatkę ułożoną w pudełku Na koniec posypujemy sałatkę pokrojonym w kosteczkę serem sałatkowym. Smacznego
Taste TherapyTradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza(...)cukru1 szczypta soli1 1/2 lyzki skorki startej z cytryny150 ml mleka1 lyzeczka suchych drozdzy ( 20 g swiezych)50 g maslaSkladniki na nadzienie:1,2 kg kwasnych jablek ( np.boskop,szara reneta)2 lyzki cukru pudru100 g orzechow wloskich 100 g suszonej zurawiny1 lyzka cynamonu50 g cukru50 g amarettini (wloskie ciasteczka)1 zoltko+1 lyzka mleka na glazureWykonanie:°Mleko podgrzac,rozpuscic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spotkanie poświęcone produktom Sokołów Naturrino. Naturrino to linia produktów inspirowana naturą charakteryzująca się delikatnym smakiem mięsa podkreślonym naturalnymi przyprawami. Wędliny te wyróżniają się brakiem konserwantów, fosforanów, glutaminianu sodu. Szary kolor, który pojawia się na przekroju wędliny, to efekt pieczenia i naturalnych składników. W trakcie spotkania Antoni Gibowicz, lekarz weterynarii i Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. przedstawił(...)szczypiorkiem i pieczoną szynką Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego pierogów z pasztetem Naturrino w emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure z ziemniaków z sosem tymiankowym Bardzo
Kulinarne przygody Gatitykruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (w zależności od grubości) – polędwiczka powinna być lekko różowa (nie może być krwista, ale nie powinna też być szara). Po upieczeniu odczekujemy ok. 5 minut zanim pokroimy mięso. Gdy polędwiczka odpocznie, kroimy ją w grube plastry. Ja danie podałam z karmelizowanymi marchewkami baby (można też pokroić na połówki(...)lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Łosoś w maku z ryżem bazyliowym Łosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i... Roladki z indyka w sosie serowym Roladki z indyka w sosie serowym to danie, które przyrządzim... Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym Skrzydełka faszerowane z sosem pieczarkowym to świetna propo... Post Polędwiczka pod zieloną kruszonką pochodzi
Poezja smakublogerka . Jest autorką nie tylko przepisów, ale też pięknych zdjęć do tej książki. Jej kulinarna filozofia jest mocno patchworkowa, korzystająca z wielu egzotycznych smaków i tradycji (od szarych klusek do arabskiej mejandy) i z wielu inspiracji (od podróży do kuchni Ottolenghiego), a jej książki przekazują nam klucz do jej kuchni i życia. W “Ziarnie”pisze o inteligentnym łączeniu warzyw(...)zwraca uwagę na odpowiednie przygotowanie ziaren, tak by pozbyć się kwasu fitowego i uczynić je łatwiejszym do strawienia. Zawiera praktyczny indeks, żeby nie przegapić przepisów na dodatki i sosy, które podawane są przy jakimś konkretnym daniu a mogą nam służyć w innych kombinacjach. Fajne jest też to, że wiele przepisów można dowolnie modyfikować, gdy zmieniają się sezonowe owoce zamieniając
Ugotowane pozamiatanekwasu foliowego. Rukola jest bardziej bogata w witaminy niż sałata lodowa. Gruszka zawiera m.in, jod, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz bor, który wspomaga pracę szarych komórek. Granat wspomaga trawienie, hamuje procesy starzenia, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz zawiera szereg pozytywnych dla zdrowia polifenoli. Zobacz także inne przepisy na -----> SAŁATY Sałata z rukolą i granatem - przepis(...)talerzu, dodaj kawałki gruszki oraz osączone pestki granatu. Przygotuj dressing. Musztardę zmieszaj z miodem oraz oliwą. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli. Przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego
Moje Qulinariawyciągałam z piekarnika , reakcja była już całkowicie inna . Zapach rozchodzący się po kuchni ściągnął Sceptyków na dół i usadził przy stole. Pięknie przypieczona , apetyczna , w niczym nie przypominała , szarego , martwego wieprzka z przed dwóch dni " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No oczywiście nie ożyła , ale jej barwy(...)łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba
Ogrodnik w podróżyoknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jabłka, 50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR , 50g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżki cukru trzcinowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki(...)Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczka zmielonych goździków Dodatkowo mrożone lub świeże maliny jogurt naturalny gęsty piernik utłuczony w moździerzu na pył Jabłka i pigwa w maśle orzechowym (mus): 2 jabłka szara reneta 1 pigwa masło cukier lub stewia 2 łyżki masła orzechowego Karmelizowana żurawina: szklanka zamrożonej żurawiny masło kilka łyżek syropu klonowego tymianek świeży(...)Żurawinę podsmaż na maśle z tymiankiem. Wlej lampkę czerwonego wina. Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu. Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek
Mango Papajakremowy dyniowy sos, który łączymy z makaronem, ciecierzycą, rozmarynem i parmezanem. W kwadrans otrzymujemy przepyszny, sycący wegetariański obiad w prawdziwie jesiennym klimacie <3 ➤ Kliknij - Przepis na makaron z sosem dyniowym Wtorek - Sałatka z jarmużem, brokułami, serkiem wiejskim i grzankami Pomysł na prostą sałatkę, którą stworzyłam przypadkiem starając się wykorzystać produkty, które miałam w lodówce. Takie przepisy zazwyczaj wychodzą(...)dyniowa z grzankami z jarmużem i gorgonzolą W sezonie na dynie nie mogłam pominąć przepisu na zupę dyniową. Ja przede wszystkim uwielbiam jej pomarańczowy kolor, który rozwesela mnie w szaro-bure dni. Na blogu mam kilka przepisów na zupę dyniową, ale ten jest z nich najmniej skomplikowany. Lubię coś pochrupać do zupy-krem, dlatego przygotowałam do niej grzanki z gruszką
Chilli Czosnek i Oliwa