szybkowarze i wędlinę można zrobić. I w dodatku jaką pyszną! Soczystą i kruchą. Z przyjemnością jadłam ją z chlebkiem i sosem chrzanowym, a latorośl nie zaprzątała myśli konsumpcją pieczywa - tylko wpychała sobie ją do buzi popychając palcem :) Roboty mało, a jedzenia mnóstwo. Najpierw zróbmy zalewę peklową: to moja standardowa zalewa, którą także użyłam do wykonania domowego baleronu ( klik(...)szynki ( tzw. 'orzech' - mój miał 1,10 kg ): - 1 litr wody - 4 łyżki soli + 1 łyżka soli peklowej ( można pominąć - ale wędlina wyjdzie szara ) - 1 łyżka cukru - 2 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - 2 kulki ziela angielskiego Składniki zagotować, wystudzić. Szynkę oczyścić z błonek, włożyć do zlewy. Trzymać w chłodnym miejscu dobę. Dodatkowo: - 1 liść laurowy - woda Następnie szynkę wyjąć
kawawszklanceTen kto kiedykolwiek jadł pęczak pewnie się ze mną zgodzi, że sam w sobie nie jest on szczególnie godny uwagi - szary, bez
Czary - gary w kuchniKto to wymyślił?! Cóż to za słowotwórstwo? Co to takiego te ćmuloki? A więc... Zanim poznałam ćmuloki, jadłam zwykłe, szare (powinnam raczej napisać zielone) pulpeciki z
wegetalerzedostępne o każdej porze roku, ja ją jednak polecam szczególnie w szare jesienne i zimowe dni, kiedy najbardziej brakuje nam witamin i kolorów. Składniki: 4 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 jabłko 1 cebula szalotka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Sos do surówki: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku
Kuchcik gotujewszystkie jej patelnie z najlepszym na świecie sosem koperkowym, który pozwoliła nam bezkarnie wyjadać palcami, będąc przy tym zajęta gotowaniem dla kolejnych dziesiątek gości. Krótko mówiąc - uwielbiam Konfederacką 4 , niezwykłe miejsce z klimatem, duszą i wyjątkowymi ludźmi. Miejsce bez wielkiego szyldu, jaskrawych neonów i reklam, w szarym budynku splecionym w objęciach bluszczu. Miejsce i ludzi, którzy(...)młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache * Całkiem możliwe, że jedno albo
KUCHARNIAtypu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. 5 ząbków czosnku - pokroić w plasterki 5 suszonych w całości papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki(...)gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i stają
ClauditteMissCookingzielenią i ciepłem wiosennych dni. Niestety za oknem wciąż szaro, buro i deszczowo, dlatego staram się aby choć na naszych talerzach nie zabrakło optymistycznych kolorów Dziś polecam Wam domowe pampuchy podane z warzywami i szynką. Dość nietypowe połączenie, ale… jakie smaczne Do przygotowania tego szybkiego „sosu” użyłam mrożonych warzyw na patelnię Hortex. Korzystam z nich naprawdę często
Słodkie okruszkikolei to, co przygotowałeś. Ułożyłeś zakupy? Brawo. Teraz przygotuj sprzęty kuchenne 1. Forma do zapiekania – prostokątna najlepiej 2. Nóż ostry 3. Patelnia na tyle duża, żebyś mógł zrobić sos 4. Łopatka do mieszania drewniana 5. Pędzelek do smarowania foremki, jeśli nie masz pędzla, Twój palec też się nada. 6. Deska do krojenia 7. Tarka 8. Obieraczka do warzyw 9. Folia(...)brązowy lub jak wolisz szary. Zajmie ci to jakieś 10 – 15 minut. 6. Dodaj przecier i szklankę wody. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut. 7. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj ser do miseczki. 8. Formę wysmaruj cienką warstwą oleju. Forma ma się błyszczeć a nie ociekać olejem. 9. Na dno wysmarowanej foremki wlej trochę sosu, staraj się chochelką odcedzić
ladykitchenkluski w takim kolorze idealne na taką smutną i szarą porę roku, no i dla dzieciaków jak znalazł :) 1.Rotollo Składniki : 100 g mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego
zdrowa vege kuchniaczosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Do sosu dodajmy brokuły i makaron. Delikatnie wszystko mieszamy i podajemy. * w sezonie zastępujemy świeżym ** lub boczku/ulubionej wędliny - ewentualnie rezygnujemy z wędliny - danie jest równie pyszne *** aby brokuł po ugotowaniu zachował swoją soczystą barwę i nie zrobił się szaro-żółty nie należy go przykrywać podczas gotowania Zdjęcia potraw są mojego
kawawszklancecokolwiek ogarnę w domu Dziś szybki, ale baaardzo pyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny! SKŁADNIKI 4 porcje makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 marchewki 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta) 2-3 ząbki czosnku 0,5 puszki pomidorów 1 łyżeczka ziół
zabawa smakiemłopatki wieprzowej 500 g żeberek wieprzowych 500 g porcji rosołowej z kurczaka 50 g imbiru (świeżego w kawałku) 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pęczek cebulki dymki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 1 łyżeczka oleju sezamowego Dodatki kiełki fasoli mung pędy bambusa pęczek cebulki dymki makaron ramen Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy żeberka, porcję rosołową oraz łopatkę(...)szara piana. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen stawiamy na ogniu i ponownie gotujemy. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodajemy sos sojowy
Mostek w kuchniponiższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym . Składniki: polędwica wieprzowa (co najmniej 0,5 kg) 200 ml śmietany 30% (1 małe opakowanie) 2 średniej wielkości marchewka 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki(...)wlać 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć to lekko ją posolić i dodać kawałki mięsa. Ugotować przez kilka minut na średnim ogniu. Gdy mięso zmieni kolor (na szary) to wyjąć je z wody. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Do kolejnego garnka wlać 1 l wody i gdy zacznie wrzeć
Ugotowaćrosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Danie stało się popularne w Polsce pod nazwą Strogonow. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne. Składniki: 500 g polędwicy wołowej 500 ml bulionu drobiowego 2 cebule(...)szary kolor, doprawiamy je solą i przekładamy do garnka. Następnie do garnka dodajemy bulion. Doprawiamy pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Dodajemy również do tego przecier pomidorowy. Całość delikatnie mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Mieszamy dokładnie. Całość dodajemy powoli do sosu, cały
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne