kubek z wodą). Odczekać ok 4 minut. Zdjąć mięso na talerz, odwrócić. Ostudzić. W tym czasie soki równomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry. Sos: - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana - przytłaczający smak ) - 1 pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku Wszystkie(...)składniki wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Dodatki: - 5 średniej wielkości pieczarek - 1/4 główki sałaty lodowej - garść orzechów włoskich grubo siekanych - 15 dag sera twarogowego podwędzanego - 1 kwaśne jabłko ( np. szara reneta ) - 2 łyżki grubo siekanego szczypiorku - 0,5 płaskiej łyżki pieprzu mielonego 1. Każdą pieczarkę pokroić na 5-6 części. Tłuszcz spod kaczki zebrać ręcznikiem papierowym zostawiając na patelni cienką
kawawszklancesię spodziewać. Na talerzu dostajemy bułkę własnego wypieku o szarej barwie za sprawą palonego siana wypełnioną szarpaną kaczką, remuladą z sera ze Ślubowa i kiszonymi warzywami ( Malarska 25 słynie ze swoich fermentacji). Dla mnie niezwykle intrygujące połączenie! Do tego na talerzu otrzymujemy kawałki grillowanej cukinii zamiast frytek ze świetnym sosem z wędzoną papryką (taki polski BBQ ). To naprawdę fajny
Food Squarerano z siatkami pełnymi policzków wołowych, indyczych wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne
Mango Papajadworze śniegu brak, szaro i ponuro, ale na talerzu moc kolorów i zdrowia. Buraki - ugotowane w skórce, pokrojone na plasterki Kiszone rzodkiewki Kiszone papryki Kiszona kapusta Pomidorek Brokuł - wodę zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła, od zagotowania gotujemy 5 minut - przecedzamy Fasola Jaś Karłowy - ugotowana Sos koperkowo-czosnkowy - do naczynia, np słoika wkładamy pęczek koperku, 5 łyżek słonecznika, 2 ząbki
Szkrab Je Samciemnego cukru, słodu)- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 4 ząbki czosnku- 1 łyżeczka startego imbiru- 1 puszka fasoli (do zagęszczenia sosu) Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, ½ szklanki bulionu, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę startego imbiru – w dowolnej kolejności. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wołowinę pokrojoną(...)miarę gotowania, uwalniają się intensywniejsze zapachy, by powalić końcowym efektem potrawy. Zapach, smak mięsa rozpływającego się po podniebieniu zachęca do sięgania po każdy kolejny kęs. U mnie dodatkiem były szare kluski (bez boczku) i jarmuż pieczony (chipsy). Przyznam, że koleżanka zafundowała ucztę mięsną wartą grzechu (obżarstwa). Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wołowina Blue appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkodanie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY (Golden curry) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka żółta 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru
Bon appetit mon amiemoje najlepsze przepisy na kolację – krewetki w białym winie – moje ulubione – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – przepis na ośmiornicę – kalmary w czosnku KREWETKI W BIAŁYM WINIE Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji(...)pietruszki do podania – cząstki limonki lub cytryny do podania Przygotowanie : Do przygotowania możesz użyć zarówno krewetki świeże jak i mrożone, te już lekko podgotowane i różowe lub krewetki szare surowe. Jeśli kupisz krewetkę w pancerzyku rekomenduję do tego dania ich zdjęcie przed podgrzewaniem w maśle. Przygotuj krewetki – jeśli istnieje taka potrzeba rozmróź, zdejmij pancerzyki, opłucz w zimnej wodzie
nietylkopasta.plchińskiego pszennego Czerwona papryka Żółta papryka Cukinia Brokuł 250 g mrożonych krewetek 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Pół łyżeczki sosu rybnego Łyżeczka miodu Świeże zioła do posypania (dymka, kolendra lub pietruszka) 3 łyżki suszonej kolendry 3 łyżki oleju rzepakowego Pół limonki lub cytryny Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik(...)skrapiamy olejem rzepakowym, solimy i mieszamy, żeby warzywa pokryły się przyprawami. Wstawiamy do pieca. Pieczemy 30-35 minut. Krok 2 Krewetki rozmrażamy, myjemy, osuszamy. Jeśli mamy surowe krewetki (są szare i mało wyględne, ale takie powinny być i takich szukajcie :-)) wstawiamy je do piekarnika po 25 minutach od rozpoczęcia pieczenia warzyw – czyli na 5 minut. Wcześniej skrapiamy olejem
Niedzielny kucharzmięciutkie kuleczki na bazie ziemniaków podawane z sosem lub skwarkami z cebulką. Dodawać śmietanę do pyz to jakaś profanacja A poważnie, co kto lubi. Kluski idealne jako dodatek do mięs jak i samodzielne danie. Z tego przepisu wychodzą jasne kluski, za to w Warszawie, skąd pochodze, pyzy kojarzą się tylko z kolorem szarym i wyraźną fakturą startych na tarce farfocelków
Mieszam w GarnkuKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik
Kuchnia Pełna Pasjiszkoły, a jeszcze inni wchodzą w szarą codzienność pozostając w domu. Nie ma jednak mowy o nudzie, tu dla odmiany czeka wiele spraw do zalatywania, zapanowania i zorganizowania. A na blogu jeszcze trochę świątecznie. W przerwie między Świętami a Nowym Rokiem na naszym stole pojawił się schab. Jego wyjątkowość tkwi w sosie na bazie cydru, a do tego jest
Przysmaki Karolkipokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie(...)oleju sezamowym do lekkiego zarumienienia. Krewetki rozmrażamy (jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą do zmięknięcia, kroimy jeśli trzeba i obgotowujemy przez 10 minut. Pomidory parzymy, obieramy
Patchworkpokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google(...)podsmażamy na oleju sezamowym do lekkiego zarumienienia. Krewetki rozmrażamy (jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą do zmięknięcia, kroimy jeśli trzeba i obgotowujemy przez 10 minut. Pomidory parzymy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
Patchworksmaku. Wykonanie : Część truskawek na sos rozgnieść z cukrem i podgrzać w garnku. Dodać część pokrojonych w ćwiartki truskawek i całość wymieszać Mąkę wymieszać z sodą, dodać maślankę, zmiksowane truskawki i jajka. Wymieszać na gładkie ciasto i smażyć małe placki. Nie należy odstawiać ciasta, ponieważ z koloru różowego robi się odcień szarego
Przepisy Mikołajasól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong – siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta. Na zakończenie spotkania, poznaliśmy podstawy carvingu, czyli rzeźbienia w owocach. Stworzyliśmy wspaniałe kwiaty ;) *krewetki surowe - szare, nie gotowane – różowe, **bulion z kurczaka lub wywaru
królestwo garów