zależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki jest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara i gumowa. Kaczka powinna być soczysta i różowa w środku. Piersi z kaczki podaje z sosem ze śliwek i żurawin ( przepis na sos do kaczki tutaj ) w towarzystwie puree ziemniaczanego. The post Piersi z kaczki z sosem ze śliwek
Moja Delicjazależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki jest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara i gumowa. Kaczka powinna być soczysta i różowa w środku. Piersi z kaczki podaje z sosem ze śliwek i żurawin ( przepis na sos do kaczki tutaj ) w towarzystwie puree ziemniaczanego. The post Piersi z kaczki z sosem ze śliwek
Moja DelicjaWitam :) Urlop, urlop i po urlopie... :( Jutro powrót do szarej rzeczywistości, a było tak pięknie... Nie wiem kiedy zleciały te wolne dni... Teraz byle do weekendu
Trufelkowooknem szaro i ponuro, więc postanowiłam przemycić trochę lata na talerzu. Moje dzieci uwielbiają pampuchy z sosem truskawkowym i ja zresztą też :) Oczywiście sos można zrobić również z innych owoców. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g masła 250 ml mleka 50g drożdży 2 jajka 1/2 łyżki cukru szczypta soli Sos truskawkowy: 600g truskawek 300 ml śmietany cukier do smaku
kuchnia doskiaromatyczny słodko - wytrawny sos pasuje do pieczonych mięs takich jak: kurczak, indyk, kaczka, także do różnych pieczeni "na szaro", tj. schabu, boczku, karkówki, czy pasztetu. Dodaje ciekawego smaku i podkreśla smak pieczonego mięsa. Składniki 4 łyżki żurawiny ze słoika 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (jeśli nie macie zastąpcie go dżemem z jagód) 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej
Zasmakuj Kuchniliczyć na wymyślne dania. Ale żeby nie było zbyt prosto, musiałam coś wykombinować. W lodówce miałam gulasz. Do sosu zrobiłam gałuszki, które znalazłam w książce z przepisami siostry Marii. Gałuszki to okrągłe kluseczki, które przygotowuje się podobnie, jak kluski szare. Podczas ich robienia ważna jest ilość dodanej mąki. Ta podana w przepisie jest orientacyjna. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków
W mojej kuchniużyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir(...)pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić
Jemy Pijemysię je przyrządza! Jeszcze kilkanaście lat temu krewetki były u nas niedostępnym rarytasem – teraz chyba wszyscy moi znajomi wprost za nimi przepadają. Ja najbardziej lubię je podane z sosem majonezowym. Tym razem postawiłam na jego nieco lżejszą wersję. Użyłam majonezu Kieleckiego lekkiego, który ma obniżoną zawartość tłuszczu o 31% i cukru o 35%, przy zachowanym dobrym składzie. Dodatkowo kremowości(...)krewetki z kolendrą i limonką: ok. 500-800 g szarych krewetek (nie ugotowanych) 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) sok z połowy limonki duża szczypta soli posiekana kolendra do posypania (ok. 4 łyżki) do podania: cząstki limonki i lekki sos majonezowy Lekki sos majonezowy na bazie awokado: ½ dojrzałego awokado ½ dużego
Poezja smakuTarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki. Świetnie smakują ze sosem jak również ze skwarkami. Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 500 g ugotowanych ziemniaków sól Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce
magiczna kuchnia Kasiosolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin. Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do połączenia składników.Smacznego ps...Makaron al. dente
w mojej kuchnizazwyczaj nie mniej niż trzy dni ale to było tego warte. Wpadłam zaspana na rynek a moim oczom ukazał się ładny i duży kawał łaty wołowej, chwilę później szara reneta i porcja włoszczyzny. I ja już wiedziałam, że wystarczy mi butelka czerwonego wina, porcja umami w postaci zmielonych suszonych grzybów, marynowany pieprz, dobre pieczywo i masło orzechowe dla przełamania(...)połową bulionu z gotowania i duszę jeszcze dwie godziny na wolnym ogniu, natomiast warzywa gotuję w bulionie do zredukowania sosu. Gotowe mięso szarpię widelcami. Podaję w bułce z warzywami i karmelizowanym jabłkiem. Karmelizowane jabłka 1 kg jabłek szara reneta szczypta cukru kilka łyżek masła kilka łyżek masła orzechowego Na maśle smażę pokrojone w dużą kostkę jabłka
Mango PapajaOstatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cynk, witaminy z grupy B. Wątróbka drobiowa z jabłkami 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 3 jabłka (najlepsza szara reneta) 2 łyżki miodu garść rodzynek ziemniaki majeranek, rozmaryn 0,5 szklanki ulubionego wina wytrawnego mieszanka sałat SOS 3 łyżki miodu 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić
Pieguskowa Kuchniakluski śląskie, ale nie dawno miałam okazję jeść te kluseczki z dodatkiem surowych ziemniaków i były pyszne! Ponieważ bardzo lubię "szare kluski" ze surowych ziemniaków, to te też bardzo przypadły mi do gustu! Dla mnie najpyszniejsze z ciemnym sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej
Kuchnia Beatyprzygotować sos bolognese wieczorem, a następnego dnia jedynie "złożyć" lasagne i ją zapiec. Lasagne Składniki: makaron lasagne - 9-12 płatów ser mozzarella 250g sos bolognese sos beszamel sos bolognese: 500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka) 100g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 marchew 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można dodać 3-4 świeże mięsiste pomidory) 2 łyżki koncentratu(...)boczek, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać koncentrat, wlać wino, dusić ok 10minut. Dodać krojone pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok godziny). Podczas gotowania kilka razy sos wymieszać. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Sos beszamel: 2 łyżki
Obiad gotowywidzicie, to przepyszna, super szybka, odżywcza i jeszcze raz przepyszna przekąska na taki szary dzień jak dziś i jakich wiele u nas niestety... Po czymś takim nastrój musi, po prostu MUSI się poprawić :)) Potrzebny jest dojrzały ananas , pokrojony na kawałki "na jeden kęs" oraz ciepły sos czekoladowy. Sos, który pokochałam od pierwszego spróbowania, o którym wspominałam tutaj , dzisiaj
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE