oknem szaro i buro, więc na chłodne jesienne dni polecamy pyszną przekąskę - idealną do chrupania podczas filmowych seansów czy leniwego odpoczynku. Przedstawiamy paluszki z cukinii - pyszną przekąskę na ciepło i na zimno. Paluszki z cukinii Przepis na ok. 16 sztuk Potrzebujemy: 1 nieduża cukinia 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek wody 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku(...)łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki chilli sól, pieprz bułka tarta olej Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki (można również pominąć ten proces) i kroimy na podłużne paski. Jeżeli używamy mocno dojrzałej i dużej cukinii należy także wydrążyć środek z pestkami. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koperek, chilli, pieprz i sól. W przygotowanej miksturze
Bananowe PoleSZARE KLUSKI). Są to kluseczkiz mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos - "na szagę",zyskując rombowaty kształt.Dodatkowo mamy KULANKI - kluski "kulane" na stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZEalbo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów
W kuchni Karmel-itkitemu przez niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon Sea Salt także w postaci wędzonej - Maldon Smoked Sea Salt(...)przez powolne odparowywanie wody morskiej z płytkich basenów (zwanych salinami) pod wpływem słońca i wiatru. Zbierany ręcznie kwiat soli morskiej charakteryzuje się delikatnym smakiem . Sel de Guérande czyli sól szara z Guérande to ręcznie zbierana, pochodząca ze słonych bagien półwyspu Guérande (zachodnie wybrzeże Francji), nierafinowana i nieoczyszczana sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakoperku 100 g masła Przygotowanie Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki. Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm. Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki(...)Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika. Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyłączyłem piekarnik , pozostawiłem w nim zapiekankę
R'n'G Kitchenmarchewka i kwaskowa szara reneta, a obowiązkowym dodatkiem w tej surówce jest majonez Winiary, który jest kropką smakową nad i składniki na surówkę: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 jabłko szara reneta 1 marchewka sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki majonezu Winiary Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapustę przekładamy(...)jabłko, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, mieszamy surówkę. Dodajemy majonez Winiary i dokładnie mieszamy, wstawiamy surówkę do lodówki aby się wszystko przegryzło. Surówkę z kapusty podajemy do karkówki z sosem. The post Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledź lubi nas , a my jego tym bardziej :) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych pół l mleka 2 jabłka szara reneta 2 szt czerwonej cebuli 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Dijon pęczek szczypiorku pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe wymoczyłem w mleku kilka godzin. Pokroiłem w różne rozmiarowo kawałki. Jabłka(...)usunięciu gniazd nasiennych w kostkę wraz ze skórką. Cebulę pokroiłem w krążki. Majonez wymieszałem z musztardą . Szczypiorek posiekałem dość drobno. Tak przygotowane składniki delikatnie wymieszałem z sosem, cebulą i jabłkiem. Sałatkę posypałem szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchentartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu marinara użyj zwykłej passata. Dopraw ją tylko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Krok 2 Umyj warzywa. Pokrój papryki w paski a potem w kostkę. Cukinię w ćwierć talarki. Szparagi(...)końcówki). Krok 3 Filety osusz ręcznikiem lub ściereczką. Posól, popieprz i posyp z obydwu stron łyżeczką suszonej cebuli i czosnku. Krok 4 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wytnij z szarego papieru prostokąty o długości około 60 cm. Wykładaj na środek makaron, połóż na nim warzywa. Posól je delikatnie. Na warzywach układaj filety z kurczaka. Polej całość łyżką oliwy. Zawiń papier
Niedzielny kucharztartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu marinara użyj zwykłej passata. Dopraw ją tylko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Krok 2 Umyj warzywa. Pokrój papryki w paski a potem w kostkę. Cukinię w ćwierć talarki. Szparagi(...)końcówki). Krok 3 Filety osusz ręcznikiem lub ściereczką. Posól, popieprz i posyp z obydwu stron łyżeczką suszonej cebuli i czosnku. Krok 4 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wytnij z szarego papieru prostokąty o długości około 60 cm. Wykładaj na środek makaron, połóż na nim warzywa. Posól je delikatnie. Na warzywach układaj filety z kurczaka. Polej całość łyżką oliwy. Zawiń papier
Niedzielny kucharzowijunki, czernina, bryndas dobrzyński, napój żniwiarzy , żurek, świeżo wędzona kiełbasa – taka prosto z wędzarni… Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby zupełnie zbędny. Owijunki – gęsie nogi/łapy, „trzymające” żołądek gęsi i wątróbkę (lub serce), owinięte jelitami gęsimi. Ugotowane(...)mało ciekawie, ale w smaku... już nie mogę się doczekać sezonu na gęsie nogi. Czernina , c zarna polewka to zupa z dodatkiem krwi gęsiej/kaczej. Podana, jak należy, z szarymi kluskami. Bryndas dobrzyński to babka ziemniaczana. Te i inne smakołyki to dzieła Pani Mirosławy Wilk z Wilkowej Chaty – Tradycyjne Jadło Wilkowa Chata w Wielgie. Takie smakołyki można zamówić, kupić
królestwo garówmięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki sosu pomidorowego (bądź koncentratu) sól, pieprz suszona bazylia papryka ostra 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek pokroić w bardzo małą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i najpierw przesmażyć(...)międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i chwilę smażyć. 2. Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary). 3. Do przesmażonego mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Na końcu dodać pomidory i przyprawy (sól, pieprz). Gotować, na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Pod sam koniec przyprawić suszoną bazylią
Ugotowaćbyć najlepszą alternatywą na szybki obiad czy lunch! Dla nas takim wyjściem było udanie się do Śródmieścia w Gdyni! Fantastyczne miejsce! Niewymagające. Cegła, beton, drewno, metal i kolory - czarny, szary i brąz - cudowne industrialne wnętrze! Czuliśmy się tam swobodnie i miejsce z pewnością ma świetny klimat! Miejsce oferuje kilka burgerowych pozycji, są zupy i kilka dań dodatkowych. Są śniadania(...)skusiliśmy się na burgera - w wersji klasycznej i wegetariańskiej z serem halloumi - świetna bułka brioche, pyszne i dobrej jakości mięso! Do tego fantastyczne dodatki - domowe frytki i dwa sosy! Było pysznie i duża porcja
Plate of Joymaksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał mu charakteru retro, który(...)Hali Targowej. Można tam dostać sezonowe, stare odmiany, niedostępne w dużych sklepach. Antonówki nie musieliśmy kupować, bo w piwnicy jest skrzynka ze starej babcinej jabłonki. Dokupiliśmy za to szarą renetę, koksę, moje ukochane lobo i ligola (te są stosunkowo łatwo dostępne). Moja mama z radością odnalazła kosztele (choć na jednym stoisku sprzedawca podpisał jako kosztelę Golden Delicious- zrobiliśmy w domu
les mirabellesPasikowskiego, szefa kuchni tej kultowej restauracji czasów PRL-u i zarazem autora pysznego bloga Wojciechgotuje.p l wyróżnia się na tle pozostałych absolutnie genialnym, delikatnym mięsem i wspaniałym sosem wiśniowym. Sos wiśniowy do kaczki to jedyny element, którego nie udało mi się "podrobić". Od długiego już czasu kaczkę pieczoną z jabłkami przygotowujemy sami i to w kilkunastu wariantach. Zawsze jest pyszna(...)udaje. W taki sam sposób jak kaczkę pieczoną z jabłkami można też przygotować gęś pieczoną z jabłkami. Kaczka pieczona z jabłkami 1 młoda kaczka 3 lub 4 kwaskowe jabłka (Szara Reneta lub Boiken) 2 łyżki majeranku 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki cukru 2 łyżki roztopionego masła opcjonalnie sok z jednej pomarańczy. Uwaga: Proporcje soli, pieprzu, cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie w sobotni poranek. Za oknem jakoś tak szaro, brak słońca i temperatura spadła już do kilku stopni, a nasz organizm mimo zdrowego rozsądku, że pójdzie nam w biodra woła o kaloryczne jedzenie!. Raz na jakiś czas można zaszaleć i pochrupać pyszne domowe skrzydełka, zupełnym hitem smakowym okazał się mój domowy Ajvar , w który marynowały się skrzydełka przez(...)całą noc i uwierzcie mi warto było czekać!. Co będziecie potrzebować, czyli porcja dla 5 osób: - 20 skrzydełek Sos do marynowania: - 1/2 litra maślanki - 5 łyżek sosu paprykowego (ajvaru), mój domowy jest łagodny, jeśli macie sklepowy który jest bardzo ostry to radzę dodać tylko 2 łyżki, bo skrzydełka z pikantnych staną się bardzo ostre, a pozostałe 3 łyżki zastąpcie
Apetyczna babeczkaBardzo lubię mięsno-owocowe połączenia, sprawiają, że standardowy obiad nabiera innego smaku, staje się bardziej wykwintny i wyjątkowy. Przyda nam się trochę pięknych kolorów, gdy za oknem szaro ;) Składniki( dla 2 osób): połówka piersi z kurczaka sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1-2 łyżki miodu 2 pomarańcze Pierś z kurczaka kroimy(...)soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na 1-2 godziny. Na patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy miód i obrane, również z białych błonek pomarańcze. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż sos się zredukuje. Pierś z kurczaka smażymy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Można też ją usmażyć "w papirusie", na zwykłej patelni. Do smażenia potrzebny nam będzie papier
Czerwona Porzeczka