owej kucharki, o której pewnie nie usłyszelibyśmy w naszym zakątku świata gdyby nie film z 2009 roku, ale nie można jej odebrać pewnych zasług. Główna to taka, że pokazała szarym gospodyniom domowym, które do tej pory tylko odgrzewały gotowce, jak proste może być gotowanie. Nie można pominąć faktu, że była to w ogóle postać ciekawa, a przede wszystkim odważna. Dzięki(...)płaską łyżeczkę soli. Polewamy tym obrane i pokrojone na wzdłuż ogórki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni aż będą rumiane. Stwierdziłem, że do tego będzie pasował sos musztardowy więc zmieszałem pół szklanki wody, łyżkę przyprawy w płynie i 2 łyżki musztardy, czym później polałem danie. Bon appétit
Kryzysowa Książka Kucharskacoraz krótsze, a jeszcze idiotyczna zmiana czasu okrada nas z jednej godziny światła. W tym roku listopad nie był w sumie taki zły, ale końcówka jest już absolutnie klasyczna: szaro, buro i ponuro. Nie bez kozery poeta pisał, że listopad to niebezpieczna dla Polaków pora. Co prawda w innym kontekście niż pogoda, ale w sumie na jedno wychodzi, bo jesienna(...)tydzień: Poniedziałek: Królik a la cacciatore z kaszą orkiszową Liczba składników: pięć, łącznie z przyprawami. Wszystkie połączone razem, duszone na wolnym ogniu zmieniają się w aksamitny, pomidorowy sos z delikatnym białym mięsem z królika. Klasyk włoskiej kuchni. Wtorek: Polędwiczki panierowane w parmezanie z pieczonymi frytkami i pieczoną brukselką w sosie balsamicznym Liczba składników: tyle, ile wymienionych jest w tytule potrawy
Niedzielny kucharzJesień. Szaro. Buro i depresyjnie, wiem, że większość z Was nie lubi jesieni, ja uwielbiam! Te wiszące nisko granatowe chmury, deszcz zacinający po oknach , listopad to w końcu miesiąc moich urodzin. Za to nie znoszę szaroburości na talerzu, u mnie zawsze jest kolorowo, bez względu na porę roku, każde danie które robię, robię od serca z dbałością(...)zielonej przyprawy do ryby 1 łyżka startego świeżego imbiru Sól do smaku 20 dag kolorowego ryżu 1 awokado ½ świeżego ogórka 2 szalotki 50 g roszponki 4 sztuki pomidorków paprykowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka delikatnej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1/3 łyżeczki płynnego miodu Sól i pieprz do smaku Jak wykonać ? Zaczynamy od przygotowania
Wanilia i KardamonKopytka Klasyczne kluski z ugotowanych i rozduszonych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka, zwane kopytkami. Można je podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, gulaszem lub jeść samodzielnie np. polane stopionym masłem lub skwarkami z cebulką. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej sól, olej *** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie *** *** Gdy ziemniaki(...)dnia, należy je na ciepło posmarować masłem lub olejem aby się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemBabeczki fistaszkowe z czekoladą i karmelem Za oknem szaro i buro. Niebo zasnute chmurami, deszcz pada od rana. Potrzebuję słodkiego energetycznego "kopa". Potrzebuję babeczek. Z masłem orzechwym. Z czekoladowm ganache. Z fistaszkami. I jeszcze z karmelem. Już słyszę jak mój skrywany wewnętrzny łasuch klaszcze w dłonie z radości. Trochę mieszania, trochę czekania i w mojej krwi zaczynają krążyć endorfiny. Jeżeli(...)śmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę i wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia na ok. 30 minut. Sos karmelowy 150 g jasnego muscovado 2 łyżki wody 100 ml śmietanki 30% ¼ łyżeczki soli 1 łyżka masła Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć moc na średni
Pełny talerzhave” w święta (coś jak „Kevin sam w domu” w Polsacie). To również symbol pewniej epoki w kuchni polskiej, jedno z nielicznych kolorowych dań w smutnych, szarych czasach PRL, którego kulinarnymi symbolami są pasztetowa i paprykarz szczeciński (czyli substytuty normalnego jedzenia). Żadne imieniny, chrzciny, komunia i wesele nie mogły się bez niej obejść. Królowała na środki stołu(...)Rosołu gotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają jednak najczęściej
Niedzielny kucharzsobie tyle tłuszczu. Jeśli lubicie ziemniaki (a kto nie lubi?), to ta potrawa z pewnością wam zasmakuje. Placek podałam ze śmietaną, można również zaserwować z maślanką, sosem czosnkowym, tzatziki albo ulubioną surówką. Możecie również pokombinować z dodatkami, np. zamiast kiełbasy dodać boczek, albo w wersji wegetariańskiej w ogóle zrezygnować z wędlin. [embed]https://youtu.be/gbZt3J4prP8[/embed] Składniki na placek ziemniaczany(...)Pieczarkami I Serem Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Ziemniaki Faszerowane Boczkiem I Serem Pizza Na Placku Ziemniaczanym Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana Naleśniki Ruskie Z Serem Żółtym Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym Młode Ziemniaki Zapiekane Z Boczkiem Prosta Zalewajka Z Ziemniakami Artykuł Placek ziemniaczany
e-PrzepisyKulinarnePropozycja na wielkanocny obiad, stek z jagnięciny. Mięciutki i różowy, nie jakaś szara podeszwa! Nie powiem zdarzyło mi się i taki stek upiec. Człowiek uczy się na błędach…Najpierw trzeba mięso zrumień na patelni, później piec przez około półtorej godziny, a na koniec zawinąć w folię i odstawić na 15 minut. Stek będzie wtedy soczysty. Stek z jagnięciny(...)dochodzi”. Zazwyczaj temperatura jeszcze się podwyższa o około 5 stopni. Jeśli więc chcesz aby mięso było medium rare wyjmij na czas z piekarnika. Z wytopionych soków można przyrządzić sos. Podaj stek z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków. The post Stek z jagnięciny wielkanocny appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaFarsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki czosnku bazylia zioła prowansalskie 10 dag sera żółtego 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 łyżki oleju Beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki(...)dodać do niego mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zmniejszyć moc palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º. W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić
zabawa smakiemmoja. Brązowa, papierowa torebka, a w niej bezy - wielkie, okrągłe, posypane z wierzchu kakao. Chrupko-lepkie. Słodkie. Najlepsze na świecie. MALTESERS Mam 18 lat. W Polsce wciąż szaro. Wyjeżdżam w pierwszą podróż do Anglii. Do innego świata. Niemal wszystko jest zaskoczeniem. Od sklepików cudownie pachnących potpourri po kierowców zawsze zatrzymujących się na przejściu dla pieszych(...)pokruszone bezy. Masę przelać do miseczek (ja przelałam do formy keksowej). Zamrozić. Po ok. 2-3 godzinach deser nadaje się do jedzenia. Można podawać z pokruszonymi bezikami i/lub sosem malinowym. Ja dorosłym podałam z ajerkoniakiem. P.S. Jakiś czas temu Tysiaczek z blogu domowesmaczki zaprosiła mnie do zabawy w 10 zdjęcie - dziękuję! Z dość sporym opóźnieniem, za co przepraszam
KUCHARNIAUkryta wśród szarych bloków, oddalona od zgiełku miasta. Tu czas płynie inaczej, tu zapachy i smaki przeniosą Cię daleko, na południe ... do Włoch !La Traviata to nie taka zwykła włoska restauracja. Poza smacznym jedzeniem, serwuje się tu także - ciepłe słowo, miły gest, szczery uśmiech. Atmosfera panująca we wnętrzu restauracji, wręcz zaprasza do wejścia. Tu każdy jest przyjacielem - kelner, kucharz, szef(...)dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić
kolorowotorcikowooccie. Nie różnią się sposobem wykonania, tylko składnikami. Podaję oba przepisy, ja skorzystałam z drugiego, ponieważ autorka zasugerowała, że... Cyt. „Drugi sposób, daje śliwki daleko milszego smaku, a sos nie jest tak ostry” Wybierzcie taki, jaki Wam odpowiada:) Śliwki w zalewie octowej 900g śliwek węgierek, 450g cukru, 380ml octu, autorka informuje, że ma być ocet niezbyt mocny, ale dobry. Możemy(...)chwilę. Doprowadzamy tylko do zagotowania, uważając, aby skórka na śliwkach nie popękała. Studzimy i przekładamy do glinianego garnka lub słoja o pojemności 3 litry. x) barwę na śliwkach, ten szaro-niebieski nalot powinno się czyścić ściereczką do każdego rodzaju przetworów, szczególnie do śliwek w occie i suszonych. Barwa chroni śliwkę przed zepsuciem, ale tylko w przypadku, kiedy chcemy ją przechować
Leśny Zakątekchoć my straciliśmy nadzieję, ona się nie poddała. Jakaż to siła w niej drzemie, które przez tyle lat ani na chwilę nie zamarła?! Jeden konar silniejszy od szarej wstęgi, niepokonany przez samorodną młodzież, obwieszony najwspanialszymi owocami, jakie znam. A ja? Ja płaczę pod drzewem. Płaczę głośno i głośno się śmieję. Podnoszę jabłko do ust. Jak to możliwe(...)już owoce idealne do ciast. Zagniatam moje ulubione kruche ciasto, kroję jabłka i króciutko podsmażam na maśle. Nie tracą chrupkości, są nadal jędrne i pełne aromatu późnego lata. Karmelowy sos toffi jest jednym z najprostszych i najpyszniejszych jakie znam. Pełen kubek sosu starczy, by zalać nim owoce i zachować kilka łyżek tylko dla siebie... Tarta z jabłkami i sosem toffi
KUCHARNIArolada schabowa ze śliwką Solidna porcja soczystego mięsa, przesycona fantastycznym aromatem śliwek, to właśnie moja obiadowa propozycja w te szare i ponure dni. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis(...)Jest to bardzo ważny etap, który u możliwia mięsiwu, wchłonięcie z powrotem wypieczonych soków. Teraz możemy wyjąć schab z piekarnika i podać na gorąco, podlewając porcje sosem, lub na zimno Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos. Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie) W garnku roztapiamy
Miód i pieprzzimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów. Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek do makaronu czy polenty! Ile regionów, tyle przepisów na ta smaczną przystawkę. Ja przestawię najprostszy, ale za to pyszny i aromatyczny przepis. Krok po kroku. Składniki 1 kg papryki w sumie -pomiędzy(...)można było jeść peperonata widelcem i za pomocą chleba! To moja ulubiona wersja. Spróbujcie, warto. Jest smaczna. Można ją mrozić! Warto przygotować więcej, a potem , gdy nadejdą szare dni, cieszyć się nią do polenty, makaronu , czy jako dodatek do chleba! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni