szary sos - 405 przepisów (strona:23/27)

Pieczone warzywa 126

Piękna była pogoda na Dzień Kobiet. Ostatnie lata to zwykle szaro buro, śnieg jeszcze gdzieś zalegający, jakieś deszcze i wiatry porywiste. A pamiętam z podstawówki, że 8 marca to był ten dzień, kiedy można było legalnie ubrać półbuty, wskoczyć w spódniczkę i rajty, i w końcu iść do szkoły bez czapki.  Mam nadzieję, że śnieg już w marcu(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez ok 60 minut., od czasu do czasu mieszając.  Podajemy jako dodatek do mięs lub z pokruszoną fetą oraz z sosem jogurtowym.  Smacznego

bistro mama
Indyk pieczony w całości 291

masła, 6-8 goździków, mieszanka ziół: 1 łyżka goździków, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, sól, 100 g miękkiego masła 4-5 jabłek (u mnie szara reneta) Indyka oczyścić, usunąć resztki piór, obciąć kuper (ja go wyrzucam), skrzydła i szyję – można z nich ugotować krupnik http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/09/krupnik.html . Włożyć indyka do, odpowiedniej wielkości naczynia (garnek, kamionka...) i zalać(...)Wstawić indyka do piekarnika nagrzanego do 120 -130 stopni. Piec, aż termometr wskaże 71 stopni. Długość pieczenia zależy od wilk ości indyka. W trakcie pieczenia polać kilka razy wytworzonym sosem. Pierwszy raz polać po godzinie. Ja swojego indyka piekłam niecałe 3 godziny. Upieczonego indyka wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby odpoczął

królestwo garów
Pesto z młodego szpinaku 126

Pesto wcale nie musi być zrobione z bazylii, piniowych orzeszków i parmezanu – przekonacie się o tym za chwilę, zanurzając łyżkę w to aromatyczne, nieziemskie pesto ze

Karo in the Kitchen
Wege sajgonki i "Zimowy ślub" 192

środka i zwinąć całość w ciasny rulonik. Sajgonki smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, uważając, by sajgonki nie skleiły się ze sobą. W małym naczynku wymieszać sos sojowy z olejem sezamowym i ewentualnie z posiekaną kolendrą. Sajgonki podawać gorące. Podejrzewam, że po "Zimowy ślub" Lisy Kleypas nigdy bym nie sięgnęła, gdyby nie "dublowanie" u ejotka. Ominęłoby mnie sporo(...)siebie? A może hulaszcze życie to tylko przykrywka dla ciepłego i uczuciowego dżentelmena? Bardzo podobała mi się fabuła tej książki :) Poza tym kobiety są w niej pokazane nie jako szare myszki podległe mężom, ale temperamentne, pełne energii i niesamowicie konsekwentne osoby. "Trafiła kosa na kamień" to powiedzenie, które idealnie pasuje do tej powieści

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik lekki jak chmurka 1934

Przyszła. Choć zapowiadana, to jednak nie czekałam na nią specjalnie. Mokra od deszczu, okryta szarym płaszczem chmur. "Jestem, - krzyknęła podmuchem wiatru na powitanie...  Nie tak wyobrażałam sobie spotkanie z jesienią. Spodziewałam się zobaczyć złotowłosą panią, tańczącą walca z liści klonów na chodnikach, ale przecież jesień niejedno ma oblicze. Na razie pocieszam się myślą o grzybobraniu i z kubkiem herbaty(...)powinna być ścięta. Sernik studzić w piekarniku 1h przy uchylonych drzwiczkach, a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub sosem owocowym. Smacznego! Uwaga: ponieważ sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, forma musi być szczelna, najlepiej żeby była wykonana z jednego kawałka metalu. Jeśli używamy tortownicy (22cm), należy ją dobrze owinąć

Obiad gotowy
czarno białe ----in bianco e nero 152

Polsce jest niedostępny) czerwony jest efektem barwników z papryki, suszonych pomidorów lub puree z buraków brązowy jest robiony z mąki razowej z pełnego przemiału żółty uzyskiwany z dodania szafranu szary robiony jest z mąki gryczanej Mam nadzieję, że ta informacja przekona chociaż kilkoro z Was do eksperymentowania i spróbowania zrobienia kolorowego makaronu w domu...  Składniki(...)chcemy , Albo przez wykrojniki do makaronu Pocięte paski makaronu zwijamy w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut.   Makaron uładamy na talerzu i podajemy z sosem z małżami i kalmarami...Smacznego

w mojej kuchni
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 155

jeszcze nie wszystko, a terminy gonią i na horyzoncie zarysowują się już nowe plany. Jednak wróćmy do dania. Miało być pysznie i rozgrzewająco. Najlepiej jeszcze kolorowo, bo listopad taki szary. W listopadzie najbardziej kojące dla mnie dania, to takie z nutką egzotyki. Idealnie sprawdza się wtedy kuchnia tajska z boskim połączeniem chili i mleka kokosowego. Do mleka kokosowego doskonale pasują(...)użyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać

Pełny talerz
Sery z francuskich Alp 184

Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois.  Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów bardzo(...)Tommy de Savoie www.foodsubs.com Jest to stary, górski ser produkowany w Sabaudii. Tomme de Savoie to półtwardy ser w kształcie dysku. Ma charakterystyczną, grubą, twardą szaro-brązową skórkę z delikatnym nalotem beżowym lub słomkowym.  Miąższ sera jest w tonie jasno – żółtym do słomkowego ma bardzo niewielkie dziury( lub nie ma ich wcale

gutfut
Czas na cebulki. Tapas. 145

czekam tylko, by pożegnać się z budzikiem. Od dwóch dni budzi mnie słońce. Promienie delikatnie łaskoczą rzęsy, światło wślizguje się pod powieki i otwiera je na nowy świat. Wciąż szary i bezbarwny, ale już wypełniony ptasim śpiewem, rześkim powietrzem i radosnym szumem strumyka.  Ileż on ma do powiedzenia! Ukryty pod lodem drzemał cichutko, teraz jakby nadrabia stracony czas - płynie(...)często pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho wołowe

KUCHARNIA
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 239

czasem. Przymrozki, szron na drzewach, puszysty śnieg... I chociaż o tej porze roku nie byłoby to nic dziwnego, to za moim oknem wciąż jest raczej późna, smutna jesień. Jest szaro, buro i chłodno. Przez kilka dni lekki mrozik dawał nadzieję na śnieg, ale teraz powróciły dodatnie temperatury. Wieje, od czasu do czasu siąpi nieprzyjemny deszczyk, a drzewa za moim oknem(...)użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego (na marchewce, pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym)2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie słodsze)przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smakuolej do smażeniatrochę mąki do obtoczenia mięsaCebulę obieramy i kroimy

Ratunku obiad
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 158

postać cienkich płatków, w smaku delikatna, nazywana też „jedwabiem” przez swoją lekką, aksamitną konsystencję.   Sól morska francuska Guerande , zwana też fleur de sel i kawiorem wśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie i odczuwalną wilgotność powodują naturalnie występujące w wodzie minerały – wapń, magnez, potas(...)stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca

Karo in the Kitchen
TU I TAM po raz trzeci - Wyspy, na pożegnanie wakacji. 181

się razem na ten sam kulinarny temat. Jest niezwykle ekscytująco! Zapraszamy Was w podróż po pływających wyspach! Miałam 11 lat, gdy pierwszy raz odwiedziłam Budapeszt. W tamtych czasach wciąż szarej i ponurej Polski taki wyjazd był dla mnie ogromnym przeżyciem. Już sama przeprawa przez pilnie strzeżone granice, godziny wyczekiwania na stresujące odprawy paszportowe, podejrzliwy wzrok nieprzychylnych celników i moja obsesyjna(...)Tamte wyspy pozostaną wspomnieniem. Ja zrobię inne. Może posmakują moim gościom  tak jak mnie, wtedy przed laty... To będzie moje pożegnanie z wakacjami.  Cytrynowy śnieg na bazyliowym sosie to moja wersja pływających wysp. Dość odległa od oryginału. Przepis znalazłam na tej stronie (klik) i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Przepis nie jest trudny, choć samo wykonanie

KUCHARNIA
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 120

także posmakować tego kraju. Wrzesień wyznacza też dla mnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką tej pory roku, mimo, że właśnie wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka(...)obiadowe/zupy:  Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami   Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 167

także posmakować tego kraju. Wrzesień wyznacza też dla mnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką tej pory roku, mimo, że właśnie wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka(...)obiadowe/zupy:  Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami   Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Cooking Monster
Gdzie kupować akcesoria do fotografii kulinarnej? Lista inspirujących miejsc 132

sprzedającej ręcznie robioną ceramikę w odcieniach kości słoniowej/szarości. Kupiłam niedużą miseczkę oraz dwie osłonki na świeczki, które wykorzystuję na zdjęciach jako małe pojemniczki na przyprawy czy sos. Pracownia oferuje niestety nieduży wybór naczyń (tylko jasna kolorystyka), za to w bardzo przystępnych cenach. Za miseczkę zapłaciłam 15 zł, za małe osłonki po 5 zł. Miseczki z Pracownia Biała Aliexpress(...)przecenę 40%, obok której nie mogłam przejść obojętnie ;) Nie tylko ja wpadłam w szał zakupów, bo z przed nosa ktoś sprzątnął mi prześliczną karafkę. Skończyło się więc na eleganckim szarym talerzu ze złotym obramowaniem oraz ściereczce z frędzlami.  Akcesoria z Pakamera Talerze z Pakamera, miseczka z Aliexpress Pakamera Pakamera to platforma skupiająca polskich projektantów oferujących szeroko pojęty design

Chilli Czosnek i Oliwa
Gluten - o co tu chodzi? 136

pszenicy, ona od razu skojarzyła mi się z glutenem - a co za tym idzie o mące pszennej, wiedziałam o kaszy - manna, jęczmienna. I co dalej. Czytając i czytając moje szare komórki rejestrowały coraz to nowe produkty, które zawierają lub mogą zawierać gluten, ojoj dużo tego. No to uporządkuje to co się dowiedziałam. Gluten możemy znaleźć w takich produktach: kasza manna(...)eliminują. A przynajmniej postaram się ten gluten zmniejszyć w naszej diecie. Przeczytałam także, że osoby mające grupę krwi 0 gorzej znoszą gluten w pożywieniu. Gluten znajduję się także w sosie sojowym, a w mojej kuchni bardzo lubię go dodawać do różnych dań.  Mam do Was wielką prośbę, podzielcie się w komentarzach swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Może podrzucicie jakieś

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania