słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem, a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami. Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami. Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone(...)sobotę zaraz po śniadaniu wybraliśmy się do Budapesztu (ok. 90 km od Sziráku). Po pogodnym i ciepłym piątku sprawdziły się prognozy, więc sobotni poranek był deszczowy i szary. Nie zamierzaliśmy się jednak poddać i siedzieć w hotelowym pokoju. Uzbrojeni w parasol i przewodnik pozostawiliśmy samochód na darmowym parkingu podziemnym przy Arena Plaza (Kerepesi út 9) i udaliśmy się w kierunku
Pasja SmakuPomysł na ten kolorowy makaron wpadł mi do głowy, kiedy marzłam dziś w mokrym tramwaju :) Jak widać - szara łódzka aura nie jest taka paskudna i przygnębiająca, na jaką się zapowiadała. Tak dużo kolorów na talerzu to coś, co sprawia, że uśmiecham się jeszcze szerzej... :) A wy? Lubicie nacieszyć się widokiem dobrego jedzenia? Składniki: 1-2 porcje 2 gniazdka pełnoziarnistego(...)ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy. Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać - u mnie miseczki
Spektrum Smakuorganizatorzy Wilgoć, nieprzyjemna wieczorna aura. Szare niebo, aż nie chce się wyjść z domu.Jednak wyszłam, nie z byle jakiego powodu. Wsiadam w pusty tramwaj, a gdy docieram do celu, okolica tętni życiem.Idę, wiedziona instynktem. Piwnica poznańskiego Okrąglaka zaprasza oszałamiającymi zapachami, gwarem gości,przyjazną łuną światła i przyjemnym ciepłem, które wszyscy tak pragną burą jesienią.Kasia Szatkowska, autorka bloga(...)typowo hiszpański nastrój. Stąd też nie mogło zabraknąć prawdziwego, hiszpańskiego jedzenia. MENU: Gazpacho andaluzyjskie Paella marinara (z owocami morza ) fot.: Karmel-itka Cocido madrileno ( gulasz madrycki) Churros z sosem czekoladowym fot. Karmel-itka. Crema catalana ( krem kataloński ) fot. : Karmel-itka. Panierowane jajka przepiórcze fot. : Karmel-itka. Tortilla di patatas fot.: Karmel-itka Pierwszy raz w życiu pracowałam
W kuchni Karmel-itkimięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo Buchmann 3. Slow West Wege. Kochaj, gotuj(...)fotelu z piękną książką o Świętach, pomarzyć i pooglądać obrazki. Świąteczne spotkania przy suto zastawionym stole kojarzą się z ciepłem pomimo zimy, kolorowymi daniami podawanymi, gdy za oknem jest szaro i światłem choinki wśród mroku. W tym radosnym czasie dzień staje się wreszcie dłuższy a my możemy cieszyć się wegetariańską ucztą w wersji skandynawskiej. Jesteście ciekawi co je się
Ugotowane pozamiataneznów szary dzień, który zgaśnie ciemnością nim się zacznie na dobre. Oj nie lubię ja tej pory roku. Za mało światła dziennego jak dla mnie. A gdy za oknem szaro buro i ponuro - wiele łatwiej o smutki i niepokoje. Ewidentnie mi się na narzekanie zbiera, więc ukrócę ten temat i zakończę konkluzją, że w takie dni chociaż na talerzu warto(...)miękki odsączamy i blendujemy na gładką masę wraz ze startym ząbkiem czosnku i łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje
Kuchnia po mojemuniebezpieczne. Barwniki oprócz oczywistych produktów, jak galaretki owocowe, soki, żelki czy napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak: musztardy ketchupy zupki instant gotowe sosy dżemy kawior cukierki na kaszel miód sztuczny alkohole - wina, likiery Jak widzicie, trzeba mieć się na baczności i czytać etykietę każdego produktu, który wkładamy do koszyka. Dlatego właśnie przygotowałam(...)czerń brylantowa PN - czarny E154, E155 brąz FK, brąz HT - czerwono-brązowy E160b annato, biksyna, norbiksyna - różowo - pomarańczowy E161g kantaksantyna - różowy E171 dwutlenek tytanu - biały E173 aluminium, glin - srebrno-szary E174 srebro - srebrny E175 złoto - złoty E180 czerwień litolowa BK, karmin 6B, pigment rubinowy - czerwony 2. Sporadycznie (zachowaj szczególną ostrożność w przypadku dzieci, alergików, astmatyków i uczulonych na aspirynę
Powiedz dietom niewypadałoby spać. A tu łazi jedno, drugie, a nawet ostatnio i trzecie. Po takich kilku dobach człowiek w postaci matki jest wyprany ze wszystkiego. To, co kolorowe zaczyna być szare. A to, co z łatwością dotychczas przychodziło, staje się nomen omen górą wielkości Mont Everestu. Jestem mamą pracującą w domu i niby przełożyć obowiązki mogłabym, to jednak mam wielki wyrzut(...)kiedy zobaczyłam w lodówce dojrzałe cukinie, które leżały i plotkowały z 2 pachnącymi ogórkami. Mój pomysł na obiad w 10 minut to placuszki cukiniowe z sosikiem z ogórka, nazywanym sosem tzatziki. Sos jest tak wiosenny, tak świeży i tak obłędnie pyszny, że widzę jak znika z talerzyka mojej młodszej córeczki. Ola pałaszuje, moczy w nim placuszka i sięga po kolejny
W Kawiarencepoza kadr. Przearanżowuję pieczywo, a w powstałym wolnym miejscu układam solniczkę. Uznaję, że drewniana solniczka jest zbyt ciężka i nie pasuje do całości. Wymieniam ją więc na biało-szarą. Zauważam, że kawałek cukinii w garnuszku z zupą nadmiernie zwraca na siebie uwagę, dlatego trochę inaczej układam elementy z zupie. Zastanawiam się, jak włączyć w ujęcie łyżki. Próbuję ułożyć(...)światło. Posypuję ją także płatkami chilli - ich kolor koresponduje z czerwienią kwiatów na talerzu i ożywia monotonną zieleń zupy. Rada dla Ciebie: Zanim zaczniesz swoją potrawę "niszczyć"- polewać sosem, odkrajać kawałki, posypywać okruszkami itd. - zrób zdjęcie, które w razie porażki, będziesz mogła wstawić na bloga. Jeżeli sos skapnie Ci nie w to miejsce, lub ciasto rozwali w czasie krojenia
Chilli Czosnek i Oliwaoknem chłodniej, jesiennie. Strasznie nie lubię tej pory roku, cały czas jest mi zimno. Podczas takich szarych dni, mam ochotę zaszyć się pod kocem z miseczką pysznej, rozgrzewającej potrawy. Idealne jest curry. Dziś wersja z ciecierzycą i szpinakiem. To danie naprawdę poprawia humor, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów(...)chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną ciecierzycę, gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście ‚zwiędną’ Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej
Moja pasja smakukiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać powidła
Świat Domowej KuchniKoła Gospodyń Wiejskich w Zboiskach. Pozwoliłam sobie tylko na jedną małą modyfikację. W przepisie napisane jest, żeby surowe ziemniaki połączyć z wystudzonymi składnikami. Jednak wówczas mogą się one zrobić szare, dlatego surowe ziemniaki zaparzyłam gorącą cebulką, dzięki czemu pozostały jasne i apetyczne. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków surowych(...)liśćmi kapusty i zalewamy gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzałka góra-dół) i dusimy około 1,5 godziny. Podajemy z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką. Ta piękna ręcznie rzeźbiona łopatka ze zdjęcia to praca podkarpackiego artysty, Jacka Golca . Warto rozglądnąć się za jego pracami, bo tworzy nie tylko
Trzeci talerzNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele osób mrozi bób, zatem wyciągamy wszelkie zapasy i do dzieła (jedzenia);-). Przygotowanie samej sałatki zajmuje sporo czasu, ale dla smakoszy bobu warto trochę poczekać;) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 0,4 kg bobu, 5-6 ziemniaków, ser feta, 2 pomidory, 0,5 cebuli, garść czarnych oliwek, czerwona papryka, świeży ogórek, sos paprykowo - ziołowy: ząbek czosnku, ostra papryka, kilka gałązek pietruszki, pieprz biały, oregano, szczypta cukru i soli Przygotowanie: 1. Bób myjemy, zalewamy zimną wodą. Wodę solimy, gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną
Kuchnia Pełna Pasjicoraz bardziej marzę o urlopie. A może dlatego, że napadła mnie nostalgia-tęsknota za podróżowaniem? Potrzebuje od czasu do czasu zmiany scenografii- czegoś co pozwoli mi odświeżyć spojrzenie na szarą codzienność. Niestety nie wiem czy w tym roku uda mi się tą potrzebę spełnić- urlop to wielka niewiadoma. To mnie trochę smuci i pewnie dlatego wspominam dawne, udane wakacje(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można ją też jeść na zimno- na przykład wziąć do pracy w pudełeczku. Tylko jedna dobra rada od zaprawionych w boju- nałóżcie sobie połowę
les mirabellesskrada się za horyzontem :-) Lubie jesień, te ciepłe kolory, babie lato, zapach spadających liści, mgły o poranku, piękna pora roku, oczywiście mówię tu o złotej,słonecznej jesieni, a nie szaro burej, z deszczem i wichurami. jaka będzie jesień tego roku, cóż przekonamy się niebawem. na razie mamy jeszcze lato, wiec cieszmy się nim. Dosyć tej mojej pisaniny, przejdźmy do konkretów(...)następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy chwilkę. Jeśli z mięsa powstanie dużo tłuszczu, wody-należy to odlać, bo w pieczeniu papryki zrobi się za dużo sosu. farsz ściągamy z ognia, i dodajemy do niego kaszę jaglaną-ugotowaną i odsączoną z wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Papryki należy przekroić i usunąć gniazda nasienne, następnie ładujemy do nich farsz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOstatnio pogoda nas nie rozpieszcza, na nią wpływu nie mamy ,to fakt, ale mamy wpływ na kolory i entuzjazm na naszych talerzach. Możemy zapobiec wrażeniami wizualnymi
Z Kuchni Do Kuchni