szary sos - 405 przepisów (strona:20/27)

Weekend na Węgrzech - relacja 175

słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem, a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami. Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami. Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone(...)sobotę zaraz po śniadaniu wybraliśmy się do Budapesztu (ok. 90 km od Sziráku). Po pogodnym i ciepłym piątku sprawdziły się prognozy, więc sobotni poranek był deszczowy i szary. Nie zamierzaliśmy się jednak poddać i siedzieć w hotelowym pokoju. Uzbrojeni w parasol i przewodnik pozostawiliśmy samochód na darmowym parkingu podziemnym przy Arena Plaza (Kerepesi út 9) i udaliśmy się w kierunku

Pasja Smaku
Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami 100

Pomysł na ten kolorowy makaron wpadł mi do głowy, kiedy marzłam dziś w mokrym tramwaju :) Jak widać - szara łódzka aura nie jest taka paskudna i przygnębiająca, na jaką się zapowiadała. Tak dużo kolorów na talerzu to coś, co sprawia, że uśmiecham się jeszcze szerzej... :) A wy? Lubicie nacieszyć się widokiem dobrego jedzenia? Składniki:  1-2 porcje 2 gniazdka pełnoziarnistego(...)ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy. Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać - u mnie miseczki

Spektrum Smaku
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 179

organizatorzy Wilgoć, nieprzyjemna wieczorna aura. Szare niebo, aż nie chce się wyjść z domu.Jednak wyszłam, nie z byle jakiego powodu. Wsiadam w pusty tramwaj, a gdy docieram do celu, okolica tętni życiem.Idę, wiedziona instynktem. Piwnica poznańskiego Okrąglaka zaprasza oszałamiającymi zapachami, gwarem gości,przyjazną łuną światła i przyjemnym ciepłem, które wszyscy tak pragną burą jesienią.Kasia Szatkowska, autorka bloga(...)typowo hiszpański nastrój. Stąd też nie mogło zabraknąć prawdziwego, hiszpańskiego jedzenia. MENU: Gazpacho andaluzyjskie Paella marinara (z owocami morza ) fot.: Karmel-itka Cocido madrileno ( gulasz madrycki)  Churros z sosem czekoladowym fot. Karmel-itka. Crema catalana ( krem kataloński ) fot. : Karmel-itka.   Panierowane jajka przepiórcze fot. : Karmel-itka. Tortilla di patatas fot.: Karmel-itka Pierwszy raz w życiu pracowałam

W kuchni Karmel-itki
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 142

mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo Buchmann 3. Slow West Wege. Kochaj, gotuj(...)fotelu z piękną książką o Świętach, pomarzyć i pooglądać obrazki. Świąteczne spotkania przy suto zastawionym stole kojarzą się z ciepłem pomimo zimy, kolorowymi daniami podawanymi, gdy za oknem jest szaro i światłem choinki wśród mroku. W tym radosnym czasie dzień staje się wreszcie dłuższy a my możemy cieszyć się wegetariańską ucztą w wersji skandynawskiej. Jesteście ciekawi co je się

Ugotowane pozamiatane
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 149

znów szary dzień, który zgaśnie ciemnością nim się zacznie na dobre. Oj nie lubię ja tej pory roku. Za mało światła dziennego jak dla mnie. A gdy za oknem szaro buro i ponuro - wiele łatwiej o smutki i niepokoje. Ewidentnie mi się na narzekanie zbiera, więc ukrócę ten temat i zakończę konkluzją, że w takie dni chociaż na talerzu warto(...)miękki odsączamy i blendujemy na gładką masę wraz ze startym ząbkiem czosnku i łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje

Kuchnia po mojemu
Bezpieczne i niepożądane barwniki w żywności - ściąga do wydrukowania 174

niebezpieczne.   Barwniki oprócz oczywistych produktów, jak galaretki owocowe, soki, żelki czy napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak: musztardy ketchupy zupki instant gotowe sosy dżemy kawior cukierki na kaszel miód sztuczny alkohole - wina, likiery Jak widzicie, trzeba mieć się na baczności i czytać etykietę każdego produktu, który wkładamy do koszyka. Dlatego właśnie przygotowałam(...)czerń brylantowa PN - czarny E154, E155 brąz FK, brąz HT - czerwono-brązowy E160b annato, biksyna, norbiksyna - różowo - pomarańczowy E161g kantaksantyna - różowy E171 dwutlenek tytanu - biały E173 aluminium, glin - srebrno-szary E174 srebro - srebrny E175 złoto - złoty E180 czerwień litolowa BK, karmin 6B, pigment rubinowy - czerwony 2. Sporadycznie (zachowaj szczególną ostrożność w przypadku dzieci, alergików, astmatyków i uczulonych na aspirynę

Powiedz dietom nie
pomysł na obiad w 10 minut – placki cukiniowe z sosem z ogórka 108

wypadałoby spać. A tu łazi jedno, drugie, a nawet ostatnio i trzecie. Po takich kilku dobach człowiek w postaci matki jest wyprany ze wszystkiego. To, co kolorowe zaczyna być szare. A to, co z łatwością dotychczas przychodziło, staje się nomen omen górą wielkości Mont Everestu. Jestem mamą pracującą w domu i niby przełożyć obowiązki mogłabym, to jednak mam wielki wyrzut(...)kiedy zobaczyłam w lodówce dojrzałe cukinie, które leżały i plotkowały z 2 pachnącymi ogórkami. Mój pomysł na obiad w 10 minut to placuszki cukiniowe z sosikiem z ogórka, nazywanym sosem tzatziki. Sos jest tak wiosenny, tak świeży i tak obłędnie pyszny, że widzę jak znika z talerzyka mojej młodszej córeczki. Ola pałaszuje, moczy w nim placuszka i sięga po kolejny

W Kawiarence
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone? 153

poza kadr. Przearanżowuję pieczywo, a w powstałym wolnym miejscu układam solniczkę. Uznaję, że drewniana solniczka jest zbyt ciężka i nie pasuje do całości. Wymieniam ją więc na biało-szarą. Zauważam, że kawałek cukinii w garnuszku z zupą nadmiernie zwraca na siebie uwagę, dlatego trochę inaczej układam elementy z zupie. Zastanawiam się, jak włączyć w ujęcie łyżki. Próbuję ułożyć(...)światło. Posypuję ją także płatkami chilli - ich kolor koresponduje z czerwienią kwiatów na talerzu i ożywia monotonną zieleń zupy.  Rada dla Ciebie: Zanim zaczniesz swoją potrawę "niszczyć"- polewać sosem, odkrajać kawałki, posypywać okruszkami itd. - zrób zdjęcie, które w razie porażki, będziesz mogła wstawić na bloga. Jeżeli sos skapnie Ci nie w to miejsce, lub ciasto rozwali w czasie krojenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 154

oknem chłodniej, jesiennie. Strasznie nie lubię tej pory roku, cały czas jest mi zimno. Podczas takich szarych dni, mam ochotę zaszyć się pod kocem z miseczką pysznej, rozgrzewającej potrawy. Idealne jest curry. Dziś wersja z ciecierzycą i szpinakiem. To danie naprawdę poprawia humor, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów(...)chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną ciecierzycę, gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście ‚zwiędną’ Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej

Moja pasja smaku
Bigos 194

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać powidła

Świat Domowej Kuchni
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 235

Koła Gospodyń Wiejskich w Zboiskach. Pozwoliłam sobie tylko na jedną małą modyfikację. W przepisie napisane jest, żeby surowe ziemniaki połączyć z wystudzonymi składnikami. Jednak wówczas mogą się one zrobić szare, dlatego surowe ziemniaki zaparzyłam gorącą cebulką, dzięki czemu pozostały jasne i apetyczne. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków surowych(...)liśćmi kapusty i zalewamy gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzałka góra-dół) i dusimy około 1,5 godziny. Podajemy z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką. Ta piękna ręcznie rzeźbiona łopatka ze zdjęcia to praca podkarpackiego artysty, Jacka Golca . Warto rozglądnąć się za jego pracami, bo tworzy nie tylko

Trzeci talerz
Sałatka z bobem 305

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele osób mrozi bób, zatem wyciągamy wszelkie zapasy i do dzieła (jedzenia);-). Przygotowanie samej sałatki zajmuje sporo czasu, ale dla smakoszy bobu warto trochę poczekać;) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 0,4 kg bobu, 5-6 ziemniaków, ser feta, 2 pomidory, 0,5 cebuli, garść czarnych oliwek, czerwona papryka, świeży ogórek, sos paprykowo - ziołowy: ząbek czosnku, ostra papryka, kilka gałązek pietruszki, pieprz biały, oregano, szczypta cukru i soli Przygotowanie: 1. Bób myjemy, zalewamy zimną wodą. Wodę solimy, gotujemy do miękkości. Przelewamy zimną

Kuchnia Pełna Pasji
Ziołowa zapiekanka ziemniaczana na nostaligę i tęsknotę 169

coraz bardziej marzę o urlopie. A może dlatego, że napadła mnie nostalgia-tęsknota za podróżowaniem? Potrzebuje od czasu do czasu zmiany scenografii- czegoś co pozwoli mi odświeżyć spojrzenie na szarą codzienność. Niestety nie wiem czy w tym roku uda mi się tą potrzebę spełnić- urlop to wielka niewiadoma. To mnie trochę smuci i pewnie dlatego wspominam dawne, udane wakacje(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można ją też jeść na zimno- na przykład wziąć do pracy w pudełeczku. Tylko jedna dobra rada od zaprawionych w boju- nałóżcie sobie połowę

les mirabelles
papryka faszerowana z kaszą jaglaną i serkiem topionym. 132

skrada się za horyzontem :-) Lubie jesień, te ciepłe kolory, babie lato, zapach spadających liści, mgły o poranku, piękna pora roku, oczywiście mówię tu o złotej,słonecznej jesieni, a nie szaro burej, z deszczem i wichurami. jaka będzie jesień tego roku, cóż przekonamy się niebawem. na razie mamy jeszcze lato, wiec cieszmy się nim. Dosyć tej mojej pisaniny, przejdźmy do konkretów(...)następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy chwilkę. Jeśli z mięsa powstanie dużo tłuszczu, wody-należy to odlać, bo w pieczeniu papryki zrobi się za dużo sosu. farsz ściągamy z ognia, i dodajemy do niego kaszę jaglaną-ugotowaną i odsączoną z wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Papryki należy przekroić i usunąć gniazda nasienne, następnie ładujemy do nich farsz

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kolorowa sałatka na szare dni 627

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, na nią wpływu nie mamy ,to fakt, ale mamy wpływ na kolory i entuzjazm na naszych talerzach. Możemy zapobiec wrażeniami wizualnymi

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania