kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko(...)ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka
karmelowyzapinam bardzo szczelnie. Ostatnimi dniami tęsknię do wiosny, do słońca, do wyższych temperatur. Nie wiem jak Wy, ale ja mam dość tej zimy-niezimy! Żeby nie było tak całkowicie szaro i ponuro, to staram się urozmaicać posiłki dodatkową porcją ostrych przypraw, zwłaszcza kiedy przygotowuję sałatki czy pasty na kanapki. Dzisiaj pokażę Wam pastę-sałatkę, która doskonale sprawdzi się zarówno(...)sycąca i pełna dobrych witamin. Smacznego i oby do wiosny! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 papryczka chili 160 g tuńczyka w sosie własnym sól do smaku 2 średnie ząbki czosnku Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny i odsączonego tuńczyka. Wymieszać wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennaoknem szaro, ponuro i mgła. Dla poprawy nastroju przygotowałam bardzo kolorową sałatkę pełną warzyw. W dodatku z kurczakiem i mozzarellą. To była prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia... Składniki: 2 małe filety z kurczaka 1 sałata rzymska mini opakowanie małych kulek mozzarelli po pół papryki w dwóch kolorach (użyłam czerwonej i pomarańczowej) mały słoik zielonych oliwek pół puszki kukurydzy(...)korniszony pół małej czerwonej cebuli ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych) przyprawa do gyrosa Sos: półtorej szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu płaska łyżeczka ziół do sałatek łyżka soku z cytryny sól i pieprz Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki, oliwki oraz kuleczki
Czerwień i błękitłyżeczka pieprzu, łyżeczka gałki muszkatołowej Przygotowanie: słonecznik zalać wrzątkiem 1 cm ponad poziom ziaren. Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i zalać zimną wodą. Słonecznik zblendować, powstanie o taka szara breja wycisnąć przez gazę i mamy śmietanę ( w sumie potrzeba około 200 ml „śmietany”, w razie czego można dodać mleka roślinnego, albo od razu użyć mleka zamiast się(...)gałką muszkatołową, dodać 1/3 startego sera i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki odsączyć dokładnie z wody, osuszyć na ręczniku papierowym i wymieszać rękoma w dużej misce razem z sosem. Formę do zabiekania wysmarować 1/3 masła, wyłożyć ziemniaki przyciskając je, położyć na wierz resztę masła w małych kawałeczkach. Piec w sumie około 1 godziny w temp. 190-200 C, pół
greenscarfDzisiaj zrobiliśmy hummus z czarną fasolą i dodatkiem pasty z zielonej kolendry. Prosto, szybko i mega smacznie. Niektórym pewnie kolorystyka pasy nie koniecznie przypadnie do gustu, ponieważ jest nieco szaro-bura. To zasługa oczywiście fasoli jak i kolendry. Nie ma to żadnego odzwierciedlenia w smaku. Wręcz przeciwnie, wyszedł wyśmienity. Czas przygotowania to jakieś 10 min. Aby szybko zrobić tą wersję(...)kolendry (kupiliśmy ją w Lidlu) 3 duże ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody mineralnej 1/4 łyżeczki pasty chili lub kilka kropel sosu z papryczki habanero Zadanie jest proste. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę. Hummus gotowy. Nie zapomnijcie przepłukać fasolę i cieciorkę. Jeśli macie ochotę na dłuższą
vegetaniełyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 mały seler 500 ml bulionu wołowego 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki czubrycy szarej 1 średniej wielkości cukinia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę. Następnie przekładamy do miski z mlekiem(...)kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji. Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenoleju w 2 częściach, położenie takiej ilości mięsa na patelni spowoduje że się udusi a nie usmaży. Wołowina powinna być obsmażona z każdej strony, wystarczy aż zrobi się szara i nie będzie widać surowych elementów. W czasie smażenia pokrój marchewkę w półplasterki, pora umyj, pozbaw zielonej części i pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Po usmażeniu mięsa(...)dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem. Do usmażonych warzyw dodaj mięso, gorący bulion oraz czerwone wino. Dodaj także koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz aby sos był bardziej gęsty, na tym etapie możesz dać także 2 łyżki mąki pszennej Tak przygotowany gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego
nietylkopasta.plZamiast budzika cudowny śpiew ptaków, promienie słońca muskające policzek, tak zdecydowanie lubię takie poranki. Co się za tym kryje moi drodzy? Wiosna !!! Chowajmy prędziutko na dno szafy wszystkie szaro-bure rzeczy. Bawmy się kolorami. W ubiorze, otaczającej nas przestrzeni i oczywiście na talerzu. Wiosna swoimi barwami podudzi nas do życia, doda energii, obudzi z zimowego letargu i popchnie do działania(...)środka :) Ja wpuściłam ją nawet do kuchni i od razu czmychnęła mi na talerz ;) SKŁADNIKI: jarmuż ser z niebieską pleśnią grejpfrut (wykrojony z błonek) burak czerwony (ugotowany) stokrotki sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać
Kuchnia w opałachznaki, że zima już wkrótce znów nas wszystkich zaskoczy. Właściwie, może byłoby już całkiem fajnie, gdyby zamiast jesiennej słoty zaczęły z nieba spadać białe płatki śniegu, które rozjaśniłyby te szare dni.Jako, że spędziłam dziś długi dzień na uczelni, a zmęczenie daje się we znaki na kolację lub jutrzejsze zdrowe śniadanie proponuję Wam sałatkę. Kolorową i zdrową. Może ona choć trochę(...)prażone ziarna słonecznika- ser lazur winegret:- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżka wody - pół cytryny- łyżeczka musztardy francuskiej- łyżeczka sosu sojowego- sól, pieprz- łyżeczka mioduKolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego
Sajkofanka smakuteż tak szaro i buro ??? W Rzeszowie od rana dość intensywnie pada, w domu ciemno normalnie, aż nic się nie chce. Ja na razie wspomagam się kawą, może trochę mnie obudzi :-). Taka ostatnio zapiekankę wyczarowałam, taki mój przepis, żeby było kolorowo, bo moje starsze dziecko je oczami, ale smacznie też musi być. Bataty, cukinia i papryka, do tego tuńczyk(...)mozzarella. Staram się, żeby było jak najwięcej warzyw. Mniam :-))). Forma 26 cm. Miłego dnia :-))) Składniki: 2 bataty 1 cukinia 1 papryka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym starta mozzarella sól pieprz oliwa extra virgin lub olej kokosowy Bataty, cukinie i paprykę kroję cienkie w plasterki. Naczynie do tarty smaruję dookoła i po bokach olejem kokosowym lub jak kto woli oliwą
kruche babeczkiNiech ta piękna pogoda utrzyma się do końca dnia, bo inaczej zwariuję! Co dzień wstaję o pięknych porankach, a od południa robi się szaro. Dziś, tak jak napisałam w poprzednim poście - był brzydki poranek, a teraz jest cudownie. Czyżby ktoś mnie wysłuchał? :) Już jutro wraca mój kochany, a ja nadal nie zdecydowałam się, co dla niego upichcić! Najchętniej zrobiłabym milion(...)jestem niezmiernie szczęśliwa, że liczba cały czas się zmniejsza! Dzisiaj proponuję nietypowe, pełne zdrowia, obfite w zielone rośliny kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z dodatkiem listków bazylii oblane sosem jogurtowo-bazyliowym, które są banalnie proste w wykonaniu i każdy, kto nigdy nie robił klusek, czy kopytek będzie w stanie je przyrządzić. Założę się, że takich jeszcze nie jedliście :) Przepis
Be Fit Be Strongpochwał w mediach społecznościowych, stąd też moja decyzja o odwiedzeniu tego miejsca. Cytrynowy pieprz Karta dań Wnętrze w pierwszym odczuciu robi bardzo przytulne wrażenie. Całość utrzymana jest w neutralnej szarej tonacji z wieloma ciekawymi dodatkami, nawiązującymi do południa Europy. Na każdym stoliku stoją świeże kwiaty cięte, a na parapecie znajdziemy np. świeżą bazylię w doniczkach. Podczas przeglądania karty zapalono(...)można by podpatrzyć jak powstają nasze dania. Bardzo istotne jest dla mnie również, że wchodząc do wnętrza, pachnie tu świeżością, a potem konkretną potrawą lub przyprawą, jak np. sosem borowikowym czy czosnkiem. Nie odrzuca was na wejściu zapach przepalonego oleju. Karta dań nie jest bardzo duża, ale właściciel gwarantuje dzięki temu zawsze świeże potrawy. Zdecydowaliśmy się z mężem oboje
RelaxtimeSałatki śledziowe u nas w domu przygotowuję zwykle w czasie okołoświątecznym. Mamy na nie ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do tej wczorajszej sałatki użyłam musztardy pełnoziarnistej, śmietany, oleju, jabłka i cebuli. Wyszła pyszna! W sam raz na niedzielne drugie śniadanie w chłodny, wilgotny dzień. Towarzystwem numer jeden do śledzi była tu musztarda starofrancuska pełnoziarnista(...)pewnością sobie zachowam:) Składa się z ciemniejszych i jaśniejszych kuleczek, które oprócz walorów smakowych (musztarda jest wyrazista i ostra w smaku), czynią każdą potrawę bardzo dekoracyjną. Śledzie w sosie musztardowym 1 średnia miska 300g solonych filetów śledziowych (najlepiej matiasów) – są to średnio trzy filety 3 łyżki musztardy starofrancuskiej pełnoziarnistej 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia
Posadzone i zjedzonetygodniu wybiorę się na kulinarną wyprawę dookoła globu!);) Tajska zupa soczewicowa ma niesamowicie kremową konsystencję, a w smaku jest nieco egzotyczna, świeża i rozgrzewająca. Idealna na taki szary i wilgotny dzień jak dzisiaj. Na każdy inny chyba też. Nie dość, że jest zdrowa i pyszna, to jeszcze łatwa i szybka. Przygotujemy ją w pół godziny używając tylko jeden garnek, nóż(...)żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka
zadanie-gotowaniePogoda smętna i szara, dlatego dzisiaj zapraszamy na słoneczne włoskie klimaty. Pomysł idealny nie tylko na śniadanie, ale również jako przystawka bądź imprezowa przekąska. Potrzebujemy tylko kilku składników i chwilki czasu, aby poczuć się jak we Włoszech. Dawniej była to strawa dla włoskich rolników, dzisiaj bruschetta znana jest w różnych zakątkach świata. Jej prostota i doskonały smak mówią same(...)pomidorami, papryką i bazylią Przepis na około 10 małych kromek Potrzebujemy: - 1 mała bagietka - 1 pomidor - 1/4 papryki czerwonej - 1 ząbek czosnku - kilka liści świeżej bazylii - pół łyżeczki sosu sojowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pomidora, paprykę i liście bazylii siekamy bardzo drobno. Czosnek rozgniatamy i również drobniutko siekamy. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy
Bananowe Pole