szary sos - 405 przepisów (strona:11/27)

Czwartek: Kurczak tikka masala 133

Zamarynowane w korzennych przyprawach kawałki kurczaka najpierw trzeba obsamżyć, a potem udusić w kremowym, zawiesistym sosie o pięknym, miedzianym kolorze. Kurczak tikki masala to idealne danie o tej porze roku: pachnące przyprawami, rozgrzewające danie. Czas : 35 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Wygląda jak danie hinduskie, pachnie jak danie hinduskie, smakuje jak danie kuchni hinduskiej, nazywa się(...)tikki masala to jedno tych dań, którego początki i pochodzenie mógłby rozwikłać dopiero Sherlock Holmes. Mamy szereg sprecznych informacji skąd potrwa się wzięła. Jedne źródła twierdzą, że w pewną szarą, zimną noc, kierowca autobusu wracając z pracy zaszedł do paskstańskiej knajpy i zażyczył sobie curry. Kiedy mu je podano, kazał odesłać je do kuchni, że jest za słone. Siedzący

Niedzielny kucharz
Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 326

ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna podstawa: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 224

było trzeba w te pochmurne, szare i deszczowe dni! Pozytywny zastrzyk energii, polecam! :) Składniki: Sałatka: pół opakowania mieszanki sałat z rukolą (całe opakowanie ma 150g) słoiczek suszonych pomidorów ser camembert 3/4 opakowania tortellini trzykolorowego z szynką ( do kupienia w Biedronce) bazylia ( nieduża garść świeżej lub płaska łyżka suszonej) kilka łyżek ziaren słonecznika Sos*: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego

Czerwona Porzeczka
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 136

euforię, z jaką były witane po szarych i bezpłciowych mielonych, bigosie i innych "daniach-wrzutach".  Wakacje są nie tylko dla dzieci. Podobnie jak naleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi stos zostawiam tylko dla dorosłych. Sięgam po pomarańczówkę, ścieram skórkę z pomarańczy. Gotuję cudowny sos, smaruję nim piętrzące się w górę

KUCHARNIA
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 132

psuć ich naturalny smak sosem. Ja upiekłam krewetki na soli – woda zawarta w soli paruje i upieczone w ten sposób potrawy są znacznie lepsze. Idealne na wyjątkowe okazje. A do tego błyskawiczne do przygotowania. Krewetki pieczone w całości (w pancerzach): 800 – 1000 g dużych, nieugotowanych krewetek w całości (świeżych lub mrożonych) – mają szary kolor

Poezja smaku
wiosenna sałatka z miodowym vinegrettem 128

pogoda niestety nie nastraja optymistycznie. Szaro, deszczowo, zimno ... gdzie ta wiosna ? No nic, za to u mnie na blogu kolorowo. Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo szybką wiosenną sałatkę. składniki na 1 dużą porcję: mieszanka sałat: apollo, red batavia, roszponka, rukola 2 łyżki kukurydzy konserwowej 4 pomidorki koktajlowe 3 rzodkiewki składniki na sos: 2 łyżki soku z cytryny

noteskulinarnyfiga
Sałatka pomarańczowo - grejpfrutowa z lekko korzennym sosem miodowym, naturalnym jogurtem i musli 180

jakiś czas :) Zwłaszcza w takie szare dni. Tęskniąc za słońcem szukam go na talerzu. Tym razem stworzyłam słoneczny deser, który przez chwilę dał oczom namiastkę lata i słońca. Udało mi się połączyć coś słodkiego z czymś zdrowym i pożywnym :) Zapraszam do stołu :) Składniki na 1 porcję: 1 średnia pomarańcza , 1 niewielki grejpfrut (najlepiej czerwony); sos: 1, 5 łyżki miodu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 227

czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się

Blondynka Gotuje
Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami 153

raczej szaro-bure. Buraczek znacznie ożywił sałatkę i dodał jej smaku. Taka sałatka jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, lub w wersji imprezowej na zimno jako przekąska lub dodatek do wędliny. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego

To co kocham
mousaka (μουσακά) 204

bakłażan 1 duży pomidor 1 średnia cebula 1 jajko twardy ser do tarcia oliwa z oliwek białe wino (1 kieliszek) liście laurowe kawałek cynamonu goździki ziele angielskie sól pieprz Sos beszamelowy: ze trzy dobre łyżki masła 3 łyżki mąki zimne mleko sól pieprz gałka moszkatołowa Bakłażana pokroić w podłużne plastry, osolić i odłozyć, żeby się „spocił”. Cebulę drobno(...)ręku – taka sztuczka! Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić – nie rumieniąć – cebulę. Dodać mięso i smażyć mieszająć, aż stanie się szare i rozpadnie na grudki. Wziąć trzepaczkę i rozbić smażące się mięso na drobne „ziarenka”. Podlać wszystko białym winem, po chwili dodać przetartego pomidora, kawałek cynamonu, kilka goździków, kilka ziaren

stajnia gołębie od kuchni
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 158

odpuszcza, potem robi się szaro, ponuro i byle jak. I nagle pojawiają się stosunkowo wysokie temperatury, będące zapowiedzią zbliżającego się lata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła. Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej 128

porze roku , kiedy szaro za oknami , jest niezwykle ważne .Mój młodszy syn stwierdził ,że lepiej wygląda niż smakuje , on niestety nie jest zwolennikiem surówek , woli gotowane warzywa , cóż wszystkim nie dogodzisz Składniki : 1 mała ,czerwona kapusta pekińska ( zwykła też może być ) 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki korniszony 1 mała cebula 1 duża marchewka sos : 1/2 kubka jogurtu greckiego , gęstego

Ogrodnik w podróży
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 185

bazie przepisu na sos szczypiorkowy. Z braku koperku dodałam koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze. I tutaj wyszło, że czasem opis przepisu jest za mało precyzyjny. Bo ile to jest 3 ziemniaki? Ziemniak ziemniakowi nierówny... Ciasto na szare kluski mi wyszło, ale sądzę

Anioszek w kuchni
Na azjatycką nutę kurczak 102

mnie za oknem szaro-buro i śnieg mokry sypie partiami. Za to w azjatyckiej misie kolory i smaki, które pobudzą i dodadzą energii. Do dzieła więc! Kurczak z karmelizowaną cebulą z gryczanym makaronem Soba i fasolką szparagową Potrzebujesz: 2 piersi kurczaka 4 cebule 5 ząbków czosnku 3cm świeżego imbiru 3/4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól 400g gryczanego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lekka sałatka na pochmurny dzień. 144

szary, deszczowy dzień chciałabym zaproponować Wam coś optymistycznego, kolorowego, a przy tym zdrowego i pełnego witamin - sałatkę z żółtymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Ilość składników, jak to w sałatkach, można oczywiście dowolnie modyfikować wg naszych upodobań. Ja podaje określone proporcje ze względu na wyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania