Kulki”) 3 jabłka szara reneta 1 łyżka masła Składniki na marynatę: 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu+ 1 łyżka przed końcem pieczenia 1 łyżeczka sosu sojowego Odrobina pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 jabłko szara reneta Sposób przygotowania: Jedno jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach lub kroimy w malutką kosteczkę. Łączymy je z pozostałymi składnikami marynaty- łyżką miodu, sosem
Kuchnia w czekoladzieodrobiną pieprzu. Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 0,5 cm szerokości paseczki. Smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5-8 minut aż mięso zrobi się szare. Dodajemy całość (wraz z sosem) do cebuli i papryki. Podlewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę ostrą i słodką i całość dusimy jeszcze przez ok. 25 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. Dania na ciepło: 1. Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków 2. Pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko z twarogiem
Ugotowaćfaszerowane jajka szynką w zielonym, awokadowym sosie. Jajka i awokado dostarczą dobrej energii, a zielony kolor wprowadzi optymizm po szaro-burej zimie. Dla dbających o linię proponuję śmietanę w sosie zamienić na jogurt. Składniki: • 4 jajka ugotowanych na twardo • 100 g szynki gotowanej • 1 łyżeczka ostrej musztardy • sól, pieprz do smaku
To co kochamObtaczamy je w sosie, smażąc na dobrze podkręconym ogniu. Czas smażenia surowych krewetek to jakieś 2-3 minuty. Podgotowane krewetki (mają różowy kolor, surowe są szare) po prostu podgrzewamy na mocnym ogniu, żeby sos przeszedł aromatem krewetek. Na koniec posypujemy pietruszką i ewentualnie dodajemy łyżkę zimnego masła, które szybko rozprowadzamy w sosie, żeby stał się bardziej aksamitny. Tak przygotowane krewetki
Niedzielny kucharzObtaczamy je w sosie, smażąc na dobrze podkręconym ogniu. Czas smażenia surowych krewetek to jakieś 2-3 minuty. Podgotowane krewetki (mają różowy kolor, surowe są szare) po prostu podgrzewamy na mocnym ogniu, żeby sos przeszedł aromatem krewetek. Na koniec posypujemy pietruszką i ewentualnie dodajemy łyżkę zimnego masła, które szybko rozprowadzamy w sosie, żeby stał się bardziej aksamitny. Tak przygotowane krewetki
Niedzielny kucharzLubię takie wiosenne sałatki, zwłaszcza jesienią gdy szaro za oknem ze słodkim miodowym sosem. Z dodatkiem orzechów włoskich których mamy najwięcej jesienią. Sałatka z kozim serem i orzechami włoskimi składniki: 1/2 opakowania rukoli (50 g) 1 opakowanie roszponki (100 g) 100 g sera koziego 1 jabłko 1/2 słodkiej papryki (tej podłużnej) 1 garść orzechów włoskich Sos miodowo musztardowy
Delusional Trinepodzielić się z Tobą przepisem na cudowny, aromatyczny cukier różany, który w kilka chwil przypomni ci tą wspaniałą porę roku, gdy za oknem będzie już szaro i buro. Idealny do deserów, sosów i słodkich wypieków. Jego przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności a efekt końcowy wprowadzi Cię w zachwyt. Domowy cukier różany Składniki: 1 szklanka płatków dzikiej róży
Wielki apetyttalerzu i padło na białą fasolę zamiast makaronu i aromatyczny sos, który, głównie dzięki podsmażanej cebuli i czosnkowi oraz świeżej bazylii, zaspokoił w pełni moje kubki smakowe. Oczywiście sos, znacznie się różnił od klasyka Kropką nad i w tym daniu stała się też niewielka ilość parmezanu. Koniecznie wypróbujcie Wykonanie 4 porcji dania Zacznij od namoczenia fasoli – opłucz fasolę, włóż(...)czosnek i smaż przez dosłownie minutę. Dodaj mielone mięso z indyka i smaż, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy mięsko zmieni kolor z surowego na szare ;p. Wlej koncentrat pomidorowy, wodę, wino i sos Worcestershire, a potem wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, oregano, czarnego pieprzu i cukru. Wrzuć posiekaną bazylię, wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, od czasu
Eat me! Fit me!Składniki: 1/2 główki małej kapusty czerwonej 1 marchewka 1 mała cebula 1 jabłko (szara reneta) 20 dag kukurydzy z puszki sól Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na cienkie paski i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 minut aby zmiękła. Marchew
Qchnia po prostuNiezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym!SKŁADNIKI:- 10 filetów śledzi- 2 jabłka szara reneta- 150 ml śmietany 18%- 150 ml jogurtu greckiego- pietruszkaŚledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli.Kroimy na kawałeczki.Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki.Mieszamy ze sobą.Marynujemy w lodówce przez noc.Gotowe
SMYKWKUCHNIprawdziwy rytuał, a w tym przepisie jest go dużo i do tego jest wyjątkowo sycący. Czasem warto zrobić sobie dobrze Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietano-serowym: 600 g surowych krewetek (szarych, mogą być mrożone) 2 łyżki masła 5-6 ząbków czosnku 6-8 dużych kawałków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaparów 1 duża cebula lub 3 cebule(...)dodajemy zioła prowansalskie. Wrzucamy umyty szpinak – po wymieszaniu powinien szybko stracić na objętości. Gdy tak się stanie,dodajemy od 1/3 do 1/2 szklanki startego parmezanu. Zagotowujemy. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Dokładamy usmażone wcześniej krewetki i od razu podajemy. Inspiracja od Cafe Delites . Zobacz także: Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Przepis na pulpeciki z cukinii pojawił się
Poezja smakusosie sojowo-miodowo-oliwkowo-pikantnym, czyli coś idealnie na szybki obiadek, dla dorosłych ;) Składniki: * makaron penne lub świderki * 200g krewetek (najlepiej szarych, które nie są jeszcze ugotowane. Jeśli chodzi o rozmiar, to wybór jest Wasz) * łyżeczka sosu sojowego * łyżeczka miodu * około 10 zielonych oliwek * 2 piklowane zielone papryczki chilli * sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Gotujemy go tyle
Klasyka Gotowaniapostanowił przerobić w kotlety w ramach naszej domowej akcji "Resztki. Nie marnujemy" . Te domowe kotleciki pachnące curry, podane na kolację w pewien nudny szary wtorek, wraz z podsmażonym na oliwie czosnkiem i sosem pomidorowym były strzałem w dziesiątkę. Do tego stopnia, że na stałe zagościły w naszym codziennym jadłospisie. Ostatnio wylądowały nawet w moim śniadaniowym pudełku
U Fiolkiolej do smażeniaWykonanie:Drobno posiekane szalotki podsmażyć w woku na 1 łyżce oleju. Następnie dodać mięso i podsmażać aż zrobi się "szare". Do mięsa dodać mieszankę warzyw orientalnych i wymieszać. Gdy wszystko się połączy, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i chili. Zestawić z ognia i dodać posiekaną kolendrę.Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem
Pasja Smaku