Kruche ciasteczka w wytrawnej wersji na słono, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół, karmelizowanej cebulki, bazyliowego pesto, suszonych pomidorów lub ziaren pieprzu. Możesz użyć wszystkich dodatków lub wybrać tylko te ulubione, możesz mieszać dodatki lub każde ciasto udekorować w inny sposób. Wytrawna przekąska o zaskakującym smaku, ciasteczka można zajadać jako dodatek do zupy pomidorowej W przypadku tych kruchych ciasteczek(...)pokrojonego w kostkę DEKORACJA DO WYBORU 1 białko roztrzepane rózgą 1 cebulka szalotka całe ziarenka kolorowego pieprzu listki świeżej natki pietruszki, szałwii, bazylii gałązki świeżego rozmarynu nasiona suszonego kminku pesto bazyliowe drobno posiekane suszone pomidory z oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Wsyp pozostałe suche składniki: sól morską oraz
ProstePesto.plwtedy, gdy na bloga wjeżdżały przepisy na święta. Potem był Sylwester, ostatecznie o nim zapomniałam. Usiadłam dziś do komputera z myślą o publikacji i natknęłam się na folder z pesto. Wrzucam więc dziś, nie ma na co czekać. Pesto lubię właściwie pod każdą postacią, ale z suszonymi pomidorami to chyba jednak ulubione. Co mi strzeliło do głowy, żeby(...)ciekawa smaku, więc go kupiłam. Później o nim zapomniałam. Wiem, niesamowita historia. Chociaż w sumie nie do końca nie miałam go u siebie w kuchni. Parę lat temu spróbowałam pesto z czosnku niedźwiedziego w Chacie nad Wisłokiem, u Moniki i Piotrka. Przepadłam. Ich domowe pesto, właśnie z tego czosnku, w połączeniu z domowym makaronem i dobrej jakości twardym
Kardamonovypotrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej jakości świeże produkty, dlatego nie ma co teraz jej wychwalać. Pesto, o którym dziś mowa jest o tyle fajne, że można je robić właściwie cały rok. Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami(...)drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem, bez sałaty, z serem (a jakże). Ten sos zawsze smakuje dobrze. Zrobiony z bazylii, z natki pietruszki, z koperku (przepis na ten ostatni pojawi się wkrótce
KardamonovyPyszny pomysł na jajka faszerowane – do tego przepisu wykorzystałam ser feta i bazyliowe pesto. Można zachwycić się tym połączeniem smaków! Jajka faszerowane serem feta i pesto Via Gusto Pyszny pomysł na jajka faszerowane – do tego przepisu wykorzystałam ser feta i bazyliowe pesto. Można zachwycić się tym połączeniem smaków! Drukuj Czas przygotowania: 20 minut Ocena(...)głos/y ) składniki 10 jajek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 3 łyżeczki pesto bazyliowego (lub innego ulubionego pesto) 100 g sera feta pieprz przygotowanie Jajka ugotuj na twardo. Po wystudzeniu jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij żółtka. Żółtka zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Białka nadziej przygotowanym farszem za pomocą
Via Gustociasto owiń folią i wstaw na 15 minut do lodówki. MASA NA TARTĘ: - 3 małe lub 4 duże jajka - 150 g serka mascarpone - 90 ml mleka - 3 łyżki domowego pesto (przepisy na domowe pesto znajdziesz w kilku wcześniejszych postach, jak -> pesto ) - 2 -3 plastry boczku wędzonego - około 12 -15 szparagów Pesto - ja robię bardzo(...)różne domowe zielone pesto, czasami jest to pesto z jakimś składnikiem białkowym tj. orzechy laskowe, pinii, pestki itd, czasami dodaje parmezan, a czasami są to same zielone zioła, czosnek i dobrej jakości tłuszcze tj. oliwa z oliwek, olej tłoczony na zimno. Dlatego pamiętaj, że do zrobienia domowego pesto możesz wykorzystać różne zioła i zielone części roślin
SMYKWKUCHNIPesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Idealnie zastępują orzeszki pinii, a pesto ma dzięki nim oryginalny smak. Potrzebne składniki zawsze są u mnie w domu, więc można powiedzieć, że jest to danie awaryjne Zresztą jak wiecie(...)lubię proste i szybkie przepisy, a makaron z pesto jest ekspresowy w wykonaniu. Czas jego przygotowania to czas w jakim ugotuje się makaron. Proporcje oczywiście są orientacyjne. Podczas przygotowań możecie je modyfikować jeśli uznacie, że pesto jest za gęste, dodajcie więcej oliwy, jeśli zbyt rzadkie dodajcie więcej pestek, sera lub bazylii. Klasyczne zielone pesto z bazylii Składniki
PatiGotujekażdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto. W każdym domu na południu(...)pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanatki marchewki. Pomyślałam, że to dziwne, gdyż dla mnie do tej pory ta część marchwi była niejadalna. Po spróbowaniu okazało się, że smakuje nieźle a zrobione z niej pesto o dziwo wyśmienicie. Od tego momentu dzielił mnie już tylko krok do tego, by zacząć przyrządzać udziwnione dania z tym dodatkiem. Hummus z pesto jest super. Z pesto pietruszkowym również. Z każdym pesto hummus jest wyśmienity. Tak po prostu. Składniki: 1 szklanka wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek wody 3-4 łyżki pesto z natki marchewki Przepis na pesto z natki
Mango Papajawiem zupełnie dlaczego, ale naszło mnie na pesto. I to nie pesto takie zwykłe, ciężkawe z orzeszkami pinii i bazylią, ale na jego lżejszą wersję. W kuchni uśmiechało się mocno dojrzałe awokado i szpinak. Resztka chili też wołała o użycie. Powstał szybki obiad. Tak powstało pesto na bazie awokado i szpinaku. Dodałam oczywiście parmezan, żeby tradycji stało(...)się zadość. Orzeszki pinii zastąpił słonecznik. Pesto idealne do makaronu czy kanapek. Jego zrobienie nie wymaga zbyt dużo czasu czy umiejętności. Zrobicie je w czasie gotowania makaronu. Makaron z pesto jest niezwykle sycący. Drukuj Pesto z awokado i szpinaku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 dojrzałe awokado 2 spore garście szpinaku baby sok z 1 cytryny
Mieszam w GarnkuPesto to wspaniały włoski sos, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, makaronem, ryżem… i nie tylko. Składniki na przygotowywane tradycyjnie pesto rozgniata się drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach – stąd nazwa pesto, gdyż „pestare” znaczy „rozgniatać”. Moje pesto nie będzie tradycyjne, bo przygotowane w blenderze, a składniki użyłam takie, jakie akurat(...)miałam. Pesto pietruszkowo bazyliowe. Składniki: - pęczek natki pietruszki - trochę liści bazylii - 40g orzeszków pinii - 60g płatków migdałowych - 2 ząbki czosnku - ½ szklanki startego sera Grana Padano - różowa sól himalajska - oliwa (ok. 1/3 szklanki) - sok z limonki (do smaku) Natkę i bazylię płuczemy, osuszamy i pozbawiamy twardych łodyżek. Orzeszki i płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aby wydobyć aromat
mojewypiekiinietylkosklepu, które kupujemy w doniczkach są marniutkie, takie lebiody. Moje 8 ziół leżało sobie w zamrażarce i czekało na natchnienie. I natchnienie przyszło :) na pesto domowej roboty. Tradycyjne pesto zielone (pesto alla genovese) robimy ze świeżej bazylii, oliwy, czosnku, parmezanu i orzeszków piniowych. W polskiej rzeczywistości ciężko znaleźć jest orzeszki piniowe w akceptowalnej cenie! Dlatego trzeba iść(...)sposób i je czymś zastąpić. Nawet gotowe pesto, które kupujemy w marketach, przeważnie nie zawiera tych orzeszków. Są one najczęściej zastępowane orzechami nerkowca, ale równie dobrze nadają się pestki słonecznika. Dobrze jest je uprażyć ale ja w pośpiechu o tym zapomniałam :) Gdy mamy dostęp do świeżych ziół możemy ich użyć zamiast mieszanki, której ja użyłam. Domowe zielone pesto
Pyza i SurówkaPesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie(...)mamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha! Pesto z jarmużu z makaronem: ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Poezja smakujuż są gotowe, można przecież wyciągnąć jedną ćwiarteczkę i spróbować. Jeśli Wasz piekarnik grzeje mocniej i widzicie, że ziemniaki dość szybko się rumienią zawsze możecie delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pesto alla Genovese: 2 szklanki lisków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach sól oliwa z oliwek Cały sekret smaku(...)tkwi w metodzie wykonania, czyli ucieraniu wszystkich składników w moździerzu. Miksowanie w blenderze to już całkiem inna bajka, pesto miksowane dużo traci na smaku i aromacie. Wracając do przepisu to na początku a suchej i rozgrzanej patelni rumienię orzeszki pinii. Liście bazylii siekam, część wkładam do moździerza i rozcieram. W trakcie rozcierania dodaję na przemian drobno starty parmezan, posiekany
Blondynka GotujeUwielbiam pesto, na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów ( bazyliowe pesto , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków , szpinakowe pesto . Dziś do kolekcji dołączy pesto ze szczypioru czosnkowego z dodatkiem orzeszków ziemnych. To pesto ze zdecydowanym smakiem, ponieważ szczypior czosnkowy jest bardzo wyraziste zioło. Idealne(...)makaronu, po pieczywa czy też do grillowanych warzyw czy mięs. Pesto ze szczypioru czosnkowego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 pęczek szczypioru 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 3 łyżki startego sera pecorino Wykonanie: Szczypior płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Ząbki czosnku obieramy i kroimy
Kulinarne przygody GatityMakaron spaghetti z kurczakiem i pesto z suszonych pomidorów – szybki i smaczny obiad. Makaron spaghetti z kurczakiem i pesto z suszonych pomidorów - Składniki: Domowe, czerwone pesto – zobacz przepis tutaj: Pesto z suszonych pomidorów Makaron spaghetti (ale może być też inny) – ok. 200g Pierś z kurczaka – 2 duże sztuki Przyprawa do kurczaka(...)smaku Olej rzepakowy – do smażenia Sól Parmezan – odrobina do posypania Bazylia – kilka listków do ozdoby Makaron spaghetti z kurczakiem i pesto z suszonych pomidorów - Wykonanie: Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu (w wodzie z dodatkiem soli i oleju). W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka. Podsmażyć
Kulinarne PrzebojeChleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty. Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął(...)jajek (mniej więcej 1 duże jajko) 140 g mleka w temperaturze pokojowej, 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej 50 g roztopionego i ostudzonego masła 100 g pesto (tutaj zielone) odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj
Grahamka, weka i kajzerkaKurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym to propozycja na domowy, zdrowy i bardzo smaczny obiad. Będzie to nietypowe połączenie makaronu z pesto bazyliowym oraz piersi z kurczaka smażonej w pergaminie. Ten obiad przygotujemy dosłownie w kilkanaście minut, a wygląd i smak Was z całą pewnością zaskoczy. Składniki na pesto 2 garści liści bazylii 20g orzeszków(...)być papier do pieczenia 4 łyżki oliwy szczypta suszonego oregano szczypta suszonego majeranku sól pieprz 1 ząbek czosnku 2 piersi z kurczaka Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym [PRZEPIS] Z oliwy, oregano, majeranku, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy marynatę. Obtaczamy w nim piersi z kurczaka i odstawiamy na około 10 minut. Kiedy kurczak będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pesto alla Genovese , czyli urok prostoty. Zastanawiam się czasami, kim był (lub była) kulinarny geniusz, który(a) jako pierwszy wymyślił(a) pesto. Najprostsze z możliwych składniki, moździerz i... mamy na talerzu coś cudownego. Ruszajmy zatem do pracy. Poniższy przepis oparty jest na na oficjalnym przepisie Il Campionato Mondiale di Pesto Genovese al Mortaio® czyli, ni mniej(...)więcej Mistrzostw Świata w Pesto Genovese z moździerza (tak, na prawdę są takie!) Składniki: 60-70 g. świeżych liści bazylii (bardzo, ale to bardzo pilnujemy, żeby ich nie zgnieść bo tracą aromat) 30 g orzeszków piniowych 45-60 g startego Parmigiano Reggiano 20-40 g startego Pecorino 1-2 ząbki czosnku (wzorem Włochów, przecinamy wzdłuż i usuwamy kiełek
Pasta Po Polskuodkrywania, że rzodkiewka w ogóle należy do grupy produktów jadalnych :D I właśnie tym razem wykorzystałam nie tylko bulwy, ale również liście, z których przygotowałam pyszne, zielone pesto doprawione przyprawą warzywną do potraw VEGETĄ NATUR , która zawiera 100% naturalnych składników, a przede wszystkim nie zawiera glutaminianu sodu. Naprawdę nie ma się czego bać, takie pesto z liści rzodkiewki naprawdę jest jadalne ;) (to dla tych, którzy być może mają jeszcze jakieś wątpliwości) i smakuje genialnie. Pesto można wykorzystać do kanapek, makaronu i wielu innych dań, ja wykorzystałam do pizzerinek. Moja córcia skusiła się na zielony kolor i ze smakiem zjadła cały placek, a Niejadek? cóż, on woli kolor czerwony... ;) Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto
Na kulinarnym poligoniePesto z makaronem to jedno z szybszych dań, jakie można przyrządzić. Niestety tradycyjnie przygotowywane jest ono z dodatkiem sera. Kupienie gotowego pesto bez dodatku mleka jest prawie niemożliwe. Dlatego proponuję zdrową i pyszną alternatywę! Pesto z natki pietruszki. To idealne danie w diecie bezmlecznej, gdyż natka pietruszki zawiera dużo wapnia. Przygotowanie takiego pesto zajmie nam tylko(...)pietruszki siekamy. Prażone ziarna słonecznika, natkę i czosnek wrzucamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Dolewamy 5 łyżek oleju. Blendujemy wszystkie składniki tylko do momentu ich połączenia. Pesto dodajemy do ugotowanego makaronu i mieszamy. W zależności od upodobań możemy dodać go więcej lub mniej. Gotowe! Tak przygotowane pesto można spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka
Dieta bez mlekaramati 200 g di ricotta 100 g di parmigiano 30 g di pinoli 10 foglie di basilico 2 spicchi d'aglio oliva extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pesto rozpoczynamy od dokładnego umycia pomidorów i listków bazylii. Pomidory przekrawamy na ćwiartki i nożem wykrawamy środek pomidora, usuwając pestki(...)oraz orzeszki piniowe. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine, ok. 50-70 ml. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dowolny rodzaj makaronu. Pesto mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, posypujemy startym parmezanem, dekorujemy orzeszkami piniowymi i listkami bazylii. **** PREPARAZIONE
La grande e la piccola cuocaPesto z liści rzodkiewki Pesto z liście rzodkiewki Pesto z liście rzodkiewki zrobiłam z domowych liści rzodkiewki ( tu link jak wyhodować rzodkiewki ). Było pyszne, lekko ostre w smaku aczkolwiek i tak łagodności dodało mu mascarpone. Taki obiad w gorące dni, mniam, pyszne ! Szczerze polecam taki pomysł. Spaghetti z pesto z liści(...)aksamitnej masy. Do blendera dodajemy mascarpone i na minimalnych obrotach mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy makaron, ale zostawiamy w garnku dwie łyżki wody spod makaronu. Dodajmy pesto i całość wraz ze skwarkami (cześć odkładamy do posypania dania) dokładnie mieszamy i posypujemy resztą skwarków. Podajemy natychmiast. Smacznego! Przepis został zgłoszony w ramach konkursu Barilla
Kuchnia na wzgórzuProszę nie odcinać, wykorzystam wszystko”. Z zielonych części marchewki robię potem pesto. Dziś mam dla Was prosty makaron z cukinią i młodą marchewką w świetnym, kremowym pesto z listkami marchewki, bazylią, migdałami i avocado. Bardzo kremowy i o rześkim smaku. Takie gotowanie jak lubię najbardziej, prosto, świeżo i sezonowo. Długi weekend majowy to świetny czas żeby pogotować(...)Miłego wypoczynku! Makaron z cukinią i mrchewką w pesto marchewkowym z avocado Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min Prosty wiosenny makaron z cukinią i młodą marchewką w pesto marchewkowym z migdałami i avocado Serves: 3 Ingredients 1 łyżka masła, kilka łyżek oliwy pęczek młodych marchewek 1 cukinia 1 ząbek
Cooking for Emilychciałabym podzielić sie z Wami przepisem na pyszne a jednocześnie szybkie danie obiadowe: makaron z pesto z buraków z dodatkiem migdałów, świeżej bazylii i sera pecorino. Pesto nie wymaga wiele pracy a jego kolor cieszy oko nawet w jesienne dni. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre un delizioso primo piatto di pasta con un buonissimo pesto(...)czosnku, listki bazylii i migdały na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine. Dodajemy pecorino, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy spaghetti al dente. Pesto z buraków mieszamy z 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Spaghetti mieszamy z pesto. Przed podaniem posypujemy startym pecorino i dekorujemy listkami bazylii
La grande e la piccola cuocaPesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi Przechadzając się po targu, chodziło mi po głowie, żeby zrobić pesto bazyliowe , ale tylko pod jednym warunkiem. Założyłem sobie, że jeśli dostanę bazylię na pęczki, to zrobię, bo w doniczkach po prostu mi się nie opłaci. Podchodząc na pierwsze stoisko w części murowanej od razu dostałem to czego potrzebowałem(...)posiadaniu ciętej bazylii trzeba było pomyśleć co więcej do tego dodam. Jakie orzeszki, bo w końcu tyle ich jest do wyboru oraz z czym by tu zjeść już gotowe pesto bazyliowe . Zaczynając od orzeszków rozważałem pini, ziemne oraz włoskie. Pierwsze wykluczyłem, bo cena jest absurdalna, drugich tak na prawdę nie chciałem, natomiast orzechy włoskie… dawno nie jadłem, więc
Blendmanpesto z rukoli Pesto jest banalnie proste do wykonania, nie potrzeba żadnego gotowania , ani większych zdolności kulinarnych. Rukola jest rośliną bogatą w cenne składniki odżywcze, zawiera w sobie spore ilości witaminy C, a także dobroczynne olejki eteryczne. W medycynie jest używana do produkcji syropów na kaszel. Systematyczne spożywanie rukoli wszystkim wychodzi na zdrowie. Pesto z rukoli(...)łyżki parmezanu 2 łyżki migdałów + płatki do posypania wierzchu 1/2 pęczka natki pietruszki Rukolę płuczemy i dokładnie suszymy, zbyt długie łodyżki usuwamy gdyż mogą nadać zbyt gorzki smak naszemu pesto. Pestki słonecznika wraz z migdałami smażymy na suchej patelni. Blenderem miksujemy rukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek
Aromatyczne PodróżePesto z jarmużu Pesto z jarmużu… czemu właśnie z niego? Ano dlatego, że nie jest on tylko bardzo zdrowy (zawiera duże ilości, m.in. witaminy K, ma właściwości antynowotworowe), ale, co ważne dla wielu healthy freaków, jest on po prostu modny. Zaraz po g-shocku na ręce i Iphone-ie w kieszeni, jarmuż jest takim „must have(...)zaważą w dużej mierze na naszym ogólnym samopoczuciu, jednak jest coś (poza modą), co przemawia za użyciem go – odmiana w codziennym jadłospisie. Postanowiłem więc użyć go do pesto , żeby pokazać wszystkim, że można go używać na wiele rożnych i pysznych sposobów. Z czym to się je? Co kto lubi. Dla mnie pesto z jarmużu świetnie pasuje
BlendmanPesto z jarmużu Pesto z jarmużu… czemu właśnie z niego? Ano dlatego, że nie jest on tylko bardzo zdrowy (zawiera duże ilości, m.in. witaminy K, ma właściwości antynowotworowe), ale, co ważne dla wielu healthy freaków, jest on po prostu modny. Zaraz po g-shocku na ręce i Iphone-ie w kieszeni, jarmuż jest takim „must have(...)zaważą w dużej mierze na naszym ogólnym samopoczuciu, jednak jest coś (poza modą), co przemawia za użyciem go – odmiana w codziennym jadłospisie. Postanowiłem więc użyć go do pesto , żeby pokazać wszystkim, że można go używać na wiele rożnych i pysznych sposobów. Z czym to się je? Co kto lubi. Dla mnie pesto z jarmużu świetnie pasuje
Blendmansosie z pesto i ricotty to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego :) **** La quiche di pasta sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 gr ricotty 100 gr gotowego pesto(...)jajo 2 pomidory bawole serce 100 gr pomidorków 1 łyżka suszonego oregano sól, pieprz **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 250 g di ricotta 100 g di pesto 50 g di parmigiano reggiano 50 ml di latte 1 uovo 2 pomodori cuore di bue 100 g di pomodorini 1 cucchiaio di origano secco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pomidory
La grande e la piccola cuocaDziś wspólnie z Panną Malwinną , Zuzią , Mopsem i Mirabelką postanowiłyśmy przygotować danie z wykorzystaniem pesto. Pesto może być przygotowane z dowolnych zielonych liści (np. rzodkiewki), ja jednak zdecydowałam się na tradycyjne - bazyliowe. Takie domowe pesto smakuje o wiele lepiej niż to kupne w słoiczkach. Ja postanowiłam wykorzystać pesto, które przygotowałam wczoraj do mozzarelli z pomidorami . Doszłam(...)wniosku, że zielone pesto z bazylii będzie idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i w ten sposób powstało bardzo proste, szybkie, pięknie pachnące i wyśmienicie smakujące danie. Polecam! Składniki: 2-3 piersi z kurczaka pokrojone w grubsze paski. Ja użyłam, mięsa z wyfiletowanych udek z kurczaka, jest ono bardziej soczyste. zielone pesto sól, pieprz pół kulki mozzarelli słodka
Codzienne Gotowaniepesto już pisałam na blogu, gdy robiłam pesto bazyliowo migdałowe . Tym razem głównym składnikiem będzie mięta, bo akurat tego smaku potrzebowałam do dania, o którym więcej napiszę innym razem. Aby jednak zaspokoić Waszą ciekawość uchylę rąbka tajemnicy i dodam, że będzie to jagnięcina. Przygotowując miętowe pesto skorzystałam z rad i przepisu u Doradcy Smaku(...)lodem na kolejną minutę. Ponownie przekładamy na sito i odsączamy. Do blendera wkładamy orzechy pistacjowe, czosnek, miętę, dodajemy sól i miksujemy. Wlewamy, najlepiej porcjami, oliwę – ponownie miksując. Gęstość pesto regulujemy właśnie dodatkiem oliwy – im więcej – tym będzie rzadsze, więc dopasujmy jej ilość do własnego gustu. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Miętowe pesto
mojewypiekiinietylko