pesto - 3241 przepisów (strona:17/217)

Domowe pszenne bułki z zielonym sosem holenderskim na bazie pesto, jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej i karmelizow 107

smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję otrębami. Piekę przez 20-23 minuty, do zarumienienia. Następnie studzę na kratce. Poniżej przedstawiam kilka ujęć z przygotowania bułeczek.  Domowy sos holenderski z pesto bazyliowym: 2 żółtka 50 gram rozpuszczonego i wystudzonego masła  50 ml oleju z orzechów laskowych  2 łyżki soku z cytryny  szczypta soli  szczypta pieprzu ziołowego(...)Galeo  2 łyżki pesto z bazylii* *Pesto z bazylii/ Utarłam w moździerzu na gładką pastę/: 2 garście świeżej bazylii  szczyptę pieprzu ziołowego Galeo  szczyptę soli  2 łyżki startego parmezanu  1 łyżkę płatków migdałów  3-4 łyżki oleju z orzechów laskowych  1 łyżkę soku z cytryny  Żółtka, sok z cytryny, sól

Mango Papaja
Zawijasy z pesto i mozzarella 137

Kiedy już gotuję zupę na obiad to staram się również upiec jakieś fajne pieczywko. Pożywna zupa z pajdą chleba domowego wypieku to bardzo smaczny obiad…Ale zawijasy z pesto i mozzarella piekę również jako pieczywo do dipów . Świetnie sprawdzają się w zimnym bufecie, idealne na karnawał. Oczywiście upiekłam zawijasy z domowym pesto . Ciasto na zawijańce przypomina(...)nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik w pieczeniu sobie z nimi poradzi. Zawijasy z pesto Składniki: na 24 sztuk 500 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży 300-350 ml zimnej wody 5 łyżek pesto 1 łyżeczki soli 100 g utartej mozzarella jajko

codojedzenia
Makaron z pesto z rukoli 132

wyglądał dzisiaj właśnie mój obiad, czyli makaron plus domowej roboty pesto, zakochałam się w tym smaku, w tym duecie. Tak dawno nie jadłam pesto. Ugotowany makaron wystarczy połączyć z pesto i gotowe. Gorący obiad w stylu włoskim w środku mroźnej, szarej zimy to jest to! Całość nie zajmuje więcej niż kwadrans, a zadowolenie każdego miłośnika włoskiego jedzenia(...)gwarantowane. Pesto jest wydajne więc wystarczy do przygotowania następnego dania.  Makaron z pesto z rukoli Składniki: średniej wielkości makaron na 2 porcje 2 łyżki domowej roboty pesto z rukoli pestki z dyni do posypania starty parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy. Do makaronu dodajemy 2 łyżki pesto

Moja smaczna kuchnia
Brokułowa pasta kanapkowa / pesto z brokuła 131

pesto, albo świetną pastę kanapkową. Jeśli zdecydujecie się na pastę, możecie ją również wykorzystać do przygotowania makaronu. Ale umówmy się, taki makaron będzie wyglądem bardziej przypominać papkę niż pesto, chociaż smak pozostanie niezmieniony. Do przygotowania potrzebujemy: - 1 świeży brokuł - 1 ząbek czosnku - pół szklanki oliwy z oliwek - szczyptę ostrej papryki - 4 łyżki parmezanu - sól i pieprz do smaku(...)Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, a następnie przelewamy zimną wodą, aby pesto zachowało zielony kolor. 2. Tak przygotowany brokuł miksujemy  z resztą składników przez krótką chwilę, aby otrzymać konsystencję pesto (mogą pozostać niewielkie grudki) lub na gładką masę do uzyskania konsystencji pasty. 3. Otrzymaną pastę / pesto dodatkowo zalewamy z wierzchu odrobiną

Bez Cebuli
Penne z gotowanym kurczakiem i zielonym pesto 124

Pomysł na pyszny makaron z tego co miałam w domu. Ugotowane udko kurczaka wyłowione z zupy, marchewki, zielone pesto, kilka pieczarek, zielone pesto (które u mnie w domu jest zawsze) i kupiony celowo i uwielbiany przeze mnie parmezan. Składniki na penne z gotowanym kurczakiem i zielonym pesto (1 porcja): ugotowane udko z kurczaka 2 garście makaronu penne(...)małe ugotowane marchewki 4 pieczarki 2 łyżeczki zielonego pesto łyżka parmezanu Pokroić pieczarki w paski i podsmażyć. Ugotować marchewki lub wyciągnąć razem z podgrzanym udkiem z zupy. Na tak małą ilość marchewek najlepiej przygotować bardzo mały garnek z wodą, a jeśli marchew zostanie pokrojona na mniejsze kawałki ugotuje się szybciej. Czas gotowania to około 20 minut, ale można próbować

Karola gotuje
Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto 194

miksujemy je oliwą, orzechami i parmezanem i na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. Doskonały pomysł na obiad dla wszystkich wegetarian, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z pesto buraczkowym (4 porcje) Składniki: 4 średnie nieobrane buraki ćwikłowe 4 nieobrane ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, cukier i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki startej skórki(...)orzechy włoskie w pojemniku blendera i zmiksuj, dolewając co jakiś czas wody z gotowania makaronu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wymieszaj makaron z pesto z buraków i podawaj natychmiast, posypane orzechami, tartym parmezanem i listkami buraka. Smacznego! English version Pasta with beetroot pesto (4 servings) Ingredients: 4 medium unpeeled beetroots 4 unpeeled

karmelowy
Pesto z cukinii i białej papryki 198

powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz zblendować i mamy pesto do krakersów na imprezę allllboo... do makaronu. Polecam zrobić sobie pesto w słoiczki, zapasteryzować i jak macie ochotę na szybkie danie z makaronem to dajecie 2-3 łyżeczki(...)pesto, trochę kurczaka i gotowe :). Nasze pesto z dodatkiem orzechów laskowych jest bardzo Polskie i bardzo bardzo smaczne :) Zapraszam! Dla 4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana cebula 4 ząbki obranego czosnku 2 średnie białe papryki łyżka orzechów laskowych sól himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy

Kuchnia PROzdrowotna
Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław 189

dodaj inne zielone liście, np. jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki. Składniki: 250 g makaronu spaghetti + 1 łyżka oleju/oliwy + sól ok. 2 szklanki pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety na pesto: 2-3 duże garście świeżego szpinaku/jarmużu/natki pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika(...)cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj do makaronu. Dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w kostkę. Przed podaniem dodaj na talerz z makaronem pomidorki koktajlowe i pokrojoną fetę.    WROCŁAW 1. Hydropolis - centrum wiedzy o wodzie. Warte

Qlinarnie i Qlinarnie
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 112

chilli i polałam pesto z liści rzodkiewki . Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo jest przepyszne. Ma taki żywy, jasnozielony kolor, dużo piękniejszy od bazyliowego pesto. Podoba mi się też to, że ani odrobinka pięknego pęczka rzodkiewek nie została zmarnowana :) Moja rzodkiewkowa, wiosenna pizza bardzo nam smakowała. Wiem, że są to smaki jak na pizzę(...)nietypowe, ale zapewniam, że warto wypróbować ten przepis! Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (Szybka pizza na cieście bez drożdży) Składniki /dla 4 osób: ciasto do pizzy bez drożdży: 3 szklanki mąki (proponuję pół na pół mąkę pełnoziarnistą i zwykłą) szczypta soli 4 łyżki oliwy 1-1 i 1/4 szklanki ciepłej wody oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Zdrowe niskokaloryczne pesto na dwa sposoby 200

się gotował.    Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę dni.  U mnie ostatnio króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Pesto można też wykorzystać do ryby, mięsa, na tost… Zastosowań jest dla niego bez liku. Oprócz podstawowego przepisu na pesto genovese, proponuję dwie inne zielone  i dużo mniej(...)łyżeczki pieprzu ·          sól do smaku Przygotuj: ·          blender lub moździerz Najlepiej do zrobienia pesto wykorzystać moździerz. Wtedy smaki i aromaty wszystkich składników najlepiej się połączą. Wówczas zaczynamy od zmiażdżenia czosnku, następnie dodajemy orzechy, później bazylię, ser, oliwę, sól i pieprz. Możemy podejść do robienia

Bazując na smaku
Pesto pietruszkowo-cytrynowe 178

Kiedy patrzę na sklepowe półki, widzę wygórowane ceny pesto. A przecież koszt wykonanego w domu jest dużo mniejszy. Do zielonego pesto można zużyć różne składniki, jak: bazylię, rukolę, roszponkę, awokado . Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z pietruszki z aromatem czosnku i cytryny. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów(...)użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku

Czerwień i błękit
Pesto z koperkiem 168

Idealne do makaronu, białego mięsa, ryb albo po prostu do posmarowania nim świeżego pieczywa. Koperek lubię tak bardzo, że mogę sypać go garściami do wszystkich dań! Wiem, że prawdziwe pesto uciera się w moździerzu, ale przyznaję, że idę na łatwiznę. Miksuję składniki blenderem i proszę na mnie za to nie krzyczeć. Tak jest zdecydowanie łatwiej i przyjemniej. I jeszcze(...)jedno. Pisząc tytuł zawahałam się nad formą bo pesto to sos, ale pesto koperkowy brzmi mi jakoś dziwnie. Bardziej przyjazne wydaje się pesto koperkowe - tylko, że to chyba niepoprawna forma. Nie jestem pewna. Jeśli jest na sali ktoś kto może udzielić porady językowej to bardzo proszę. Ja mam jednak małe wątpliwości... Pesto można robić z wielu

Smaczna Pyza
Pesto bazyliowe z kurczakiem i oliwkami 131

Makaron tagliatelle bardzo dobrze komponuje się ze świeżym, zielonym, bazyliowym pesto. Dla wielu danie składające się z makaronu i pesto jest wystarczające. Dla mnie, aby danie było bardziej urozmaicone, dodałam kurczaka i czarne oliwki. Danie expresowe :) W przygotowaniu tego dania nie ma żadnej większej filozofii, jako że pesto zawsze kupuje gotowe. Ale nie ze słoika. W Lidlu(...)można kupić świeże pesto w małym plastikowym pojemniku. Dla mnie jest ono idealne i w konsystencji i w smaku dlatego nie mam potrzeby jego samodzielnego przygotowywania. Dlatego, gdy naprawdę nie mam czasu gotować, a chce zjeść pożywny obiad, wyjmuję z lodówki pesto, który kupuje przy każdej wizycie w Lidlu. Na patelni wystarczy usmażyć kurczaka, dodać pesto, czarne

Mój Smak na Życie
Pesto 161

kępki bazylii lub słoik suszonych pomidorów, wykosztować się na orzechy włoskie, o parmegiano regiano nie wspominając. Mimo wszystko, bardzo Was proszę, zanim sięgnięcie po gotowe produkty, spróbujcie zrobić raz pesto z suszonych pomidorów własnymi siłami. Ja na jego punkcie oszalałam. Każdy ma smaki, które go uzależniają, potrawy - które zjada do ostatniej kropli sosu i wylizuje talerz. To pesto jest jednym z takich smaków. Makaron z nim to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Pesto z suszonych pomidorów: 1 słoik suszonych pomidorów 1 gałązka bazylii 1 sparzony we wrzącej wodzie ząbek czosnku 1-2 garście orzechów włoskich 2 garście parmegiano regiano startego na drobnej tarce 2 szczypty soli 1 łyżka słodkiej papryki oliwa ze słoika z pomidorami Pesto

W kuchni wieczorem
Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym 149

skład marynaty.   Składniki: - dogfish (na zdjęciu już w poniższej marynacie) Marynata: - olej rzepakowy - sok z cytryny - sól wędzona - papryka wędzona Dodatkowo: - mąka do panierowania - olej kokosowy do smażenia Pesto bazyliowe: - bazylia - trochę zielonej cebulki - 2-3 ząbki czosnku - mała garść orzechów pistacjowych - kilka orzechów włoskich - 2-3 łyżki mielonych migdałów - olej kokosowy - sól Dodatkowo: - rukola - garść posiekanej zielonej(...)cebulki - 1 łyżka soku z cytryny - olej sezamowy - sól Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na gładką masę. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, porcjujemy, wkładamy do woreczka. Rozprowadzamy marynatę po rybie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ostrym nożem gęsto nacinamy. Wkładamy do świeżego

mojewypiekiinietylko