pesto - 3241 przepisów (strona:12/217)

Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami 36

kolejny miesiąc. Co nie zmienia faktu, że kulinarnie zaczynam myśleć już nieco inaczej. Dziś przeglądałam kalendarz, dotyczący sezonowości. Już zacieram rąsie. A mój mózg zwoje. A tytułowy makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami zrobiłam parę dni przed świętami. Jak wiecie wcześniej robiłam świąteczne potrawy i z koreczków zostało mi trochę wędzonego pstrąga. Nie do końca byłam przekonana(...)robię dobrze robiąc go na ciepło, z dodatkiem makaronu. Ostatecznie nie potrafiłam przestać jeść. Poważnie. Nie wiem czy to zasługa pesto, pomidorów czy samej ryby, wszystko jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego filetu pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki

Kardamonovy
Makaron z brokułem 95

się świetnie w daniach, które mają w sobie dodatek jakiegoś sosu, jest także dobrym dodatkiem do zup oraz stir-fries. Ugotowany makaron połączyłam z sosem śmietanowym z dodatkiem brokuła, pesto i czosnku. Po wierzchu całość posypałam świeżo tartym Parmezanem. Makaron z brokułem to danie, które podać można zarówno na obiad jak i na lunch . Mam nadzieję, iż Wam posmakuje(...)Makaron Składniki na makaron z brokułem. 20 dkg makaronu maccheroni 2 łyżeczki soli 200 ml śmietanki (30%) 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 30 dkg różyczek brokuła 2 łyżki zielonego pesto 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 5 dkg tartego sera Parmezan 1 łyżka mąki pszennej 200 ml bulionu warzywnego Jak zrobić makaron z brokułem. Makaron ugotować

MeCooks
Kruche ciasteczka z ziołami, pesto i ziarenkami pieprzu 74

Kruche ciasteczka w wytrawnej wersji na słono, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół, karmelizowanej cebulki, bazyliowego pesto, suszonych pomidorów lub ziaren pieprzu. Możesz użyć wszystkich dodatków lub wybrać tylko te ulubione, możesz mieszać dodatki lub każde ciasto udekorować w inny sposób. Wytrawna przekąska o zaskakującym smaku, ciasteczka można zajadać jako dodatek do zupy pomidorowej W przypadku tych kruchych ciasteczek(...)pokrojonego w kostkę DEKORACJA DO WYBORU 1 białko roztrzepane rózgą 1 cebulka szalotka całe ziarenka kolorowego pieprzu listki świeżej natki pietruszki, szałwii, bazylii gałązki świeżego rozmarynu nasiona suszonego kminku pesto bazyliowe drobno posiekane suszone pomidory z oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Wsyp pozostałe suche składniki: sól morską oraz

ProstePesto.pl
Pesto z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego 72

wtedy, gdy na bloga wjeżdżały przepisy na święta. Potem był Sylwester, ostatecznie o nim zapomniałam. Usiadłam dziś do komputera z myślą o publikacji i natknęłam się na folder z pesto. Wrzucam więc dziś, nie ma na co czekać. Pesto lubię właściwie pod każdą postacią, ale z suszonymi pomidorami to chyba jednak ulubione. Co mi strzeliło do głowy, żeby(...)ciekawa smaku, więc go kupiłam. Później o nim zapomniałam. Wiem, niesamowita historia. Chociaż w sumie nie do końca nie miałam go u siebie w kuchni. Parę lat temu spróbowałam pesto z czosnku niedźwiedziego w Chacie nad Wisłokiem, u Moniki i Piotrka. Przepadłam. Ich domowe pesto, właśnie z tego czosnku, w połączeniu z domowym makaronem i dobrej jakości twardym

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 71

potrawach ze świeżych warzyw. Do tego tony oliwy i jestem w niebie. Jesienią i zimą ciężko o dobrej jakości świeże produkty, dlatego nie ma co teraz jej wychwalać. Pesto, o którym dziś mowa jest o tyle fajne, że można je robić właściwie cały rok. Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami(...)drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem, bez sałaty, z serem (a jakże). Ten sos zawsze smakuje dobrze. Zrobiony z bazylii, z natki pietruszki, z koperku (przepis na ten ostatni pojawi się wkrótce

Kardamonovy
Jajka faszerowane serem feta i pesto 106

Pyszny pomysł na jajka faszerowane – do tego przepisu wykorzystałam ser feta i bazyliowe pesto. Można zachwycić się tym połączeniem smaków! Jajka faszerowane serem feta i pesto Via Gusto Pyszny pomysł na jajka faszerowane – do tego przepisu wykorzystałam ser feta i bazyliowe pesto. Można zachwycić się tym połączeniem smaków! Drukuj Czas przygotowania: 20 minut Ocena(...)głos/y ) składniki 10 jajek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 3 łyżeczki pesto bazyliowego (lub innego ulubionego pesto) 100 g sera feta pieprz przygotowanie Jajka ugotuj na twardo. Po wystudzeniu jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij żółtka. Żółtka zetrzyj na małych oczkach tarki, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Białka nadziej przygotowanym farszem za pomocą

Via Gusto
Orkiszowa tarta ze szparagami i boczkiem. 182

ciasto owiń folią i wstaw na 15 minut do lodówki. MASA NA TARTĘ: - 3 małe lub 4 duże jajka - 150 g serka mascarpone - 90 ml mleka - 3 łyżki domowego pesto   (przepisy na domowe pesto znajdziesz w kilku wcześniejszych postach, jak -> pesto ) - 2 -3 plastry boczku wędzonego - około 12 -15 szparagów Pesto - ja robię bardzo(...)różne domowe zielone pesto, czasami jest to pesto z jakimś składnikiem białkowym tj. orzechy laskowe, pinii, pestki itd, czasami dodaje parmezan, a czasami są to same zielone zioła, czosnek i dobrej jakości tłuszcze tj. oliwa z oliwek, olej tłoczony na zimno. Dlatego pamiętaj, że do zrobienia domowego pesto możesz wykorzystać różne zioła i zielone części roślin

SMYKWKUCHNI
Klasyczne zielone pesto z bazylii 127

Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Idealnie zastępują orzeszki pinii, a pesto ma dzięki nim oryginalny smak. Potrzebne składniki zawsze są u mnie w domu, więc można powiedzieć, że jest to danie awaryjne Zresztą jak wiecie(...)lubię proste i szybkie przepisy, a makaron z pesto jest ekspresowy w wykonaniu. Czas jego przygotowania to czas w jakim ugotuje się makaron. Proporcje oczywiście są orientacyjne. Podczas przygotowań możecie je modyfikować jeśli uznacie, że pesto jest za gęste, dodajcie więcej oliwy, jeśli zbyt rzadkie dodajcie więcej pestek, sera lub bazylii. Klasyczne zielone pesto z bazylii Składniki

PatiGotuje
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 131

każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto.   W każdym domu na południu(...)pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Hummus z pesto z natki marchewki 119

natki marchewki. Pomyślałam, że to dziwne, gdyż dla mnie do tej pory ta część marchwi była niejadalna. Po spróbowaniu okazało się, że smakuje nieźle a zrobione z niej pesto o dziwo wyśmienicie. Od tego momentu dzielił mnie już tylko krok do tego, by zacząć przyrządzać udziwnione dania z tym dodatkiem. Hummus z pesto jest super. Z pesto pietruszkowym również. Z każdym pesto hummus jest wyśmienity. Tak po prostu. Składniki: 1 szklanka wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek wody 3-4 łyżki pesto z natki marchewki Przepis na pesto z natki

Mango Papaja
Pesto z awokado i szpinaku 158

wiem zupełnie dlaczego, ale naszło mnie na pesto. I to nie pesto takie zwykłe, ciężkawe z orzeszkami pinii i bazylią, ale na jego lżejszą wersję. W kuchni uśmiechało się mocno dojrzałe awokado i szpinak. Resztka chili też wołała o użycie. Powstał szybki obiad. Tak powstało pesto na bazie awokado i szpinaku. Dodałam oczywiście parmezan, żeby tradycji stało(...)się zadość. Orzeszki pinii zastąpił słonecznik. Pesto idealne do makaronu czy kanapek. Jego zrobienie nie wymaga zbyt dużo czasu czy umiejętności. Zrobicie je w czasie gotowania makaronu. Makaron z pesto jest niezwykle sycący. Drukuj Pesto z awokado i szpinaku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 dojrzałe awokado 2 spore garście szpinaku baby sok z 1 cytryny

Mieszam w Garnku
Pesto pietruszkowo bazyliowe 188

Pesto to wspaniały włoski sos, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, makaronem, ryżem… i nie tylko. Składniki na przygotowywane tradycyjnie pesto rozgniata się drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach – stąd nazwa pesto, gdyż „pestare” znaczy „rozgniatać”. Moje pesto nie będzie tradycyjne, bo przygotowane w blenderze, a składniki użyłam takie, jakie akurat(...)miałam. Pesto pietruszkowo bazyliowe.   Składniki: - pęczek natki pietruszki - trochę liści bazylii - 40g orzeszków pinii - 60g płatków migdałowych - 2 ząbki czosnku - ½ szklanki startego sera Grana Padano - różowa sól himalajska - oliwa (ok. 1/3 szklanki) - sok z limonki (do smaku)   Natkę i bazylię płuczemy, osuszamy i pozbawiamy twardych łodyżek. Orzeszki i płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aby wydobyć aromat

mojewypiekiinietylko
Domowe zielone pesto (alla genovese) 190

sklepu, które kupujemy w doniczkach są marniutkie, takie lebiody. Moje 8 ziół leżało sobie w zamrażarce i czekało na natchnienie. I natchnienie przyszło :) na pesto domowej roboty. Tradycyjne pesto zielone (pesto alla genovese) robimy ze świeżej bazylii, oliwy, czosnku, parmezanu i orzeszków piniowych. W polskiej rzeczywistości ciężko znaleźć jest orzeszki piniowe w akceptowalnej cenie! Dlatego trzeba iść(...)sposób i je czymś zastąpić. Nawet gotowe pesto, które kupujemy w marketach, przeważnie nie zawiera tych orzeszków. Są one najczęściej zastępowane orzechami nerkowca, ale równie dobrze nadają się pestki słonecznika. Dobrze jest je uprażyć ale ja w pośpiechu o tym zapomniałam :) Gdy mamy dostęp do świeżych ziół możemy ich użyć zamiast mieszanki, której ja użyłam. Domowe zielone pesto

Pyza i Surówka
Pesto z jarmużu z makaronem 236

Pesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie(...)mamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha! Pesto z jarmużu z makaronem: ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Poezja smaku
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 271

już są gotowe, można przecież wyciągnąć jedną ćwiarteczkę i spróbować. Jeśli Wasz piekarnik grzeje mocniej i widzicie,  że ziemniaki dość szybko się rumienią zawsze możecie delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pesto alla Genovese: 2 szklanki lisków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach sól oliwa z oliwek Cały sekret smaku(...)tkwi w metodzie wykonania, czyli ucieraniu wszystkich składników w moździerzu. Miksowanie w blenderze to już całkiem inna bajka, pesto miksowane dużo traci na smaku i aromacie. Wracając do przepisu to na początku a suchej i rozgrzanej patelni rumienię orzeszki pinii. Liście bazylii siekam, część wkładam do moździerza i rozcieram. W trakcie rozcierania dodaję na przemian drobno starty parmezan, posiekany

Blondynka Gotuje