Przepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona świeża, zaraz po przyrządzeniu – fenkuł zostaje soczysty i chrupiący. Im surówka dłużej stoi, tym bardziej fenkuł mięknie i puszcza wodę – taka jego uroda. Z tego też powodu surówka z fenkułem nie ma w składnikach(...)surową kiełbasę . Łodygi i liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski
Karo in the KitchenPrzepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona świeża, zaraz po przyrządzeniu – fenkuł zostaje soczysty i chrupiący. Im surówka dłużej stoi, tym bardziej fenkuł mięknie i puszcza wodę – taka jego uroda. Z tego też powodu surówka z fenkułem nie ma w składnikach(...)surową kiełbasę . Łodygi i liście kopru włoskiego u dołu rośliny tworzą charakterystyczne zgrubienie potocznie nazwane cebulą – i to jest najsmaczniejsza, poza nasionami, część fenkułu. Młode łodygi można wykorzystać na surówki lub do zup, a cienkie, delikatne i pierzaste listki kopru włoskiego – podobnie jak koper ogrodowy – do dekoracji i wykańczania potraw, szczególnie tych na bazie jaj i ryb. Koper włoski
Karo in the KitchenSurówka z rzodkiewki i pora to moja kolejna propozycja dodatku do obiadu. Idealna propozycja w ostrzejszym wydaniu do pieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Taką surówkę można podać także z posiekanym szczypiorem, zrezygnować ze śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje(...)inne surówki do obiadu: surówk ę z cykorii oraz surówkę z pora . Surówkę podałam do kotletów mielonych z pieczarkami oraz puree z ziemniaków. No pycha, mówię Wam! Dziś u mnie surówka z rzodkiewki i pora ze śmietaną, polecam! SKŁADNIKI: 2 pęczki rzodkiewki 1 niewielki por, jasna część 3 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Rzodkiewkę i pora
Zasmakuj KuchniWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu surówkę z młodej kapusty z koperkiem. Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: 1/2 główki młodej kapusty (około 600 g) pęczek koperku 4 cebulki dymki na sos: 1 łyżka soku z cytryny około 4 łyżek oliwy lub oleju do sałatek(...)szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Surówka z młodej kapusty Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski. Wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno kroję i dodaję do kapusty. Przygotowanie sosu: Do oliwy dodaję sok z cytryny, cukier, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowanym
Uwaga Babcia Gotujezdrowa surówka z kalarepy i marchewki, idealnie pasuje do wielu dań tradycyjnych ale również, super się sprawdzi jako dodatek, do mięs z grilla. Jest lekka, pyszna i bardzo zdrowa. Kalarepa oprócz dużej ilości witaminy C i B, zawiera również takie składniki jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które wykazują działanie antynowotworowe. I choć w mojej ocenie, kalarepa jest obecnie(...)troszkę zapomnianym warzywem (a szkoda) , to ja osobiście często sięgam, po dobra które nam ofiaruje. Uwielbiam ją jeść na surowo jak jabłko ale wykorzystanie jej do surówek, jest również bardzo dobrym pomysłem ZDROWA SURÓWKA Z KALAREPY I MARCHEWKI: 1 duża kalarepa 1 marchewka 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno natka pietruszki sól, pieprz Kalarepę obieramy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiibędę na diecie jeszcze przez 5 tygodni, postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami na przygotowywanie smacznych posiłków zgodnie z jej zasadami. Dzisiaj mam dla Wasz przepis na pyszną surówkę z selera naciowego, którą na tej diecie można jeść na każdy z posiłków. Ja najchętniej jem ją na śniadanie lub na kolację Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie surówkę(...)dwóch osób. Surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku Do przygotowania surówki będziecie potrzebować: 2/3 pęczka selera naciowego 1 jabłka 3 ogórków kiszonych ½ papryki przypraw – u mnie jest to papryka słodka, kminek mielony i sól himalajska Wykonanie krok po kroku: 1. Łodygi selera odcinamy od podstawy, myjemy i pozbawiamy włókien. 2. Tak przygotowane łodygi, kroimy
Okiem Blondynki by McBlondiSurówka z czerwonej i białej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów schabowych z ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z ogórków lub surówkę z marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na miks czerwonej i białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem – kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do... Więcej The post Surówka
Magiczny GarnekSurówka z marchewką i jabłkiem to wszystkim dobrze znany dodatek do obiadu. Spotkałam go już w różnych wersjach, a niżej przedstawię Wam moją. Zauważyłam, że na blogu wcale nie mam surówek, a przecież to coś, na co zawsze jest zapotrzebowanie. Tak więc co jakiś czas będę dzielić się z Wami przepisami na pyszne surówki – w planach mam już kolejne(...)pyszne. Surówkę z marchewką i jabłkiem możecie serwować do kotletów z kurczaka, karkówki w sosie własnym czy gulaszu z jelenia – w zależności od Waszych potrzeb oraz upodobań smakowych Zobacz też: Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi Sałatka Gyros Przepis na surówkę z marchewką i jabłkiem Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut
Kuchnia BazyliiProsty i szybki przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. To moja ulubiona surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem. Taka surówka pasuje do większości polskich obiadów. Surówkę szykuję dodatkowo z majonezem i rodzynkami. Jest bardzo delikatna i uniwersalna w smaku. Z ostrzejszych surówek polecam zaś surówkę Colesław lub surówkę z ogórków
AniaGotuje.plLato nieodłącznie kojarzy mi się z lekkimi i soczystymi surówkami. Jedną z takich surówek jest niewątpliwie surówka z kapusty pekińskiej . Moja mama nazywa tę surówkę "śmieciówką", ponieważ można do niej dodawać dowolne warzywa, takie które akurat mamy pod ręką. Bardzo dobrze sprawdza się, gdy mamy za dużo warzyw i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Czy też tak macie(...)możecie oprzeć się kupowaniu tych wszystkich pięknych i kolorowych warzyw? :) Dziś przedstawiam jedną z wersji surówki z pekinki, która idealnie nadaje się do letnich obiadów, a także świetnie komponuje się z mięsami z grilla. Zajrzyjcie także do Mopsika , po jej pomysł na letnią sałatkę ;) Składniki : 1 kapusta pekińska* 2 czerwone papryki pęczek rzodkiewek 0,5 ogórka
Codzienne Gotowaniestartą marchew. Wymieszać. Warzywa zalać zimną zalewą. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 5 litrów surówki. Surówkę można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepsza jest, jak trochę postoi w lodówce i kapusta przejdzie smakiem zalewy. Surówkę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętych, szklanych słoikach, przez(...)miesiąc. Surówka jest idealna, gdy trzeba szybko przygotować obiad (np. po pracy, czy gdy zjawią się niespodziewani goście) - wystarczy wyjąć z lodówki. Kapustę z marchewką należy zalać zimną zalewą. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajest to pasta uzyskiwana z lekko podprażonych nasion sezamu. Jest to ciekawy "wynalazek" używany głównie do hummusu (pasta na bazie ciecierzycy) ale także do dań na słodko lub nawet surówek. Najczęściej używa jej się w krajach arabskich ale także w kuchni chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej. W innych krajach jest stosowana głównie przez wegetarian. Poniższy przepis nie do końca jest wegetariański
Pyza i SurówkaZielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa 2. Marchewkowo-porowa surówka obiadowa - smak i prostota 3. Sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami 4. Surówka z kalarepy 5. Kolorowa surówka obiadowa z kukurydzą 6. Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków 7. Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona(...)cytrynowym pieprzem 8. Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 9. Lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym 10. Surówka z kapusty pekińskiej
Słodkie okruszkiteż się stało - nie użyliśmy soli podczas warsztatów i wykorzystaliśmy świeże pstrągi. Tak naprawdę wyszła z tego bardzo lekka i odświeżająca przystawka - gotowany z ziołami pstrąg na surówce z buraka i gruszki na podpłomyku. Przepis na gotowanego pstrąga, surówką z buraka i gruszki oraz podpłomykiem Pstrąg gotowany z ziołami Do wnętrza świeżego, wypatroszonego pstrąga wkładamy jak najwięcej świeżych ziół(...)sporo smacznego białka! Polecam w szczególności moją ulubioną część - mięso z policzków : ) Tak, tak, tuż pod oczkiem gdy delikatnie odsuniemy skórę, znajdziemy malutki kawałek mięsa w kształcie kuleczki! Pyszności! Surówka z buraka i gruszki z octem balsamicznym oraz oliwą Niezwykle prosta ale zaskakująca surówka. Po prostu - obieramy buraka, kroimy na plastry, następnie na paski i ostatecznie na drobną kostkę
Right Behind The KitchenDziś obiadowe danie z mnóstwem warzyw – wegetariańskie kotlety z soczewicy i marchewki podane z chrupiącą surówką z pora. Do tego lekki sos na bazie jogurtu i koperku, w którym możemy maczać kotleciki. Potrawa powinna przypaść do gustu nawet zatwardziałym mięsożercom – jest pełna smaku, a soczewica nadaje sytości, której często brakuje w obiadach wege. Takie kotlety to także świetny(...)sposób na przemycenie warzyw niejadkom – ukryte już tak nie przeszkadzają. Spróbujcie sami. Do dania polecam surówkę. Oczywiście zamiast surówki z pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki
Poezja smaku