podają źródła, jej ojczyzną jest właśnie Europa, a jej historia sięga sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian. Skąd nazwa "colesław"? W języku niderlandzkim jest skrótem od słowa koolsla , co znaczy... surówka z kapusty. Co kraj to inny smak. W zależności od tego gdzie i kto ją przyrządza, surówka za każdym razem jest inna. Ale zawsze smaczna. Ponieważ dodatki, które znajdują się(...)ulubionej przez większość z nas surówce, wpływają na jej smak, stała się hitem na naszych stołach i pozwala kucharzom rozwijać fantazje smakowe. Zachęcam Was do próbowania i szukania nowego smaku surówki Colesław, a tym czasem spróbujcie mojej wersji i spróbujcie zainspirować się nią i stworzyć własną kompozycję Składniki: mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 cebula 2 garście
Kuchnia u KrysiSurówka z marchewki i jabłka, to najprostsza, najsmaczniejsza i najczęściej zapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze lepiej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka. Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami(...)razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Składniki: 2 średnie marchewki 1 średnie jabłko 2 łyżki soku
Kuchcik gotujeSurówka z marchewki i jabłka, to najprostsza, najsmaczniejsza i najczęściej zapewne przygotowywana surówka w moim domu. Od pewnego czasu, ta surówka odrobinę zmieniła swoje oblicza, za sprawą imbiru marchewka i jabłko smakują jeszcze lepiej. Imbir wydobył i podkreślił jeszcze bardziej cały smak i aromat zarówno marchewki, jak i jabłka. Uwielbiam smak świeżego imbiru i testuję jego połączenie z różnymi produktami(...)razem smak mnie nie zawiódł, imbir wspaniale się komponuje ze smakiem marchewki i jabłka. Polecam taką surówkę nie tylko za jej smak, ale również za jej walory zdrowotne, gdyż jest to magazyn witaminy E, A, C, beta-karotenu i błonnika, których brakuje nam szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Składniki: 2 średnie marchewki 1 średnie jabłko 2 łyżki soku
Kuchcik gotujeUwielbiam przygotowywać najróżniejsze surówki. Jakże one urozmaicają i odmieniają obiad. Wczoraj nasmażyłam dość dużą ilość kotletów, co bardzo cieszy mojego męża, który za niemi wprost przepada. Dziś dla urozmaicenia nowe surówki. Na targowisku zobaczyłam piękną czerwoną kapustę, marchewkę… nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z tych składników dodatku do obiadu. I tak w kilka chwil powstała pyszna surówka(...)marchewkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i starte na dużych oczkach (obrane) jabłko. Następnie dodajemy nasze zielone dodatki (koperek i pietruszkę). Całość mieszamy. Na koniec dodajemy majonez, ocet i doprawiamy surówkę solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy). Surówkę najlepiej włożyć jeszcze na parę minut do lodówki, aby wszystkie smaki przeszły. Podajemy do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z marchewką
Słodkie okruszkiWiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z młodej kapusty. Pewnie już dość macie duszonej kapusty pod wieloma postaciami. Ta surówka z młodą marchewką, papryką i pomidorem, będzie idealnym dodatkiem do dania obiadowego. Moja kapusta miała już najlepszy czas za sobą, więc(...)wygląda zbyt zielono na zdjęciach Jeśli użyjecie świeżutkiej kapusty, Wasza surówka będzie jeszcze bardziej chrupiąca i zielona. Jak to zwykle u mnie bywa, do środka surówki wrzuciłam to, co akurat miałam w lodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania. Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka. Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam
Mieszam w Garnkuwyobrażam sobie obiadu bez dodatku w postaci surówki. Dziś propozycja na pyszną i prostą w wykonaniu surówkę z włoskiej kapusty. Idealny dodatek do kotletów schabowych, mielonych czy sosów. Surówka do obiadu z włoskiej kapusty 2016-04-14 16:45:43 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać więcej przypraw. Surówkę najlepiej przygotować na początku, zanim zaczniemy gotować nasze danie
Słodkie okruszkifresh tomatoes instead of tinned ones) 31. Letni obiad / Summer dinner 32. Ziemniaki po węgiersku / Potatoes in a Hungarian way 33. Ziemniaki z szaszłykami i surówką z rzodkiewki / Potatoes with baked shashlicks and raw radish salad 34. Warzywna potrawka / Vegetable fricassee 35. Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36. Duffinki z warzywami / Pommes(...)noisettes with vegetables 37. Wege szaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza lub ryż + surówka lub sałatka (w wersji leniwej: pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety
Qlinarnie i QlinarnieNajczęściej taką właśnie surówkę przygotowuję jako dodatek do krupnioka lub pierogów z mięsem. Podstawowe składniki to kapusta kiszona, cebula i marchew. Dzisiaj dodałam także szczypiorek. Inne surówki: Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z kiszonej
Moja smaczna kuchniazregenerować siły i uzupełnić niedobory witamin po mijającej zimie na naszych talerzach już powinno pojawiać się coraz więcej warzyw, pod postacią surówek, sałatek… i nie tylko. Pozwolą one zachować nam kondycję i zdrowie oraz obudzić witalność ze snu zimowego, a pomoże w tym – Surówka z selera i pora. Inspiracją była dla mnie Smaczna Pyza i jej surówka. Przepis(...)lekko oprószamy różową solą himalajską. Na sam koniec skrapiamy olejem z pestek winogron. Odstawiamy do „przegryzienia” na ok. 30 minut. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Tuż przed podaniem surówkę posypujemy startymi (lub posiekanymi) orzechami i dodatkowo - skórką pomarańczową. Surówka z selera i pora to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi tak bardzo potrzebnych witamin. O tym, że warto jeść warzywa
mojewypiekiinietylkoMyślę ,że surówka zawsze powinna gościć na naszych stołach. Choćby z racji takiej,że świeże warzywa dużo witamin. Poza tym nawet najwspanialszy obiad nie będzie tak smakował, jeśli nie podamy go z surówką. Polecam kilka ciekawych i prostych propozycji, które publikowałam na swoim blogu. Może coś wybierzemy dla siebie. SURÓWKA Z BURACZKÓW SURÓWKA Z KAPUSTY NA DŁUGO SURÓWKA(...)BIAŁEJ KAPUSTY SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ SURÓWKA COLESŁAW SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwySurówka z pomidorów, kiszonych ogórków i papryki... Kostki soczystego, czerwonego pomidora. Kawałki kwaśnego, kiszonego ogórka. Chrupiąca czerwona papryka i ostra cebula. Oprószone zieloną, pachnącą natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 2 średnie pomidory; 4 średnie ogórki kiszone; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1 mała cebula; 2 czubate łyżki natki pietruszki; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory(...)paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórki odsączyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pomidorów z papryką. Wymieszać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać. Do surówki dodać olej, doparwić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych skałdników wychodzi niewielka miseczka surówki
Gospodyni MiejskaSurówka jest to rodzaj potrawy wykonanej z surowych warzyw lub owoców. Mogą one być pokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich oliwę, przyprawy i inne dodatki, które wzbogacają smak, ale nie zmieniają konsystencji surówki. Teoretycznie już nawet zwykłe dodanie śmietany, czy jogurtu do surówki zmienia ją w sałatkę. Jednak poniżej nawet ‚surówki’ z majonezem,czy śmietaną przydzieliłam(...)kategorii ‚surówki’, o ile pasują one do dań obiadowych. Nie od dziś wiadomo, że surowe warzywa są bardzo zdrowe, tak więc zapraszam do testowania surówek ;-) Post Surówki. Przepisy na surówki. Surówki do obiadu i nie tylko. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeOryginalna surówka do obiadu z liści kalafiora Liście kalafiora co z nimi zrobić, wyrzucić czy zostawić? Już się więcej nie zastanawiaj, surówka z liści kalafiora jest tak samo pyszna jak jego różyczki. A może nawet i jeszcze cenniejsza, ponieważ liście zjadane na surowo, zachowują wszystkie swoje właściwości. To nie znaczy, że liście kalafiora można jeść tylko na surowo, znakomicie smakują(...)także smażone na maśle czy też dodane do młodej kapusty i ugotowane. Oryginalna surówka za grosze O tej porze roku kalafior jest na wagę złota, dlatego wyrzucanie liści moim zdaniem jest czystym marnotrawstwem. Kalafior mniejszy brat kapusty i tak jak ona jest cały jadalny łącznie z głąbem. Może nie ma co popadać ze skrajności w skrajność, ale warto
Dieta moja pasjablogu publikowałam już kilka przepisów na surówki z kapusty. Jest wersja z marchewką i cebulą ( Colesław ), z marchewką, cebulą i papryką ( w zalewie ), pyszna surówka z suszonymi pomidorami i żurawiną , oraz równie smaczna surówka z marchewką i cebulą (j ak z chińskiej knajpy ). Dziś przepis na surówkę z białej kapusty z marchewką, jabłkiem, porem i koperkiem. Ja lubię podawać(...)wrzątkiem. Składniki dodajemy do miski z kapustą. Jogurt łączymy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy posiekany koperek oraz -opcjonalnie- skrapiamy surówkę 1-2 łyżkami oleju/oliwy
Smaki Na TalerzuSurówka witaminka Zdrowy, lekki i odżywczy dodatek do obiadu. Pyszna, soczysta i pełna witamin surówka, która rewelacyjnie dopełni nam praktycznie każdy posiłek. Polecam! Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko pół czerwonej papryki 1 pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku sól i pieprz Sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny(...)małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz miodem *** *** Tak powstały sos dodajemy do warzyw, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA
Blog z Apetytem