Przepis na pyszną surówkę z młodej, białej kapusty. Bardzo popularna i chyba moja ulubiona surówka do obiadu. Zdrowa, a jeśli przygotujemy ją z jogurtem lub oliwą jest również niskokaloryczna. Do przygotowania tej surówki najlepiej wybierajcie kapustę, która nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Surówka z takiej kapusty będzie zdrowa i na pewno nie będzie gorzka. Taka surówka z białej kapusty(...)mangan, wapń, żelazo i kwas foliowy. Ja przygotowuję ją z dodatkiem jogurtu i śmietany, ale jeśli lubicie możecie dodać do niej majonez lub samą oliwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z (młodej) białej kapusty. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 mała lub pół młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula cukrowa lub czerwona jeśli
To co lubię - gotuję i polecamSurówka z marchewki i selera – to pyszna i pełna witamin surówka, która idealnie doskonale pasuje do obiadu! Wypróbujcie koniecznie! :) Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy Surówka z m The post Surówka z marchewki i selera appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSurówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy raz przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem kukurydzy rodzina była dość zaskoczona. Ale… po spróbowaniu już nie Surówka po dziś dzień cieszy się u nas popularnością. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji(...)szczerze polecam. Prosta, pyszna, w sam raz do drugiego dania. Ja bardzo często podaję ją np. do pulpecików w sosie pomidorowym . Spróbujcie. Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą – pyszna surówka do obiadu Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 2 małe lub 1 większa marchewka 1 czubata łyżka posiekanego koperku 3/4 łyżki octu cydrowego Octim 3 łyżki majonezu
Słodkie okruszkiSurówka z marchewki to jeden z najszybszych w przygotowaniu, uniwersalny dodatek obiadowy. Lubią ją dorośli, zajadają się nią dzieci. W moim domu marchewkę trę na okrągło. Zazwyczaj moja surówka z marchewki składa się z tartej marchewki i jabłka. Nie dodaję do niej żadnego cukru ani soku z cytryny. Wystarczy jedynie dobra marchew, karotka, która sama w sobie już jest słodka(...)soczyste, winne jabłko. Pewnie zrobiłabym tą surówkę jak zawsze, ale Milena zjadła ostatnie jabłko, a mi nie chciało się biec do warzywniaka. Postanowiłam surówkę nieco odświeżyć i dodać do marchwi migdały, przy okazji testując olej migdałowy tłoczony na zimno. Połączenie marchewki i migdałów okazało się bardzo fartowne i na tyle oryginalne, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Składniki
DietologJakoś w lato tyle tego warzywno-owocowego dobra, że jadamy głównie sałaty, a mniej surówek. Dzisiaj za to przepis na surówkę z brokułem, kalafiorem i rzodkiewkami. Jako dziecko jadaliśmy kalafior zawsze w postaci gotowanej, z bułeczką i masłem. Brokułów wtedy jeszcze nie znałam. Dopiero dużo, dużo później dowiedziałam się, że te warzywa można jeść w postaci surowej, bez konieczności gotowania(...)być prawdziwy szok Z kalafiora możemy przygotować „ryż” – jeśli jesteśmy na diecie, to świetny dodatek do mięs, zastępujący ziemniaki. Ponieważ na blogu był już przepis na surówkę z surowego kalafiora, tym razem jej nieco inny wariant. Wariant zielono-biały, a tak naprawdę zielono-biało-czerwony. Surówka doskonale chrupie, gdyż wszystkie składniki mamy surowe. Nie potrzebujemy tutaj również
Mieszam w GarnkuSurówka z czerwonej cebuli z jabłkiem - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej nie brakuje oryginalnych przepisów, których nie spotka się nigdzie indziej. Mam wrażenie, że surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem jest jednym z nich. Danie, którego podstawowym składnikiem jest cebula, to danie dla koneserów - trzeba ją lubić w surowej postaci, by danie docenić. W surówce ostrą cebulę równoważy słodko-kwaśne(...)chrupiące jabłko, a jej intensywny smak nieco neutralizuje śmietana z natką pietruszki i koperkiem. Moim zdaniem surówka najlepsza jest na drugi dzień. Surówka z czerwonej cebuli to danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jazowej z okolic Strzyżowa. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnożecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnożecko-Strzyżowska Lokalna Grupa
Trzeci talerzmoim warzywniaku ostatnio rzuciła mi się w oczy biała rzodkiew. Nie jadłam jej całe wieki, musiałam zatem opuścić zacny lokal z tymże warzywem. Wiem, będzie nowa surówka na obiad! I z czym połączyć białą rzodkiew? Sama w sobie lekko ostrawa, ale osobiście dla mnie nieco mdła. Ponieważ śnieg za oknem dość mocno dawał się we znaki, postanowiłam, że i moja(...)surówka będzie biała, co nieco zawężało możliwość dodatków warzywnych czy owocowych. Nic to, padło na biały seler, który podkręcił smak surówki, a który uwielbiam i na jabłko, które w zasadzie pasuje do wszystkiego i do każdej surówki. Jeśli więc waham się co dodać, albo komponuję sobie w głowie skład surówki, to jabłko zawsze mogę bezpiecznie dodać I powstała biała surówka
Mieszam w Garnkuczęści i cieniutko pokroić. Przełożyć do miski. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do miski z pokrojonym porem. Wymieszać. Surówkę przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)podanych składników wychodzi spora porcja surówki. Zamiast 3 - 4 łyżek majonezu, można dodać kwaśną, gęstą śmietanę 18% lub gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki w proporcji 1:1 (np. 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu). Pokrojonego pora można ułożyć na sicie i sparzyć wrzątkiem, wówczas surówka będzie łagodniejsza w smaku. Smak surówki można wzbogacić o drobno posiekaną natkę pietruszki
Gospodyni MiejskaProste w przygotowaniu, idealnie uzupełniające i wzbogacające każde drugi danie – surówki. Dziś zapraszam Was na 4 pyszne przepisy. Surówki te bardzo często pojawiają się na moim stole. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Spróbujcie. Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj (klik) A jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad zapraszam (klik) Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem(...)zielonymi dodatkami Prosta surówka z kapusty Surówka z marchewki i pora Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków
Słodkie okruszkiLubicie buraczki, ja uwielbiam! Surówka z buraczków do obiadu to moja ulubiona przystawka. Mogę jeść buraki codziennie, nigdy mi się nie znudzą. Doprawiam je najczęściej winnym octem i oliwą. Czasami wzbogacam je jabłkiem lub bakaliami. Surówka z buraków smakuje wyśmienicie jak się trochę przegryzie. Przyrządzam ją na dzień przed podaniem. Jest to uniwersalna surówka . Można ją podać na gorąco(...)zimno. Jest to typowo jesienna surówka . Idealna do mięsa lub drobiu. Smak buraków jest o wiele intensywniejszy jeśli są ugotowane w mundurkach. Po drugie ostudzone buraki jest o wiele łatwiej obrać ze skórki. Surówka z buraczków Składniki: 500 g buraków, 5 sztuk 1 duże jabłko 20 g cebuli, 1 łyżka 1 gałązka rozmarynu 30 g rodzynek garść włoskich orzechów sól
codojedzeniaPonieważ ostatnio blogiem rządzą ciacha pod różnymi postaciami, dzisiaj pora na coś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które kojarzą mi się właśnie z jesienią. Dzięki jabłkom, surówka świetnie chrupie. Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście(...)skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować będzie tutaj i ogórek kiszony i czerwona cebulka, seler naciowy czy też co tam wpadnie w Wasze ręce. Sosik to połączenie oliwy, przypraw i musztardy z sokiem z cytryny. Jeśli nie chce Wam się robić tak rozbudowanej wersji, wystarczy w zupełności sam olej lniany
Mieszam w Garnkugości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu. Ale dzięki temu przepisowi, porowa surówka myślę na stałe zagości w naszym menu obiadowym. Ale surówka z pora w tym wydaniu na pewno posmakuje wielu osobom. Nie jest ostra dzięki dodatkowi jabłka i rzodkiewki. Doskonale łagodzą(...)można go delikatnie posolić i zostawić na 10-15 min. Po tym czasie lekko odciskamy sok z pora i por nam nie groźny. Oczywiście możemy robić wiele wariantów tej surówki dodając np ogórek kwaszony, jajko czy groszek konserwowy. Za każdym razem uzyskamy różną w smaku, ale zawsze pyszną surówkę. Drukuj Surówka z pora z jabłkiem i rzodkiewką Składniki 1 spory
Mieszam w GarnkuPrzyrządzając surówki kieruję się tym, aby wyglądały kolorowo. Ta surówka to nieliczny wyjątek. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale jest doskonała a do tego idealna na wykorzystanie pomarańczy, które pewnie czasem zalegają a nie bardzo chce nam się je same zjeść. Surówka nie wymaga żadnych umiejętności. Do tego nie trzeba tutaj robić również specjalnego sosu, wszystkie składniki łączymy za pomocą(...)łyżki oliwy lub oleju. Jeśli szukacie nieco odmiennych smaków niż zwykłe jarzynowe surówki, ta miło zaskakuje słodyczą pomarańczy. Ważne jest, aby w miarę dokładnie oczyścić pomarańczę z grubej, białej zewnętrznej części. Drukuj Surówka z marchewki z pomarańczą Składniki 1 duża marchewka 1 pomarańcza 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego jaki macie) Wykonanie Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy
Mieszam w GarnkuCzerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje podana w formie surówki. Surówka z czerwonej kapusty. Składniki: - mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 1 jabłko - 2-3 ząbki czosnku - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - olej z awokado(...)kostkę, sparzamy na sitku wrzątkiem, następnie hartujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do kapusty. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę) i również dodajemy do kapusty – mieszamy. Surówkę skrapiamy olejem z awokado i do smaku dodajemy nektar z agawy. Po wymieszaniu odstawiamy, aby surówka „się przegryzła”. Surówka z czerwonej kapusty – bardzo prosta i piękna kolorystycznie. Za tę wyjątkową
mojewypiekiinietylkoDziś zapraszam na przepis na surówkę obiadową z kapusty włoskiej i nowalijek. Na straganach i ogródkach mnóstwo świeżych, zdrowych i co najważniejsze smacznych warzyw. Dlatego nie zapominajmy o nich. Ja zawszę się staram, aby do drugiego dania przygotować jakąś dobrą, pełną witamin surówkę. Nawet jeśli obiad czasem podajemy ten sam co dnia poprzedniego, to czyż nie jest, to prawdą(...)podając do przysłowiowego kotleta inne dodatki zmieniamy zupełnie smak naszego dania? Zapraszam Was serdecznie na na moją surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek, spróbujcie. ... prosta i pełna witamin, a przede wszystkim smaczna surówka z kapusty włoskiej i nowalijek Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy
Słodkie okruszki