kiedy znam ten przepis u mnie w domu można zawsze znaleźć puszkę fasoli w zapasie Składniki - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 ząbek czosnku średni - sos sałatkowy koperkowo - ziołowy - 2- 3 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Fasolkę z puszki dać na sito i odcedzić z zalewy fasolkę przełożyć do miski - Na drobnej tarce zetrzeć ząbek czosnku posypać wszystko
W królestwie smaków Beatyopłukać, pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki włożyć do miski i polać przygotowanym sosem jogurtowo-ziołowym
magiczna kuchnia Kasipora na coś lekkiego i mało kalorycznego. Zapraszam Was do wypróbowania sałatki z wędzonym kurczakiem. Jest lekka, apetyczna i idealna na kolację. Do sałatki idealnie pasuje sos czosnkowy i bagietka czosnkowa lub ziołowa. A jeżeli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można ja przygotować z dowolnym sosem albo bez. Smacznego!! Składniki na sałatkę: 0,5 główki sałaty lodowej
Passion of Cookingsmacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty (ok. 600 g) oliwa z oliwek gruba sól morska czerwona ostra papryka kilka
Kulinarne przygody Gatityzawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się. Burka można zjeść samego lub z sosem jogurtowo-ziołowym. Najlepszego Burka jedliśmy w Albanii i Czarnogórze, nasz wyszedł bardzo fajnie.. ale na Bałkanach smakuje inaczej :D Smacznego
MarciochaKucharzykażdej strony w wysokiej temperaturze.. Niezbędne może się okazać zabezpieczenie pstrągów np. wykałaczką. Klasyczny pstrąg z masłem ziołowym Przepis na klasycznego pstrąga z grilla, w którym masło ziołowe wykorzystujemy jako sos do fastrygowania. Składniki: 4 pstrągi ½ szklanki masła 2 cytryny, pokrojone w cienkie plastry 2 łyżki soku z cytryny 4 gałązki kolendry 1 łyżka posiekanej kolendry sól koszerna czarny
naRuszcieDziś kolejna propozycja na sałatkę, którą zrobiłam do zgłoszenia w konkursie na Doradcy Smaku. Do sałatki wykorzystałam sos węgierski paprykowo - ziołowy. Robiłam na obiad akurat buraczki, więc jako jeden ze składników w sałatce wylądował właśnie on. Sałatkę spałaszowałam na śniadanie, bo robiąc ja nie jadłam jeszcze śniadania i tak zaczęło mi burczeć w brzuchu, że nie mogłam się oprzeć
Ewa w kuchniroladkę ( dociskając ) i odstawiamy na chwilę. W tym czasie robimy to samo z pozostałymi naleśnikami. Ostrym nożem kroimy roladki i nadziewamy na długą wykałaczkę. Podajemy z sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym Prymat , przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego
Ostra na Słodkooczywiście wykorzystaliśmy ;) Tzn. nie ja , bo takiego talentu nie posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! zdjęcia ze strony restauracji Na przystawkę wybrałam : Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowym Osoba towarzysząca ;) Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam : Filet z sandacza z sosem rabarbarowym Osoba towarzysząca ;) Filet z bażanta na purée z zielonego groszku
Ostra na Słodkokiełki fasoli mung - 1/3 słoika - papryka czerwona - jedna mała - papryka żółta - jedna mała - cebula - 5-6 - tuńczyk - w oleju, puszka - ser żółty - 500g - przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy (bg bez sosu! Sos zawiera śladowe ilości glutenu) Ser ścieramy, paprykę, cebulę i ananasa kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się
Wypisz Wymalujskładników. Na wykałaczkę wchodzi ok 3-4 roladki. Gotowe szaszłyki z cukinii ponownie skrapiamy olejem rzepakowym i grilujemy po kilka minut z każdej ze stron. Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym, ziołowym.... pieczywem. Ja uwielbiam je w czystej wersji
Malinowe PocałunkiProste i nie wymagające zachodu danie ! Czosnek, oliwa i rozmaryn... idealny tercet dla ziemniaków. Z reguły podaję je z sosem jogurtowo-ziołowym lub z tzatzikami . Przepis zaczerpnięty ze strony www.cincin.cc . Młode ziemniaczki w rozmarynie Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaczków 1 główka czosnku oliwa z oliwek EV sól morska rozmaryn Wykonanie: Ziemniaki myjemy i kroimy na pół
Kulinarne przygody Gatitywersje i wybrałam tę z fetą. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je ze śmietaną, ale możemy też do ich podać sos feta , sos jogurtowo-ziołowy lub tzatziki . Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Placuszki
Kulinarne przygody GatityJajka możemy również podać w takiej postaci, ,muśnięte majonezem i posypane szczypiorkiem. Ja jednak robię ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym. Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem i pieprzem. *do farszu można dodać natkę pietruszki
Olikowa kuchniaRynku, o wdzięcznej nazwie " Pod koziołkami ", tak jak rok temu, pokazywała jak robić pierogi. fot.: Karmel-itka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera , konfitury z Gryszczeniówki , wspaniałe pasty z Bułgarii
W kuchni Karmel-itkiułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika ( 200 o C ) i piec przez ok. 20 min. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comPREGO! Gotowe! Składniki -makaron u mnie razowy -pomidor -czosnek -pęczek koperku -kilka łyżek śmietany -oliwa z oliwek -pieprz ziołowy u mnie od Skworcu Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidora, duś w sosie własnym. Można dodać(...)łyżek wody. Międzyczasie nastaw wodę na makaron. Gdy się zagotuje, wrzuć wstążki. Ugotuj. Odcedz. Przelej zimna wodą. Do pomidorów dodaj śmietanę oraz drobno pokrojony koperek. Dosmacz pieprzem ziołowym. Wrzuć makaron do sosu. Wymieszaj. Rozłóż na talerze , pokrop oliwą z oliwek, dodaj sporo parmezanu. Możesz oliwki. Smacznego! Szybko, zdrowo, z kilku składników
Z Kuchni Do Kuchnijest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia) 1 duża cebula 250 ml słodkiej śmietanki 150 g twarożku ziołowego 1 trójkącik topionego sera 2 łyżeczki zielonego pieprzu natka pietruszki(...)cebuli układamy mięso, a na nie ścieramy na tarce, na grubych oczkach, masło. Tak żeby wiórki były. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy: Śmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy. Po 20 minutach wyjmujemy mięso
Marder&Marder Manufactureśmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką -lubczyk, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia -400 gram makaronu pełnoziarnistego -200 gram startego żółtego sera Makaron niezależnie od informacji na opakowaniu wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę z kroplą oliwy na 5 minut. Cedzimy(...)łyżce masła szklimy cebulę, dorzucamy pieczarki, solimy i dodajemy pieprzu ziołowego; smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i na wysokim ogniu redukujemy. Przekładamy do naczynia. Na patelnie po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Solimy i doprawiamy spora ilością lubczyku i papryki, dodajemy dwie szczypty czosnku niedźwiedziego oraz trochę pieprzu. Dodajemy cukinię i smażymy na dużym ogniu
BaRepaswątróbki. Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty. W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy odpowiednią ilość kapusty białej, marchewkę, cebulę, przyprawę warzywko, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy i olej. Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cebulę kroimy w kosteczkę. Posypujemy do smaku warzywkiem i sosem sałatkowym, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Surówka gotowa: Surówka najlepiej smakuje
Maminek kulinarnydwie porcje): 200 g makaronu świderki kilkunastocentymetrowa młoda cukinia kiełbaska jałowcowa (kawałek wielkości połowy cukinii) mała cebula ząbek czosnku 6 gałązek pietruszki naciowej 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz ziołowy olej parmezan Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozdrobnić pietruszkę(...)wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron. Dorzucić cebulę, czosnek i kiełbasę jałowcową. Podgrzewać, aż cebula się zeszkli. Wlać połowę szklanki wody i dorzucić zioła. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Podawać posypane startym parmezanem. ------------ Podobne: Makaronowa sałatka z szynką Makaron w sosie carbonara Penne
Weekendy w domu i ogrodziegłówka młodej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 200 g szynki wędzonej 2 łyżki masła 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki dowolnego tłuszczu 1 łyżka sosu ajwar 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżkę octu winnego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę na tarce jarzynowej(...)maśle. Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli, smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę, sos paprykowo-pomodorowy oraz pieprz ziołowy. Pod koniec gotowania doprawiamy octem winnym solą oraz pieprzem. Podajemy na gorąco z dowolnym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego
kgwjanczewoczerwona papryka- 1 sztuka 1 udko wędzonego kurczaka czerwona cebula kukurydza konserwowa 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy zioła prowansalskie około 2 łyżki czosnek granulowany 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy również al dente(...)kostkę, a cebulę w pół-piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i zioła prowansalskie. Sos: Mieszamy majonez, jogurt i musztardę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pieprz ziołowy i czosnek granulowany . Zalewamy sosem składniki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Całość farszu pogotować ok.10 minut na małym płomieniu. Rurki cannelloni wypełnić farszem ( makaronu nie gotować ) i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Po napełnieniu
Świat SmakuDanie w paryskim stylu . Dorsz w sosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami(...)pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową rybę polej
Corner With Recipescebulki dymki.. naprawdę smaczna, lekka i chrupiąca. Polecam :) Składniki - mała główka sałaty lodowej - połówka papryki czerwonej - zielona cebulka dymka, lub szczypiorek - szczypta cukru Sos - oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki), ząbek czosnku, pieprz ziołowy Wykonanie Sałatę szatkuję na grubsze kawałki, zasypuje szczypta(...)cukru i odstawiam na ok. 10-15 minut. Paprykę i zielona cebulkę kroje drobniutko i dodaje do sałaty. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz ziołowy dokładnie mieszam i powstałym sosem polewam sałatkę, całość delikatnie mieszam i podaję. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródczosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy w miseczce i wrzucamy do nich mięso. Odstawiamy
Zainspiruj się kuchniąjedynie gorąco polecić mój przepis. ;) Składniki (dla dwóch osób): 250 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy lub oleju kukurydzianego (rzepakowego, z pestek winogron) 1 cebula pokrojona w kostkę 100 ml białego wytrawnego wina(...)nitek) 8-10 małych kawałków marynowanej dyni (ilość wg uznania) siekana natka pietruszki czarny pieprz i płatki chili 1. Mięso wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy i łyżkę oleju, marynujemy przez ok. 20-30 minut. Oscypek kroimy w paski ok. 3 cm. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i trzymamy w cieple
Kuchnia Prezydentowejkanapkowe można przygotować łącząc różne smaki, dodatki, można wykorzystać wędlinę, owoce morza i nadawać im różnych ciekawych smaków. Torcik kanapkowy jest świetnym urozmaiceniem zwykłych kanapek. - chleb tostowy pełnoziarnisty - sos majonezowy czosnkowo-ziołowy Winiary - pomidor - kilka rzodkiewek - mix sałat - szczypiorek - sól i pieprz do smaku Z kromek chleba odcinamy skórkę, nasz torcik będzie mieć kwadratowy kształt. Każdą kromkę chleba delikatnie smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięew.maggi) Składniki na glazurę boczku: 1/2 łyżeczki musztardy chrzanowej (Prymat) 1/2 łyżeczka kminku mielonego (Prymat) 1/2 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej (Prymat) 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (Prymat) 1/2 łyżeczki sosu sojowego/maggi szczypta papryki ostrej (Prymat) Sposób przygotowania: Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę
Kolorowy PrzepisownikJest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku Drobno szatkujemy kapustę. Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę. Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie
Maminek kulinarny