Skladniki: Sałata - Radicchio i rukola ser gorgonzola 150 g 2 duże pomidory oliwki 250 g olej z pestek winogron ok 5 łyżek sos do sałatek paprykowo-ziołowy ocet balsamiczny 5 łyżek Przygotowanie: Sałaty dobrze myjemy i osuszamy, pomidory kroimy w kawałki ( może być w kosteczkę, oliwki odsączamy z wody, ser gorgonzola kroimy na małe kawałeczki ( kostki ). Mieszamy ze sobą wszystkie
ClauditteMissCookingsól, pieprz mąka 500 g pieczarek 1/2 cebuli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki jogurtu naturalnego ziarenka smaku ziołowe 1 łyżka masła oliwa A jak to zrobić: Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie(...)rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż zmiękną. Wlać śmietankę i jogurt, doprawić ziołowymi ziarenkami smaku, solą i pieprzem. Całość zagotować. Aby sos był gęstszy, można dodać odrobinę mąki
Kuchnia w opałachmięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Do przyprawienia potrawy użyłam pieprzu ziołowego staropolskiego, który otrzymałam od hurtowni i producenta przypraw RAFEX. W skład przyprawy wchodzą
Tradycyjna kuchnia Kasisos do sałatek (paprykowo-ziołowy) 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Cukinię kroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem ( musimy(...)Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone na pół SOS: tymianek, 3 łyżki oliwy, sos do sałatek i cytrynę razem mieszamy. Warzywa polewamy sosem i sałatkę można jeść. Smacznego
IMPRESJA SMAKUosolonej wodzie. Pomidory pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy pomidory puszczą "sok", dodać do nich serek i rozmieszać do uzyskania sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i chili. Dodać makaron i posiekany tymianek i wymieszać. Chorizo i oliwki pokroić w plasterki. Podsmażyć na tłuszczu. Makaron z sosem wyłożyć na talerze, dodać podpieczone chorizo
Pasja Smakuświeżych pieczarek 200 ml śmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz 200 g kaszy jaglanej PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy(...)kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie składniki przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje. PRZYGOTOWANIE ratatuj: Bakłażana i paprykę myjemy. Kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Tak aby się nie rozpadły i zachowały swoją strukturę kostki
kulinarnyJaWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy(...)składniki się połączyły a serek się rozpuścił 5. Dodajemy do sosu ugotowane klopsiki, doprawiamy do smaku drobno posiekanym koperkiem (w dużej ilości), oraz pieprzem ziołowym. 6. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Wyjmujemy na talerze, polewamy sosem. Równie dobry sos ten jest z ziemniakmi:) Bon appetit
Kuchnia Pełna PasjiSmakuję genialnie, a z dodatkami jeszcze lepsze! Składniki: 1 kostka tofu naturalnego 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz sól ziołowa czosnek granulowany zioła prowansalskie oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy siemię, bułkę tartę, sos sojowy
Truskawkowa Fiestacukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny ser do posypania Nastawić wodę na makaron i zacząć przygotowywać sos. Gdy woda się zagotuje, osolić ją i wrzucić makaron. Gotować al dente. Boczniaki, cukinię pokroić na kawałki o wybranym kształcie i rozmiarze(...)Wrzucić na patelnię kawałki cukinii i obsmażyć z obu stron. Do cukinii dodać boczniaki, cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlać przecier pomidorowy. Sos trzymać na patelni do momentu zagotowania makaronu. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Dodać zioła. Całość wymieszać. Podawać makaron posypany startym grana padano lub innym twardym serem. Szałwia lekarska
Weekendy w domu i ogrodziefolii aluminiowej. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy i kolorowe dodatki. Jogurt wymieszać z dodatkiem soli ziołowej (do smaku) i odstawić. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz pokrojone(...)awokado i pomidorki, oprószyć delikatnie solą ziołową. Obok warzyw ułożyć pieczonego łososia razem z folią i jogurtowy sos w pojemniczku
Monia miesza i gotujełyżki mielonego siemienia lnianego (ewentualnie jajko) · 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego · 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry(...)Solimy do smaku. Kiedy soczewica się dusi wracamy do kotletów. Tofu rozgniatamy widelcem i mieszamy z siemieniem lnianym, przyprawami - przeciśniętym przez praskę czosnkiem łyżką sosu sojowego, mieloną kolendrą i kozieradką, pieprzem ziołowym. Dodajemy do tofu kaszę mieszamy i odstawiamy na kilka minut (żeby związała i trochę przestygła). Posiekany jarmuż podduszamy na łyżce oliwy pod przykryciem kilka minut
Qlinarnie i Qlinarniedyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy
Smaki Ewymannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą
Czerwona PorzeczkaPyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :) składniki: 6-7 solonych płatów śledziowych 400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 % 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki kurkumy Kamis 1 łyżeczka octu 10 % sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki Kamis(...)Śledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki
Monia miesza i gotujebułce tartej i kładziemy na gorącą patelnię lub tackę. Smażymy lub grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Podajemy z łagodnym keczupem Pudliszki lub dipem ziołowym, pyszne są też z sosem zaziki. Ja jestem niepoprawną entuzjastką wszelkich kartoflanych wcieleń i talarki spełniają moje kolejne ziemniaczane marzenia. :) Spróbujecie
Kuchnia Prezydentowejposypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp.200 stop. 20 minut. Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub jogurtowo-ziołowym
Kulinarny karnet Christophera