koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebula mniejsza 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy majeranek Sos beszamelowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1,5 szk mleka sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku 300 g makaronu świderki 300 g sera żółtego Przygotowanie(...)kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 min do częściowego odparowania płynów. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem. Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty
Ala piecze i gotujeznajdziesz tu . Aby każdy z gości miał szansę odnaleźć swoje smaki do mięsa przygotowałam dwa różne sosy, a trzeci powstał bez mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej
Kuchnia po mojemuuformować klopsiki. Potem chwilę obgotować je w sosie, żeby zmniejszyć ryzyko rozpadnięcia się podczas mieszania z makaronem. Dzięki temu klopsiki są delikatne, a nie suche. I maja taki ziołowy aromat... Sos też przygotowujemy tylko chwilę, ale jest pysznie aksamitny. Reszta dzieje się w piekarniku. I zostaje już tylko czekanie. Bez mieszania, odwracania, zaglądania. Tylko 20 minut. Albo aż 20 minut
Pełny talerzczyszczenie lodówki z resztek warzyw. Pizzerinki z chlebków pita: 5 chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone zioła: oregano lub bazylia opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak Sos pomidorowy: 390 g pomidorów z bazylią – z kartonika
Poezja smakumajonez - według uznania 2 ząbki czosnku (im więcej tym ostrzejszy będzie sos) Przyprawa Tzatziki Pieprz ziołowy Przyprawa Curry Pieprz czarny(...)jako sos do kanapek. Do jogurtu dodaję obrany czosnek, wyciśnięty przez praskę, 2 łyżeczki przyprawy tzatziki , 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego, curry, szczyptę pieprzu. Gotowy sos wkładam do lodówki. Ugotowane jajka obieram ze skorupek i kroję w grubą kostkę. Z kukurydzy wylewam wodę, seler lekko wyciskam i kroję. Por obieram
Zdrowo i kolorowoSkładniki - 3 pory - 3 jajka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasów w kostce - 6 mandarynek - 2 – 3 łyżki majonezu - op. sosu koperkowo - ziołowego Wykonanie Pory oczyścić, jasne części pokroić w talarki. Ananasa i kukurydzę osączyć. Mandarynki obrać i podzielić na części. Jajka ugotować na twardo i studzić. Obrać i pokroić w kostkę. Składniki wymieszać. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu
Świat Smakudziałać ! :) Składniki : 1/2 torebki makaronu Tortellini puszka kukurydzy czerwona cebula puszka fasoli czerwonej 1 zielony ogórek wędlina drobiowa (nie trzeba koniecznie tego dawać, ale osobiście wolę z) sos koperkowo - ziołowy 1 łyżka przyprawy tzatziki majonez Przygotowanie : Makaron Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski. Kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzić i wrzucić do makaronu. Ogórek, cebulę i wędlinę
charlotte gotujewagi i kontrolowaniu pracy metabolizmu. Składniki: 250g ryżu, ser żółty, kilka plasterkó wędliny, 1/2 puszki kukurydzy, 1/4 cebuli, 2 pomidory, kilka grzybków marynowanych, papryka czerwona, sól, pieprz, sos: vinegret lub paprykowo - ziołowy;) Przygotowanie: 1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstaiwamy do wystygnięcia. 2. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do salaterki. Dodajemy zimny ryż, kukurydzę(...)grzybki. 3. Wędlinę i ser żółty kroimy w wąskie paseczki, lub w kostkę. Dodajemy do reszty składników. 4. Przygotowujemy sos vinegret lub paprykowo ziołowy (3 łyżeczki oliwy, 3 łyżeczki wody, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy
Kuchnia Pełna Pasjiwartościowej kaszy. Sprawdzi się, jako smaczna przystawka lub samodzielne danie. SKŁADNIKI: Szklanka kaszy kuskus Bulion warzywny lub drobiowy ¾ szklanki mrożonego groszku Pól [pęczka dymki Pęczek rzodkiewki Płatki papryki Sos sałatkowy ziołowy WYKONANIE: Kaszę zalewamy gotującym się bulionem taka, aby płynu było około 1cm ponad kaszę. Przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Przelewamy zimna
Pyry na Gazczosnku 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki kukurydzianej Poza tym : 5 okrągłych grahamek rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki lucerny sos jogurtowo- ziołowy Sposób przyrządzenia: Batata upiec w piekarniku lub ugotować, po przestygnięciu zmiksować blenderem. Dodać do kaszy jaglanej, dokładnie wymieszać. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Kiedy składniki już będą(...)zgnieciony czosnek. Wymieszać. Formować kotlety i delikatnie je zgnieść w dłoniach żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie przy diecie bezglutenowej jako kotlet z sałatką warzywną
pieprzny smaczekuwodzące swym smakiem. Przygotowanie ich w piecyku sprawi, że będą bardzo lekkie i dodadzą wam mnóstwo energii - delektujcie się moi drodzy w ten mroźny dzień! Na dodatek proponuję lekki sos na bazie jogurtu naturalnego z ostrą pastą z chrzanu wasabi. Do kuchni marsz i do roboty :) Placuszki buraczano-szpinakowe/pierś z kurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane(...)kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś myjemy, oczyszczamy, po czym kroimy na pół. Każdą połówkę obtaczamy w marynacie i chowamy najlepiej na noc do lodówki (minimalnie na 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki piersi
Sajkofanka smakusmaku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka margaryny Optima Cardio, 3 marchewki, 3 ogórki gruntowe, 1 czerwona papryka, 4 duże lub 8 średnich liści jarmużu Sos jogurtowo - ziołowy: 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, pieprz do smaku Łososia doprawić do smaku pieprzem oraz papryką. Rybę przyrumień na rozgrzanej margarynie z dwóch stron. Marchewkę(...)doprawić całą pieprzem do smaku. Łososia podzielić na porcje, następnie każdą z nich ułożyć na jarmużu, dołożyć paseczki warzyw i całość zwinąć dokładnie w rulonik. Podawać z sosem jogurtowym. Smacznego
Plate of Joyłyzek sosu sojowego (w wersji BG tamari) ~100ml wody ~2 łyżki oleju arachidowego (lub innego) ~duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę ~pieprz ziołowy Tempeh kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem i czosnkiem. Plastry tempehu zanurzamy w marynacie i wkładamy do lodówki na min. 4h. Następnie wyjmujemy tempeh z marynaty i oprószamy pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzewamy olej
chili & sugarsłodko, na słono i wytrwanie i czekoladowo, placuszki można zrobić praktycznie ze wszystkim i ze wszystkiego, oby tylko było pysznie. Dziś zapraszam na placuszki z brokuła z sosem czosnkowo - ziołowym . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWegański kebab, to nazwa oczywiście zapożyczona, dzisiejsze jedzonko nie ma nic wspólnego z kebabem. Będzie tortilla nadziewana cieciorką i warzywami. Dodatkowo polane przepysznym sosem jogurtowo- ziołowym a że jest niedziela, czas odpoczynku i relaksu i nie każdy ma ochotę siedzieć w kuchni,to będzie w sam raz. Nic tylko palce lizać :-) SKŁADNIKI: 4 tortille puszka cieciorki
pieprzny smaczek