możecie pokroić szparagi na kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego dania, rozgnieść pomidorki widelcem razem z usmażonymi ząbkami czosnku (oczywiście obranymi). Tak oto powstanie pyszny pomidorowo-ziołowy sos do makaronu ze szparagami i oliwkami! Przepis jest ekspresowy, jako że jest jedynie warzywnym dodatkiem do 30 minutowego obiadu Jamiego Olivera. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż
Chilli Czosnek i OliwaSpaghetti z klopsikami po włosku... Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti. Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu. Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym. Prawdziwie włoska uczta! Bon appetit! Składniki: Klopski: 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duże jajo lub 2 małe; 3 czubate łyżki bułki tartej; 1 ząbek czosnku; 2 płaskie łyżki suszonego
Gospodyni MiejskaMłode ziemniaczki z koperkiem i jajkiem sadzonym to klasyka wiosennej kuchni w polskim wydaniu. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć to proste danie i nadać mu bardziej śródziemnomorskiego charakteru dodając pyszny, ziołowy sos z czosnkiem i musztardą, czyli salsa verde . Czy ten zielony kolor nie jest piękny? Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo aromatyczny , nieco
Chilli Czosnek i OliwaMożecie piec lub grillować. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki na przekąskę dla 4 osób: 1 pęczek szparagów (u mnie oliwkowe) 16-18 wąskich plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej Sos 4-6 łyżek oliwy/ oleju garść listków bazylii ½ pęczka natki pietruszki ½ ząbka czosnku łyżki sok z cytryny sól i pieprz do smaku Szparagi opłukać i osuszyć. Zdrewniałe końcówki odłamać. Każdy(...)szparag obwinąć plasterkiem szynki. Ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190°C przez 12-15 minut lub grillować na rozgrzanym ruszcie. Podawać od razu z ziołowym sosem. Bazylię, pietruszkę i czosnek posiekać. Wymieszać z oliwą lub olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego
Pełny talerzskondensowanego warzywnego czegoś podczas nasiadówki ze znajomymi ;) Co Nam trzeba: - paczka mrożonych warzyw na patelnię - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 12 volt - szczypta pieprzu i soli - pół łyżeczki pieprzy ziołowego - sos do warzyw na ciepło (ja użyłam pół saszetki sosu serowo-kremowego do brokułów i kalafiora) - 3/4 paczki makaronu z zupki 'chińskiej' Amino W wysokiej misce mieszam warzywa (mogą być
upichconajest godna polecenia, zapraszam po przepis. Składniki: 250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 4 grube plastry gotowanej szynki, 4 Jaja 6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku, 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, sól i czarny pieprz, Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy(...)łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaczynający tężeć rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy. Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut wraz z marką Arla Apetina, która zorganizowała konkurs na profilu Durszlak. W ramach akcji specjalnie przygotowałam cudowny i rozpływający się w ustach kremowy mus z kalafiora z sosem ziołowym. Danie na pozór wydawać się może zbyt błahe, ale każdy koneser smaku które je spróbuje wraca do niego niczym bumerang! Pyszota! Polecam na obiad, lunch lub wczesną kolację! Zapraszam(...)śmietankę i serek. Przesmażamy 2 minuty, miksujemy blenderem na gładką masę. Wyjmujemy do miseczki. W kubku miksujemy zioła, skórkę z limonki z oliwą z oliwek. Otrzymamy nadający charakteru potrawie sos tajsko-limonkowy! Polewamy danie zielonym sosem. Danie może być spożywane na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Przepyszne! 30 minut i gotowe! To co próbujecie
SMYKWKUCHNIMedaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka wieprzowa 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1/2 pęczka bazylii 100g serka śmietankowego 100ml mleka 1 jajko(...)gładko serek z mlekiem i jajkiem. Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C. Gotowe danie udekorować pozostałą bazylią. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu
Wiem co jemsmakowe. Ja niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie :) Dzisiaj do mięsa dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny sos ze świeżych pomidorów. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaMakaron można jadać na wiele sposobów. W moim dzisiejszym wydaniu makaron fusilli z pieczarkami, cukinią, bakłażanem, mięsem mielonym, cebulą w mocno ziołowym sosie śmietanowym. Polecam głównie zwolennikom pieczarek, bo to one stanowią główny akcent w tej potrawie. Jeżeli ktoś nie lubi bakłażana, to można go spokojnie zastąpić kolejną cukinią. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek(...)zblendować razem i przelać do brytfanny. Jak cukinia i bakłażan będą już miękkie, to dodać ugotowany makaron i pieczarki, delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Potrawa ma mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę. Fusilli na łonie natury? Czemu nie ;-) W końcu pogoda była wspaniała, a mój kot na szczęście nie preferuje takich potraw
Passions hobbies lifeduże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka(...)każdym niebiańskim ziemniaczku kładziemy na wierzch mały plasterek ulubionego sera żółtego, ponownie zapiekamy, tym razem do momentu, aż ser się rozpuści. Voila!!! Magiczne ziemniaczki gotowe! Podajemy z polanym sosem czosnkowo - ziołowym. Ja zawsze podaje ziemniaczki na dużym talerzu, a na środku sosik, by każdy kto ma na nie ochotę (a mają wszyscy), mógł sobie polać sosikiem ile zechce;-) Achhhh
Restauracyjka Literackakokosowego (light) Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka
Słodkie okruszkiprezentu był dołączony list, a w nim zagadka. Mam odgadnąć, jaką nowość zamierza wprowadzić firma WSP Społem. To ciężkie zadanie, gdyż asortyment produktów WSP Społem jest duży. Stawiam na sos ziołowy lub krem gorczycowy. Zobaczymy, czy zgadnę. A Wy co odstawiacie? Zapraszam serdecznie na stronę firmy WSP Społem (klik
Tradycyjna kuchnia KasiProste i sycące danie, które świetnie nadaje się na wynos do pracy lub szkoły. Idealny posiłek na lunch lub obiad. Słodka marchewka i batat to zgrany duet, natomiast ziołowy sos nadaje całości wytrawnego charakteru. Całość jest lekka i pożywna a przede wszystkim zdrowa! Składniki (na 10 placków, 2 porcje): 100 gram Marwitek (marchewek marki Marwit) 1/2 średniego batata 2 łyżki
Mango Papajadrodzy, dziś małe zestawienie najpopularniejszych przepisów z sierpnia. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Top 7 sierpnia - najpopularniejsze przepisy: 7. Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 6. Fioletowa fala orzeźwienia 5. Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie i ekspresowa surówka 4. Letnie owocowo-orzechowe
Słodkie okruszki