sos ziołowy - 899 przepisów (strona:16/60)

Sosy do warzyw na ciepło Knorr 185

Warzywa przygotowałam w następujący sposób: Na patelnię wrzuciłam około 350 g mieszanki warzyw zamrożonych, poddusiłam do całkowitego rozmrożenia warzyw i wówczas dodałam masło oraz mieszankę ziołową Knorr.   Wszystko przesmażyłam minutę i podałam. Sosy na ciepło Knorr to według Nas dobra propozycja dla osób, które nie potrafią gotować, mają problem z odpowiednim doprawieniem potraw, lub nie mają czasu.  Niewątpliwie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet indyka faserowany 151

mały słoiczek musztardy ostrej 1 łyżeczka masła 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka soli, 1/2 łyżki pieprzu łyżka majeranku olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego Wykonanie   Krok 1 . sól,pieprz i majeranek  mieszam.   Krok 2 .  tą mieszanką oprószam  obydwa filety i odkładam do lodówki na 1 godzinę

Eli Gotowanie
Łosoś w sosie kaparowym 142

ryby są zdrowe - niejednokrotnie pisałam. Dzisiaj prezentuję rybę w połączeniu z kaparami. Połączenie jest idealne. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość łososia Sól Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 400 ml bulionu 3 łyżki kaparów 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Łososia przyprawiamy solą i ziołami, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Z bulionu odlewamy

Smaki Ewy
Wiosenne racuszki 155

Miałam ochotę na coś świeżego, ziołowego, koniecznie do maczania w jakimś sosie. Przyszła myśl - a gdyby tak racuszki? Wytrawnych nigdy nie jadłam!  Powstały racuszki z cukinią, leciutkie jak piórko, chrupiące z zewnątrz!  Składniki: 120 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży instant, 95 g mleka, 45 g cukinii (starta na tarce o drobnych oczkach, posolona i odsączona

Plate of Joy
Roladki z bagietki - z cyklu: IMPREZOWE PRZEKĄSKI 1616

różnokolorowych papryk. Niby nic a cieszy. I oko i podniebienie:) Roladki z bagietki z tuńczykiem, serkiem i papryką Składniki: 1 długa bagietka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 serek śmietankowy (typu ziołowe Almette czy Piątnica) - ewentualnie twaróg 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej pieprz Bagietce odciąć końcówki a następnie podzielić ją na  trzy części. Wydrążyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wyniki Konkursu z Folwark 140

jeszcze około 10-15 minut. Kolejne 2 równorzędne miejsca, a więc produkty Folwark dla Eweliny za jej donuty Składniki mokre: 2 szklanki obranego bobu 4 łyżki sosu sojowego 4 jajka 3/4 szklanki oleju ziołowego z suszonymi pomidorami 1/2 szklanki wody Składniki suche: 1 i 1/3 szklanka mąki pełnoziarnistej 8 suszonych pomidorów 4 łyżki tartego sera 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki

Z Kuchni Do Kuchni
Sushi 158

wędzonego łososia  -ryż do sushi -opakowanie glonów nori -paluszki krabowe -wasabi -ogórek zielony -sałata 3 kolory -majonez -czarnuszka -tymianek, estragon, rozmaryn,sól, pieprz, pieprz ziołowy (to są przyprawy do upieczenia łososia) -marynowany imbir -sos sojowy -cukier -1 łyżka octu  PRZYGOTOWANIE:  Najpierw myjemy łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy estragonem, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem(...)chciał sie skleić pasek, to można posmarować odrobina wody).  Gdy mamy juz wszystko gotowe układamy na półmisku i dekorujemy liśćmi sałaty i imbirem marynowanym. W miseczki wlewamy sosy: sojowy, słodko-ostry i sojowy słono- słodki (produkcja własna). Sos słodko-słony: -60 ml sosu sojowego ciemnego  -cukru 4-5 łyżek  Sos sojowy wlewamy do rondelka i gotujemy

Zainspiruj się kuchnią
sosy które warto znać... :) 599

musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki zimnej wody - 1 łyżeczka octu winnego - sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego Wszystko mieszamy razem w szklance lub miseczce i polewamy warzywa. SOS DO SAŁATKI TYPU GRECKA: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka octu winnego - odrobina posiekanych świeżych listków bazylii - suszona bazylia - sól

Zainspiruj się kuchnią
Karkówka w sosie grzybowym 172

jesienią,serwujemy z ziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie! Na obiad znakomita..:) Składniki 1 kg karczku bez kości 4 łyżki masła 1 litr bulionu sól ziołowa do smaku 50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie Sos: 50 dag maślaków i kozaków czerwonych 1 duża cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżeczka maki pszennej 10 dag śmietany 18% Sposób(...)przygotowania Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry,oprószamy solą ziołową do smaku z każdej strony.  Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy kotlety.Wkładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować. Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe

Wanilia i Kardamon
Paluszki z kurczaka w sezamie 1338

Paluszki z kurczaka w sezamie – pomysł na ` finger food ` na nadchodzącego Sylwestra . Świetnie komponują się z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Przyprawę ziołową do kurczaka można zastąpić zwykłą przyprawą do kurczaka lub przyprawą do Gyrosa. Piersi z kurczaka podane jako sezamowe paluszki drobiowe na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Sprawdzą się jako przekąska(...)ziołową do kurczaka (lub zwykłą przyprawą do kurczaka) oraz solą i pieprzem. Jajko robełtać, wlać do kurczaka, wymieszać. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Paluszki z kurczaka panierować w tak przygotowanej panierce. Smażyć drobiowe paluszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie kłaść usmażone kawałki kurczaka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami

Kulinarne Przeboje
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 190

rybna czy flądrę w sosie orzechowym! Nam spodobało się szczególnie kilka przepisów i któryś z nich z pewnością Wam niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych - zarówno

Plate of Joy
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 157

Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika(...)czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Grillowany kurczak z sosem szpinakowo-śmietanowym 376

smaki ;) Polecam, bo połączenie jest bajecznie pyszne ;) Składniki: pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku cebula gałka muszkatołowa bazylia rozmaryn oregano pieprz ziołowy sól 150g śmietany 18% do zup i sosów odrobina masła do smażenia Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami: rozmarynem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Zostawiamy na 30 minut.  Cebulkę siekamy drobno, smażymy na maśle

Czerwona Porzeczka
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 173

szefem.  burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki kolendry, melisy i bazylii purpurowej. Na końcu udało się nam dorwać szefa i poprosić o pamiątkowe

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z truskawkami i komosą ryżową 131

szklanki wody, posolić. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu około 10-15 minut. Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej 2 szklanki truskawek 2 garście roszponki Sos 3/4 szklanki truskawek 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Wykonanie: Komosę ugotować tak jak napisałam wyżej. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć roszponkę, komosę i truskawki. Przygotować sos. Truskawki zmiksować, wymieszać

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania