tortellini ciasto; 3 szkl mąki 2 jajka sól ciepła woda nadzienie; mięso mielone jajko sól pieprz sos sojowy hyzop suszone pomidory duszone boczniaki 400 g boczniaka 1 cebula (duża) 2 łyżki klarowanego masła sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta estragonu szczypta suszonych pomidorów szczypta bazylii Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem. Ciasto zagnieść , wałkować cienko, pokroić w kwadraty o boku(...)rozpuścić masło podsmażyć cebulę i dodać boczniaka, po 5 min smażenia, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić ok 30 min aż do miękkości boczniaka, Przed podaniem pierożki dodać do sosu z boczniaka wymieszać i podgrzać
Gotowanie jest łatwesól pieprz ziołowy Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni rozpuścić masło. Dodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać słodką śmietankę ciągle mieszając. Gdy składniki połączą się dodać żółty ser i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Całość lekko posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Makaron polać sosem. Na wierzch posypać startym parmezanem
Amatorka kuchennacienkie nitki makaronu. Aksamitny sos na bazie serka mascarpone. Kawałki tuńczyka i wiórki marchewki. Szybkie i proste danie. Polecam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty); Puszka tuńczyka w oleju (waga netto po odcedzeniu około 130 g); 1 średnia cebula; 1 duża marchewka; 250 g serka mascarpone; Czubata łyżeczka oregano; Łyżeczka pieprzu ziołowego; Oliwa/olej; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)razem na małym ogniu przez około 2 minuty. Do cebuli i tuńczyka dodać startą marchewkę, oregano, pieprz ziołowy, zwiększyć ogień, wymieszać i chwilę razem podsmażać (około 2 minuty). Następnie dodać na patelnię mascarpone, poczekać, aż serek się rozpuści i całość dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego makaronu dodać sos, wymieszać i podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskałyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Uwaga – sprawdzona rada 1) ilość użytych ząbków czosnku zależy od „mocy” sosu jaką chcemy uzyskać Życzę smacznego i zapraszam również
Świat SmakuLasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe, bo warzywa będą grillowane. Składniki płaty lasagne, te przyjechały do mnie z Monflacone bukiet 9 warzyw Iglotex cukinia baby por bazylia i tymianek- świeże pieprz ziołowy Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim(...)zdrowe, nie zaszkodzą,w ręcz przeciwnie, mogą sporo pomóc. Kolejno dodajemy pieprzu ziołowego, sól oraz suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim Skworcu. Mieszamy i przykrywamy ,aż się ładnie uduszą. Odkładamy na bok. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem. Następnie robimy sos pomidorowy. Gotujemy wodę i dodajemy do niej koncentratu pomidorowego Dworski, bazylię. Dosypujemy Karahi Chicken Masala od Skworcu- jest
Z Kuchni Do Kuchniciemnych oliwek szalotka 3 duże ząbki czosnku jalapeno lampka cydru ok. 50 g gorgonzoli olej do smażenia sól pieprz ziołowy grana padano Nastawić wodę na makaron. Posolić i ugotować al dente. Równolegle z gotowaniem makaronu przygotować sos na patelni. Cukinie pokroić na talarki. Dynię bez skóry pokroić na cienkie plastry. Rozdrobnić czosnek, kabanosy i jalapeno. Szalotkę pokroić w kostkę. Oliwki
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI 2 filety z kurczaka garść bazylii ( ja dałam kolorową) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka estragonu pieprz sól sezam kolorowy 1 jajko SOS: 150 g boczku wędzonego 1 łyżka masła chlust wina Filety posolić i obsypać przyprawami, ale tylko od wewnątrz, nałożyć kolorową bazylię i zwinąć. Roladki obtoczyć w jajku
harrisanatką pietruszki :) Składniki: - kilka liści sałaty masłowej - kilka liści rukoli - średni pomidor - 100 g wędzonego łososia - 90 g marynowanego tofu Polsoja Sos: - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka oleju z awokado BadaPak - świeża natka pietruszki - przyprawy: sól, pierz ziołowy, pieprz cayenne Chyba każdy wie jak robi się sałatkę :) Więc pozostaje mi życzyć Wam smacznego
Zdrowie na języku :Pskładniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej Wykonanie: Tuńczyka odsączyć z zalewy. W misce połączyć pokrojone w drobną kostkę: obie cebule, seler
Walijskie Pichceniesmaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki . składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa lub ziołowa Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed
Monia miesza i gotujeprzykryciem, podlewamy odrobiną wody, wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Kiedy mięso będzie już miękkie wrzucamy pieczarki, doprawiamy pieprzem, solą ziołową, kminem rzymskim, papryką wędzoną słodką, papryką chili w proszku, przykrywamy i dusimy jeszcze jakiś czas. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt wodnisty, wystarczy odparować trochę płynu. Podajemy z ziemniakami, kuskusem, ulubioną kaszą lub ryżem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól Wykonanie: Do ugotowania brokuła wybieramy taki garnek, żeby zmieścił nam się tam cały brokuł. Wlewamy wodę, dodajemy pół(...)odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, szynkę w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Sos : Majonez, jogurt i musztardę mieszamy ze sobą. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku. Układamy warstwami: 1/2 brokułów szynka 1/3 sosu pieczarki
Czerwona Porzeczkapowoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem (białym, ziołowym lub zwykłym) oraz startą gałką. Odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuł dzielimy(...)makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy. Post Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem
Poezja smakuPrzygotowanie Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Sosem zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy i koperek. Mieszamy. Pierś z kurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona, curry łyżeczka oleju papier do pieczenia Przygotowanie Pierś z kurczaka dzielimy na porcje i lekko rozbijamy
e-PrzepisyKulinarnemiodowo postanowiła dokonać kulinarnego eksperymentu i połączyć zmodyfikowany przepis na ciasteczka marokańskie z tymże sosem. Efektem są oryginalne ciasteczka, w sam raz jako przekąska do piwa i nie tylko Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje ciastu kruchości i delikatnego ziołowego smaku. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem(...)Smakowitej Pajdy 1 starty ząbek czosnku 320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto, jeżeli byłoby zbyt luźne możemy dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję
Jadło i czytadło