sos ziołowy - 899 przepisów (strona:28/60)

Sałatka z makaronu orkiszowego nadziana zdrowiem 302

złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany  OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy  Skworcu ser koryciński swojski  Czesławy Zarzeckiej szczypiorek, natka pietruszki,bazylia vinaigrette Monini classico jajo

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z cukinią i wędzonym łososiem 335

Rozgrzać patelnię i wrzucić cukinię, smażyć aż cukinia zmięknie ale pozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu. Dodać kawałeczki wędzonego łososia i dokładnie wymieszać. Można podawać

Monia miesza i gotuje
Przepis na rzymskie gnocchi 205

jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić czas to spokojnie możemy je przygotować dzień wcześniej. W przyszłości na pewno wypróbujemy jak smakują rzymskie gnocchi w wersji ziołowej i w wersji pieczarkowej lub w wersji z oliwkami i ziołami prowansalskimi. Taki mamy plan(...)wycięte kółka. Rozpuszczamy pozostałe masło i smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa. Smacznego źródło: Italian Cookbook Post Przepis na rzymskie gnocchi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 153

kształtu 250 g mielonego mięsa mieszanego 250 ml ryżu typu paraboiled 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka tymianku łyżeczka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżki majeranku płaska łyżka vegety świeżo mielony pieprz czarny 1-2 łyżka przyprawy maggi    1. Myję papryki, wydrążam, uważając, żeby nie połamać(...)minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła  1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 serek (trójkącik) topiony śmietankowy lub ziołowy 2 płaskie łyżki mąki 1/2 kubeczka (czyli ok. 100 g) słodkiej śmietanki 1. Oczyszczam koperek

Kuchnia Prezydentowej
Domowe kostki mięsne 170

kostki można przygotować samemu jeśli tylko w tym momencie pieczemy mięso. Piekłam chudą szynkę w przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie" Ona zaś

Proste Potrawy
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 158

tylko z tych 3 składników, posolonych ziemniaków, cebuli z patelni i płatków drożdżowych. Można zrobić ser ziołowy, dodając ziół prowansalskich. Można zrobić ser paprykowy, dodając sproszkowanej słodkiej papryki, przy okazji zyskując fajny kolor. Kolor można też podkręcić dodając odrobinę kurkumy. Można dodać curry. Sosu sojowego, pieprzu, papryki ostrej. Można dodać co się chce i co kto lubi, do tego służy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron ze szpinakiem 250

razie cicho sza! Dzisiaj makaron penne ubabrany malowniczo w szpinakowym „sosie”. Makaron ze szpinakiem dowolny makaron 5-7 brykietów szpinaku mrożonego 100g serka śmietankowego lub śmietany 18% ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki zmielonych na mąkę nerkowców przyprawy: u nas mieszanka pomidorów suszonych, czosnku, czarnuszki i pieprzu ziołowego Makaron ugotować tak, jak lubimy najbardziej (u nas al dente(...)dwoma i z trzema łyżkami ciepłego szpinaku, aż się ogrzeje, po czym wmieszać w resztę szpinaku (polecam tak zrobić po to, żeby śmietana się nie zważyła). Makaron wrzucić do „sosu” i dokładnie wymieszać. Smacznego! Niniejszy post bierze udział w akcji Zielono mi... do której wszystkich serdecznie zapraszam! O akcji przeczytacie pod TYM linkiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 149

Wszystko razem mieszamy, zamykamy patelnię i dusimy mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze

Kuchenna Kontrrewolucya
Dania obiadowe - ryby 195

Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie     Pstrąg z piekarnika   Sola zapiekana ze szpinakiem i serem     Dorsz atlantycki z piekarnika   Pstrąg smażony     Łosoś na parze     Łosoś smażony   Łosoś z piekarnika   Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym     Pstrąg łososiowy na parze   Dorsz atlantycki w cytrynie   Smażony

Passions hobbies life
Chrupiące placki z cukinii 289

takiej też użyłam do moich placków. Przepis pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny , a przepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;) Składniki: 2 niewielkie cukinie łyżeczka soli 0,5 szklanki mąki pół szklanki startego żółtego sera jajko cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :) olej do smażenia Wykonanie

Czerwona Porzeczka
Tofu w sosie kokosowym z warzywami 144

sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków nie da o sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania.  Tofu w sosie kokosowym z warzywami Przepis na 3-4 porcje  Potrzebujemy: 180 g tofu 1 puszkę mleczka kokosowego 5 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek 2 łyżki(...)granulowany Pieprz ziołowy Pieprz i sól Olej lub oliwa Do podania: Ryż brązowy lub jakikolwiek inny Przygotowanie: 1. Najpierw nastawiamy brązowy ryż, gdyż długo się gotuje - te minimum 30-40 minut trzeba odczekać, akurat tyle ile powinno Wam zająć przyrządzenie tofu i warzyw. Jeśli gotujecie inny ryż, możecie to zrobić w międzyczasie smażenie warzyw i robienia sosu. 2. Aby ułatwić

Bananowe Pole
Sałatka z surimi i selerem naciowym 431

puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Seler kroimy w plasterki, surimi w półokrągłe kawałeczki, cebulę w piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę. Majonez, jogurt, musztardę mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę do "przegryzienia". Smacznego

Czerwona Porzeczka
Gnudi 126

trochę odcedzić- kilka godzin, ale nie za długo. Do kluseczek Jamie zaproponował sos maślany z dodatkiem parmezanu i szałwii. Mimo, że jest środek zimy, nasza szałwia wciąż ma listki. Podobnie było rok temu- łagodniejsze zimy są niestraszne dla tego zioła. Jedyna osłona jaką stosuję na naszej ziołowej grządce to suche liście, którymi okrywam ziemię. Szałwii to wystarcza. Jeśli kupujecie szałwię(...)około 3 minutach). Najlepiej gotować je porcjami, potem wrzucić na patelnię, dodając łyżkę wody z gotowania. Dokładnie obtaczamy kluski w maśle, podgrzewamy chwilę, aż nadmiar wody wyparuje z sosu. Następnie zdejmujemy z ognia, ucieramy odrobinę parmezanu na wierzch i mieszamy na patelni, żeby sos dobrze je obkleił. Podajemy ciepłe, posypane odrobiną gałki, parmezanu i chrupiącymi listkami szałwii. Przygotowując kolejną porcję

les mirabelles
Zapiekany kalafior z ziemniakami 145

będzie prawie miękki. Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy cebulę. Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez

Weganka gotuje