sos ziołowy - 899 przepisów (strona:28/60)

Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 160

Wszystko razem mieszamy, zamykamy patelnię i dusimy mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze

Kuchenna Kontrrewolucya
Dania obiadowe - ryby 203

Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie     Pstrąg z piekarnika   Sola zapiekana ze szpinakiem i serem     Dorsz atlantycki z piekarnika   Pstrąg smażony     Łosoś na parze     Łosoś smażony   Łosoś z piekarnika   Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym     Pstrąg łososiowy na parze   Dorsz atlantycki w cytrynie   Smażony

Passions hobbies life
Chrupiące placki z cukinii 298

takiej też użyłam do moich placków. Przepis pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny , a przepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;) Składniki: 2 niewielkie cukinie łyżeczka soli 0,5 szklanki mąki pół szklanki startego żółtego sera jajko cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :) olej do smażenia Wykonanie

Czerwona Porzeczka
Tofu w sosie kokosowym z warzywami 154

sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków nie da o sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania.  Tofu w sosie kokosowym z warzywami Przepis na 3-4 porcje  Potrzebujemy: 180 g tofu 1 puszkę mleczka kokosowego 5 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek 2 łyżki(...)granulowany Pieprz ziołowy Pieprz i sól Olej lub oliwa Do podania: Ryż brązowy lub jakikolwiek inny Przygotowanie: 1. Najpierw nastawiamy brązowy ryż, gdyż długo się gotuje - te minimum 30-40 minut trzeba odczekać, akurat tyle ile powinno Wam zająć przyrządzenie tofu i warzyw. Jeśli gotujecie inny ryż, możecie to zrobić w międzyczasie smażenie warzyw i robienia sosu. 2. Aby ułatwić

Bananowe Pole
Sałatka z surimi i selerem naciowym 440

puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Seler kroimy w plasterki, surimi w półokrągłe kawałeczki, cebulę w piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę. Majonez, jogurt, musztardę mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę do "przegryzienia". Smacznego

Czerwona Porzeczka
Gnudi 134

trochę odcedzić- kilka godzin, ale nie za długo. Do kluseczek Jamie zaproponował sos maślany z dodatkiem parmezanu i szałwii. Mimo, że jest środek zimy, nasza szałwia wciąż ma listki. Podobnie było rok temu- łagodniejsze zimy są niestraszne dla tego zioła. Jedyna osłona jaką stosuję na naszej ziołowej grządce to suche liście, którymi okrywam ziemię. Szałwii to wystarcza. Jeśli kupujecie szałwię(...)około 3 minutach). Najlepiej gotować je porcjami, potem wrzucić na patelnię, dodając łyżkę wody z gotowania. Dokładnie obtaczamy kluski w maśle, podgrzewamy chwilę, aż nadmiar wody wyparuje z sosu. Następnie zdejmujemy z ognia, ucieramy odrobinę parmezanu na wierzch i mieszamy na patelni, żeby sos dobrze je obkleił. Podajemy ciepłe, posypane odrobiną gałki, parmezanu i chrupiącymi listkami szałwii. Przygotowując kolejną porcję

les mirabelles
Zapiekany kalafior z ziemniakami 154

będzie prawie miękki. Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy cebulę. Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez

Weganka gotuje
Zielone szparagi z krewetkami 164

Kolejne danie z serii: "dania studenckie naprędce" :) Jeszcze szybsze niż  Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz,  sól ziołowa,  oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte

Spektrum Smaku
Jak wykorzystać miąższ z pomidorów? 300

został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się do zupy pomidorowej lub do leczo. Do pizzy jest za rzadki, więc nie polecam. Składniki: miąższ z 2 kg pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz ziołowy sól morska z chilli Miąższ miksujemy na papkę Przelewamy do małego garnuszka, doprawiamy i na małym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łopatka pieczona z cydrem 258

Najpierw natarłam łopatkę marynatą z 1 łyżki oleju, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek sosu sweet chili, 100 ml cydru i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, do tego dodałam 1 łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykarz węgierski 141

kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana z mąką! :) Już w trakcie gotowania paprykarza miałam spore obawy o mój żołądek, nieprzyzwyczajony nawet(...)szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko, posypałam pieprzem ziołowym i wrzuciłam podgotowane ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę papryki i pomidora pokrojonego w kostkę (sparzonego i obranego ze skórki). Gotowałam dalsze 10 minut.   W miseczce rozrobiłam dokładnie śmietanę z mąką, dodałam do niej kilka łyżek sosu z garnka, żeby się nie zważyła, wlałam zawartość miseczki do garnka

Kuchnia Prezydentowej
PULPETY WIEPRZOWE Z BAZYLIĄ 151

POMIDOROWY    lub na zimno z  SOS TYSIĄCA WYSP  . Pulpety gotowałam w samej wodzie bez wcześniejszego podsmażania, co daję nam miejsce na kalorie z deseru :-)  Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego  1 jajko  1  bułka kajzerki  sól, pieprz ziołowy  garść posiekanej bazylii plus kilka listków na przybranie   Sposób przyrządzenia:  Bułkę

pieprzny smaczek
Sałatka z tofu 137

zamarynowałam je w łyżce oliwy, sporej ilości oregano, ziół prowansaldzkich, ostrej papryki, pieprzu ziołowego, soli i zostawiłam na noc w lodówce garść kukurydzy z puszki (bez dodatku cukru) 1 mała cebula 5 pomidorków koktajlowych kilka gałązek mrożonych brokuł (ja dałam około 8) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Brokuły gotujemy w osolonej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Schab pieczony z ziołami 413

posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno pokrojonym czosnkiem.  Każdy plaster schabu smarujemy ziołowym masłem.  Schab lekko ściskamy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do blaszki, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem rozwijamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek. Przekrawamy plastry mięsa i polewamy sosem (podawanym w sosjerce

Moje Kuchenne Rewelacje
Krokiety z mięsem 185

patelni. Dodać do mielonego mięsa. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gotowy farsz ułożyć na naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Nasza propozycja podania - z sosem pomidorowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Na dobry nowy rok - sałatka warstwowa z gyrosem 370

przeciskamy przez praskę. Śmietanę łączymy z majonezem i czosnkiem, solimy i posypujemy pieprzem ziołowym według uznania, po  czym również odstawiamy na kilka chwil. Zieloną i miękką część kapusty pekińskiej kroimy w cienkie i długie lub jeśli wolimy, krótsze paski. Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski z sosem czosnkowym i całość dobrze mieszamy. Pomidory ze skórką i obranego ogórka wężowego kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
KEBAB PO GRECKU Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 344

mieliśmy pierwszy, uroczysty grill w tym roku. Przygotowałam dwa typy szaszłyków: z kotletami ziołowymi ( przepis ) i greckie kebaby, na które recepturę podaję poniżej. Kuchnia grecka jest nie tylko kolorowa, ale też zdrowa i naprawdę smaczna. Polecam wypróbować na najbliższej biesiadzie przy grillu. Kebaby podałam z sosem czosnkowym: przepis . :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry
Dorsz z ryżem i warzywami 217

kawałki ryby były całe i piękne. Ryba ma być usmażona. Dodamy warzywa, sos pomidorowy i ryż a powstanie smaczne danie.     Składniki: -1 kg dorsza -3 cebule -2 marchewki -czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny

Maminek kulinarny
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 239

wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronu.  Makaron wykładamy na talerze, wykładamy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania