cebula czerwona puszka kukurydzy szczypiorek koperek jogurt naturalny pieprz ziołowy sól 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, lub innej, ważne żeby była trochę ostrzejsza ;) Wykonanie: Seler kroimy w paski, cebulę w półpiórka. Siekamy drobno koperek i szczypiorek. Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę. Z jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos i zalewamy składniki. Mieszamy i wstawiamy na godzinę
Czerwona Porzeczkaswoją propozycję na równi z Kasinym Chicken Liver Pâté. Składniki: 300 g wątróbki 140 g masła 150 ml wina 4 zielone cebulki razem ze szczypiorem sól, pieprz biały pieprz ziołowy 1/2 kostki serka topionego typu cheddar 1,5 łyżeczki igiełek rozmarynu 1. Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon i żółci, dokładnie opłukać w zimnej wodzie i zalać mlekiem w miseczce(...)kilka minut, aż płyn zredukuje się do połowy. 3. Wyjąć wątróbkę do pojemnika malaksera a sos na patelni gotować jeszcze 1 minutę, zlać do wątróbki, zmiksować. Na koniec wlać do masy jeszcze 2 łyżki wina i doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Przełożyć do miseczek. 4 . Na małej patelni rozpuścić masło z serkiem topionym, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
Kuchnia PrezydentowejRozgnieść łyżką podgrzane owoce, posypać cukrem i dusić ok. 2 minut. Wlać ocet balsamiczny. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Sos malinowy wyłożyć na wierzch sałaty. Smakoszom można posypać sałatę pokrojoną papryczką chili (u mnie odmiana Cyklon). Ziółka z przydomowego ogródka ziołowego: --------------- Podobne: Sorgo z wątróbką 2. sałatka z wątróbką Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodzieprzyjemnością wypróbowałam nową bazę do jasnych sosów marki Winiary. Naprawdę, gdy nie ma czasu sprawdza się idealnie - pyszny, domowy sos jest gotowy w parę minut. Jaki? A dokładnie taki na jaki mam ochotę. Delikatnie lub mocno musztardowy czy chrzanowy. Cytrynowy? Ziołowy? A może cebulowy? To tylko niektóre pomysły. Wystarczy jeden dowolny dodatkowy składnik i gotowe. Baza jest świetnie doprawiona
Kraina Tysiąca Smakówsałatkę wymyśliłam do makaronu. Jej kwaśno-ziołowy smak wspaniale równoważy łagodność makaronu, np. carbonara albo quatro formaggio. Sałata lollo rosso, marchewka, papryka, pomidory i bazylia w prostym sosie vinaigrette. Spróbujcie! Włoska sałatka do makaronu Składniki: kilka dużych liści sałaty lollo rosso 1 marchewka poszatkowana na zapałkę 2-3 centymetrowy kawałek białej części pora drobniutko posiekany 1 mała żółta papryka
Kuchnia Prezydentowejsojowym. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i dusić aż będą prawie miękkie, dodać 4 łyżki sosu sojowego. Pod koniec duszenia warzyw dodać rybę. Podsmażać krótko, żeby nie rozmiękła za bardzo, bo będzie się rozpadała. 3. Przygotować ziołowe masło: miękkie masło wymieszać z dużą ilością ziół (nie żałować tymianku i czosnku). Bułkę pokroić, każdą kromkę wysmarować cienko
Kuchnia Prezydentowejzrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół. Rolada szpinakowa z łososiem Chlebek ziołowy do odrywania składniki : na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę) 36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g ) 6 ugotowanych na twardo jajek 200 g żółtego sera ok. 5 łyżek
bistro mamagęstym sosie własnym z dużą ilością cebuli i lekką nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki: ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy
Malinowe PocałunkiSkładniki : 7 dużych pomidorów 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli ziołowej 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka octu Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę
Kuchnia Łukaszacebuli (najlepiej czerwonej) ulubione przyprawy do kurczaka sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z grapefruitu (zastanawiałam się też nad łyżeczką musztardy, ale zrezygnowałam, wypróbuję następnym razem) Sposób przygotowania: Kurczaka obtaczamy w naszych ulubionych przyprawach (ja użyłam gotowej przyprawy ziołowej firmy Prymat) kurczaka pieczemy (ja piekłam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego sól 3 ząbki czosnku Udziec świeżo po upieczeniu(...)soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki
Kuchcik gotujemajeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę
Kuchcik gotujemoja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad Składniki: 600 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 papryczki chilli 2 puszki pomidorów(...)pomidorów (w oleju) szczypta cukru oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, rozgnieciony kmin rzymski, oregano, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i delikatnie solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, papryczkę chilli
Oryginalny smakzamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną. Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Coś nowego. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Smacznego! Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka masła Wykonanie
Pasja Smakuwięc przerób ruszył pełna para , ale oprócz przerobu na zimę , trzeba coś także na ząb . To już tradycja , że wraz z pierwszymi grzybami , na obiad koniecznie musi się zjawić sos grzybowy . Tym razem , czysta maślaczkowo – maślana poezja z nutka tymianku .. bajka , taka leśna Pasuje dosłownie do wszystkiego , ale najsmaczniejszy jest z ziemniaczkami i maślanką ..;) Składniki : około 20 średnich maślaków(...)przykrywką na 5 minut , żeby wszystko przeszło aromatem zioła i pieprzu . Gotowe , można podawać z ziemniakami lub bagietka ziołową " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Sos tymiankowo – maślakowy pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży