chrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką. Składniki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny sól ziołowa śródziemnomorska pieprz świeżo mielony Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy
My Chcemy Jeśćząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
Z miłości do słodkościtezę - nachosy. Większość z nas nie wyobraża sobie sobotniego wieczoru bez przekąski, to jest świetne rozwiązanie. Do tego ulubione dipy i jest pysznie! U mnie był to sos czosnkowy na bazie jogurtu i pomidorowy. Jeśli ktoś powie, że zdrowe jedzenie nie może być smaczne to jest kłamczuchem ;). Innych pomysłów na odchudzanie bez smakowych ograniczeń szukajcie w tej książce . Składniki(...)mielonego - 5 łyżek mąki kukurydzianej - 4 łyżki oleju rzepakowego + kilka kropel do posmarowania papieru - 5 łyżek wody (opcjonalnie, jeśli kasza jest ugotowana na sypko) - sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, chili cayenne, bazylia suszona Do malaksera z ostrzem wrzuć: kaszę, len mielony, mąkę kukurydzianą, 4 łyżki oleju, ewentualnie wodę i zmiksuj na gładko. Następnie dodaj kilka
Corner With RecipesDziś na obiad muszelki! Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło(...)nikt mi nie ściemni, nawet na rynku, że to "te"pomidory! Składniki -conchiglie rigate MALMA -marchewka -czerwona cebula -oliwa z oliwek -butelka przecieru pomidorowego -sól i pieprz ziołowy od SKWORCU -szynka pieczona , u mnie regionalna -parmezan -bazylia listki Na gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój
Z Kuchni Do Kuchniprzyprawy: pieprz czarny, papryka ostra. Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z bazylią i olejem, obtaczamy w tym dokładnie indyczka, przekładamy go do naczynia żaroodpornego i posypujemy pieprzem ziołowym. Dobrze jest zostawić go w tej mieszance aby mięso przeszło smakiem. Indyk ląduje w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg). W czasie gdy nasz indor będzie nabierał smaku, zajmiemy się(...)obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy. No i co nam z tego wychodzi? REWELACJA! Smak nie jest jednolity, to podróż po smakowej krainie. Przy pierwszym zderzeniu z warzywami wyczuwa się słodycz, ale po chwili poczujemy moc! :) W połączeniu z ziołowym mięsem
Wypisz Wymalujsmaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście. Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne. Jako(...)skwarkami 2 duże łyżki masła szczypta estragonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku ok. 750 ml bulionu (może być z kostki) lub wody 3-4 kulki ziela angielskiego 7-9 ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa
Kuchnia Prezydentowejkurczaka Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku Kamis- grill ziołowy Kamis- zioła do drobiu Przygotowanie: Pierś oczyścić, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Następnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszkę. Piec w piekarniku ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 C. Sos z prawdziwków Składniki: Prawdziwki Jogurt naturalny 1 średnia cebula Natka pietruszki koperek 1 łyżka
The Sweet Damselłyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina soli odrobina pieprzu ziołowego Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzyku. Figę pokroić lub porwać na kawałki, ułożyć na rukoli. Dołożyć łyżeczką twarożek. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać sezamem. Smacznego
Pełny talerzłyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej 2 nieduże ząbki czosnku pieprz ziołowy, sól Makaron gotujemy al dente. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wszystkie składniki mieszamy razem . Z majonezu, jogurtu, musztardy i drobno posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę, mieszamy. Gotowe
Czerwona Porzeczkanaprawdę niezbędna w tym przypadku :D Przyrządziłam do tego dania pity, ale okazały się kompletną klapą... Niestety zmieniły się w kamienie, a falafel podałam tylko z sałatą, pomidorkami i sosem jogurtowym, z tego przepisu . Edit: Okazuje się, że jestem niedoinformowana i jednak dobry falafel w Polsce istnieje. Chętnie dowiem się gdzie, może akurat jak będę w tym mieście to spróbuję(...)małych kuleczek): - 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/z puszki - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - garść pietruszki - garść kolendry - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek mąki - sól, pieprz czarny, ziołowy do smaku, papryka słodka, ostra - olej do głębokiego smażenia Ciecierzycę, czosnek, cebulę, pietruszkę i kolendrę zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj. W rękach
Corner With Recipeswarzywna uniwersalna olej do smażenia Mięso mielone rozdrabniamy w rękach. Dodajemy do niego zmiażdżone 4 ząbki czosnku, 1 łyżkę słodkiej papryki, zmiażdżony w moździerzu kumin i sól, pieprz ziołowy. Wyrabiamy mięso dokładnie i formujemy z niego niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Wrzucamy na niego posiekaną cebulę i szklimy ją. Gdy cebula będzie już gotowa, na patelnię(...)kartonika. Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka. Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu pomidorowego wrzucamy pulpety i gotujemy kilkanaście minut. Gotowe! Całość przygotowania zajmuje nie więcej, niż pół godziny, a nie obniża to wcale jakości tego dania
Kuchenna Kontrrewolucyazbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia
Corner With Recipesulubionych dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki czosnku - świeżo mielony pieprz - sól ziołowa (morska) w młynku lub sama sól himalajska lub morska - czosnek mielony
Smaczne Zdrowełyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki
Czerwona Porzeczkakrokiety, oczywiście z wcześnie wspomnianymi boczniakami, a także z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju :) Krokiety zostały przyrządzone z mąki pszennej pomieszanej z pełnoziarnistą, z farszem warzywnym i sosem grzybowym z suszonych grzybów leśnych. Ja krokietów nigdy nie panieruję i nie smażę, tak jak jest to chyba w większości domach. Zmniejszam w ten sposób kaloryczność dania, poziom tłuszczu i oczywiście zaoszczędzam(...)kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć -> Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami. Składniki na sos grzybowy: - 700 ml wody - zalewa z boczniaków
Zdrowie na języku :P