zalewy kukurydzy. Wszystko dokładnie mieszamy. Już prawie gotowe. :) Trzeba zrobić jeszcze dip ziołowy, bardzo prosto. Ja do jogurtu naturalnego dodałam różne zioła, które lobię i sól do smaku. Każdy może dodać dowolne przyprawy według upodobań. Następnie sosem polewam wszystkie składniki. Dokładnie mieszam i gotowe. :D SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowofasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki
Ala piecze i gotujelubią łączyć świeże warzywa z kurczakiem. Na 2 porcje potrzebujemy: Kilka liści sałaty lodowej 1 ogórka 2 pomidory Parmezan Pojedyncza pierś z kurczaka Sól, pieprz, zioła prowansalskie Grzanki Do sosu: 1/2 małego jogurtu naturalnego 1 duża łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 1 dużą łyżkę posiekanego koperku Sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka lekko rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami(...)warzywach rozkładamy kurczaka. Posypujemy startym parmezanem. Sałatkę posypujemy grzankami. Ja użyłam gotowych, ziołowych, które kupiłam w Lidlu. No miski wlewamy jogurt, majonez, wyciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek. Po wymieszaniu wstawiamy na 15 minut do lodówki. Całość polewamy sosem. Smacznego
Mój Smak na ŻycieKalafior w smacznym sosie na bazie świeżych pomidorów. Łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu danie na letni obiad. SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 pojedynczy filet z kurczaka 3-4 pomidory 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz ziołowy sól szczypta cukru Czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilkę na rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojoną(...)Pokrojone dodać do mięsa. Wszystko dusić, aż pomidory się zaczną rozpadać. Zredukować i przyprawić. Można zagęścić mąką. Ugotować różyczki kalafiora w osolonej wodzie ok 10min. Kalafiora podać z gorącym sosem. Jeżeli kalafior ugotowany jest wcześniej to można go dodać do sosu i chwilę z nim podsmażyć. Smacznego :) Kategoria: Dania bez glutenu , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: filet z kurczaka , kalafior
https:KKuchniaMniamsosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania. składniki: 1 opakowanie makaronu Czaniecki a'la italiana świderek 500 g mielonego mięsa z indyka 1,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 2 liście laurowe Kamis sól z pieprzem Kamis sól ziołowa Kamis(...)kaszą manną, doprawić do smaku solą ziołową. Ręce zwilżyć we wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć i podawać
Monia miesza i gotujeposiekany szczypta tymianek świeży drobno posiekany szczypta pietruszka świeża drobno posiekana szczypta pieprz ziołowy szczypta sól do smaku papryka ostra pół łyżeczki jajko 1 szt bułka tarta 2 łyżki Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kebabów olej do smażenia sos czosnkowy Folwark pieczywo Wykonanie: Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję
Różowa kuchniamaśle. Kapustę, cebulę i bułkę zmielić, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę. Masę dokładnie wymieszać. Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor. Podawać z ostrym dowolnym sosem
Tradycyjna Kuchniazłocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy Skworcu ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej szczypiorek, natka pietruszki,bazylia vinaigrette Monini classico jajo
Z Kuchni Do KuchniRozgrzać patelnię i wrzucić cukinię, smażyć aż cukinia zmięknie ale pozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu. Dodać kawałeczki wędzonego łososia i dokładnie wymieszać. Można podawać
Monia miesza i gotujejako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić czas to spokojnie możemy je przygotować dzień wcześniej. W przyszłości na pewno wypróbujemy jak smakują rzymskie gnocchi w wersji ziołowej i w wersji pieczarkowej lub w wersji z oliwkami i ziołami prowansalskimi. Taki mamy plan(...)wycięte kółka. Rozpuszczamy pozostałe masło i smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa. Smacznego źródło: Italian Cookbook Post Przepis na rzymskie gnocchi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkształtu 250 g mielonego mięsa mieszanego 250 ml ryżu typu paraboiled 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka tymianku łyżeczka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżki majeranku płaska łyżka vegety świeżo mielony pieprz czarny 1-2 łyżka przyprawy maggi 1. Myję papryki, wydrążam, uważając, żeby nie połamać(...)minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 serek (trójkącik) topiony śmietankowy lub ziołowy 2 płaskie łyżki mąki 1/2 kubeczka (czyli ok. 100 g) słodkiej śmietanki 1. Oczyszczam koperek
Kuchnia Prezydentowejkostki można przygotować samemu jeśli tylko w tym momencie pieczemy mięso. Piekłam chudą szynkę w przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie" Ona zaś
Proste Potrawytylko z tych 3 składników, posolonych ziemniaków, cebuli z patelni i płatków drożdżowych. Można zrobić ser ziołowy, dodając ziół prowansalskich. Można zrobić ser paprykowy, dodając sproszkowanej słodkiej papryki, przy okazji zyskując fajny kolor. Kolor można też podkręcić dodając odrobinę kurkumy. Można dodać curry. Sosu sojowego, pieprzu, papryki ostrej. Można dodać co się chce i co kto lubi, do tego służy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErazie cicho sza! Dzisiaj makaron penne ubabrany malowniczo w szpinakowym „sosie”. Makaron ze szpinakiem dowolny makaron 5-7 brykietów szpinaku mrożonego 100g serka śmietankowego lub śmietany 18% ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki zmielonych na mąkę nerkowców przyprawy: u nas mieszanka pomidorów suszonych, czosnku, czarnuszki i pieprzu ziołowego Makaron ugotować tak, jak lubimy najbardziej (u nas al dente(...)dwoma i z trzema łyżkami ciepłego szpinaku, aż się ogrzeje, po czym wmieszać w resztę szpinaku (polecam tak zrobić po to, żeby śmietana się nie zważyła). Makaron wrzucić do „sosu” i dokładnie wymieszać. Smacznego! Niniejszy post bierze udział w akcji Zielono mi... do której wszystkich serdecznie zapraszam! O akcji przeczytacie pod TYM linkiem
Przepysznik - BLW i nie tylko