zimę kilka słoiczków pysznego sosu. Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 800 g pomidorów lima 1i1/2 kg pomidorów malinowych 50g czosnku (ząbki) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 3 małe gałązki rozmarynu 3-4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
Ala piecze i gotujebułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem
Z miłości do słodkościmięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo
Świat Smakupokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać. Do smażenia używam oczywiście oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujeznaleźć u Klaudyny w Ziołowym Zakątku . Składniki: 2 duże cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżki miodu 75g migdałów w płatkach (dałam mielone, co sprawiło, że sos stał się gęstszy, i nabrał ciekawej
Codzienne Gotowaniegram, cukier 1 łyżeczka, sól ziołowa 1 łyzeczka, mąka pszenna typ 500 2 szklanka, mąka pszenna typ 1850 2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki NADZIENIE: szpinak świeży 2 pęczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki
W Mojej Kuchni LubięPonadto: 1 camembert ( u mnie ziołowy) 1 świeża figa 2 orzechy włoskie (świeże) parę gałązek świeżego tymianku Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie d odajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce rozpadną
Bon Appetit Małgorzatyprzyprawy do wołowiny i pieprzu ziołowego. Pozostaw w lodówce na całą noc. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż żeberka. Kapustę pokrój w ćwiartki i wciśnij między żeberka. Możesz dosmaczyć oliwą, pieprzem, przyprawą. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy się upiecze mięso ,a kapusta będzie miękka, wyłóż na talerze, skrop jeśli chcesz sosem tatarskim..i smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijuż ich nie jadłam, więc miło było wrócić do smaku z dzieciństwa. Klopsiki Składniki 250 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, pieprz ziołowy wywar warzywny lub woda mąka do obtoczenia Wykonanie: 1. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do mięsa. 2. Namoczyć bułkę. Odcisnąć(...)smaku solą i pieprzem. 4. Uformować klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. 5. Przygotować wywar, przełożyć do niego klopsiki, zagotować, dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Sos koperkowy Składniki: 30 g masła 30 g mąki 375 ml rosołu 100 g śmietany mały pęczek koperku/3 łyżki suszonego koperku sól Wykonanie: 1. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i stopniowo
Pasja Smakułyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy sól Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki (jeżeli mamy w plasterkach) lub w kostkę (gdy mamy w kawałku). Ser, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce. Dodajemy kukurydzę. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem
Czerwona Porzeczkaostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki
Corner With Recipessmak ( przepis na bruschettę ziołową znajdziecie TUTAJ ). Bardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej 100g sera feta ćwierć czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki ziół prowansalskich Sos: 2 łyżki octu balsamicznego
ChilliJemymąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu). Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić rukolą, podawać tylko z oliwą z oliwek- własną smakową( my mammy pikantną czosnkową i ziołową) :) Wyszła cieniutka, chrupiąca
MarciochaKucharzymakaron gotowałeś. Sos powinien troszkę zgęstnieć,zdejmij z ognia i dodaj 2 żółtka, wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron, dobrze wymieszaj i dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!! Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste, śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą
Pasje JolkiDoskonale smakuje w towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa- ja miałam moją, mrożoną. Jeśli nie macie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa do Burrito, liscie kolendry, pieprz ziołowy, -prażone ziarna od Ziarenkowo
Z Kuchni Do Kuchni