sos ziołowy - 899 przepisów (strona:42/60)

Szynka w zalewie 149

słodka i ostra  odrobina oleju  Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego 1 łyżeczka soli kostka rosołowa 3 łyżki octu balsamicznego 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego    Dodatkowo:  0,5 kg małych pieczarek Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej(...)smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć

Czerwona Porzeczka
Schab w ziołach z szynkowara 326

ziołach -880 g schabu półtorej łyżeczki  PEKLOSMACZKA 2 łyżeczki ŻELATYNY WIEPRZOWEJ 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedziwedzim i szczypiorkiem 1 łyżeczka zielonej siekanej natki pietruszki pieprz ziołowy  SKWORCU   2 łyżeczki marynaty staropolskiej  SKWORCU Odważ mięso i pokrój na małe kawałeczki. Przełóż do szklanej miski. Wsyp wszystkie składniki .  Wymieszaj dokładnie , najlepiej rękami, tak ,aby każdy(...)należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut. Następnie wyłączyć gaz. Wyciągnąć delikatnie formę- wylać z niej sos, który się wytworzył i wstawić, najlepiej do zlewu z zimną wodą, w celu wychłodzenia szynki. NIE OTWIERAĆ szynkowara! Włożyć go jak jest do lodówki, na dobę. Na drugi dzień zwolnić

Z Kuchni Do Kuchni
Karkówka pieczona w piekarniku 693

czosnku papryka ostra i słodka odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli kostka rosołowa 3 łyżki octu balsamicznego 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego    Dodatkowo:  0,5 kg małych pieczarek Mięso musimy przygotować(...)smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć

Czerwona Porzeczka
SAŁATKA JARZYNOWA 190

soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę(...)gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, -  na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa

Tradycyjna kuchnia inaczej
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 146

wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty. - grzyby suszone, dwie garści, - kasza gryczana, pół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy, - pół kubka śmietany 18% WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka). Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru. Ziemniaczki i cebulę kroimy(...)ętajmy aby wywar przecedzić!/ Dorzucamy pokrojone grzyby. Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek. /NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych sosów nie traktujemy mąką i tego typu rzeczami.  Nasza zupa ma zwykle dość kremową, gęstą konsystencję i jest bardzo esencjonalna. Jeśli wolicie rzadsze i smakowo delikatniejsze, śmiało możecie rozcieńczyć

Wypisz Wymaluj
Nogi z kurczaka po sycylijsku 166

dwie części. Ja włożyłam od razu do brytfanny Toscana. O niej   TUTAJ Dodaj sok z cytryny, nie kilka kropel, ale tak około filiżanki do espresso.  Następnie pieprz ziołowy oraz Karahi Chicken Masala Skworcu i ..wetrzyj w kurczaka dokładnie. Następnie dodaj oliwy z oliwek.  Wetrzyj . Posól. Włóż brytfannę na noc do lodówki , niech się to wszystko pięknie przegryzie(...)stopni i duś kurczaka do momentu, aż zmięknie ,a mięsko będzie odchodziło od kości. Międzyczasie uparuj ziemniaki. Gotowego kurczaka rozłóż na talerze, połóż ziemniaki- na nie wylej trochę sosu powstałego podczas duszenia.  Sałatka sycylijska obok jest idealna i niezastąpiona! Danie aromatyczne, pełne wspomnień, soczyste i bardzo zdrowe. Tak przyrządzony kurczak w brytfannie Toscana jest kruchutki i bardzo smaczny

Z Kuchni Do Kuchni
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 222

ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie - ja daję bo lubimy dość pikantne) dużo czarnego pieprzu do smaku sól do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Pizza pepperoni na ziołowym spodzie 86

prawda swój ulubiony i sprawdzony przepis ( tutaj ), ale postanowiłem spróbować czego nowego. A może wyjdzie lepiej? Poza tym kolejny przepis na bloga będzie :) I w dodatku pizza na ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A zioła prowansalskie również z AleDobre.pl . Jak finalnie się okazało pizza rzeczywiście wyszła zajebiaszczo :) Ja wygniotłem ciasto, a Madzia zajęła się resztą :) No i przygotowała(...)gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy na taki kształt jaki mamy formę, formę natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto smarujemy sosem jaki lubimy (u nas sos pomidorowy) i na górę kładziemy nasze składniki. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy pizzę przez około 20 minut. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami 154

chilli 1 ząbek czosnku Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli 1 łyżeczka mielonej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz ziołowy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Zagotowujemy wodę, dajemy łyżkę soli i oliwę, a następnie do gotującej się wody wrzucamy makaron spaghetti.  2. Granulat sojowy zalewy wrzącą wodą(...)cebulę i papryczkę chilli. Zmniejszamy moc i czekamy, aż cebula się zeszkli.  6. Teraz dodajemy granulat sojowy i smażymy wszystko razem przez kilka minut.  7. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym i łączymy smaki oraz składniki na patelni.  8. Odcedzamy makaron i nakładamy na talerz, po czym polewamy go przygotowanym sosem i szykujemy się do piekielnej uczty.  Smacznego

Bananowe Pole
Paprykowe spaghetti 199

pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)papryki. Podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać bulion, przecier i czosnek. Wymieszać i zagotować. Doprawić i polać makaron. Uwaga – sprawdzona rada 1)         do sosu można dodać mięso mielone, smażona na osobnej patelni ( ok. 500 g ) Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Roladki z kurczaka z greckim farszem 369

Składniki: podwójna pierś z kurczaka ser feta mały słoik papryki marynowanej szczypior pieprz ziołowy przyprawa do kurczaka oregano czosnek granulowany   Wykonanie: Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy. Posypujemy pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i oregano.  Przygotowujemy farsz: paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy(...)patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano. Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne 10 minut bez przykrycia. Do tak przygotowanych roladek polecam  sos tzatziki

Czerwona Porzeczka
Kawałki kurczaka w chrupiącej, złotej panierce ala'KFC 232

kurczaka (duży) Panierka: 1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki) 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 2 1/2 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka): 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA: 1/3 łyżeczki słodkiej papryki(...)kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna: Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek

Słodkie okruszki
PLACUSZKI CUKINIOWE 115

Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi(...)zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku. SKŁADNIKI: - cukinia (4-5 małych), - 4 jajka, - ziemniak 2 małe (niekoniecznie), - cebula - 5 małych czerwonych - pokrojona w pióra, - przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny, - mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy na chwilkę i odlejemy sok, to można dać mniej). Cukinię ścieramy na tarce, na grubych

Wypisz Wymaluj
HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje) 697

Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i  codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał(...)solonych (matyjasy) 1/2 l mleka  1 l wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 18 % 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane w mundurkach  Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania