sos ziołowy - 899 przepisów (strona:41/60)

GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI 202

zmiażdżone ząbki czosnku. Całość mieszamy uważając na czosnek, by się nie przypalił. Następnie partiami dodajemy wołowinę pokrojoną w dość dużą kostkę i obsmażamy ją. Po podsmażeniu mięso posypujemy solą ziołową (najlepiej z młynka) oraz pieprzem, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas podlewając gorącą wodą, w miarę wyparowywania płynów. W jednym z podlań wykorzystujemy wodę z dodatkiem grzybów(...)można oczywiście dodatek masła pominąć, ale nadaje ono fajny smak. Doprawiamy jeszcze ewentualnie solą, gdy jest mało. My lubimy wersje gulaszu bez zaciągania mąką, jest to tzw. gulasz w sosie własnym (dodatek wody i rozgotowana cebula z czosnkiem są wystarczającym sosem), gdy ktoś bardziej preferuje gulasze w sosie, to nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać mąkę i zrobić

Smaczne Zdrowe
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 213

sycące i smaczne. Orientalne. Ciekawe.   Kurczak w sosie szpinakowym . Dla Kasi zbyt pikantny, ale to dlatego, że ma niski próg ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha , czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest(...)doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko. W środku znaleźliśmy też nieco kuminu, który nadawał ziołowego posmaku, ale nie utrzymywał się on w ustach i nie tłumił pozostałych smaków. Oczywiście, skoro jesteśmy w miejscu, gdzie podają świetne jedzenie, a do niego znakomite piwo, jakże moglibyśmy

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaczany zawijaniec 212

Składniki: ziemniaki (3 szt. średnie) pieczarki (15 dag) cebula (1 mała) kapusta włoska (4 liście) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy papryka ostra olej Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy(...)kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek. Zawijaniec układamy na polanej olejem brytfance. Dolewamy 1/4 szklanki wody. Pieczemy przez 30 min.  Propozycja podania: Najlepiej z jakimś sosem. Ja użyłam domowej roboty przecieru z pomidorów z bazylią

Weganka gotuje
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 143

miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na  mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo  dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać  sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki(...)suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/3 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki. Przygotowanie: 1. Schab oczyścić, umyć. Naciąć wzdłuż, dość głęboko w trzech miejscach. 2. Oliwę wymieszać

Moniki Smakołyki
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 206

Robi się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty(...)godziny do lodówki. W Českiej Hospodzie po raz kolejny – tym razem po hermelin. Jest to czeski miękki ser z białą pleśnią,  m arynowany z cebulą i chili w ziołowej zalewie, na bazie oleju słonecznikowego ( nakládaný hermelín) . Całkiem smaczny, papryczka baaardzo ostra, cebula również, można domówić pieczywo. Jest to jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji. Z typowo

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka śledziowa 215

puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki gotujemy W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku(...)minut - niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną) Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z grillowanym serem camembertem i smażonym kurczakiem 200

piersi z kurczaka 6 jajek 1 cukinia 2 sery camembert 10 listków bazylii 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki maślanki 9 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek imbiru 2 cm 1/2 szklanki oliwy z oliwek(...)cytryny, przyprawy do kurczaka) - całość blendujemy. Odstawiamy zamarynowanego kurczaka na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki ( jogurt, majonez, maślanka, czosnek, pieprz i bazylia) - blendujemy Ser camembert kroimy na kawałki i grillujemy około 4 minuty. Cukinię myjemy i kroimy na długie bardzo cienkie plastry - aby była

ClauditteMissCooking
Pstrąg na parze 217

Czas przygotowania: 1h   (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie” ryby i uparowanie jej) Składniki: 2 pstrągi Cytryna Majeranek  Sól ziołowa Pieprz + młode ziemniaczki jako dodatek do ryby. Pstrągi dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Delikatnie skrobiemy z wierzchu by oczyścić skórę (pstrągi mają bardzo delikatne łuski i niektórzy kucharze w ogóle(...)układamy pstrągi w misce od parownika. Jako dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik na 20-25 minut i czekamy. W między czasie możemy przygotować sos czosnkowy lub koperkowy jako dodatek do ryby.   Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na talerz. Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu

Kolizje Smaków
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 180

się sam prosi! Pokrój pomidory suszone w małe kawałeczki lub paseczki i dodaj do czosnku niech się podduszą na malutkim ogniu.  Dodaj mrożony szpinak i pieprz ziołowy i dokładnie wymieszaj, przykryj i duś. Dodaj pomidorów z puszki, ale tylko około 4 łyżek. Duś pod przykryciem około 10 minut, odkryj pokrywkę.  Zostaw do kompletnego wystudzenia. Ukrój porządny plaster sera(...)Florina Bo mnie nigdy nie zawiodła. Rozgrzałam ją i roztopiłam w niej łyżkę masła, którą następnie pędzlem rozprowadziłam po całej brytfannie. Ułożyłam delikatnie muszle na dnie. Teraz przygotujemy sos. Zagotuj wodę i dodaj koncentrat pomidorowy Dworski, sól lub kostkę rosołową, dodaj śmietanę , lekko zagotuj. Sos pomidorowo-śmietanowy gotowy! Zalej nim muszle makaronowe. I do piekarnika. Aż muszle się zapieką

Z Kuchni Do Kuchni
Ziołowy makaron z kurczakiem i ciecierzycą 136

pomyśleć nad zmianą nazwy bloga! Coś z makaronem będzie jak nic. Wybaczcie, że kolejny makaron w moich propozycjach, ale co zrobić jak się go uwielbia?!!! Tym razem coś mocno ziołowego z pysznym kurczakiem, suszonymi pomidorami i odrobiną ciecierzycy. Ciekawi smaku? Zapraszam serdecznie na obiad! Składniki :  * szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki * 2 łyżki oliwy z oliwek * kilka suszonych pomidorów(...)przyprawionego kurczaka, usmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wrzucić ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać z makaronem, dodać dużo posiekanych ziół.  Z duszenia mięsa powstanie sos, można dodać do niego łyżkę śmietanki

Magiczne Życie Marty
Pieczarkowa zupa-krem z grzankami 111

obiad ?" serwisu Gotujmy.pl ;) Przepis opublikowany w gazetce Przyślij Przepis Kulinarne Hity, wyd. 4/2014 :) :D Składniki: 7-8 dużych świeżych pieczarek 1 torebka ryżu 1 duża marchewka 50 g ziołowego serka topionego (1/2 podłużnego opakowania) 1,5 l wody 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 kostka bulion grzybowy 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)plasterki. Obsypujemy tymiankiem i majerankiem. Dusimy pod przykryciem na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając). Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy tworząc sos pieczarkowy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.  Do garnka wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym

Kolorowy Przepisownik
Bliny 143

dodatkiem kaszy gryczanej.    Składniki: -ok. 1 kg ziemniaków -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -olej -sól -pieprz ziołowy -susz warzywny do gotowania kaszy    Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy(...)nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.    Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.    Na talerzu układamy dekorację.    Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się niesamowitym smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa z brokułem, szynką i suszonymi pomidorami 200

penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy al dente z odrobiną soli(...)piórka i podsmażamy na odrobinie masła lub oleju. Szynkę kroimy w grubszą kostkę i dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż się zarumieni. Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie przygotowujemy sos: łyżkę masła roztapiamy i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, zalewamy mlekiem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Należy uważać, żeby sos się nie przypalił ;) Gdy sos zgęstnieje dodajemy serek i mieszamy, następnie

Czerwona Porzeczka
Zielone kopytka 124

Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilosc mąki zależy od ziemniaków , im są bardziej suche tym mniej mąki ) 1 jajko sól, pieprz, sól ziołowa, bazylia opakowanie świeżego szpinaku (400 g ) olej albo łyżka masła 4 ząbki czosnku Ziemniaki gotujemy , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej(...)ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki i kroimy kopytka. Całośc gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie wody. Można tak ugotowane kopytka polac sosem gulaszowym z surówką ( ja tak podałam ) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Mrożone kostki ziołowe 163

Każdy z nas chciałby zatrzymać choć odrobinę lata na nadchodzące jesienne chłodne wieczory... Ja mam na to sposób:)) Wspaniale, aromatyczne kostki ziołowe! Wystarczy odrobina dobrej jakości oliwy z oliwek i świeże pachnące zioła zamrożone w kostkach i nawet w najbardziej pochmurny dzień te żółte cudeńka rzucone na patelnie, podgrzane i wymieszane z potrawą wywołają ciepły uśmiech na waszych twarzach:) Szczerze(...)zalej odpowiednią porcja oliwy z oliwek.  Gotowe pojemniki zamroź i tak przygotowane przechowuj do momentu zużycia w zamrażarce. Możesz na nich smażyć wszelakie dania albo z rozpuszczonych przyrządzić sos do sałatek. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania