sos ziołowy - 899 przepisów (strona:32/60)

Sos (dip) tzatziki 238

Zapraszam na moja wersję pysznego orzeźwiajacego sosiku z dodatkiem ogórków. Niezastąpiony dodatek do wielu dań a szczególnie do potraw z grilla. składniki: 1 duży kubek jogurtu

Monia miesza i gotuje
Yakitori wg Buni 317

kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem

Buniabaje w kuchni
Boczniaki a'la schabowy smażone na oleju rzepakowym 201

ćwiartki. Wymieszać ze szpinakiem. Wszystkie składniki oprószyć solą ziołową i skropić olejem, wymieszać i podawać. Do smażenia i skropienia sałatki użyłam olej rzepakowy.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 150

bardzo lubimy pierogi:) ja najbardziej lubię ruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto:    500g mąki pszennej,  2 jajka,  sól,  około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać(...)rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.),  ząbek czosnku, cebula,  3 łyżki posiekanego szczypiorku,  2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego),  sól,  pieprz ziołowy. Bakalie zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej

Z miłości do słodkości
Sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem 581

cytryny 1 łyżka posiekanego koperku sól czosnkowa lub ziołowa Kamis do smaku Składniki na dwie porcje . Na talerzach ułożyć rukolę, jajka pokrojone w ćwiartki i plastreki ogórka. Pomiędzy składnikami ułożyć łososia zwinętego w rulonik. Jogurt wymieszać z olejem koperkiem i sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą czosnkową. Sosem polać sałatkę i podawać

Monia miesza i gotuje
Sałatka makaronowa z kabanosem 326

łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i drobno posiekany szczypiorek.  Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Zalewamy sosem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Tuńczyk w muszelce ;) 10535

łyżki majonezu 2 łyżkI jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy, sól Wykonanie: Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy drobno szczypior. Pora kroimy w cienkie talarki, które w trakcie mieszania powinny nam się rozpaść. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos. Mieszamy sos z resztą składników i odstawiamy na godzinę

Czerwona Porzeczka
Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany. 220

kilka piór czerwonej cebuli 1/3 papryki czerwonej vinaigrette ziołowy Przygotowanie: Sałatkę przygotowujemy z podanych składników. Przekrojone kajzerki opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozbitego kotleta ze schabu środkowego przyprawionego jak na grilla - grillujemy na patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy w paski i wrzucamy do sałaty

Kuchnia po mojemu
Grillowane panini... 150

żółty masło papryczki pepperoni pieprz ziołowy zioła prowansalskie  świeża bazylia  PRZYGOTOWANIE:  Ciabatty nacinamy do połowy. Warzywa kroimy. Następnie smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe tosty podawać z ulubionymi sosami. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 187

naczynia żaroodpornego warzywa, skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą ziołową. Wkładamy pieczeń do pieca i pieczemy kolejne 30 minut. W połowie czasu pieczenia ostrożnie mieszamy warzywa i dodajemy ugotowane ziemniaki. Po upieczeniu wyjmujemy danie, posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem, pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie kroimy pieczeń i serwujemy z warzywami i sosem z pod pieczeni

Rozpustne gotowanie
Pulpeciki gotowane na parze 131

ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz ziołowy chili jajko sucha bułka Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz przyprawy. Wyrobić ręką i uformować pulpeciki. Gotować na parze przez 20 minut. Podawać z ryżem i sosem, np. na bazie serka wiejskiego. Cebulę pokroić w kostkę

Pasja Smaku
Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym 217

nawet makaronu! :) Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym SKŁADNIKI : 1,5 kg żeberek  1 duża cebula 3 kostki grzybowe 2 łyżki musztardy 1,5 łyżki śmietany  6 ziaren jałowca  6 ziaren pieprzu  2 liście laurowe  3 ziarna ziela angielskiego  1 płaska łyżeczka majeranku, cząbru, estragonu, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, odrobina szałwii, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Żeberka

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka z kurczakiem, fetą i słonecznikiem 1571

Plus jest też taki, że możecie ją modyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść.  Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki:   6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka(...)feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był

Czerwona Porzeczka
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 203

być tofu), - na koniec dodać łyżkę  oleju kokosowego  albo oliwy z oliwek i sos gotowy. Kiedy makaron już ugotowany, wystarczy pokrojone wcześniej w kostkę tofu dodać do sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi listkami bazylii i mamy naprawdę dobre, lekkie danie, w sam raz na gorące dni (bez długiego gotowania). Z tym tofu zrobiłam jeszcze makaron tagliatelle(...)samym tofu nie robiąc nic poza wymieszaniem pokrojonych wcześniej kostek z ciepłym szpinakiem i pomidorami na patelni, tylko dla uzyskania jednolitej temperatury. Pozostałe smaki BIO TOFU POLSOJA to: - tofu ziołowe , z tymiankiem, majerankiem, oregano i cząbrem, idealnie nadaje się do kanapek w postaci plasterków albo pasty, nie wymaga doprawiania i co dla mnie ważne, nie ma narzucającego się smaku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Łosoś pieczony z dipem jogurtowo-ziołowym 220

długo w piekarniku bo się wysuszy. Z sosem na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi ziołami będzie pysznym, dietetycznym posiłkiem, dla tych liczących kalorie;)  Składniki na 2 porcje: 2 kawałki filetu z łososia ze skórą, każdy po 150 g sok z 1/2 cytryny sól pieprz koperek 2 plasterki cytryny oliwa Dip jogurtowo-ziołowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania