plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy pyszny obiad lub kolację. Składniki: 1 duży kalafior 25 dag sera żółtego 3 jajka 2 duże marchewki 4-5 średnich ogórków kiszonych 1 duży pęczek koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło
Kolorowy Przepisownikłyżki) przecier paprykowy (150 ml) szczypiorek (do posypania) sól pieprz ziołowy majeranek woda olej Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Makaron wkładamy do garnka z gotującą się posoloną wodą. Dolewamy pół łyżeczki oleju. Mieszamy. Gotujemy aż osiągnie odpowiadającą nam miękkość. W tym czasie przygotowujemy sos. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy
Weganka gotujeprosty i praktyczny. Zawsze kupuję olej w butelkach litrowych, a tego ziołowego w takich ilościach robić nie ma potrzeby. Trzymanie go w słoiku, czy plastikowej butelce jest nieestetyczne, a nie każdy z nas ma odpowiedni na oliwę pojemnik. Ja używam do niego więc dobrze oczyszczonej butelki po sosie sojowym TAO TAO. Po pierwsze - ma ona odpowiednią pojemność, zakrętkę, która daje
Kuchenna Kontrrewolucyarodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki
My Chcemy Jeśćrybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję. Jedyne co, to zmieniłabym dobór sałatki
Kuchnia po mojemułyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki mielona gorczyca, kurkuma sól ziołowa, biały pieprz Sposób przygotowania: Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych
Pyry na Gazciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniaciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniałyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy, sól Wykonanie: Seler kroimy najpierw wzdłuż na 3 części a następnie w kosteczkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy do smaku. Zalewamy składniki sosem i dokładnie mieszamy
Czerwona Porzeczkaserka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla Apetina, od razu pomyślałam o wykorzystaniu takiego serka do tego dania. Jego kremowa konsystencja sprawia, że farsz ma idealną konsystencję i łatwo się go nakłada. Ja wybrałam smak czosnkowo-ziołowy, który pięknie podkreślił smak składników(...)przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Farsz: 1 pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej
Zawsze głodna!czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże, - Ziarna: * " Euforia " 5-6 łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód, 2 łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz(...)kaczka osiągnie temperaturę, zwiększamy do 220. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, znów zmniejszyć do 180 st. Piec tyle ile waży ptak, bardzo często podlewając wytworzonym sosem. Nadzienie! :) Wyszło wspaniale! Jabłka dodały kwaskowatości, miód podkręcił słodkawe walory a ziarna wyciągnęły wytrawność. ZIARNA "EUFORIA": Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne. "Euforia to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – wysoka zawartość kwasów
Wypisz WymalujSłodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół , które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem
SzczyptaSmaQbędzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy. Składniki: ciasto na ravioli 6 porcji: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pozostałe składniki: 200 g mrożonych liści szpinaku, 100 ml śmietany 30%, 50 g sera koziego ziołowego, 6 jajek, 2 łyżki oliwy(...)skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką z otworami. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy igiełki tymianku i całość podgrzewamy. Dolewamy śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny i ser. Podgrzewamy do pierwszego wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem
Moniki Smakołykikoperku połówka czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego pieprz ziołowy, sól łyżka octu balsamicznego Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Z majonezu, jogurtu, octu i przypraw robimy sos. Zalewamy składniki sałatki i mieszamy delikatnie. Chłodzimy około 1 godzinę przed
Czerwona Porzeczkałyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz kolorowy w młynku sól ziołowa Przygotowanie: Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku. Wszystkie składniki wymieszać. Ząbki czosnku obrać i zmiksować z majonezem i jogurtem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
Ze smakiem i z pasjąoprószenia roladek i do sosu) - zioła prowansalskie - szczypta lubczyku ogrodowego ( z tym tez nie szaleć, bo w połączeniu z kolendrą potrawa smakuje jak maggi) - pół łyżeczki ziaren gorczycy białej - 5 ziaren kolendry - 1 łyżeczka płaska rozmarynu - ---||--- cząbru - ---||--- szałwii - ---||--- pieprzu białego mielonego - ---||--- tymianku - ---||--- estragonu - ---||--- pieprz cayenne (z tym ostrożnie) - ---||--- pieprz ziołowy - ---||--- czosnek granulowany ----||--- szczypta czosnku niedźwiedziego(...)minut dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który nam się wytworzył, dodatkowo wszystko zalewamy ciepłą wodą tak, aż przykryje nasze mięso. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem
Zainspiruj się kuchniąSos własnej roboty z Fanexu. Mieszanka sałat składała się z 3 liści rukoli (upierdliwa jestem i liczyłam), bekon występował w tytule dania, a ser gdzieś był ale nie wiem gdzie. To wszystko za jedyne zł 20. Tak że tego… Popiliśmy to wszystko ja moim ukochanym John’em Lemon’em z czarnej porzeczki, a Najcierpliwszy Wostokiem ziołowym(...)żałować, że nie mamy takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się do krewetki. Zapiekanki utopione w sosie Fanex’u. Kiełbasa zimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest wegetarianką
ladykitchenpołożyć liście laurowe, rozkrojone ząbki czosnku, łyżkę masła. Posypać pieprzem ziołowym. Podlać 1/4 szklanki wody. Jak zawrze przykryć i nastawić szybkowar na funkcję nr 2. Dusić 15 minut. Wyłączyć palnik. Pozostawić do samoistnego spadku ciśnienia ( można dusić 20 minut, spuścić ciśnienie i otworzyć od razu). Mięso wyjąć. Powstały sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Warzywa delikatnie zagęszczą całość. Mięso polać
kawawszklanceplacki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku - papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona Kaszę podgrzej
Corner With Recipeskruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą
Food Squaregodzin. Na godzinę przed podaniem dodajemy posiekaną szalotkę i pieprz ziołowy. Odstawiamy i przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i gotowe. Proste, ale bardzo esencjonalne. Mozzarellę solimy i obtaczamy w migdałach. Smażymy po minucie na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, wykładamy na nie pomidory, podlewamy sosem z pomidorów i śmietany. Obok układamy mozzarellę. Sam nie wierzę
BaRepasdodajemy pieczarki i przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę. Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy. Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy! Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku
Lawendowe Niebotylko sposób podania, ale także niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na moja wersję pysznego orzeźwiajacego sosiku z dodatkiem ogórków. Niezastąpiony dodatek do wielu dań a szczególnie do potraw z grilla. składniki: 1 duży kubek jogurtu
Monia miesza i gotujekurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem
Buniabaje w kuchni