sos ziołowy - 899 przepisów (strona:21/60)

Burgery z buraków 150

Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Dodatkowo  4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać

pink envelope
Konserwa rybna domowa 165

posypujemy przyprawą do ryb. Marchew kroimy w plasterki.    Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.    Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym. Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier. Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.    Układamy warstwę ryby, następnie powtarzamy

Maminek kulinarny
Tarta ze szpinakiem 151

szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy  (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski i kroimy na kawałki. Dosypujemy mąkę pszenną

Weganka gotuje
Karkówka na dziko 193

Karkówka powstała po moim marnym grzybobraniu. Na szczęście znalazłam parę grzybków (dosłownie 8 sztuk!), z których udało się zrobić tradycyjny sos grzybowy. Użyłam go do prostej, tylko lekko przyprawionej karkówki. Danie powstało spontanicznie, ale już wiem, że z pewnością je powtórzę, bo było przepyszne... Kiedy tylko nazbieram więcej świeżych grzybów! :) Niestety, niechcący wykasowałam zdjęcia, cudem jakimś to jedno się ostało(...)jeszcze bardziej smakowicie... Karkówka na dziko 500-600g karkówki, pokrojonej na 4 grube plastry 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny sól 2-3 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego kilka ziaren jałowca 4-5 łyżek masła ghee lub oleju Sos z grzybów leśnych: 200 g świeżych grzybów leśnych 1-2 liski laurowe 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś w papilotach z ziemniakami hasselback 184

pozostałą zalewą cytrynowo-koperkową. 3. Folię złożyć tak, by utworzyć szczelną paczuszkę. 4. Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.C. 5. Sos do ryby przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki hasselback: Składniki: 2 ziemniaki pieprz ziołowy sól zioła prowansalskie koperek masło oliwa Wykonanie: 1. Ziemniaki wyszorować i osuszyć. 2. Ponacinać dość głęboko ostrym nożem, co kilka milimetrów. Posypać przyprawami(...)Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku. Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby

Pasja Smaku
pieczone udka w papryce wędzonej, pesto peperoncino... 148

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, papryka 1 łyżka/wędzona Royal Brand, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand 3 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, sos pomidorowy 1 szklanka udka duże kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym papryka wędzona, przyprawy, olej, sok z cytryny wymieszać i natrzeć dobrze udka - schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Szybka i prosta sałatka z papryką i ziołową fetą 585

The post Szybka i prosta sałatka z papryką i ziołową fetą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... 187

duże ząbki czosnku - świeża bazylia  - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich  - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)  PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy

Zainspiruj się kuchnią
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 180

prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala Rozgrzej brytfannę na gazie i roztop masło. Pokrój cebulkę w kosteczkę i podduś na maśle. Obierz dynię, wydrąż środek(...)malutkim płonieniu zaczęło mi się to ładnie dusić, a dynia przechodzić przyprawami. I o to nam chodzi. Dodalam czosnku i mrożonego selera naciowego. Przykryłam, po chwili dodałam pieprzu ziołowego. Następnie mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka. Przykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę

Z Kuchni Do Kuchni
Jajka po wiedeńsku z grzankami... 163

oliwek - 2 łyżki zimnej wody - 1 łyżeczka octu winnego - sól, pieprz - pół łyżeczki ziół prowansalskich - odrobina pieprzu ziołowego PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujmy sobie warzywa na talerzu. Ja użyłam sałaty lodowej, cebuli, pomidorków koktajlowych i kilka ząbków marynowanego czosnku. wszystko polałam sosem musztardowym. Następnie musimy zagotować wodę z solą i octem. Do miseczki wbijamy jajko (żeby łatwiej

Zainspiruj się kuchnią
C - Schab w wiosennym sosie 131

lodówce.   Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI 143

pikantna marynata jest doskonała do wieprzowiny lub drobiu. Używać jej osobno albo połączyć z ulubionym sosem do grilla . Składniki: ¼ szklanki cukru ¼ łyżki gruboziarnistej soli 3 łyżki chili 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka sproszkowanej musztardy 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki i delikatnie wklepać w wieprzowinę(...)drób, na kilka godzin przed grillowaniem. Jeżeli zostanie nam marynata, możemy ją zamrozić do następnego razu. CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI is a post from: naRuszcie.pl The post CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Brukselka i spółka z patelni 158

mała czerwona papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy(...)miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem cukru i cynamonu. Gotujemy 8 minut. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aż kasza wchłonie całą wodę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez użycia tłuszczu) wrzucamy zasolone

My Chcemy Jeść
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty 223

połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej(...)znajduje się kurczak i fenkuł, i razem chwilę gotujemy. Dodajemy miód, pokrojoną na pół suszoną śliwkę (wcześniej sparzoną wrzątkiem!) oraz listki świeżej mięty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Podajemy na talerze ;)  Smacznego

Sajkofanka smaku
FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z PIECZARKAMI 193

pieczarkowym to swoista klasyka ...  ale jakże pyszna klasyka prawda?  Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste,  a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy tymianek 1 cebula 200g małych pieczarek 1/3 szkl. śmietany 18% koperek olej Wykonanie:  Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania