sos ziołowy - 899 przepisów (strona:15/60)

Złociste talarki ziemniaczane 175

bułce tartej i kładziemy na gorącą patelnię lub tackę. Smażymy lub grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Podajemy z łagodnym keczupem Pudliszki lub dipem ziołowym, pyszne są też z sosem zaziki. Ja jestem niepoprawną entuzjastką wszelkich kartoflanych wcieleń i talarki spełniają moje kolejne ziemniaczane marzenia. :) Spróbujecie

Kuchnia Prezydentowej
Torcik z wątróbką drobiową 232

posypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp.200 stop. 20 minut. Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub jogurtowo-ziołowym

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak z warzywami + kuskus po marokańsku ;) 368

kurczaka 5 łodyg selera naciowego 4 pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego   Wykonanie: Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory a następnie kuskus. Mieszamy. Wyłączamy ogień

Czerwona Porzeczka
najlepszy sos do pizzy 172

najlepszych surowców, nie wydobędziemy pełni smaku. Dziś sos doprawię przyprawami firmy Skworcu, jedna z nich - Pieprz Gold, szczególnie znajduje zastosowanie w tej potrawie. Swoim korzenno ziołowym aromatem, doskonale dopełnia  smak i zapach sosu, tworząc razem z papryczką i pomidorami prawdziwe, małe dzieło kulinarnej sztuki. składniki na  przesmarowanie sosem dwóch sztuk pizzy 1 kg pomidorów 3 łyżki oliwy sól

Miód i pieprz
Eskalopki cielęce w sosie z kaparami i bazylią 139

delikatne, otulone pysznym kremowym sosem. Składniki dla 4 osób: 4 plastry cielęciny bez kości po 120 - 140g lub 8 plastrów po 70g szczypta pieprzu ziołowego szczypta soli 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią Sos ½ szklanki białego wina o owocowym aromacie ½ szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki osączonych kaparów 4 gałązki bazylii Mięso opłukać, osuszyć. Każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć(...)niewielka ilością ziołowego pieprzu. Na dużej patelni rozgrzać olej z bazylią i cytryną. Usmażyć kawałki mięsa po ok. 3 minuty z każdej strony (mniejsze 2 minuty). Zdjąć z patelni na talerz, oprószyć solą. Przykryć folią aluminiową, przechowywać w cieple. Z gałązek bazylii oberwać listki (łodyżek nie wyrzucać) pokroić w cienkie paski. Do sosu potrzebne będzie ok. 1 łyżka posiekanych listków

Pełny talerz
SAŁATKA Z BROKUŁÓW 159

czarny Zioła prowansalskie  (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie Przeprawa curry Koperek (suszony, lub świeży) Pieprz ziołowy Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!!     Pracę rozpoczynam od ugotowania jajek(...)zawsze wychodzi. Do jogurtu dodaję obrany i wyciśnięty czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatzyki, do smaku zioła prowansalskie, koperek suszony (w sezonie świeży), curry, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu czarnego, wszystko dokładnie mieszam. Sos można przygotować wcześniej, aby smak był bardziej intensywny.     Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, możemy uwolnić wodze fantazji, i ułożyć Swoją niepowtarzalna kompozycję

Zdrowo i kolorowo
Sos cytrynowo-orzechowy 70

ciekawy, wyrazisty dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. Robi się go bardzo łatwo a nadaje potrawom ciekawego, cytrynowo-ziołowego posmaku. Ale jak to bywa z sosami - każdy ma swój gust więc po prostu zachęcam do wypróbowania

Milion Smaków
Polędwiczka w sosie kurkowym 278

Gary .  Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około 0,5kg kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem

Czerwona Porzeczka
Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym 445

niej kawałki soczystych pomidorów. A całość oblana sosem czosnkowym. I tak pyszne trzy razy. Idelana do mięs z grilla i nie tylko. Smacznego!   Składniki: Główka sałaty lodowej; 4 średnie pomidory; 2 ząbki czosnku; 300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 3 łyżki majonezu; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz ziołowy; Pieprz czarny. Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać(...)kawałki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym i cukrem. Dokładnie wymieszać powstały sos. Sałatkę układać warstwowo w przeźroczystej salaterce. Na dnie położyć porwane liście sałaty, na sałacie kawałki pomidorów, pomidory polać sosem. I tak trzy razy, pamiętając aby na wierzchu

Gospodyni Miejska
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 186

jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa  Sos: 1 grecki jogurt pół ogórka zielonego ze skórką 1 żabek czosnku garść świeżej bazyli sól, pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną(...)układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną bazylię oraz ogórek starty na tarce. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 171

cebula ~duży ząbek czosnku + łyżka oliwy z oliwek ~3 łyżki oleju rzepakowego ~25g mielonego siemienia lnianego ~2 łyżki sosu sojowego ~przyprawy (nie podaję ilości, trzeba spróbować i doprawić pod własny gust :)) :   wędzona lub słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, kumin , majeranek, imbir, kardamon Soczewicę gotujemy w 3 1/2 - 4 szklankach lekko osolonej wody. Czosnek drobno siekamy(...)tarki i dodajemy do czosnku i cebuli, smażymy całość do momentu, aż z pieczarek wyparuje woda. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną i przestudzoną soczewicą. Dodajemy przyprawy, olej, mielony len, sos sojowy, mieszamy i miksujemy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę na pasztet. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy

chili & sugar
Zapiekanka ziemniaczana. 1443

białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 160 stopni C pieczemy

kgwjanczewo
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 172

wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie(...)plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron  firmy Oleofarm , który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula

My Chcemy Jeść
Domowe hamburgery 168

ulubiony ser żółty albo pleśniowy. Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, zoąbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Można go wzbogacić o bazylię  i oregano. Poza sosem czosnkowym, w sklepach znajdziemy wiele sosów doskonale pasujących do hamburgerów. Dla osób, które nie mają czasu na smażenie mięsa do tego dania, sklepy oferują niekiedy

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka grillowa z ziemniakami II 393

młodych ziemniaków 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych  pęczek zielonej cebulki sól, pieprz 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy 1 opakowaniu sosu do sałatek (u mnie paprykowo - ziołowy Knorr) Młode ziemniaki zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie za pomocą nożyka zeskrobujemy skórkę. Płuczemy pod wodą i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości(...)Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do ziemniaków. Ogórki również kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wodę mieszamy z oliwą i opakowaniem sosu. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około 2 godziny aby smaki się przegryzły

My simple kitchen
Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 131

Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu cytrynowego. Składniki: 2 średnie pstrągi Ziołowa przyprawa do ryb Odrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki mąki(...)kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 o C na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny,  przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą

Smaki Ewy