szklanka mleka 3 łyżki oleju szczypta soli Farsz 500 gram mięsa mielonego 1 średnia cebula 200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz Sos 1 mała cebulka 1 łyżeczka bazylii 1 duży ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 400 g 1 łyżka masła sól pieprz pół łyżeczki cukru(...)środek każdego naleśnika układamy ok 2 łyżki farszu, zawijamy boki naleśnika do środka i zawijamy w rulon (jak np. krokiety) Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym i posypać serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści
Andzia Pichcikalorycznością, oczywiście na korzyść mojej wersji. Jeśli nie boicie się o figurę, możecie na spokojnie polać każdą warstwę sosem beszamelowym. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego 9 płatów makaronu lasagne ok. 600 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa) ok. 250 g sera feta 3 średniej wielkości marchewki 12/14 kostek mrożonego szpinaku(...)małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż szpinak się rozmrozi. Później dokładamy do niego przeciśnięty ząbek czosnku i posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Spód naczynia żaroodpornego podlewamy odrobiną sosu pomidorowego. Przykrywamy go 3 płatami surowego makaronu lasagne. Na płatach rozprowadzamy najpierw warstwę musu marchewkowego, szpinak, następnie sos i ser feta. Powtarzamy tę czynność jeszcze 2 – krotnie. Delektujemy się aromatycznym
Pyszny Duetłyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki curry 1l bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 3 łyżki masła pieprz sól Indyk w indyjskim sosie: 600g fileta z indyka 250g passaty pomidorowej 400ml mleczka kokosowego 1 cebula 4-5 cm imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry(...)olejem zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać imbir, czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać utarty w moździerzu kminek z nasionami kolendry, curry, kurkumę, wlać mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Sos dokładnie wymieszać, dodać sok z limonki, delikatnie zredukować, następnie dodać kawałki indyka i smażyć do momentu miękkości mięsa. 4. Ryż na słodko podawać z indykiem w sosie indyjskim, całość posypać
Szalona Kuchnia EwelinyNiby taki klasyk, a można z nim nieźle podziałać, aby uzyskać zupełnie odmienione danie! Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia(...)Szklę cebulę i dodaję czosnek. Wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i podsmażam razem. Następnie wrzucam pomidory z puszki, dodaję bulion i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowuję i doprawiam do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem, Do gotującego się sosu wkładam ostrożnie pulpety. Gotuję pod przykryciem około 20 - 25 minut, na małym ogniu, co jakiś czas przewracając kotleciki w sosie i pilnując
W kuchni Karmel-itkiOssstre i rozgrzewające burrito w klimacie meksykańskim. Papryka, fasolka i kukurydza to główne składniki, na których opiera się kuchnia meksykańska. Mięso nadaje daniu sytości, a sos pomidorowy łączy wszystkie składniki w idealną całość. Burrito można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę pokrojone na mniejsze części. Polecam! Burrito meksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g(...)mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 400ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra Dodatkowo: 6 placków tortilli sos do podania Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci
Smak mojej kuchnipuszyste. Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody łyżeczka cukru 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli sos pomidorowy: 400g pomidorów w puszce 100g suszonych pomidorów z oliwy 70g koncentratu pomidorowego łyżka oliwy z oliwek średnia cebula dwa ząbki czosnku sól pieprz, oregano ulubione dodatki Sposób przygotowania: Sos: Cebule(...)czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać doprawić solą, pieprzem i oregano i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Całość zmiksować. Sos powinien być gesty. W miseczce przygotować rozczyn z drożdży z cukrem i wodą. Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez
Pyry na GazZapraszam was do wypróbowania pysznych pulpecików z dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko(...)przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki i podsmażamy na oliwie. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka, dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego i 2 łyżki ketchupu. Jeżeli jest mało sosu dolewamy wody. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem około pół godziny na małym ogniu. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! The post Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem appeared
Kulinarna Patilogiaprzed gotowaniem 1 jajko 1 cebula (około 100 g) pęczek natki pietruszki do smaku: sól, pieprz papryka ostra, pieprz ziołowy olej do smażenia Na sos: od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii 200 g śmietanki 30 % cebula (około 150 g) 2 marchewki (około 200 g) 2-3 ząbki czosnku do smaku(...)dodatkowo bazylia suszona lub świeża zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia Przygotowanie: Najpierw przygotuję kotlety: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju
Uwaga Babcia GotujeMule w cydrze to jedno z lepszych dań jakie można przygotować z tych składników. Wiele osób z Was zapewne nie wie, że mule hodowane są na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie zwiększamy temperaturę pod patelnią, a do cebuli i oleju dokładamy koncentrat pomidorowy. Całość przesmażamy przez kilka minut dobrze mieszając, by koncentrat połączył się z olejem i cebulą.. Sos pomidorowy układamy cienką warstwą w pojemniku. Na niego układamy pokrojone w dzwonka śledzie, na nie zaś znowu warstwę sosu. W ten sposób postępujemy do wyczerpania sosu i ryby. Jak poprzednio
Kuchenna KontrrewolucyaBitki schabowe w sosie węgierskim Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu , zapraszam na pyszne bitki schabowe w sosie węgierskim . Są bardzo proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne - mięciutkie, kruche, idealne na posiłek dla całej rodziny. Bitki ze schabu w sosie można przygotować na różne sposoby. Dzisiejszy sos węgierski zawiera mieloną słodką paprykę, ostrą i wędzoną. Jeśli nie przepadacie(...)karkówkę po myśliwsku: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Bitki schabowe w sosie węgierskim, składniki: 6 plastrów schabu (około 400 - 500 g), duża cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka sosu sojowego, ok. 2 szklanek rosołu, wywaru lub wody, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszanej w 1/3 szklanki wody / rosołu, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy
Lekcje w kuchniZioła mogą być używane na trzy różne sposoby, na przykład do smażenia potraw rybnych: • rozprzestrzenianie się na wierzchu ryby, • napełnianie zioła do brzucha (cała ryba), • do wyłącznego użytku w sosie. Jeśli zioła są rozłożone na górnej stronie, nigdy nie obejmują całej ryby, ale tylko dwie trzecie całej powierzchni. Im bardziej intensywne i świeże są zioła, tym oszczędniej należy je stosować(...)smażonych i pieczonych dań rybnych. Zwłaszcza płastugi, takie jak gładzica, sola, flądra czy tyłek smakują wyśmienicie z przyprawami bazyliowymi. Zioło niekoniecznie musi być jednak przygotowane z pomidorami lub sosami pomidorowymi, jak w wielu przepisach. Czysty sos bazyliowy, przygotowany na bazie słodkiej śmietany, białego wina i posiekanej cebuli, to prawdziwa wskazówka wewnętrzna. Zioła takie jak koper, estragon, pietruszka czy melisa dobrze
ProstePesto.plMule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masy. Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru. Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją