Mamy sezon grzybowy. A ja mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się skusić. Na blogu znajdziecie również paprykę faszerowaną z mięsem, kaszą i inne przepisy. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. 8 zielonych papryk 200 g ryżu(...)kurek 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 łyzki masła klarowanego sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbe czosnku majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Z każdej papryki ściąć górną część i usunąć pestki. Ryż ugotować. Kurki oczyścić. Na patelni rozgrzać
O kuchni z uczuciemmielonego mięsa ok 250g ryżu 1 jajko 1 cebula do farszu 1 cebula do sosu olej sól pieprz koperek Na sos: bulion ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli mamy) łyżka mąki koncentrat pomidorowy śmietanka 18% cukier – szczypta sól, pieprz – do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę(...)dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał. Zalewamy ułożone w brytfance gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu
Walijskie Pichcenienajbardziej klasyczne gołąbki z mięsem podane z dość nietypowym sosem, mianowicie szpinakowo pomidorowym. Jeżeli jesteście miłośnikami szpinaku pokuście się by go przygotować. Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym Składniki : 1 niewielka kapusta biała 1 kg łopatki 300 g ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju woda sól, pieprz, przyprawa maggi sos : 300 ml passaty pomidorowej(...)szybkowarze około 60-70 minut. Wyłączam grzanie i zostawiam zamknięte przez 20-30 minut. Passate pomidorową podgrzewam, doprawiamy solą, pieprzem i maggi, wrzucam zamrożony szpinak i gotuję przez 10 minut aż całość się połączy. Doprawiam do smaku czosnkiem. Na talerzy wykładam gęsty sos, układam gołąbki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem. Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk. Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco(...)przykryciem ok 40 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy mąkę i smażymy ją chwilę, ma lekko się zrumienić. Z gołąbków odlewamy sos do mniejszego garnka. Dodajemy do smaku koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Chwilę gotujemy i dodajemy nasza zasmażkę, mieszamy kilka min i całość wlewamy do naszych gołąbków. Całość jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe. To są gołąbki mojej
Malinowe Pocałunkiprzypraw. Masę wyjąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C. Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki. U mnie jest to tutaj sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, chorizo i salami oraz papryka. Całość oprószona ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 5-10 minut do momentu(...)kawałki, gdy pizza serowa jest chwilkę przestudzona – ok 3 minut. Pizza serowa świetnie komponuje się także z innymi dodatkami jak pieczarki, boczek, szynka, oliwki oraz sosami np. czosnkowym, BBQ czy pomidorowym. U mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią. Smacznego! — BTW samego spodu pizzy:620 g, 1755 kcal
Ola la LCHFSchab w sosie węgierskim – miękki i kruchy schab w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek to pyszny pomysł na obiad. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a jego dużym plusem jest to, że można przygotować go dzień wcześniej The post Schab w sosie węgierskim z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeoregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki Sos do pulpetów: 1 łyżka przecieru pomidorowego Passata pomidorowa (400 g) Ząbek czosnku Szczypta oregano Szczypta bazylii Pieprz Sól Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym to jeden z naszych kulinarnych hitów: danie bardzo łatwe do zrobienia i przy tym niebywale pyszne. A do tego
Niedzielny kucharztroche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie miec w zamrazarce taki awaryjny obiad.Golabki sprawdza sie tu znakomicie.Najczesciej jemy je z sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem.Rownie smaczne sa z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmazone na patelni.A skoro maja stanowic pozywny obiad ,wazna jest proprcja(...)pozostalymi liscimi,zalac woda pozostala z obgotowywania kapusty (sole mineralne!) i gotowac godzine pod przykryciem,az liscie kapusty beda miekkie.Odzielnie zrobic sos pomidorowy.Jako baze sosu zawsze wykorzystuje pyszna wode z gotowania golabkow.Dodac przecier pomidorowy,plaska lyzke maki,spora szczypte cukru ,na wymieszac ze smietane.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mięsny wtorek Chilli Con Carne to wspaniałe, mięsne danie w pikantnym, aromatycznym, pomidorowym sosie. Już kiedyś przedstawiałam przepis na chilli wraz z krótkim opisem tej potrawy. Ostatnio jednak przygotowałam je ponownie, ponieważ musiałam jakoś zagospodarować mięso mielone, które kupił K. Za namową mężczyzny zdecydowałam się zrobić chilli con carne, ale tym razem ugotowałam je w wolnowarze. Jak widzicie(...)gotowania. Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g wołowego mięsa mielonego 1 łodyga selera naciowego 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, należy uważać, aby sos nie zrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku przecieru i pomidorów) 2-4 suszone papryczki chili (u mnie birds eye, do smaku) 2 łyżeczki mielonego kminu
Codzienne Gotowaniewieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 600 ml przecieru pomidorowego * suszone oregano i bazylia, sól * gotowe płaty makaronu do lazanii Szpinak: * 15 dkg szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy: * ok. 500 ml mleka * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * sól, gałka muszkatołowa 1. Mięso mielone(...)usmażony szpinak a na niego ser oraz makaron. Na makaron sos beszamelowy, mięso mielone, ser żółty i makaron. Na ostatnią warstwę makaronu wyłożyłam pozostałość mięsa mielonego w sosie pomidorowym i posypałam startym żółtym serem. 1. sos beszamelowy 2. makaron 3. sos beszamelowy 4. mięso mielone 5. ser żółty 6. makaron 7. sos beszamelowy 8. szpinak
Pieprzyć z FantazjąCałość może wydawać się bardzo pracochłonna – szczególnie podczas nadziewania makaronu. Polecam wykonać to szprycą do kremów lub ręką. Oczywiście wcześniej myjemy ręce, zakładamy rękawiczkę ochronną (zapobiega również farbowaniu od sosu pomidorowego) Składniki na dużą blachę – 12 porcji mięso mielone o niskiej zawartości tłuszczu (u mnie 12% tłuszczu) – 1 kilogram 5 marchewek 3 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości cebule(...)dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw ziołami, imbirem, kurkumą, gałką muszkatołową, solę, pieprze, chilli, miodem oraz koncentratem pomidorowym. Gotuj około godziny aż do redukcji sosu. Blaszkę lub naczynie w której będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie. Całość zalej pomidorami wymieszanymi z wodą (100ml
wysmienitycienkie paski; 4 posiekane dymki; 1 papryczka chili - drobno posiekana, bez pestek; 1 łyżeczka startego imbiru świeżego; 3 łyżki soku pomidorowego lub 2 łyżki przecieru pomidorowego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 3 łyżki miodu; 1 łyżka mąki kukurydzianej; 1/2 puszki ananasa w kawałkach wraz(...)sokiem; olej do smażenia. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek. Smażymy 2 min. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy sok/przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ananasa i przesmażamy jeszcze
MiksturownikPrzy niedzieli zdradzę Wam pomysł na niecodzienną wersję racuchów. Nie będą one jak zazwyczaj się wszystkim kojarzą w wersji słodkiej, ale wytrawnej ze szpinakiem i z sosem pomidorowym oraz pomidorkami koktajlowymi. RACUCHY JOGURTOWO-SZPINAKOWE z SOSEM AURORA Składniki : racuchy: 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 160 g mąki 100 g szpinaku baby sól i pieprz oliwa do smażenia(...)sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 18% Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy w paski, a następnie obsmażamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, a potem mąkę i ostudzony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy racuchy. sos: Mąkę rumienimy na maśle,a następnie dodajemy mleko i mieszamy aby nie powstały
Bon appetit mon amiejedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny(...)patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około 40 minut (do czasu, aż sos beszamelowy ładnie się zarumieni. Sos beszamelowy
W kuchni Katiepichcenie. Postanowiłam poeksperymentować z pulpetami i przygotować aromatyczne kulki mięsne z mozzarellą w środku. Mogłabym zjeść ich samych z 20, ale by było jeszcze smaczniej dodałam do nich podstawowy sos pomidorowym. Do tego spaghetti i niebiański obiad gotowy. I choć może wydawać się, że przy przepisie jest dużo roboty, to jest zupełnie inaczej. Szybko i smacznie, a tak lubię najbardziej(...)Sos marinara: 0,7 l passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów 1 spory ząbek czosnku 1 spora gałązka świeżej bazylii sól szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na oliwie do momentu aż uzyska złoty kolor. Następnie ostrożnie wlewamy passatę lub pomidory z puszki (tłuszcz pryska!), następnie dodajemy
Cooking Monster