mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki koperku 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 1,2 litra bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dodatkowo: 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej(...)lodówce, jeśli obiad chcemy przygotować wcześniej. Gdy od razu je pieczemy, układamy je wtedy na dużej, głębokiej blasze (tej od piekarnika) zwinięciem kapusty do dołu. Sos: Bulion zagotowujemy i dodajemy 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, a gdy się zeszklą dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy razem przez minutę i dodajemy do sosu
Poezja smakuDziś klasyk drinków z lat 50 tych , który się składa z wódki , soku pomidorowego ,sosu Worcester , soli selerowa,soli i pieprzu .Drink ten się popija zazwyczaj na drugi dzień po imprezie mocno zakrapianej na tak zwanego " kaca".Według historii drink ten był nazwany na cześć królowej brytyjskiej Marki I Tudor , która była zwana krwawą Marią.Ponieważ kolor drinka kojarzy się(...)niego.Pamiętajcie ,że możecie go zmieniać jak chcecie,jedynym jego warunkiem jest ostrość,musi być baaardzo pikantny.Zapraszam. 2-3 kostki lodu 90 ml.wódki 180 ml.soku pomidorowego 30 ml.soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco 1 wstrząśnięcie w solniczką soli 1 wstrząśnięcie solniczką soli selerowa 1 wstrząśnięcie pieprzu ***************************************** Na dno szklanki włożyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSos pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka(...)smaku 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić
Tradycyjna Kuchniajednak co do tego zgody ;)Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma i podawany jest najczęściej z gęstą śmietaną.Myślę, że można długo(...)włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się
Codzienna kuchnia niecodziennaprzetwory na zimę - bardzo łatwe pomidory autorka: babka w formie | blog: babka w formie Przepis na domowy przecier pomidorowy autorka: paulina.dietfit | blog: Mint Taste Passata pomidorowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Sos przecierowy z pomidorów autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Pomidory autorka: jaimojprywatnyswiat | blog: ja i mój prywatny świat CUKINIA Kechup z cukinii autorka: zacisze kuchenne | blog(...)blog: Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Grzyby w sosie pomidorowym autorka: GoKla | blog: Stary Zeszyt OWOCE Konfitura z arbuza autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat | blog: ja i mój prywatny świat POWIDŁA BRZOSKWINIOWE autorka
Weekendy w domu i ogrodzieryżem, jajkami, przesmażoną na złoto cebulką. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy estragonu, pieprzu i ostrej papryki. Danie powinno być pikantne. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym gęstym sosem pomidorowym i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min. Sos przygotowujemy w prosty sposób. Szklankę wody zagotowujemy z połówką warzywnej(...)kostki bulionowej. Dodajemy dużą łyżkę koncentratu pomidorowego i zioła, np. bazylię i oregano. 2 łyżki jogurtu należy rozmieszać z niewielką ilością zagotowanej wody i łyżką mąki. Dodajemy jogurt z mąką do sosu, aby zgęstniał. Doprawiamy pieprzem i wylewamy na mieszankę dyni z ryżem. Pozdrawiamy i życzymy
vegetaniePropozycja na obiad ostatnio moja ulubiona, ponieważ szybka, banalna i sycąca. Główny składnik: sos pomidorowo-kokosowy, który już raz wam pokazywałam. Tym razem jest on jednak wzbogacony o curry, przez co bardziej zahacza o orientalne smaki. Do tego tofu, fasolka jaś, pieczone kasztany i kasza owsiana gotowana z groszkiem i marchewką. Danie emanuje wszelkimi walorami smakowymi, które świetnie razem współgrają(...)kaszę gotujemy ok 12 min razem z groszkiem i marchewką (mrożonkę wrzucamy na ok 8 min) ugotowane składniki odcedzamy sok pomidorowy mieszamy z mlekiem kokosowym i przyprawami do gotowego sosu pomidorowego dodajemy ugotowana kaszę, pieczone kasztany, fasolkę i pokrojone w kostkę tofu całość razem mieszamy
healthy dreamsduże bakłażany, 250 g mozzarelli z mleka bawolego, 100 g parmezanu, 600 g przecieru pomidorowego, 1 pęczek bazylii oliwa z oliwek extra virgin, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 3 jaja, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ruszcie, posypać solą i odstawić. Cebulę posiekać, poddusić na oliwie dodając szczyptę cukru i soli. Następnie(...)rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi bazylii. Polać sosem, ułożyć bakłażana, sos, parmezan, mozzarellę i bazylię. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówgarść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego 1 duża cebula drobno posiekana 0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) sól, pieprz Składniki sosu: 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać żółtko, utarty(...)jako odrębne danie (wówczas pomijamy mąkę) lub jako sos z makaronem, ryżem lub kaszą (polecam z kaszą jaglaną). źródło: Twoje&Moje The post Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaKremowy sos pomidorowy z mascarpone 🍅🇮🇹 Idealny do makaronów, ale z kurczakiem i ryżem też super. Sos wielozadaniowy i obłędnie kremowy 🤪 Składniki na 3-4 porcje sosu: 1 puszka pomidorów z puszki lub 4 duże pomidory lub 1 butelka passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru/ksylitolu/erytrolu 1/4 cebuli 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mascarpone 1 łyżka
Czarnawisienkaryby to i śledzie. Dziś przygotowałam dla Was kolejną propozycję na pyszne śledzie, a mianowicie w sosie salsa, czyli z duszoną cebulką, marchewką, selerem i papryką w sosie pomidorowym. Śledzie smakują obłędnie, słodko-kwaśne warzywa w sosie idealnie łączą się ze słonym śledziem tworząc niezwykle smaczne połączenie. Natomiast jeśli macie ochotę na śledzie po polsku, czyli(...)cygańsku, kaszubsku, zebrałam dla Was te i inne przepisy tutaj . Przepis na Śledzie w sosie salsa : 8 płatów śledzi matjasów (około 500 g) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 1 marchewka kawałek selera wielkości marchewki 1/4 papryki czerwonej 200 ml przecieru pomidorowego (lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobionego w 150 ml wody) około 200 ml wody 1 ziele angielskie
Rozpustne gotowaniemarchewki (przy IO bez marchewki ze względu na wysoki IG) cukinia papryka czerwona papryka żółta (lub dwie jednokolorowe) oliwa z oliwek przecier pomidorowy - około 200g (najlepszy zwykły lub gęsty sos pomidorowy) łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii sól himalajska i ziołowa do smaku pół łyżeczki pimientonu (wędzona hiszpańska papryka w proszku - u mnie pikantna) stewia do dosłodzenia lub cukier
Cytryna&Co.kiełbasy z grilla. Składniki Kiełbasa z grilla 1 mała cebulka 0,5 kg makaronu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 0,5l przegotowanej wody 2 […] Artykuł Sos pomidorowy na bazie kiełbasy z grilla – kuchenny recykling pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plRydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach . Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze(...)piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rydze, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia przekładamy rydze z sosem do słoików, pasteryzujemy w piekarniku 30 minut w 100 stopniach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPulpety kojarzą mi się z dzieciństwem. Dobre do ziemniaków (moja wersja), ryżu czy kaszy. Lubię w sosie pomidorowym jak i koperkowym. Drugą wersję przedstawię Wam później :) Składniki na ok 22-24 pulpeciki : pół kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 duża cebula natka pietruszki 3 ząbki czosnku jedna bułka sucha i trochę mleka do jej namoczenia sól, pieprz, oregano, bazylia(...)majeranek, papryka ostra jajko mąka SOS: puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża cebula natka pietruszki przyprawy bulion ok 3 szklanki Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem i namoknięta bułką (musi być bardzo miękka). Wymieszać i doprawić do smaku. Wyrabiać małe kulki, które należy obtoczyć
ChilliJemy